Γερμανία: O πρόεδρος Γκάουκ δείπνησε με μουσουλμάνους στέλνοντας μήνυμα κατά του φόβου μετά το Ορλάντο

Γερμανία: O πρόεδρος Γκάουκ δείπνησε με μουσουλμάνους στέλνοντας μήνυμα κατά του φόβου μετά το Ορλάντο Facebook Twitter
4

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιοάχιμ Γκάουκ συμμετείχε απόψε σε ένα δείπνο του Ραμαζανιού, στέλνοντας μήνυμα κατά του φόβου και της «δαιμονοποίησης» του Ισλάμ μετά το μακελειό στο Ορλάντο, για το οποίο ευθύνεται ο 29χρονος Ομάρ Ματίν που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό Κράτος.

Ο Γκάουκ, ένας πρώην Λουθηρανός πάστορας, συμμετείχε σε ένα «ιφτάρ» (σ.σ.το δείπνο με το οποίο οι μουσουλμάνοι σπάνε τη νηστεία του Ραμαζανιού), στο Μοαμπίτ, μια φτωχογειτονιά του Βερολίνου με μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα.

Ο Γερμανός πρόεδρος σημείωσε ότι οι συναντήσεις αυτού του είδους «είναι πολύ σημαντικές σε μια εποχή που η αμοιβαία δυσπιστία διογκώνεται». Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, οι Γερμανοί ανησυχούν μετά τις πρόσφατες επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες. «Και για κάποιους, ο φόβος της ισλαμικής τρομοκρατίας έχει μετατραπεί σε φόβο για τους μουσουλμάνους», συνέχισε, προειδοποιώντας κατά της πόλωσης και καλώντας τους Γερμανούς να επιδιώξουν να έχουν τακτικές συναντήσεις με μουσουλμάνους στις γειτονιές τους.

Ο Γκάουκ υποστήριξε ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ενσωμάτωση των μεταναστών φέρνουν καρπούς και ότι ολοένα και περισσότεροι μουσουλμάνοι απορρίπτουν τη φονταμενταλιστική ερμηνεία του Κορανίου. «Όλοι όσοι γιορτάζουν σήμερα μαζί το ιφτάρ μπορούν να το επιβεβαιώσουν: η συγκατοίκηση είναι δυνατή. Απλώς και μόνο το να είμαστε μαζί μπορεί κάποιες φορές να αντικαταστήσει τις μακρές συζητήσεις. Ιδίως αν επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να οδηγηθούν από τον χρυσό κανόνα που είναι κοινός σε όλες τις μεγάλες θρησκείες και προστάζει απλά: να συμπεριφέρεσαι στους άλλους όπως θα ήθελες να συμπεριφέρονται σε εσένα», κατέληξε.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM
Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Διεθνή / Η Αλμπανέζε του ΟΗΕ χαιρετίζει τη συνάντηση των 30 κρατών για την Παλαιστίνη

Στόχος της συνάντησης, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων, Κίνα και Ισπανία είναι να συμφωνηθεί ένα αναλυτικό σχέδιο πολιτικών, οικονομικών και νομικών ενεργειών ώστε να τερματιστεί η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη
LIFO NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Αυτή η πολιτισμένη μας πολιτική ορθότητα θα μας φάει τελικά... Έχουν δοθεί τόσες κοινωνικές μάχες, έχουν χαθεί ζωές και τώρα πια που στην εποχή μας κάπως πλησιάσαμε την αυτονόητη αποδοχή της διαφορετικότητας σε όλους τους τομείς, θα δεχτούμε αβίαστα το θάνατο και το σκοτάδι από τους φανατισμένους.Όχι στο μίσος και στην εχθρότητα, αλλά ως πότε θα εθελοτυφλούμε στι γεγονός ότι οι πολιτισμοί σύγχρονης Δύσης και Ισλάμ είναι σαν το νερό και το λάδι;Οι άνθρωποι αυτοί γαλουχούνται με αυτά τα πιστεύω, τους "προγραμματίζουν" σαν ρομπότ απο βρέφη. Και το χαμηλότατο επίπεδο παιδείας και η λογοκριμένη ενημέρωση δε βοηθάνε δυστυχώς.Και δεν καταλαβαίνω πια όλη αυτήν την υποκριτική καταδεκτικότητα - όταν Χριστιανοί εκκλησιαστικοί ηγέτες στα λόγια λένε τις χ μπαρούφες ή τα ψ (σπάνια) σωστά, σπεύδουμε να καταδικάσουμε κ να κράξουμε τη θρησκοληψία κ τη μισαλλοδοξία.Αλλά τώρα που έχουμε τόσα άγρια κ φρικιάστικά τρομοκρατικά χτυπήματα κ τους ιμάμηδες να κυρήττουν φόρα παρτίδα το μίσος παρακινώντας το (τεράστιο) "ποίμνιο" τους, μην κάνει κάποιος το παραμικρό σχόλιο ή εκφράσει λογική δυσαρέσκεια κ φόβο, είναι ρατσιστής και κακός.Κράξτε με άνετα, δεν άντεξα να διαβάσω όλο το άρθρο - αυτό το "σε μια εποχή που η αμοιβαία δυσπιστία διογκώνεται Πηγή: www.lifo.gr" με ξεπέρασε - λες και διογκώνεται άνευ λόγου και αιτίας...
Αξιέπαινη η κίνηση του αλλά οφείλουν νομίζω και οι διάφορες μουσουλμανικές οργανώσεις της δύσης,τα ισλαμικά ιδρύματα και τζαμιά να εκφράσουν ξεκάθαρα και αποφασιστικά την αντίθεση τους με τέτοιες ενέργειες,να οργανώσουν πορείες,να πάρουν θέση ενάντια στην βία και την τρομοκρατία.2 μήνες πριν στο Ορλάντο είχε προσκληθεί για ομιλία εξτρεμιστής ιεροκήρυκας από το Ιράν που έλεγε ότι η δολοφονία γκέι και λεσβιών είναι πράξη ελέους απέναντι τους.Αυτός όχι μόνο σε ομιλία δεν έπρεπε να είχε προσκληθεί αλλά θα έπρεπε να τον μπουζουριασουν για υποκίνηση μίσους.
Κανένας φόβος και καμία απόρριψη των μουσουλμάνων ως ατόμων,απόρριψη όμως και απαγόρευση των κομματιών αυτών της θρησκείας τους που επιβάλουν τρομοκρατικές συμπεριφορές.Μπορεί ο καθένας σε ένα φιλελεύθερο κράτος να υποστηρίξει ό,τι θέλει,όχι όμως να επιβάλει με τη βία ό,τι θέλει.
Κανένας φόβος και καμία απόρριψη των μουσουλμάνων ως ατόμων,απόρριψη όμως και απαγόρευση των κομματιών αυτών της θρησκείας τους που επιβάλουν τρομοκρατικές συμπεριφορές.Μπορεί ο καθένας σε ένα φιλελεύθερο κράτος να υποστηρίξει ό,τι θέλει,όχι όμως να επιβάλει με τη βία ό,τι θέλει.