Μεζέδες, ψάρι, ιταλική κουζίνα

Μεζέδες, ψάρι, ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
0
Μεζέδες, ψάρι, ιταλική κουζίνα Facebook Twitter
Mezze Glyfada

Το μεζεδοπωλείο είναι το είδος εκείνο του εστιατορίου που έχει αποδειχτεί το πιο «ευκολοφόρετο» για όλους. Ταιριάζει με κάθε διάθεση, κάθε ώρα, κάθε ηλικία, προσφέρεται για το προσφιλές σπορ του «τσιμπολογήματος» πάνω από ένα γεμάτο τραπέζι και τα τελευταία χρόνια –συνήθως– δίνει μια σχέση τιμής/ποιότητας που δεν τρομάζει ούτε και τα πιο «κουρασμένα» πορτοφόλια. Αυτές τις προδιαγραφές οφείλει να τηρεί όποιο εστιατόριο θέλει να λέγεται μεζεδοπωλείο και να διεκδικεί με το σπαθί του τις προτιμήσεις ενός πλήθους πελατών που έχει πολλές επιλογές. Όσο απλό και αν ακούγεται όμως, άλλο τόσο δύσκολο είναι να εφαρμόσει κανείς τη θεωρία στην πράξη. Τις σκέψεις αυτές κάνω Παρασκευή βράδυ στη γεμάτη σάλα του Mezze Γλυφάδα, το οποίο δείχνει να ξέρει καλά τη «συνταγή» της επιτυχημένης διασκέδασης και τη σερβίρει με τον καλύτερο τρόπο. Ποιος είπε ότι η εμπειρία δεν παίζει ρόλο στην εστίαση; Όταν διαχειρίζεσαι εστιατόρια επί τριάντα τέσσερα χρόνια, όπως ο Όμιλος Σταύρου που «τρέχει» και το Mezze Γλυφάδα, τότε έχεις προλάβει να κάνεις τις επιτυχίες και τα λάθη σου και να διδαχτείς και από τα δύο. Αυτό ίσως να το γνωρίζει λίγο το κοινό που βρίσκεται στη σάλα, όμως γνωρίζει πολύ καλά να κάνει τον απολογισμό του, αν αποχωρήσει με ένα χαμόγελο, έχοντας «μετρήσει» γεύσεις, περιβάλλον, σέρβις και τιμές στο τέλος της βραδιάς. Ο χώρος είναι στημένος με χαλαρή διάθεση και ρετρό διακοσμητικές πινελιές, μαρμάρινα τραπέζια, σιδερένιες καρέκλες και τεράστιες τζαμαρίες με θέα το τραμ που διασχίζει νωχελικά τον κεντρικό δρόμο της Γλυφάδας. Ο κατάλογος είναι πλούσιος και αποκαλύπτει καλή γνώση όχι τυχαία, αφού την επιμέλεια του μενού έχει κάνει ένας έμπειρος σεφ όπως ο Νίκος Φωτιάδης, που γνωρίζει εξαιρετικά όχι μόνο τα ελληνικά προϊόντα αλλά και τον τρόπο να τα αξιοποιεί με σεβασμό και αγάπη. Από τα ορεκτικά τιμήσαμε τα μαριναρισμένα φιλετάκια τσιπούρας με μαραθόριζα και τους σπόρους της (€5), το ζουμερό σαγανάκι τυριών μέσα σε κανταΐφι (€7), τα καλοφτιαγμένα παστουρμαδοπιτάκια (€5) με φύλλο τραγανό που συνοδεύονται από σάλτσα γιαουρτιού και δροσερή παντζαροσαλάτα με ψητό μανούρι (€7). Παρακάμψαμε τους θαλασσομεζέδες, αφήνοντάς τους για επόμενη φορά, και εστιάσαμε στους κρεατομεζέδες, δοκιμάζοντας την τηγανιά με αυγά μάτια πάνω σε χειροποίητες τηγανητές πατάτες και πικάντικο σουτζούκι (€6,50), όπου βουτάς με λαχτάρα την μπουκιά του ψωμιού στον κατακόκκινο κρόκο του αυγού και συνεχίζεις με τις πατάτες και το ανάλαφρα ψημένο σουτζούκι, που η πικάντικη γεύση του είναι σαν πυροτέχνημα στο στόμα. Το μοσχαρίσιο τας κεμπάπ με τηγανητές πατάτες (€7,80) έχει σπιτική γεύση. Μαγειρεμένο με καρότο και πιπεριές, σε κερδίζει με τη βαθιά νοστιμιά και τον μπαχαρένιο χαρακτήρα του. Τα καλοφτιαγμένα πιάτα απολαμβάνουν οι παρέες και το κέφι ενισχύεται με τους μουσικούς και τα ρεμπέτικα τραγούδια.
☛ Mezze Glyfada, Φοίβης 11 & Μεταξά 34, Γλυφάδα, 210 8980480


Η Ταβέρνα του Δαμιανού στον Αμπελά της Πάρου έχει γράψει μεγάλη ιστορία στο νησί, πολύ πριν ο πανέμορφος αυτός τόπος των Κυκλάδων γίνει ένας από τους πιο γνωστούς προορισμούς του Αιγαίου. Ήταν το 1970, όταν η Πάρος δεν είχε μπει ακόμη στον τουριστικό χάρτη, που ο Δαμιανός Πετρόπουλος, έχοντας δουλέψει ως καλλιτέχνης μαρμάρου στον Καναδά, επέστρεψε στην πατρίδα του και άνοιξε μια μικρή ταβέρνα πάνω στο κύμα για να «κάνει το κέφι του», όπως ο γιος του ο Γιάννης εξιστορεί. Αυτή η ταβέρνα επρόκειτο να αποτελέσει στο πέρασμα του χρόνου σημείο αναφοράς για τους Παριανούς, καθώς ο καθένας έχει να σου πει ιστορίες από γλέντια που έχουν γίνει εκεί με αφορμή γιορτές και πανηγύρια. Αν ρωτήσεις τους ντόπιους αλλά και τους έποικους –μόνιμους ή περιστασιακούς–, θα σου πουν για βραδιές πάνω στο κύμα με το φεγγάρι να φωτίζει τη Νάξο απέναντι. Άρωμα Πάρου στην Αθήνα θέλησε να φέρει ο Γιάννης Πετρόπουλος, που μεγάλωσε μέσα στην ταβέρνα του πατέρα του και την «τρέχει» ο ίδιος πολλά χρόνια τώρα. «Είμαι στην κουζίνα από μικρό παιδάκι και διαπίστωσα στην πράξη ότι η εμπειρία γεννάει τη γνώση» λέει και όσα γεύεσαι στο νέο του εστιατόριο επιβεβαιώνουν την αλήθεια των λόγων του. Η σούμα ρέει στα σφηνάκια και συνοδεύει ιδανικά τους κρύους μεζέδες που προσγειώνονται στο τραπέζι. Υπέροχο μπαρμπουνάκι μαρινάτο (€8) που φτιάχνει με τέχνη ο Γιάννης και εξαιρετικό σκουμπρί μαρινάτο (€8), καπνισμένο διακριτικά με δεντρολίβανο, που σερβίρεται με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό. Η ρεγκοσαλάτα (€4), με βελούδινη υφή κι ευχάριστη γεύση, ταιριάζει πάνω στο ζυμωτό ψωμί που έρχεται από τον παριανό ξυλόφουρνο του Νίκου Ραγκούση. Ακολουθεί η παριανή ρεβιθάδα (€6) φτιαγμένη στο τσουκάλι, μελωμένη και όλο νοστιμιά. Είναι αλήθεια ότι τα ρεβίθια, όπως τα μαγειρεύουν στην Πάρο, δεν τα βρίσκεις εύκολα αλλού και αυτό δεν είναι τυχαίο. Όπως μας θύμισε ο Γιάννης, η παραγωγή ρεβιθιών στο νησί ήταν μέχρι το 1970 διαδεδομένη και αυτό πέρασε στην καθημερινή διατροφή της παριανής οικογένειας. Το ολονύχτιο μαγείρεμά τους στο τσουκάλι τα κάνει μοναδικά. Με το πέρασμα του νησιού στην τουριστική του περίοδο, η καλλιέργεια χάθηκε αλλά η παράδοση έμεινε. Το χταπόδι στιφάδο (€9) ήρθε ευωδιαστό, με ισορροπημένη γεύση, αφήνοντας γλύκα στην επίγευση από τα κοκκάρια. Τα γιουβαρλάκια σφυρίδας (€9) είναι φινετσάτο πιάτο με ωραία, όλο νοστιμιά σαλτσούλα, έτσι όπως το μαγείρευε η κυρία Φλώρα, η μαμά του Γιάννη. Στο μενού θα βρεις ψάρια ημέρας (μπαρμπούνια, σφυρίδες, σαργούς) που έρχονται από τους ψαράδες του νησιού και ψήνονται με μαεστρία στα κάρβουνα. Η παριανή κακαβιά ακολουθεί τη συνταγή των ψαράδων, με διάφορα φρέσκα ψάρια και λαχανικά. Όλο αυτό το παιχνίδι της ψαροφαγίας γίνεται σε μια μονοκατοικία της δεκαετίας του '50 με καταπράσινο κήπο, ενώ την παριανή νότα στη σάλα χαρίζουν οι ζωγραφικοί πίνακες ντόπιων ζωγράφων.

☛ Δαμιανός, Βασ. Γεωργίου Β34, Χαλάνδρι, 213 0055123


Βρεθήκαμε στη σάλα του Sale & Pepe με την ιταλική αύρα για να γνωρίσουμε τον σεφ Πάνο Ιωαννίδη που κάθε Τρίτη μαγειρεύει με τέχνη και φαντασία πιάτα της κεντρικής Ιταλίας. « Η κοινή αγάπη μας για τις τρούφες μάς οδήγησε να συνεργαστούμε χαλαρά μια μέρα την εβδομάδα, με ένα μενού 4 πιάτων που ετοιμάζει ο Πάνος κι εγώ συνδυάζω με κρασιά», λέει ο Ιβάν Οταβιάνι και προσθέτει: «Μου αρέσει να γίνεται συζήτηση με κάθε πελάτη για τα πιάτα που γεύεται. Με ενδιαφέρει η γνώμη του». Και η αλήθεια είναι ότι το φαγητό που δοκιμάσαμε από τα χέρια του νεαρού σεφ μάς πρόσφερε μια υπέροχη αλληλουχία γεύσεων. Για πρώτο πιάτο γευθήκαμε μια βελούδινη σούπα από λευκά φασόλια, αρωματισμένη με φρέσκο θυμάρι και «αέρα» από porcini, maltagliati με φρέσκα βότανα, τηγανητή μοσχαρίσια ουρά και τραγανό chorizo με μυρώνια. Απολαυστικό πιάτο που συνόδευσε το αφρώδες κρασί Karanika Brut Prestige από τις ποικιλίες Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Ακολούθησε το όμορφα καπνισμένο σε τρία είδη ξύλου φρέσκο καρπάτσιο από μοσχαρίσιο φιλέτο και μαριναρισμένο με βότανα, που την παιχνιδιάρικη πινελιά στο πιάτο χάριζε η σάλτσα σφαιροποιημένης κρέμας από παρμεζάνα και μαύρη τρούφα και συνόδευαν κύβοι παντζαριού. Ο οινικός συνοδός από 2012 Crozes Hermitage Yannick Alleno & Michel Chapoutier στάθηκε εξαιρετικά δίπλα στο πιάτο. Ο σεφ Πάνος Ιωαννίδης αγαπά στην κουζίνα του «τα βότανα και τα μπαχαρικά, που η καλή ισορροπία τους αναδεικνύει τη γεύση». Του λόγου το αληθές διαπιστώνεις στη χοιρινή καπνιστή porchetta με βανίλια και κάρδαμο, μαγειρεμένη σε κενό για 24 ώρες, με τσιπς από τραγανή πέτσα, σάλτσα από κρασί Sangiovese και espresso και δίπλα ανάλαφρο πουρέ σελινόρριζας που απογείωνε το άρωμα από λευκή τρούφα της Άλμπα. Ένα κρασί Sangiovese Cepparello Isole e Olena του 2000 τού έκανε τέλεια συντροφιά. Γλυκός επίλογος με φίνα κρέμα ζεστής ζαμπαγιόν από γλυκό κρασί Σάμος Grand Cru σε καραμελωμένη σφολιάτα με παγωτό πικρής σοκολάτας που συνόδευε, τι άλλο, το Σάμος Grand Cru 2002. Ευφάνταστες οι προσεγγίσεις του σεφ, που σε κερδίζει με τις φίνες και καλοδουλεμένες γεύσεις σε ένα μενού που στοιχίζει 45 ευρώ.
☛ Sale & Pepe, Αριστίππου 34, Κολωνάκι, 210 7234102

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM