Πέρα από τους καβγάδες απλώνεται της ποίησης ο λειμώνας

Πέρα από τους καβγάδες απλώνεται της ποίησης ο λειμώνας Facebook Twitter
0
Πέρα από τους καβγάδες απλώνεται της ποίησης ο λειμώνας Facebook Twitter
Γιάννης Δούκας

1. Έριδες. Καβγάδες, αλλόκοτοι και μη, άνευ ουσίας συνήθως, αλλά κάποιοι και με ουσία, ηλεκτρονικοί τσαμπουκάδες σκάνε και μετά λησμονιούνται τάχιστα στα υπερκαφενεία του Διαδικτύου, πολλοί σ' εκβιάζουν, συναισθηματικά ως επί το πλείστον, να λάβεις μέρος σε μια διένεξη που οι ίδιοι εγκαταλείπουν μόλις τα βρουν με τον πρόσκαιρο αντίπαλο. Της τρελής. Της κακομοίρας. Ό,τι να 'ναι. Και η ποίηση στον τρελό χορό. Γιατί όχι; Και οι ποιητές έχουν αξιώσεις ισχύος. Και κάποτε ξεχνάνε όλα τα άλλα και μπλέκουν σε καβγάδες. Εδώ και μήνες μαίνεται ο μονόδρομος καβγάς ανάμεσα σε δύο ήδη ισχυρούς ποιητές και παράγοντες της ποίησης. Διότι, βεβαίως, υπάρχουν, και ανέκαθεν υπήρχαν, παράγοντες και στην ποίηση, όπως και στο ποδόσφαιρο. Γράφω μονόδρομος, διότι φαίνεται ότι μαίνεται μόνον από τη μία πλευρά ο πόλεμος. Η άλλη σιωπά. Και καλά κάνει. Καθότι, πέρα από τους καβγάδες απλώνεται της ποίησης ο λειμώνας.


2. Περιοδικά, 1. Λαμπρές, πολύτιμες σελίδες. Λαμπροί, πολύτιμοι συνεργάτες. «Ποιητική» / «Φρέαρ» / «Νέο Πλανόδιον»: τρία από τα πέντε πιο συγκροτημένα και πλούσια ελληνικά περιοδικά που εστιάζουν στην υψηλή λογοτεχνία και ποίηση. Τα άλλα δύο είναι το «Δέντρο» και το «Εντευκτήριο». Στην «Ποιητική» (που απέκτησε πυραυλοκίνητη συντακτική ομάδα, ακούστε ονόματα: Γιάννης Δούκας, Δημήτρης Ελευθεράκης, Γιώργος Λαμπράκος, Μαρία Τοπάλη, Χρήστος Χρυσόπουλος) φιλοξενείται ένα εξόχως ενδιαφέρον αφιέρωμα στην ψηφιακή λογοτεχνία που διαβάζεται σαν νέου τύπου γεωπολιτικό μεταγλωσσικό θρίλερ. Ο Γιώργος Λαμπράκος μας συστήνει τον εκπληκτικό Αμερικανό δημιουργό Donald Barthelme (1931-1989), για την αισθητική κοσμοθεώρηση του οποίου ο Tόμας Πίντσον επινόησε, με γενναιόδωρο και τρυφερό θαυμασμό, τον όρο «barthelmismo». Γράφει ο Barthelme: «Η συρραφή (κολάζ) είναι μία από τις βασικές αρχές της τέχνης τον 20ό αιώνα και, κατά τη γνώμη μου, μία από τις βασικές αρχές της λογοτεχνίας. Η Αγρύπνια των Φίνεγκαν και ο Οδυσσέας είναι προφανώς οι σημαντικότερες περιπτώσεις συρραφής, και ο Τζόυς είναι ο μεγάλος συρραφέας, λογοτεχνικός συρραφέας, του αιώνα». Ωραίο αυτό το συρραφέας!


3. Περιοδικά, 2. Λαμπρές, πολύτιμες σελίδες. Λαμπροί, πολύτιμοι συνεργάτες, λοιπόν. Και στο «Νέο Πλανόδιον» που φιλοξενεί το μεστό δοκίμιο του Νικόλα Σεβαστάκη «Να ξεχάσουμε τον ολοκληρωτισμό;», όπου συζητείται γόνιμα ο τόσο κρίσιμος δραματικός ρόλος των λογοτεχνών και της «τεράστιας ηθικής δύναμης της λογοτεχνίας και των μαρτυριών» στην εξιχνίαση των αποτρόπαιων μυστηρίων του ολοκληρωτισμού. Καλώς συγκερασμένο το αφιέρωμα «Ανάθεμα στην ποίηση!», με οξύνοα κείμενα στοχαστών/λογοτεχνών, όπως ο Ντέινα Τζόια, ο Άλφρεντ Ντέμπλιν, ο Βίτολντ Γκομπρόβιτς και ο Τζόζεφ Επστάιν. Ο Φάκελος Λογοκλοπή, όσο διογκώνεται (και στο έντυπο αλλά και στο Διαδίκτυο/facebook), τόσο γίνεται μικρόψυχος και, ακόμα χειρότερα, βαρετός. Απεναντίας, οι στήλες «Αντίλογοι» και «Βιβλίο» έχουν φρέσκο πράμα που σαλεύει. Συστήνω το κείμενο του πατρός Ευάγγελου Γκανά για το πολύ ενδιαφέρον μυθιστόρημα του J.M. Coetzee Η παιδική ηλικία του Ιησού (μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο) και τις παρατηρήσεις της Σεσίλ Ιγγλέση-Μαργέλλου για το πόνημα του παλαίμαχου Michel Serres Η Κοντορεβιθούλα (μτφρ. Δημήτρης Ποταμιάνος, εκδ. Ποταμός).


4.Περιοδικά, 3. Λαμπρές, πολύτιμες σελίδες. Λαμπροί, πολύτιμοι συνεργάτες, λοιπόν. Και στο «Φρέαρ». Πολυτονικό και αυτό, με εμμονή στην ποιότητα, με ψαξίματα και μαρτυρίες. Με συνεντεύξεις, όπως αυτή του Κλαούντιο Μάγκρις στον Μαουρίτσιο ντε Ρόζα, απ' όπου το ακόλουθο απόσπασμα: «Ο ιδανικός αναγνώστης είναι πάντα ένας άγνωστος και αυτό είναι μέρος της περιπέτειας που προσφέρει το γράψιμο. Όταν γράφεις, ρίχνεις ένα μπουκάλι στον ωκεανό. Κι αν τα μπουκάλια είναι πολλά και φτάσουν στους αναγνώστες, ο συγγραφέας νιώθει χαρούμενος, όμως ο διάλογος γίνεται μόνο με έναν αναγνώστη. Οι αναγνώστες μου ελπίζω να είναι ανοιχτόμυαλοι και χωρίς προκαταλήψεις. Επίσης, δεν με ενδιαφέρει η όποια ιδεολογική τους τοποθέτηση».


5.Βιβλία. «Γεμίστε το κύπελλο σαμιώτικο κρασί!/ Στα βράχια του Σουλίου, στης Πάργας την ακτή,/ υπάρχει ακόμα τ' απομεινάρι μιας γενιάς / που την κουβάλησαν ως εδώ μητέρες Δωριέων / κι ίσως εκεί σπόρος να έχει σταλαχθεί,/ που να κρατάει απ' το ηράκλειο αίμα». Λόρδος Βύρων, ή Byron. Δίγλωσση έκδοση, πολύ προσεγμένη, με εμφανές το μεράκι. Μεταφράζει ο Γιάννης Μπαζός και υπογράφει την πολύ κατατοπιστική εισαγωγή η Λίτσα Χατζοπούλου.

radiobookspotting.blogspot.gr/

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Βιβλίο / Τα μικρά ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία ενώνουν τις δυνάμεις τους

Από την Αμοργό ως την Αλεξανδρούπολη και από την Ξάνθη ως τη Μυτιλήνη, τα μικρά βιβλιοπωλεία αποκτούν για πρώτη φορά συλλογική φωνή. Βιβλιοπώλες και βιβλιοπώλισσες αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Lifo Videos / «Μικρή μου, ας τους αφήσουμε αυτούς τους κερατάδες τους καλόγερους»

Η Αγλαΐα Παππά διαβάζει ένα απόσπασμα από τις βέβηλες και αμφιλεγόμενες «120 Μέρες των Σοδόμων» του Μαρκησίου ντε Σαντ, ένα βιβλίο αναγνωρισμένο πλέον ως αξεπέραστο λογοτεχνικό αριστούργημα και χαρακτηρισμένο ως «εθνικός θησαυρός» της Γαλλίας.
THE LIFO TEAM
Το «προπατορικό αμάρτημα» του Τζο Μπάιντεν

Βιβλίο / Ποιο ήταν το θανάσιμο σφάλμα του Τζο Μπάιντεν;

Ένα νέο βιβλίο για τον πρώην Πρόεδρο αποτελεί καταπέλτη τόσο για τον ίδιο όσο και για τη δουλοπρεπή κλίκα πιστών και μελών της οικογένειάς του, που έκαναν το παν για να συγκαλύψουν τον ραγδαίο εκφυλισμό της γνωστικής του ικανότητας.
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ Συγγραφείς/ Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / 8 Έλληνες συγγραφείς ξαναγράφουν τους μύθους και τις παραδόσεις

Η Λυσιστράτη ερμηνεύει τις ερωτικές σχέσεις του σήμερα, η Ιφιγένεια διαλογίζεται στην παραλία και μια Τρωαδίτισσα δούλα γίνεται πρωταγωνίστρια: 8 σύγχρονοι δημιουργοί, που συμμετέχουν με τα έργα τους στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, συνομιλούν με τα αρχαία κείμενα και συνδέουν το παρελθόν με επίκαιρα ζητήματα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τζούντιθ Μπάτλερ: «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Τζούντιθ Μπάτλερ / «Θέλουμε να ζήσουμε με ανοιχτή ή με κλειστή καρδιά;»

Μια κορυφαία προσωπικότητα της σύγχρονης παγκόσμιας διανόησης μιλά στη LiFO για τo «φάντασμα» της λεγόμενης ιδεολογίας του φύλου, για το όραμα μιας «ανοιχτόκαρδης κοινωνίας» και για τις εμπειρίες ζωής που της έμαθαν να είναι «ένας άνθρωπος ταπεινός και ταυτόχρονα θαρραλέος».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ντίνος Κονόμος

Βιβλίο / «Ο κύριος διευθυντής (καλό κουμάσι) έχει αποφασίσει την εξόντωσή μου…»

Ο Ντίνος Κονόμος, λόγιος, ιστοριοδίφης και συγγραφέας, υπήρξε συνεχιστής της ζακυνθινής πνευματικής παράδοσης στον 20ό αιώνα. Ο συγγραφέας Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής παρουσιάζει έργα και ημέρες ενός ανθρώπου που «δεν ήταν του κόσμου τούτου».
ΦΙΛΙΠΠΟΣ Δ. ΔΡΑΚΟΝΤΑΕΙΔΗΣ
Η ζωή του Καζαντζάκη σε graphic novel από τον Αλέν Γκλικός

Βιβλίο / Ο Νίκος Καζαντζάκης όπως δεν τον είχαμε ξαναδεί σε ένα νέο graphic novel

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος συγγραφέας Αλέν Γκλικός καταγράφει την πορεία του Έλληνα στοχαστή στο graphic novel «Καζαντζάκης», όπου ο περιπετειώδης και αντιφατικός φιλόσοφος και μυθιστοριογράφος ψυχαναλύεται για πρώτη φορά και συστήνεται εκ νέου στο ελληνικό κοινό.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πετρίτης»: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ηχητικά Άρθρα / Πετρίτης: Το πιο γρήγορο πουλί στον κόσμο και η άγρια, αδάμαστη ομορφιά του

Ο Τζoν Άλεκ Μπέικερ αφιέρωσε δέκα χρόνια από τη ζωή του στην παρατήρηση ενός πετρίτη και έγραψε ένα από τα πιο ιδιαίτερα βιβλία της αγγλικής λογοτεχνίας – μια από τις σημαντικότερες καταγραφές της άγριας ζωής που κινδυνεύει να χαθεί για πάντα. Κυκλοφόρησε το 1967 αλλά μόλις τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οι κριτικοί και το κοινό το ανακάλυψαν ξανά.
M. HULOT
Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Ας μην αφήνουμε τον Θεό στους πιστούς» 

Βιβλίο / Μπενχαμίν Λαμπατούτ: «Αν αξίζει ένα πράγμα στη ζωή, αυτό είναι η ομορφιά»

Εν όψει της εμφάνισής του στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, στις 21 Μαΐου, ο Λατινοαμερικανός συγγραφέας-φαινόμενο Μπενχαμίν Λαμπατούτ μιλά στη LiFO για τον ρόλο της τρέλας στη συγγραφή, τη σχέση επιστήμης και λογοτεχνίας και το μεγαλείο της ήττας – και δηλώνει ακόμα φανατικός κηπουρός και εραστής της φύσης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Το πίσω ράφι/ Άντονι Μπέρτζες: «Έρνεστ Χέμινγουεϊ»

Το Πίσω Ράφι / Ο Χέμινγουεϊ ήταν ένας φωνακλάς νταής αλλά κι ένας σπουδαίος συγγραφέας του 20ού αιώνα

Η βιογραφία «Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Μια ζωή σαν μυθοπλασία» του Βρετανού συγγραφέα Άντονι Μπέρτζες αποτυπώνει όχι μόνο την έντονη και περιπετειώδη ζωή του κορυφαίου Αμερικανού ομοτέχνου του αλλά και όλο το εύρος της αντιφατικής προσωπικότητάς του.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
21η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Βιβλίο / 21η ΔΕΒΘ: Εξωστρέφεια και καλύτερη οργάνωση αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν

Απολογισμός της 21ης ΔΕΒΘ που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του νεοσύστατου ΕΛΙΒΙΠ. Σε ποιο βαθμό πέτυχε τους στόχους της και ποια στοιχήματα μένει ακόμα να κερδίσει;
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Η ποίηση όχι μόνο αλλάζει τον κόσμο, τον δημιουργεί» ​​​​​​/Μια νέα ανθολογία ελληνικής queer ποίησης μόλις κυκλοφόρησε στα ισπανικά /11 Έλληνες ποιητές σε μια νέα ισπανική queer ανθολογία /Queer ελληνική ποίηση σε μια νέα δίγλωσση ισπανική ανθολογία

Βιβλίο / Μια Ισπανίδα καθηγήτρια μεταφράζει ελληνική queer ποίηση

Η María López Villalba, καθηγήτρια Νέων Ελληνικών στο Πανεπιστήμιο της Μάλαγα, μετέφρασε 11 ελληνικά ποιήματα, σε μια πρόσφατη ανθολογία που προσφέρει στο ισπανόφωνο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει τη σύγχρονη ελληνική queer –και όχι μόνο– ποίηση.
M. HULOT
«Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Βιντσέντζο Λατρόνικο / «Κανείς δεν μας επέβαλε να έχουμε όλοι μια μονστέρα στο σαλόνι»

Ο Ιταλός συγγραφέας και υποψήφιος για το βραβείο Booker, Βιντσέντζο Λατρόνικο, μιλά στη LIFO για το πολυσυζητημένο βιβλίο του «Τελειότητα», στο οποίο αποτυπώνει την αψεγάδιαστη αλλά ψεύτικη ζωή μιας ολόκληρης γενιάς ψηφιακών νομάδων στην Ευρώπη, καθώς και τη μάταιη αναζήτηση της ευτυχίας στην ψηφιακή εποχή.
M. HULOT
Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Ηχητικά Άρθρα / Μεσσαλίνα: Ακόλαστη μέγαιρα ή πολύ έξυπνη για την εποχή της;

Το όνομά της έχει συνδεθεί με την εικόνα μιας αδίστακτης, σεξουαλικά ακόρεστης και επικίνδυνης γυναίκας. Ένα νέο βιβλίο, όμως, έρχεται να αμφισβητήσει αυτή τη στερεοτυπική αφήγηση και να φωτίσει μια διαφορετική εκδοχή της ιστορίας της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Rene Karabash

Βιβλίο / Rene Karabash: «Θέλω πίσω τη γυναικεία δύναμη που μου στέρησαν οι άνδρες»

Η Βουλγάρα συγγραφέας Rene Karabash μιλά για το μυθιστόρημά της «Ορκισμένη», που τιμήθηκε με το βραβείο Ελίας Κανέτι, και στο οποίο εστιάζει στην ιστορία των «ορκισμένων παρθένων» γυναικών των Βαλκανίων που επέλεξαν να ζήσουν ως άνδρες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ