Μαρτυρίες προσφύγων που γύρισαν από τα Σκόπια - Mας έβριζαν και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα

Μαρτυρίες προσφύγων που γύρισαν από τα Σκόπια - Mας έβριζαν και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
0


«Πραγματικό μαρτύριο» χαρακτηρίζουν πρόσφυγες, που επέστρεψαν στον καταυλισμό της Ειδομένης μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, το διάστημα της σύλληψής τους από τις αρχές της γειτονικής χώρας έως και την απελευθέρωσή τους.


Ο 24χρονος Χάλεντ από τη Συρία, ένας από τους πρόσφυγες που συνελήφθη από τις αρχές της ΠΓΔΜ και έζησε αυτό το μαρτύριο, μαζί με άλλους πρόσφυγες. «Φτάσαμε στα σύνορα και έμεινα έκπληκτος με τους στρατιώτες στην άλλη πλευρά. Δεν περίμενα πως θα μού φερθούν έτσι. Είναι στρατιώτες και νόμιζα πως θα μας σεβαστούν αλλά δεν έδειξαν κανέναν οίκτο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χάλεντ, ο οποίος αφηγείται την ιστορία του για να μάθει, όπως τονίζει, ο κόσμος τι πέρασε αλλά δεν θέλει να δείξει δημόσια το πρόσωπό του γιατί φοβάται για τους δικούς του ανθρώπους, που έχουν μείνει πίσω στη Συρία.

 

«Μας αντιμετώπισαν σαν εχθρό που θέλει να επιτεθεί στην πατρίδα τους. Μας ανάγκασαν να καθίσουμε κάτω και μας είπαν να μην σηκωθούν. Επί τέσσερις ώρες έπρεπε να υποστούμε αυτό το μαρτύριο και νιώσαμε πως στέγνωσε το αίμα μας. Όποιος παράκουε τις εντολές και ήθελε να κάνει κάποια κίνηση τον χτυπούσαν. Στο τέλος, ο στρατός μας πήγε σ' ένα χωριό, μας στρίμωξε σε μεγάλα στρατιωτικά οχήματα -περίπου 60 άτομα σε κάθε φορτηγό σαν τα ζώα- και μας οδήγησε σε κάποιο σημείο, όπου μας είπαν να βγούμε έξω. Δεν ενδιαφέρονταν, αν είχαν μπροστά τους γυναίκες ή παιδιά. Δεν ενδιαφέρονταν για τίποτα», τονίζει.

Μαρτυρίες προσφύγων που γύρισαν από τα Σκόπια - Mας έβριζαν και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Στο σημείο όπου τους πήγαν υπήρχε φράχτης, λέει ο Χάλεντ και υποστηρίζει πως οι στρατιώτες έκαναν μια τρύπα και τους έστελναν και πάλι πίσω από εκεί στο ελληνικό έδαφος.

Τη μαρτυρία του Χάλεντ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο 29χρονος Μοχάμεντ, από το Χαλέπι της Συρίας.
«Περάσαμε τον χείμαρρο και περπατήσαμε περίπου 500 μέτρα, όταν είδαμε τους στρατιώτες. Ήταν σαν να είχε έρθει εκεί ο στρατός όλης της χώρας [...] Μας έβριζαν και όταν κάποιος ήθελε να σηκωθεί, μας ανάγκαζαν με γκλομπς να καθίσουμε κάτω. Ακόμη και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα και της έλεγαν να το κάνει να σταματήσει», λέει.


«Τέσσερις ώρες μας είχαν έξω, στο δάσος. 'Αλλοι αποκοιμήθηκαν, κάποιοι προσπαθήσαμε να στρώσουμε κουβέρτες για να ξαπλώσουμε αλλά ήταν υγρές και όλοι έτρεμαν από το κρύο. Ακόμη κι εμείς που είμαστε άνδρες δεν μπορέσαμε να το αντέξουμε», λέει, τονίζοντας πως «επί τέσσερις ώρες δεν ήξερα ποιο ήταν το μέλλον μου».

Μαρτυρίες προσφύγων που γύρισαν από τα Σκόπια - Mας έβριζαν και όταν έκλαιγε ένα μωρό χτυπούσαν τη μητέρα Facebook Twitter
Konstantinos Tsakalidis / SOOC


Ύστερα απ' αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Μοχάμεντ, τούς έβαλαν σε στρατιωτικά οχήματα και, όπως και στην περίπτωση του Χάλεντ, τούς οδήγησαν σε κάποιο σημείο του φράχτη, όπου, όπως λέει, οι στρατιώτες άνοιξαν μια τρύπα απ' όπου τούς περνούσαν στην άλλη πλευρά των συνόρων.


«Ένας από τους στρατιώτες μιλούσε λίγα αραβικά και μας είπε: «θέλουμε να σας βγάλουμε από εδώ όπως τους αρουραίους. Όπως μπήκατε παράνομα θα σας αναγκάσουμε να βγείτε από εδώ, επίσης, παράνομα», υποστηρίζει ο Μοχάμεντ.


Περιστατικά ξυλοδαρμών κλήθηκαν να διαχειριστούν και οι Γιατροί του Κόσμου, που είχαν την ευθύνη της ιατρικής φροντίδας των προσφύγων από το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Δευτέρας, όπως επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια των Γιατρών του Κόσμου Θεσσαλονίκης, Σοφία Γκαρανέ. «Υπήρξαν ξυλοδαρμοί ανθρώπων -δύο ενήλικων ανδρών, συριακής καταγωγής- που έχουμε καταγράψει εμείς», ανέφερε η κ. Γκαρανέ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Ελλάδα / Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Η μητέρα κατήγγειλε ότι, παραλαμβάνοντας το παιδί της το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε τραυματισμούς στο κεφάλι και στο χείλος του
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Δυστυχώς, εκεί που τα πηγαίναμε καλά από Μάρτιο μέχρι Μάιο, τώρα έχουμε μία εκτίναξη των κρουσμάτων και νέες εστίες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, λέει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης
LIFO NEWSROOM
Καιρός σήμερα: Πέφτει στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία - Καταιγίδες σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Πελοπόννησο

Ελλάδα / Καιρός σήμερα: Πέφτει στους 22 βαθμούς η θερμοκρασία - Καταιγίδες σε Ιόνιο, Αιτωλοακαρνανία και δυτική Πελοπόννησο

«Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, στο Ιόνιο, την Αιτωλοακαρνανία και τη δυτική Πελοπόννησο», αναφέρει το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού από την ΕΜΥ
LIFO NEWSROOM