Πιτέλα εναντίον Σόιμπλε: Πού ήταν στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, πού ήταν στην προσφυγική κρίση;

Πιτέλα εναντίον Σόιμπλε: Πού ήταν στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, πού ήταν στην προσφυγική κρίση; Facebook Twitter
0

Ασυνήθιστα έντονη κριτική προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διετύπωσε ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα. «Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης;» διερωτήθηκε.

Στον απόηχο του βρετανικού δημοψηφίσματος ο Τζιάνι Πιτέλα ανέφερε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Στρασβούργου: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε όταν λέει ότι η διακυβερνητική μέθοδος έχει αποφέρει αποτελέσματα». Και αναρωτήθηκε: «Πού ήταν ο κ. Σόιμπλε στη διάρκεια της ελληνικής κρίσης; Πού ήταν στη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης;».

Στο «διά ταύτα» ο ιταλός πολιτικός δήλωσε τα εξής: «Πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη λιτότητα και τους κανόνες ευελιξίας που πρέπει να εφαρμόζονται με σύνεση. Και το λέω χωρίς να θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με κανέναν». Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε ο ιταλός πολιτικός μάλιστα χρησιμοποίησε ακόμη πιο έντονη διατύπωση, καθώς έκανε λόγο για «απερίγραπτες» θέσεις του γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Αναμενόμενη κριτική στις θέσεις Σόιμπλε εξέφρασε και η ευρωομάδα της Αριστεράς. Επιφυλάξεις ακούστηκαν όμως και από τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων Γκι Φερχόφσταντ. «Έχει δίκιο ο κ. Πιτέλα όταν μνημονεύει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, εστιάζοντας πάντως την κριτική του περισσότερο στη διακυβερνητική λογική και όχι στη δημοσιονομική πολιτική. Όλα αυτά στο πλαίσιο συζήτησης για το Brexit, από την οποία έλαμψε δια της απουσίας του ο επικεφαλής του βρετανικού ευρω-σκεπτικιστικού UKIP Νάιτζελ Φαράτζ.

Η χρονική συγκυρία των δηλώσεων Πιτέλα θεωρείται σημαντική, καθώς την Τρίτη η Κομισιόν επρόκειτο να διαβουλευθεί σχετικά με την ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων λόγω ελλείμματος σε Ισπανία και Πορτογαλία, ενώ εκκρεμεί και ενδεχόμενο μίας διαδικασίας bail-in με κούρεμα καταθέσεων για τις ιταλικές τράπεζες. Στις επίμονες ερωτήσεις ιταλών δημοσιογράφων για τα επόμενα βήματα ως προς την προστασία των πιστωτικών ιδρυμάτων ο Τζιάνι Πιτέλα περιορίστηκε να απαντήσει ότι «η ιταλική κυβέρνηση κινείται εντός των υφιστάμενων κανόνων».


Προ ημερών, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο Τζιάνι Πιτέλα είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή κυρώσεων, λόγω ελλείμματος στην Πορτογαλία. Υποστήριξε μάλιστα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «αντιπαραγωγικό» και «θα αποξένωνε ακόμη περισσότερο τους ψηφοφόρους από την Ευρώπη, ιδιαίτερα τώρα, μετά το Brexit».

Πηγή: Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΡΑΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ

Πολιτική / ΥΠΕΞ σε Τουρκία: Η Συνθήκη της Λωζάννης καθορίζει με σαφήνεια το χαρακτήρα της Μουσουλμανικής Μειονότητας

«Επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις με ανάλογο περιεχόμενο ούτε δίκαιο παράγουν ούτε συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής γειτονίας», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
THE LIFO TEAM
ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΗΣ ΟΛΓΑΣ

Πολιτική / Λίνα Μενδώνη για Βασιλίσσης Όλγας: «Ο Χάρης Δούκας δηλώνει υπερήφανος για ένα έργο που πολέμησε»

«O Χάρης Δούκας όχι απλώς αποδέχεται και θαυμάζει τον δρόμο, που ολοκληρώνει την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, αλλά τον υιοθετεί ως δικό του, λησμονώντας ότι ο φορέας υλοποίησης του έργου, η Ανάπλαση Α.Ε., τελεί -από το 2024- υπό την εποπτεία πέντε Υπουργείων, ανάμεσα στα οποία και το Υπουργείο Πολιτισμού», δήλωσε η υπουργός
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΟΜΙΛΙΑ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης από Μεσολόγγι: «Η κατανόηση αποτελεί χρέος μας καθώς η ιστορία είναι καθρέφτης»

«Όσο οδεύουμε πιο βαθιά σε έναν αβέβαιο 21ο αιώνα, τόσο περισσότερο η Έξοδος χρησιμεύει ως οδηγός προς το μέλλον», είπε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο των σημερινών εκδηλώσεων
THE LIFO TEAM