Βγες έξω επιτέλους!

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
0

Άρωμα καρπού. Η μυρωδιά των φρεσκοψημένων ξηρών καρπών με τράβηξε από τη μύτη στην είσοδο του Carpo, ενός μαγαζιού που ειδικεύεται στους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και τον καφέ που μπορείς να πιεις στα όρθια. Αγόρασα ανάλατα ψημένα αμύγδαλα και τραγανά κράνα, που είναι χωρίς ζάχαρη, για να ενισχύω το γιαούρτι μου. Νόστιμα και υγιεινά. Οι πλάκες με τις σοκολάτες στη βιτρίνα είναι πολύ υψηλής ποιότητας. Υπάρχει ποιότητα και φρεσκάδα που συνοδεύονται από τιμές προσιτές. ☛ Carpo, Κανάρη 6 & Μέρλιν, Κολωνάκι, 210 3605617.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Κεσεδάκι όπως παλιά. Ένα βράδυ βρέθηκα με φίλους στη Ζωοδόχο Πηγή. Πρόκειται για ένα οικογενειακό οινομαγειρείο στα Καμίνια. Όλη η οικογένεια συμμετέχει. Ο καθένας εκφράζει το ταλέντο του. Οικειότητα στον χώρο αλλά και στο φαγητό, που είναι σπιτικό, αληθινό. Ντολμαδάκια, μοσχαράκι κοκκινιστό και φυσικά το μαμαδίστικο γλυκό: κρέμα λεμονιού με μπισκότα και τρίμμα σοκολάτας σερβιρισμένο σε λευκό πλαστικό κεσεδάκι, σαν αυτά τα παλιακά που φιλοξενούσαν το ρυζόγαλο. ☛ Ζωοδόχος Πηγή, Iωάννου Κατσούλη 77, Καμίνια, 2104814438.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Εναλλακτικό μπιστρό. Ο ρυθμός με τον οποίο ανοίγουν τα καινούργια μαγαζιά φαγητού και ποτού στη Γλυφάδα καλά κρατεί. Η πιο φρέσκια άφιξη στην οδό Κύπρου 13 είναι το Matto Alternativo Bistrot και οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για έναν χώρο με σούπερ μοντέρνα διακόσμηση και κουζίνα με αναπάντεχες γεύσεις. ☛ Matto Alternativo Bistrot, Κύπρου 13, Γλυφάδα.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Θησαυροί του Ολύμπου. Οι Έλληνες παραγωγοί τοπικών γαστρονομικών προϊόντων παίρνουν το πάνω χέρι στο τραπέζι μας και στην περίοδο της κρίσης μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε εξαιρετικές και προσιτές λιχουδιές με άρωμα Ελλάδας. Τις σκέψεις αυτές έκανα δοκιμάζοντας γεύσεις στο φεστιβάλ «Μακεδονικοί γαστρονομικοί θησαυροί του Ολύμπου» που οργάνωσε το εστιατόριο Νταβαντούρι στην Αγία Παρασκευή. Πραγματικοί θησαυροί της Πιερίας. Έχουμε και λέμε: ποντιακός καβουρμάς φτιαγμένος από μαύρο χοίρο από τη Φάρμα Φωτιάδη, πικάντικη σάλτσα τσαντσιπέλ από μια ξεχωριστή ποικιλία ροζ ντομάτας Εξοχής σε παραδοσιακή συνταγή της Ελένης Δεληγιαννίδου, πολύτιμες τρούφες Πιερίας που βρίσκουν στα δάση η Ελευθερία Τζιάτζιου και ο δασολόγος Γιώργος Κυριτσιόπουλος, οι οποίοι τις έχουν ταυτοποιήσει επιστημονικά και ασχολούνται με την καλλιέργειά τους, ορτύκια και τα αυγά τους από το εκτροφείο Άρτεμις που λειτουργεί από το 1985 στις ορεινές Πέντε Βρύσες, χυλοπίτες ολικής του γυναικείου συνεταιρισμού Μούσες Πιερίας, ενδιαφέροντα κρασιά από το Κτήμα Κούρτη και Κτήμα Χρυσοστόμου, απόσταγμα από κράνα Αλορέα. Την επιμέλεια του μενού των πέντε πιάτων, μαζί με τα κρασιά (25 ευρώ/άτομο), έχει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. Το Νταβαντούρι υποσχέθηκε να επαναλάβει σύντομα τη γευστική εξόρμηση στις γεύσεις της Ελλάδας. Αναμένουμε.

Βγες έξω επιτέλους! Facebook Twitter
Βουλιαγμένη - Bakù ένας δρόμος. Το κριθαρότο παντζαριού με τους μικρούς κύβους από καπνιστό σκουμπρί Χαλκιδικής και μια ελαφριά κρέμα σκόρδου (€16) είναι ένα εξαιρετικό πιάτο. Είναι το πιάτο που θα σε κάνει να αποφασίσεις να επισκεφτείς το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Βakù του ξενοδοχείου The Margi στη Βουλιαγμένη. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτός ο λόγος. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο χώρος του κλασικού Café Tabac ανακαινίστηκε και διακοσμήθηκε από τον αρχιτέκτονα Γιάγκο Αγιοστρατίτη, με οικοδεσπότη τον αδελφό του Θοδωρή, που σε υποδέχεται σαν στο σπίτι τους. Όμορφο, κομψό και χαλαρό περιβάλλον. Μου άρεσε το μοναστηριακό τραπέζι που φωτίζεται από ένα «δάσος» φωτιστικά-καράφες και σίγουρα είναι απολαυστικό να περπατάς πάνω σε υπέροχα χαλιά συλλεκτικά, που έχουν έρθει από τα βάθη της Κασπίας. Έτσι προέκυψε και η ονομασία του εστιατορίου, αφού το Bakù είναι η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Περιμένεις, λοιπόν, ότι και η κουζίνα θα ακολουθεί την ονομασία του εστιατορίου. Στην πραγματικότητα, το μενού ακολουθεί μια διεθνή προσέγγιση με ελληνικά τοπικά προϊόντα. Στην κουζίνα ο σεφ Παναγιώτης Γιακαλής ξεδιπλώνει το ταλέντο του και τα χιλιόμετρα εμπειρίας που έχει αποκτήσει από τα εστιατόρια Σπονδή και Le Bristol στο Παρίσι. Παίζει με τα ελληνικά τοπικά προϊόντα που τα αναδεικνύει, όπως στο ταρτάρ σολομού (€14), όπου η ισορροπημένη οξύτητα από τα εσπεριδοειδή επιτρέπει στο αυγοτάραχο Μεσολογγίου να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του. Εξαιρετικά ήταν τα τηγανητά μύδια, που τα αγκάλιαζε ντροπαλά το κουρκούτι και συνόδευαν ζουμερό φαγκρί από το Μεσολόγγι σε σος από λαχανικά (€29). Ξεκάθαρες ήταν και οι γεύσειςτου χοιρινού με την υπέροχη τερίνα πατάτας και βελούδινο πουρέ σελινόριζας, αρωματισμένο με λάδι τρούφας (€21). Το γλυκό είχε διπλή προσωπικότητα. Μους σοκολάτας πάνω σε τραγανό μπισκότο, με καραμέλα μπαχαρικών. Εξαιρετικό!

Και ωραίος ο χαλβάς από ινδική καρύδα με παγωτό σοκολάτας που τη συνόδευε. Μεταξύ τους, όμως, δεν έδεναν ως σύνολο. Με δύο λόγια, αξίζει η απόδραση μέχρι τη Βουλιαγμένη. ☛ Bakù, Λητούς 11, Βουλιαγμένη, 210 9670924.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ
Gimjang αλά ελληνικά

Γεύση / Έτσι γίνεται το κίμτσι. Η κορεάτικη κοινότητα μάς έμαθε τα μυστικά

Tο περασμένο Σάββατο, η Πρεσβεία της Κορέας προσκάλεσε 30 Έλληνες και Ελληνίδες να συμμετάσχουν σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ αφιερωμένο στο κίμτσι, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την κορεάτικη κοινότητα της Ελλάδας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Γεύση / Στο Άθος δεν παίζουν με την φωτιά. Ξέρουν

Σε ένα αδιέξοδο δρομάκι στον Κολωνό βρίσκεται ένα εστιατόριο στημένο γύρω από τη φωτιά και τη μνήμη. Προσφέρει ένα μενού δεκαοκτώ πιάτων, πολύπλοκο, αλλά αυθεντικό. Δοκιμάστε το αρνί μαγειρεμένο σε νταβά, και θα καταλάβετε.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Τo γαλακτομπούρεκo της καρδιάς μου

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν τα γλυκά φτιάχνονται με αγάπη, δεν χαλάνε ποτέ, όπως το γαλακτομπούρεκο της γιαγιάς του, που γι' αυτόν είναι το καλύτερο. Ωστόσο, δεν σταματά να δοκιμάζει καινούργια - ποτέ δεν ξέρεις!
ΡΕΜΙ