ΟΗΕ: Απόλυτη καταστροφή στην Αϊτή από τον κυκλώνα Μάθιου- Μηδενική ανταπόκριση από διεθνείς δωρητές

ΟΗΕ: Απόλυτη καταστροφή στην Αϊτή από τον κυκλώνα Μάθιου- Μηδενική ανταπόκριση από διεθνείς δωρητές Facebook Twitter
0

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν επισκέφθηκε χθες Σάββατο την Αϊτή, όπου διαπίστωσε την «απόλυτη καταστροφή» που άφησε πίσω του ο κυκλώνας Μάθιου, καθώς η χώρα θρηνεί πάνω από 540 νεκρούς, κι εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός πως δεν έχει υπάρξει ακόμα κινητοποίηση των διεθνών δωρητών.


«Είμαι απογοητευμένος από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας (...) Καλώ τους σημαντικούς δωρητές να προσφέρουν μια χείρα βοηθείας», τόνισε ο Μπαν στο αεροδρόμιο του Πορτ-ο-Πρενς έπειτα από μια σύντομη περιήγησή του με ελικόπτερο στο νότιο τμήμα της νήσου Ισπανιόλα.


Η Αϊτή ακόμη επουλώνει τις πληγές της από τον καταστροφικό σεισμό του Ιανουαρίου του 2010, ο οποίος είχε στοιχίσει τη ζωή 200.000 ανθρώπων και πλέον. Χωρίς συντονισμό, η ανθρωπιστική βοήθεια που χορηγήθηκε τότε κατέληξε σε φιάσκο, καθώς μόλις ένα ασήμαντο ποσοστό από τα μεγάλα ποσά που διέθεσε η διεθνής κοινότητα έφθασε πράγματι στα θύματα.


«Γνωρίζω ότι υπάρχει κάποια κούραση από πλευράς ορισμένων χωρών, όμως η σημερινή κατάσταση, η καταστροφή η οποία έπληξε αυτή τη χώρα είναι απερίγραπτη», δήλωσε ο Μπαν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον αϊτινό μεταβατικό πρόεδρο Ζοσελέρμ Πριβέρ.


Η επείγουσα έκκληση που έκανε ο ΟΗΕ τη Δευτέρα για να συγκεντρωθούν 120 εκατομμύρια δολάρια προοριζόταν για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πληγέντων τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς 175.500 άνθρωποι βρίσκονται ακόμη σε προσωρινά καταλύματα.


Όμως οι διεθνείς δωρητές δεν επιδεικνύουν ιδιαίτερο ζήλο να χρηματοδοτήσουν εκ νέου τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αϊτή: μόλις το 13% του ποσού αυτού έχει συγκεντρωθεί μέχρι τώρα.


Στο πλευρό του Μπαν, ο μεταβατικός πρόεδρος της Αϊτής κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τις φίλες χώρες να προσφέρουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη στη χώρα του. «Κυκλώνες θα έχουμε πάντα. Καταστροφές θα γίνονται πάντα. Πρέπει να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις ζημιές των κυκλώνων που θα έλθουν», σημείωσε ο Πριβέρ.


Πέραν των καταστροφών κατοικιών και καλλιεργειών, οι αρχές και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν για την αναζωπύρωση της επιδημίας χολέρας εξαιτίας των πλημμυρών και της έλλειψης πρόσβασης σε πόσιμο νερό και υποδομών υγιεινής στις πληγείσες περιοχές.


Από τον Οκτώβριο του 2010 η Αϊτή είναι αντιμέτωπη με μια συνεχώς επανερχόμενη επιδημία χολέρας – μιας ασθένειας που έφεραν στη χώρα κυανόκρανοι από το Νεπάλ – η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε 10.000 ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Αϊτή ένα εκατομμύριο δόσεις ενός εμβολίου για να αποτραπεί η αναζωπύρωση της επιδημίας.


Στα μέσα του Αυγούστου ο ΟΗΕ παραδέχθηκε για πρώτη φορά ότι έχει «ηθική ευθύνη» έναντι των θυμάτων της επιδημίας χολέρας και ανακοίνωσε ότι θα τους προσφέρει «υλική βοήθεια».


Ο Μπαν αναχώρησε από την Αϊτή για το Κίτο, την πρωτεύουσα του Ισημερινού, με αεροσκάφος του Οργανισμού χθες το απόγευμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

Διεθνή / «Έκανα χιούμορ», λέει ο Έντι Ράμα αναφορικά με τις δηλώσεις του για τους Έλληνες

«Διαβεβαιώνω όλους όσοι ανησυχούν και αισθάνονται προσβεβλημένοι ότι δεν έχω ούτε την παραμικρή αμφιβολία πως ο Πλάτωνας και ο Αριστοτέλης είναι Ελληνες φιλόσοφοι», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του ο Αλβανός πρωθυπουργός
THE LIFO TEAM
Ιράν:

Διεθνή / «Με χτύπησαν στο πρόσωπο με πλαστικές σφαίρες»: Μαρτυρίες Ιρανών στα σύνορα με το ιρακινό Κουρδιστάν

Στα χιονισμένα σύνορα του Ιράν με το Ιρακινό Κουρδιστάν, οι πολίτες εγκαταλείπουν τη χώρα, ενώ πίσω τους η καταστολή, ο φόβος και οι διαδηλώσεις συνεχίζονται
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΜΑΤΣΑΔΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Διεθνή / Γιατί η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ήταν ανάξια για το Νόμπελ Ειρήνης

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, σχολιάζει την είδηση και τον συμβολισμό της παράδοσης του μεταλλίου του Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ