Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Άρωμα καρπού. Η μυρωδιά των φρεσκοψημένων ξηρών καρπών με τράβηξε από τη μύτη στην είσοδο του Carpo, ενός μαγαζιού που ειδικεύεται στους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τον καφέ που μπορείς να πιεις στα όρθια. Αγόρασα ανάλατα ψημένα αμύγδαλα και τραγανά κράνα, που είναι χωρίς ζάχαρη, για να ενισχύω το γιαούρτι μου. Νόστιμα και υγιεινά. Οι πλάκες με τις σοκολάτες στη βιτρίνα είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Υπάρχει ποιότητα και φρεσκάδα που συνοδεύονται από τιμές προσιτές. ☛ Carpo, Κανάρη 6 & Μέρλιν, Κολωνάκι, 210 3605617.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κεσεδάκι όπως παλιά. Ένα βράδυ βρέθηκα με φίλους στη Ζωοδόχο Πηγή. Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινομαγειρείο στα Καμίνια. Όλη η οικογένεια συμμετέχει. Ο καθένας εκφράζει το ταλέντο του. Οικειότητα στον χώρο αλλά και στο φαγητό, που είναι σπιτικό, αληθινό. Ντολμαδάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό και φυσικά το μαμαδίστικο γλυκό: κρέμα λεμονιού με μπισκότα και τρίμμα σοκολάτας σερβιρισμένο σε λευκό πλαστικό κεσεδάκι, σαν αυτά τα παλιακά που φιλοξενούσαν το ρυζόγαλο. ☛ Ζωοδόχος Πηγή, Iωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, 2104814438.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Εναλλακτικό μπιστρό. Ο ρυθμός με τον οποίο ανοίγουν τα καινούργια μαγαζιά φαγητού και ποτού στη Γλυφάδα καλά κρατεί. Η πιο φρέσκια άφιξη στην οδό Κύπρου 13 είναι το Matto Alternativo Bistrot και οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για έναν χώρο με σούπερ μοντέρνα διακόσμηση και κουζίνα με αναπάντεχες γεύσεις. ☛ Matto Alternativo Bistrot, Κύπρου 13, Γλυφάδα.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Θησαυροί του Ολύμπου. Οι Έλληνες παραγωγοί τοπικών γαστρονομικών προϊόντων παίρνουν το πάνω χέρι στο τραπέζι μας και στην περίοδο της κρίσης μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εξαιρετικές και προσιτές λιχουδιές με άρωμα Ελλάδας. Τις σκέψεις αυτές έκανα δοκιμάζοντας γεύσεις στο φεστιβάλ «Μακεδονικοί γαστρονομικοί θησαυροί του Ολύμπου» που οργάνωσε το εστιατόριο Νταβαντούρι στην Αγία Παρασκευή. Πραγματικοί θησαυροί της Πιερίας. Έχουμε και λέμε: ποντιακός καβουρμάς φτιαγμένος από μαύρο χοίρο από τη Φάρμα Φωτιάδη, πικάντικη σάλτσα τσαντσιπέλ από μια ξεχωριστή ποικιλία ροζ ντομάτας Εξοχής σε παραδοσιακή συνταγή της Ελένης Δεληγιαννίδου, πολύτιμες τρούφες Πιερίας που βρίσκουν στα δάση η Ελευθερία Τζιάτζιου και ο δασολόγος Γιώργος Κυριτσιόπουλος, οι οποίοι τις έχουν ταυτοποιήσει επιστημονικά και ασχολούνται με την καλλιέργειά τους, ορτύκια και τα αυγά τους από το εκτροφείο Άρτεμις που λειτουργεί από το 1985 στις ορεινές Πέντε Βρύσες, χυλοπίτες ολικής του γυναικείου συνεταιρισμού Μούσες Πιερίας, ενδιαφέροντα κρασιά από το Κτήμα Κούρτη και Κτήμα Χρυσοστόμου, απόσταγμα από κράνα Αλορέα. Την επιμέλεια του μενού των πέντε πιάτων, μαζί με τα κρασιά (25 ευρώ/άτομο), έχει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. Το Νταβαντούρι υποσχέθηκε να επαναλάβει σύντομα τη γευστική εξόρμηση στις γεύσεις της Ελλάδας. Αναμένουμε.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Βουλιαγμένη - Bakù ένας δρόμος. Το κριθαρότο παντζαριού με τους μικρούς κύβους από καπνιστό σκουμπρί Χαλκιδικής και μια ελαφριά κρέμα σκόρδου (€16) είναι ένα εξαιρετικό πιάτο. Είναι το πιάτο που θα σε κάνει να αποφασίσεις να επισκεφτείς το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Βakù του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χώρος του κλασικού Café Tabac ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε από τον αρχιτέκτονα Γιάγκο Αγιοστρατίτη, με οικοδεσπότη τον αδελφό του Θοδωρή, που σε υποδέχεται σαν στο σπίτι τους. Όμορφο, κομψό και χαλαρό περιβάλλον. Μου άρεσε το μοναστηριακό τραπέζι που φωτίζεται από ένα «δάσος» φωτιστικά-καράφες και σίγουρα είναι απολαυστικό να περπατάς πάνω σε υπέροχα χαλιά συλλεκτικά, που έχουν έρθει από τα βάθη της Κασπίας. Έτσι προέκυψε και η ονομασία του εστιατορίου, αφού το Bakù είναι η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Περιμένεις, λοιπόν, ότι και η κουζίνα θα ακολουθεί την ονομασία του εστιατορίου. Στην πραγματικότητα, το μενού ακολουθεί μια διεθνή προσέγγιση με ελληνικά τοπικά προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής ξεδιπλώνει το ταλέντο του και τα χιλιόμετρα εμπειρίας που έχει αποκτήσει από τα εστιατόρια Σπονδή και Le Bristol στο Παρίσι. Παίζει με τα ελληνικά τοπικά προϊόντα που τα αναδεικνύει, όπως στο ταρτάρ σολομού (€14), όπου η ισορροπημένη οξύτητα από τα εσπεριδοειδή επιτρέπει στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Εξαιρετικά ήταν τα τηγανητά μύδια, που τα αγκάλιαζε ντροπαλά το κουρκούτι και συνόδευαν ζουμερό φαγκρί από το Μεσολόγγι σε σος από λαχανικά (€29). Ξεκάθαρες ήταν και οι γεύσειςτου χοιρινού με την υπέροχη τερίνα πατάτας και βελούδινο πουρέ σελινόριζας, αρωματισμένο με λάδι τρούφας (€21). Το γλυκό είχε διπλή προσωπικότητα. Μους σοκολάτας πάνω σε τραγανό μπισκότο, με καραμέλα μπαχαρικών. Εξαιρετικό!

Και ωραίος ο χαλβάς από ινδική καρύδα με παγωτό σοκολάτας που τη συνόδευε. Μεταξύ τους, όμως, δεν έδεναν ως σύνολο. Με δύο λόγια, αξίζει η απόδραση μέχρι τη Βουλιαγμένη. ☛ Bakù, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 9670924.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ