Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
0

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΝΑ ΚΑΚΑΝΙΑ

 

Στο Ουμπούντ είχαμε παρακολουθήσει την Julia Roberts να πηγαίνει για να ξαναβρεί τον εαυτό της στο έργο «Eat Pray Love». Η πιο χαρακτηριστική σκηνή του έργου, όπου η πρωταγωνίστρια κάνει ποδήλατο μέσα στους ορυζώνες Campuhan Ridge, είναι μια βόλτα που αξίζει να την κάνετε κι εσείς. Η παρθένα φύση θα σας μαγέψει σαν να ήταν το απόλυτο έργο τέχνης. Ένας περίπατος στον ιερό κήπο με τους πιθήκους, πρωινό ξύπνημα για επίσκεψη στη λίμνη Μπατούρ ή στους καταρράκτες Rangreng, νόστιμα αγροτικά προϊόντα από τις γύρω φάρμες, μαγειρεμένα με μαεστρία από μικρά warung, τις τοπικές ταβέρνες, είναι λίγα από αυτά που σας προσφέρει το Ουμπούντ.

Hubud

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter

Φτάνοντας στο Hubud, ήταν σαν να είχα déja vus. Στο κέντρο της πόλης, διάφοροι ομογενείς (expats ) έχουν δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρo, μια μικρή κοινότητα που την ονόμασαν Hubud, ένα Hub στο Ubud. Είναι μια Μέκκα ευεξίας με απέραντο σεβασμό στη διαφορετική βιομοναδικότητα που έχει κάθε άνθρωπος.

 

Χρόνια τώρα, όταν σκεφτόμουν ποιοι άνθρωποι θα μπορούσαν να αφήσουν την πόλη και να επιστρέψουν στην εξοχή, πίστευα ότι οι επονομαζόμενοι «ΒοΒοs» (bourgeois-bohèmes) είναι αυτοί που θα το έκαναν. Χορτασμένοι από την έξαψη που προσφέρει κάθε πόλη, μπαφιασμένοι από το καυσαέριο, θεωρώ ότι εύκολα θα έκαναν τη μετακόμιση. Φτάνοντας στο Hubud, ήταν σαν να είχα déjà vu. Στο κέντρο της πόλης, διάφοροι ομογενείς (expats ) έχουν δημιουργήσει έναν υπέροχο χώρo, μια μικρή κοινότητα που την ονόμασαν Hubud, ένα Hub στο Ubud. Είναι μια Μέκκα ευεξίας με απέραντο σεβασμό στη διαφορετική βιομοναδικότητα που έχει κάθε άνθρωπος.

 

Διδάσκουν σεμινάρια ψηφιακής τεχνολογίας, ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας και άλλα, πολλά εκ των οποίων είναι εντελώς δωρεάν. Βοηθούν κάθε νέο να δουλέψει σε κάτι που του αρέσει, εντελώς διαφορετικό απ' ό,τι έκανε μέχρι τη στιγμή της μετακόμισής του. Οι πιο μεγάλοι στην ηλικία έχουν μετακομίσει εκεί μαζί με την οικογένειά τους. Είναι ένας χώρος συνεργασίας και ο πυρήνας πολλών νεοφυών επιχειρήσεων. Τα μυαλά όσων γνώρισα εκεί είναι ξυράφι. Παρακολούθησα τον Gary Dykstra να ηγείται μιας ημερίδας για το bitcoin, το νέο ψηφιακό νόμισμα που πολλοί θεωρούν ότι είναι ο τρόπος να αλλάξει όλος μας ο πολιτισμός χωρίς να χρειαστεί καμιά επανάσταση και ως νόμισμα έχει μεγάλη πέραση στην Ινδονησία.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter


Επίσης, το Hubud διαθέτει το καλύτερο WiFi, οπότε, αν χρειάζεστε να γράψετε ή να εργαστείτε, βρίσκεστε στο σωστό σημείο. Στην ολοήμερη καφετέριά τους θα απολαύσετε καφέ και σοκολάτα από ντόπιες ποικιλίες. Στο Hubud, όπως και σε όλα τα σπίτια των Μπαλινέζων, βγάζουμε τα παπούτσια μας πριν μπούμε μέσα.


Σκέφτομαι τα αντίστοιχα Hub της δικής μας χώρας. Πόσο υπέροχο θα ήταν εάν είχαν την έδρα τους σε ένα απομονωμένο μέρος της Ελλάδας ή σε ένα απομακρυσμένο νησί, ενισχύοντας έτσι τις τοπικές οικονομίες;

 

Πού κάνουμε γιόγκα

To Ουμπούντ είναι το όνειρο πολλών yogi. Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε δάσκαλοι γιόγκα, σας συστήνω ανεπιφύλακτα να πάτε εκεί για να πάρετε το δίπλωμά σας. Επισκέφθηκα τα δύο πιο δημοφιλή κέντρα.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter


Το Yoga Barn έχει ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία γιόγκα, από asana, ashtanga και pranayama, μέχρι meditation, sound therapy κ.ά. Eκεί θα βρείτε και σεμινάρια συγκέντρωσης με θιβετιανά μπολ, κάτι που στην Ελλάδα μόνο ο Δημήτρης Κοκκινιάς διδάσκει. Έχουν και ένα πολύ ωραίο café, αληθινό ησυχαστήριο.


Στο Radiantly Alive πλήρωσα μόνο 8 ευρώ για να κάνω γιόγκα όλη μέρα. Διδάσκουν, μεταξύ πολλών άλλων, το Τransformational Breath, ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο αναπνοής. Διορθώνοντας την αναπνοή μας με έναν μικρό, καθημερινό διαλογισμό, είμαστε πιο ήρεμοι την υπόλοιπη ημέρα. Αυτό που λέμε στην Ελλάδα, όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, «πάρε μια ανάσα, βρε παιδί μου», εδώ, στο Μπαλί, το εφαρμόζουν χιλιάδες χρόνια, βοηθώντας τον καθένα να επικεντρώνεται στο τώρα και όχι στο παρελθόν ή στο μέλλον. Στην αρχή μπορεί να φαίνεται αστείο, αλλά, εάν εξασκηθεί κανείς συστηματικά, βοηθάει. Αυτές οι λίγες στιγμές σωστής αναπνοής σε καθημερινή βάση, ειδικά το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε, μας διασφαλίζουν μεγαλύτερη συνειδητότητα. Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το application Headspace, το οποίο σας καθοδηγεί για δέκα ολόκληρες μέρες ώστε να μάθετε αυτή την πολύ σημαντική συνήθεια. Σκεφτείτε το σαν γυμναστική του μυαλού. Και όπως με όλα τα είδη γυμναστικής, μπορείς να δεις αποτελέσματα μόνο εάν εξασκείσαι καθημερινά για ένα διάστημα.


Άλλοι άνθρωποι που γνώρισα πήγαιναν για γιόγκα στο Intuitive Flow, που είναι λίγο έξω από την πόλη, και ήταν πολύ ευχαριστημένοι.


Όλα τα μαθήματα ξεκινούν στις 07:30.

Πού τρώμε στο Ουμπούντ

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
  

Το Ουμπούντ λειτουργεί ως μαγνήτης για ανθρώπους με διαφορετικά διατροφικά γούστα, καθώς εναλλακτικοί νομάδες απ' όλον τον κόσμο το έχουν για προορισμό. Κάποια στιγμή βρέθηκα να τρώω στο ίδιο τραπέζι με ωμοφάγους, vegan, vegetarians, έναν που είχε κοιλιοκάκη και δεν έτρωγε γλουτένη – φυσικά, εγώ λιγουρευόμουν την τραγανή πετσούλα από τα χοιρινά παϊδάκια στο διπλανό τραπέζι, τα οποία ούτε που τόλμησα να παραγγείλω με αυτούς τους συνδαιτυμόνες. Σκεφτόμουν τον καημένο τον σεφ τι τραβάει για να συνθέσει την κάρτα του μενού. Η συζήτηση γύρω από τη γλουτένη είχε πάρει φωτιά, μια κι εγώ πιστεύω ότι δυσανεξία δεν παρουσιάζουν μόνο όσοι δεν τρώνε γλουτένη. Επίσης, αυτό που δεν είχα σκεφτεί είναι ότι η σοκολάτα επιτρέπεται στην ωμοφαγία, τη νέα αυτή μόδα διατροφής. Στη συζήτηση ανακάλυψα ότι οι ωμοφάγοι τρώνε μπόλικες. Με τα κριτήρια της δικής μας μεσογειακής διατροφής, αυτό μου φάνηκε πολύ παράξενο.

Bali BudaΈνα πολύ ιδιαίτερο καφέ-εστιατόριο με πολύ νόστιμο φαγητό, το οποίο έχει το είδος του περίπλοκου καταλόγου που αναφέρω πιο πάνω, περιέχει, δηλαδή, από μακροβιοτικό πιάτο ημέρας μέχρι χοιρινά παϊδάκια. Είναι στο κέντρο του Ουμπούντ, ακριβώς απέναντι από το Radiantly Alive, πράγμα που σας σώζει σε περίπτωση που πεινάσετε μετά το μάθημα γιόγκα. Επίσης, έχουν ένα φούρνο/mini market που έχει άπειρα ψωμάκια, γλυκάκια χωρίς γλουτένη ή χωρίς ζάχαρη και πολλές άλλες υγιεινές λιχουδιές. Στο ίδιο μαγαζί θα βρείτε και όλων των ειδών τα εναλλακτικά φάρμακα, αγιουβερδικές βιταμίνες και κρέμες.


Locavore: Το όνομά του σε βοηθάει να καταλάβεις ότι δουλεύουν με γηγενή υλικά. Δύο σεφ, ο ένας Ολλανδός και ο άλλος Μπαλινέζος, έχουν φτιάξει ένα μαγαζί-πρότυπο, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά και μόνο ντόπια προϊόντα που μαγειρεύουν με ευρωπαϊκό τρόπο. Το φαγητό είναι εξαιρετικό και γι' αυτό το μαγαζί είναι πάντα γεμάτο. Λειτουργούν με μενού degustation, ένα για κρεατοφάγους και ένα για χορτοφάγους. Κάθε μήνα ο κατάλογος αλλάζει, σύμφωνα με την εποχικότητα των προϊόντων και την έμπνευση των σεφ. Σας συμβουλεύω να κλείσετε τραπέζι πριν πάτε, ακόμα και από την Αθήνα. Πιστέψτε με, αξίζει. Εάν όμως δεν βρείτε τραπέζι, μπορείτε να πάτε στο μικρό του αδελφάκι, το Locavore on the Go, όπου η κουζίνα είναι πιο easygoing, με διάφορα tapas, σάντουιτς κ.λπ. Είναι πολύ καλή επιλογή και για μεσημεριανό.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά

Watercress: Το μενού έχει πάρα πολλά δυτικά πιάτα, ενδείκνυται δε και για brunch, μια και έχει απίστευτη ποικιλία από αυγά. Θα μπορούσα να πηγαίνω για πρωινό εκεί κάθε μέρα. (Ένα άλλο που μου πρότειναν για πρωινό, αλλά δεν πρόλαβα να πάω, είναι το Elephant and the Kismet).

Σε όλα τα πιάτα δεσπόζει η υπογραφή του νεροκάρδαμου. Έχει μεγάλη ποικιλία από ψάρια μαγειρεμένα με πιο μοντέρνο τρόπο. Ο φρέσκος τόνος ψημένος στα κάρβουνα με πουρέ γλυκοπατάτας είναι λουκούμι. Εξίσου νόστιμο είναι το burger με το μάχι μάχι, ένα λευκό ψάρι που βρίσκεται σε αφθονία στη θάλασσα της Ινδονησίας.


Melting Wok: Η μπαλινέζικη κουζίνα, ένδοξα μαγειρεμένη από μια Γαλλίδα, παντρεμένη με έναν άνδρα από το Λάος. Το ζευγάρι έχει ανοίξει αυτό το μικρό καφέ-εστιατόριο, στο οποίο μπορείς να βρεις από τηγανητό ρύζι με μπόλικο tofu μέχρι crêpes suzettes. Οι σαλάτες τους είναι πεντάφρεσκες και τα λαχανικά, σωστά μαγειρεμένα, παραμένουν τραγανά, κρατώντας έτσι τη νοστιμιά τους.

The Onion: Αν είστε απλώς περαστικοί από το Ουμπούντ και θέλετε να αράξετε κάπου, το Onion είναι ό,τι πρέπει. Έχει μεγάλες μαξιλάρες μπροστά από τη μικρή πισίνα που θα σας δροσίσει. Το ινδονησιακό φαγητό τους είναι εξαίσιο. Δοκιμάστε τα κάρι τους και ζητήστε να σας το καρυκεύσουν σύμφωνα με το δικό σας γούστο. Τα Nasi Goreng, τοπικό τηγανητό ρύζι στο οποίο προσθέτετε ό,τι επιθυμείτε, είναι επίσης μια καλή επιλογή. Η παγωμένη Bintang, η ντόπια μπίρα, είναι ό,τι πιο δροσιστικό. Προσφέρουν, όμως, και νερό αρωματισμένο με μυρωδικά ή φρούτα.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά

Εάν επιθυμήσετε πίτσα, ο ξυλόφουρνος του Marzano θα σας χαρίσει ένα πλατύ χαμόγελο με την πρώτη μπουκιά. Για γιαπωνέζικη κουζίνα το Minami και το Toro είναι καλές επιλογές. Ο Ketut Sumerta, σεφ του εστιατορίου Puhu, που είναι μέσα στο Padma Resort, είναι μεγαλωμένος στο Ουμπούντ και έπειτα από μια διεθνή καριέρα, αποφάσισε να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη και να μεγαλουργήσει με τα πιάτα του. Η θέα από το εστιατόριο είναι μαγευτική και το μενού degustation του σεφ εξίσου αξιοθαύμαστο. Ο ίδιος, βέβαια, δήλωσε ότι το αγαπημένο του πιάτο είναι το Βabi Guling που φτιάχνουν κατά κόρον στο Payangan, λίγο πιο κάτω από το Ουμπούντ. Πρόκειται για τοπική σπεσιαλιτέ, ψητή γουρουνοπούλα γεμισμένη με διάφορα ντόπια μπαχαρικά, μυρωδικά και μπόλικο τσίλι. Τα κρασιά στο Μπαλί είναι ακριβά, καθώς η Ινδονησία είναι μουσουλμανική χώρα, οπότε τσεκάρετε πάντα τις τιμές πριν παραγγείλετε.


Το Ουμπούντ είναι ο επίγειος παράδεισος της υγιεινής διατροφής. Yπάρχουν πολλά εστιατόρια που προσφέρουν αποκλειστικά και μόνο χορτοφαγικά πιάτα. Το Clear café, το Soma café, το Seeds of Life, το Αtman café και το Alchemy είναι μερικά από αυτά που συστήνω. Αξίζει, επίσης, μια επίσκεψη στη φάρμα Sari Organik, όπου καλλιεργούν δικά τους λαχανικά οργανικής γεωργίας. Δοκιμάστε, ξαπλωμένοι στις μαξιλάρες του εστιατορίου τους, τις κρύες σούπες του μενού για ένα ελαφρύ μεσημεριανό, αλλά και όλα τους τα vegetarian πιάτα που είναι γεμάτα γεύση.

 

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά


Αν σας αρέσει το διαφορετικό, δοκιμάστε στο Holifields χυμούς με ντόπια φρούτα και λαχανικά από διάφορους παραγωγούς της περιοχής. Πιστέψτε με, είναι απίστευτη πηγή ενέργειας!

Στο Juria house θα δοκιμάσετε καφέ Juria, αυθεντική ποικιλία Arabica Typica που έχει επιβιώσει από την πανδημία του coffee rust, η οποία αφάνισε στο παρελθόν όλα τα δέντρα στην Ινδονησία. Τα παλιά δέντρα βρέθηκαν στα νησιά Floris μόλις προ τεσσάρων ετών! Η επίγευση του καφέ αυτού είναι ατελείωτη!


To βράδυ υπάρχουν πολλά μπαράκια και café με ζωντανή μουσική όλων των ειδών. Οι Μπαλινέζοι αγαπούν πολύ το τραγούδι και τον χορό. Εγώ κόλλησα με το café Havana, διότι μου άρεσαν πολύ τα κοκτέιλ τους και, βέβαια, η salsa!

 

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά

Σας δίνω μια συνταγή για μπαλινέζικη Chili Mary

30 ml βότκα
1 κλωναράκι lemongrass
1 φλοίδα φρέσκια τζίντζερ
μισή κόκκινη πιπερίτσα τσίλι, ψιλοκομμένη χωρίς τα κουκούτσια της
5 ml σιρόπι ζάχαρης
90 ml ντοματοχυμός

Ανακατεύουμε τη βότκα, το lemongrass, το ginger, το τσίλι και το σιρόπι. Σουρώνουμε μέσα σε ποτήρι με παγάκια. Προσθέτουμε τον ντοματοχυμό και ανακατεύουμε.

Ταξίδι στο Ουμπούντ, την συναισθηματική καρδιά του Μπαλί Facebook Twitter
Φωτογραφίες: Μίνα Κακανιά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εργασία έχει πάψει να είναι μόνο τρόπος επιβίωσης και έχει γίνει κομμάτι του τρόπου που επιλέγω να ζω»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Ο κόκοράς μας τραγουδάει, λες και κάνει soundcheck σε φεστιβάλ»

Η Κατερίνα Ζέρβα δημιούργησε, μαζί με φίλους της, το Evergreen Project, μια ιδιαίτερη κοινότητα στη Φθιώτιδα, όπου «οι ανατολές είναι ζωγραφιά» και όλα συνυπάρχουν «σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η εικόνα που κυκλοφορεί για τα χωριά ως απομονωμένες κοινότητες κάπου στην Άγρια Δύση δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα».

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Χριστίνα βρήκε το χωριό των ονείρων της, με έναν τρόπο που θα ζήλευε κι ο Κοέλιο

Όλο το σύμπαν συνωμότησε, ώστε η Χριστίνα Πιλαβίδου και ο σύζυγός της, σε μια παρόρμηση της στιγμής, να αφήσουν την Αθήνα για το Αργυροχώρι Φθιώτιδας. Σήμερα μεγαλώνουν τα τρία τους παιδιά με τρόπο όσο το δυνατόν πιο αυτάρκη και καταρρίπτουν όλα τα κλισέ για την επαρχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
«H απόφαση να επιστρέψω στον Τυρό με έφερε πιο κοντά σε ό,τι έχει πραγματική αξία για μένα, μου έδωσε ελπίδα πως κάτι μικρό μπορεί να έχει μεγάλο αποτύπωμα, όταν γίνεται με αγάπη και συνέπεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Ελισάβετ υφαίνει τα υφαντά της στον Τυρό Αρκαδίας

Η Ελισάβετ Ροδοπούλου επέστρεψε από το εξωτερικό στο χωριό της για να ασχοληθεί με μια τέχνη που χάνεται: την παραδοσιακή τσακώνικη υφαντική. Η σκέψη της πηγαίνει συχνά στη γιαγιά της, που ξεκίνησε να υφαίνει στον αργαλειό μόλις στα εννιά της χρόνια.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
ΤΟΠΟΣ ΜΟΥ/ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ

Γειτονιές της Ελλάδας / «Κολωνάκια και καφετέριες θα βρεις παντού. Mια καλή ζωή όχι»

Μετά από μια κοσμοπολίτικη ζωή, ο Φίλιππος Παπαδημητρίου αποφάσισε να εγκατασταθεί στην Αγριλίτσα Αργολίδας και να συστήσει την πρωτοβουλία «Ανασυγκρότηση των Κοιλάδων Δυτικής Αργολίδας», που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ερημοποίηση των χωριών της περιοχής. Πιστεύει σαφώς πως το μέλλον μας είναι η αποκέντρωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Γειτονιές της Ελλάδας / Η Φωτεινή γύρισε στο χωριό και έφτιαξε μια εφημερίδα από το μηδέν

Η 28χρονη Φωτεινή Γάλλου εκδίδει την εφημερίδα «Τα Χωριάτικα» στον παραδοσιακό οικισμό της Πρώτης Σερρών, όχι για να καλύψει ένα κενό στην αγορά αλλά στις ανθρώπινες σχέσεις. Απολαμβάνει τη ζωή στο χωριό και δεν τη βρίσκει ούτε πισωγύρισμα ούτε αποτυχία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Γιώργος Καπουτζίδης: «Στη Νέα Ζηλανδία είδα πραγματικά ευτυχισμένους ανθρώπους»  «Στη Νέα Ζηλανδία είσαι πάρα μα πάρα πολύ μακριά από οτιδήποτε» Ο Γιώργος Καπουτζίδης θα μπορούσε να ζήσει για πάντα στη Νέα Ζηλανδία

Γιώργος Καπουτζίδης / «Στη Νέα Ζηλανδία δεν εκνευρίζονται, δεν κορνάρουν»

O γνωστός σεναριογράφος και ηθοποιός ταξίδεψε ως την άλλη άκρη του κόσμου για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που, πέρα από την επιβλητική της φύση, φαίνεται να έχει επιλέξει έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. Και με το που προσγειώθηκε, τον υποδέχτηκε… μία Καρυάτιδα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στο Μέσο Γερακάρι Ζακύνθου, η Αθήνα δεν είναι καν στον ορίζοντα»

Για 15 χρόνια, ο Ανδρέας Γεωργίου πηγαινοερχόταν στη δουλειά του, από ένα χωριό της Κορινθίας ως το κέντρο της Αθήνας. Η απόφαση να μετακομίσει σε ένα χωριό της Ζακύνθου δεν ήταν εύκολη. Μια φράση της κόρης του όμως τον έπεισε κι έτσι τώρα πια ζει σε ένα μέρος με ατελείωτους ελαιώνες και μεγάλη αγάπη για την ποίηση και το παραδοσιακό τραγούδι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Ταξίδια / Μονοπάτια Αγίου Όρους: Ανάμεσα στη φύση και την πνευματικότητα

Οι διαδρομές ανάμεσα σε επιβλητικά μοναστήρια και σκήτες, όπως και η φροντίδα για την προστασία τους, ενώνουν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο: έναν Αυστραλό δικαστή, έναν Βέλγο τραπεζικό, έναν ψυχίατρο από το Ομάν, έναν Άγγλο εκδότη και έναν Έλληνα μηχανικό αεροσκαφών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Οι επαρχίες μας / «Στο χωριό καταλάβαμε για πρώτη φορά πως ο φορτιστής του κινητού κάνει θόρυβο»

Η Δέσποινα Τζιουβάρα άφησε την Αθήνα για τον Βουτσαρά, ένα από τα Κουρεντοχώρια, και ευελπιστεί να βοηθήσει την περιοχή να περάσει σε μια νέα εποχή μετά την απότομη ερήμωση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Δεμάτι κάλεσμα

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η καθημερινότητα δεν είναι σχεδόν ποτέ ίδια στο βουνό»

Ο Βασίλης Νάκκας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ΚοινΣΕπ «Τα Ψηλά Βουνά», απευθύνει πρόσκληση σε όσους θέλουν να ζήσουν και να εργαστούν στο Δεμάτι Ζαγορίου, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τρεις φίλοι από την Αθήνα δημιούργησαν μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία, έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία

Γειτονιές της Ελλάδας / «Είναι ωραίο να μη γυρίζουν όλα γύρω από τα λεφτά»

Τρεις Αθηναίοι δημιούργησαν το Yamochori, μια μικρή, αυτάρκη κοινότητα στην Αιτωλοακαρνανία – έναν ζωντανό πυρήνα ανθρώπων που ζουν και εργάζονται με τη φύση, οργανώνοντας δράσεις και αναζωογονώντας την τοπική κοινωνία.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ