Φόβοι για τσουνάμι έως 5 μέτρα μετά τα 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία

Φόβοι για τσουνάμι έως 5 μέτρα μετά τα 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
0
Φόβοι για τσουνάμι έως 5 μέτρα μετά τα 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Το μήνυμα που μεταδίδεται σε κεντρικά σημεία πόλεων και οδικών αρτηριών

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Νέα Ζηλανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και οι μετασεισμοί που την ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στην χώρα και οι αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για τσουνάμι, που ενδεχομένως φθάσει τα 5 μέτρα.


Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 5 μέτρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος για κύματα έως 5 μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.


«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.


«Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα».


Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91χλμ βόρεια βορειοανατολικά του Κράιστσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους.

Oι σειρήνες για το τσουνάμι ηχούν στην πόλη Κράιστσερτς:


«Έχουμε αρχίσει να λαμβάνουμε πληροφορίες για τραυματίες από την πληγείσα περιοχή, όπως επίσης από το Κάλβερντεν και το Καϊκούρα» είπε ο Ντιον Ροζάριο, συντονιστής στην υπηρεσία πρώτων βοηθειών St. John.«Εντούτοις σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε κάτι το συγκεκριμένο».


Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ερευνά πληροφορίες σχετικά με την κατάρρευση ενός κτιρίου στην τουριστική πόλη Καϊκούρα.
Πολλές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Πριν από λίγο ο Guardian μετέδωσε πως υπάρχουν δύο νεκροί σύμφωνα με ανακοινώσεις που έκαναν οι αρχές.

Φόβοι για τσουνάμι έως 5 μέτρα μετά τα 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter
Φόβοι για τσουνάμι έως 5 μέτρα μετά τα 7,8 Ρίχτερ στη Νέα Ζηλανδία Facebook Twitter

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ ΜΠΕ, Reuters και Guardian

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Διεθνή / Υπόθεση Έπσταϊν: Νέες επικρίσεις για την απόκρυψη αρχείων - «Ο Τραμπ προσπαθεί να "πνίξει" το θέμα»

Ο Έπσταϊν κατηγορήθηκε ότι εκμεταλλεύτηκε σεξουαλικά περισσότερες από 1.000 γυναίκες, πολλές εκ των οποίων ήταν ανήλικες - Πέθανε στη φυλακή το 2019, πριν δικαστεί
THE LIFO TEAM
Ρωσία: Νέα κριτική στην Ευρώπη σχετικά με το σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ρωσία λέει πως η Ευρώπη δεν βοηθάει στο να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία

«Είμαι βέβαιος ότι οι προτάσεις που οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί έχουν καταθέσει δεν βελτιώνουν το έγγραφο και δεν ενισχύουν τη δυνατότητα επίτευξης μακροπρόθεσμης ειρήνης», δήλωσε κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Πούτιν
THE LIFO TEAM
Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά–ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η χρονιά - ορόσημο που σηματοδότησε την επιστροφή της δύναμης και της αυτοπεποίθησής της

Η πριγκίπισσα της Ουαλίας βρίσκεται σε μια καθοριστική στιγμή, διαμορφώνοντας τη ζωή της ίδιας και του πρίγκιπα Ουίλιαμ, καθώς εγκαθίστανται σε νέο σπίτι και αναλαμβάνουν πιο κεντρικό ρόλο στη βασιλική οικογένεια
THE LIFO TEAM