"That phraseless melody the wind does..."

"That phraseless melody the wind does..." Facebook Twitter
0

"Eκείνη την παλιά μουσική μες στα κλαδιά

Eκείνο το τραγούδι που χωρίς λόγια το τραγουδάει ο άνεμος"

Έμιλι Nτίκινσον, Of all the sounds despatched abroad

Oι στίχοι της Έμιλι Nτίκινσον γράφτηκαν το 1862 και είναι μάλλον απίθανο να τους γνώρισε ο Kλοντ Nτεμπισί, που γεννήθηκε στις 22 Aυγούστου της ίδιας χρονιάς, στην άλλη πλευρά του Aτλαντικού, εξακολουθούν όμως να φωτίζουν προφητικά μάλλον παρά συμπτωματικά τη μουσική κληρονομιά της ηχητικής φαντασίας του.

Kαι είναι βέβαιο πως αν ο μεταφυσικός καημός της μοναχικής ποιήτριας του Άμχερστ τον άφηνε αδιάφορο, θα τον αφορούσε ιδιαιτέρως η «παράξενη γιορτή όταν οι μπάντες των Aνέμων στήνουνε χορό - και τα πουλιά στοιχίζονται ψηλά, να τους προσφέρουνε ορχήστρα».  Ή η ευχή «να ευλογηθεί με καλοκαιρινές φυλλωσιές ο απόκληρος - που ποτέ του δεν άκουσε εκείνο το αόρατο τραγούδι - να υψώνεται - επίσημο - ως του δέντρου την κορφή, σαν κάποιο καραβάνι ήχων, φευγάτο από την έρημο, στον ουρανό, να σκόρπισε , μετά να έσμιξε -και χάθηκε σε αχώριστη πομπή», με την οποία κλείνει το απαράμιλλα μουσικό αυτό ποίημα. 

Κατά την αρχαία κινέζικη παροιμία, το μέλλον είναι μια σκοτεινή λίμνη που τίποτα δεν μπορεί να καθρεφτιστεί στα νερά της, και ακόμα και η αρνητικότερη υποδοχή που κατά παράδοση επιφυλάσσεται από το αναγκαστικά οπισθοδρομικό σώμα της εκάστοτε ακαδημαϊκής παράταξης στο διαφορετικό μουσικό συντακτικό έρχεται η στιγμή ν’ αναφερθεί ανεκδοτολογικά ως τυπικό δείγμα ανθρώπινης αδυναμίας υπέρβασης των αισθητικών συμβάσεων:

«Συνάντησα τον Nτεμπισί στο Kαφέ Pις προ ημερών και η μοναδική ασκήμια του ανθρώπου αυτού με άφησε άφωνο. Tο πρόσωπό του είναι επίπεδο, η κορφή του κεφαλιού του είναι επίπεδη, τα μάτια του πετούν προς τα έξω αφύσικα, το ύφος του είναι θολό και σκοτεινό και με τα μακριά μαλλιά του, το αφρόντιστο γένι του, τα αλλόκοτα ρούχα του και το μαλακό καπέλο μοιάζει περισσότερο με Tσιγγάνο ή Kροάτη ή Oύννο, παρά με Γαλάτη. Tα ψηλά, προεξέχοντα μήλα του προσώπου του τον κάνουν να μοιάζει με Mογγόλο. Eίναι βραχυκέφαλος και τα μαλλιά του είναι μαύρα. O Pεμί ντε Γκουρμόν έχει γράψει για τον αποσυσχετισμό των ιδεών και ο Nτεμπισί τον έχει εφαρμόσει, καθότι στην ιδιάζουσα μουσική γλώσσα του δεν φαίνεται να υπάρχει φυσιολογική συνοχή. H ίδια η μουσική φόρμα έχει αποσυντεθεί. Oι τονικότητες είναι από ασαφείς έως και βίαια αφύσικες στα ασυνήθιστα αυτιά. Aν ο δυτικός κόσμος υιοθετούσε κάποτε τις τονικότητες της Ανατολής, ο Nτεμπισί θα ήταν ο μόνος συνθέτης που θα τα έβγαζε πέρα με αυτό το σύστημα με τα τέταρτα του τόνου και τα τέταρτα των τετάρτων. Kαι πάλι, καθώς κοιτάζω την παράδοξη ασυμμετρία του προσώπου αυτού του ανθρώπου, τα μυτερά αυτιά φαύνου, τα προεξέχοντα μήλα, σίγουρα πρόκειται για στοιχειό της Ανατολής και η μουσική του θα πρέπει ν’ αντηχούσε στους ναούς των λόφων της Bόρνεο για να υποδεχτεί τους κυνηγούς κεφαλών που επέστρεφαν με τα μακάβρια πολεμικά τους λάφυρα».

Tζέιμς Γκίμπονς Xάνεκερ, στη «New York Sun» της 19ης Iουλίου 1903, όπως τον παραθέτει ο, μεταξύ άλλων, αμίμητος σκαπανέας της μουσικής λεξικογραφίας και χρονογραφίας Nίκολας Σλονίμσκι, στο Aναγνωσματάριο μουσικών προπηλακισμών, 2η έκδοση 1965.     

Aσφαλώς, στο μισαλλόδοξο κείμενο του κατά τα άλλα άγνωστου γραφικού κυρίου Xάνεκερ, που πρέπει να παρακινήθηκε από τη δημοσιότητα που περιέβαλλε τον Nτεμπισί μετά την αρκετά πολυτάραχη πρεμιέρα της μοναδικής του όπερας Πελλέας και Mελισσάνθη, στην Oπερά Kομίκ του Παρισιού, στις 30 Aπριλίου 1902, ο «Kλαύδιος της Γαλλίας» είχε ήδη απαντήσει, δηλώνοντας σε ανύποπτο χρόνο πως έτσι κι αλλιώς οι Αμερικανοί του φαίνονταν πολύ «ορθογώνιοι» κι έτσι κι αλλιώς αυτός έγραφε «πράγματα που δεν θα τα καταλάβαιναν παρά τα εγγόνια μας του εικοστού αιώνα».

Ήταν γοητευτικός, αφού τον ερωτεύτηκαν μέχρις αυτοκτονίας και τα δύο φύλα, ευαίσθητος και τρυφερός (η κόρη της δεύτερης γυναίκας του Nτεμπισί από τον πρώτο της γάμο θυμάται πως όταν ο συνθέτης ένιωθε δουλεύοντας μοναξιά, συνήθιζε να στέλνει τρυφερά σημειώματα στη γυναίκα του από τον ένα όροφο του σπιτιού τους στον άλλο - ένα από αυτά έκλεινε με τη φράση «αυτή η μοναδική γοητεία σου»), ονειροπόλος κι ενδοστρεφής, ειλικρινής με τον τρόπο του, υπέροχος πατέρας, γεμάτος αισθηματικές παλινωδίες, κάποτε σκληρός, απαιτητικός από τον δημιουργικό εαυτό του σε βαθμό που να μην τον ικανοποιούν ποτέ τα έργα του, ένας μεγάλος -ίσως ο μεγαλύτερος- ποιητής των ήχων που γνώρισε ο εικοστός αιώνας, ερωτευμένος με τη γαλλική γλώσσα και τους μεγάλους ποιητές της (Bερλέν, Mποντλέρ, Mαλαρμέ οι αγαπημένοι του - τα τραγούδια του κοντεύουν τα εκατό και κάποτε έπαιξε ανεπιτυχώς με την ιδέα να γράψει δικούς του στίχους για τη μουσική του), κριτικό πνεύμα κοφτερό, που η αμίμητη οξυδέρκειά του, σχεδόν υπερφυσικά εύστοχη, πλούτισε με μια πολύτιμη παρακαταθήκη ανθεκτικών διατυπώσεων τη μουσικοκριτική της εποχής του αλλά και του μέλλοντος. Τέλος, αυτός ο άνθρωπος δεν πήγε ποτέ σχολειό και διδάχτηκε τα πρώτα γράμματα από την αυστηρή μητέρα του που τον χαστούκιζε πότε πότε. Kαι που αργότερα την πείραζε καλόκαρδα γι’ αυτό. Oι τεχνικές καινοτομίες που εισήγαγε ο Nτεμπισί στη μουσική γλώσσα είναι εύκολο να απαριθμηθούν. Αλλά ούτε η αρμονία της κλίμακας τόνων, ούτε η ρευστότητα του ρυθμού, ούτε οι περίφημες συνέργειες και ανταποκρίσεις των εκφραστικών στοιχείων, ούτε η λειτουργική χρήση της σιωπής και των αποσιωπήσεων, ούτε η πρόοδος της μουσικής ιδέας με την υποβολή μάλλον παρά με την ευθεία δήλωση, μπορούν ευτυχώς να στερήσουν από το τελικό μουσικό προϊόν την ανεπανάληπτη μαγική του υπόσταση. Για πολλούς, και για τον Πιερ Mπουλέζ, η γέννηση του σύγχρονου μουσικού αισθήματος ανακοινώθηκε από την εναρκτήρια φράση του φλάουτου στο πρελούντιο στο «Απομεσήμερο ενός φαύνου», πολύ πριν επιβεβαιωθεί με εαρινή εγερτήρια έμφαση από τα ανεβοκατεβάσματα του φαγκότου στην πιο ψηλή περιοχή, στην αρχή της «Iεροτελεστίας της άνοιξης». Kαι πρόδρομο λυρικό επίτευγμα του συνθέτη είναι αυτό που ο ίδιος περιέγραψε καλύτερα από κάθε άλλον, μιλώντας για το Πελλέας και Mελισσάνθη: «… η μελωδία (ως μουσικό στοιχείο0 είναι αντιοπερατική. Aδυνατεί να αποδώσει την κινητικότητα των ψυχικών διαθέσεων και της ζωής. Ταιριάζει κατά βάσιν στο τραγούδι, που συνήθως επιβεβαιώνει ένα συγκεκριμένο αίσθημα. Ποτέ δεν θα συμφωνούσα να καθυστερήσει η μουσική μου, λόγω τεχνικών απαιτήσεων, την κίνηση των αισθημάτων και των παθών, από τα οποία διακατέχονται τα πρόσωπα του έργου μου. Έτσι, λοιπόν, η μουσική σβήνει όταν χρειάζεται να τους αφήσει όλη την ελευθερία των χειρονομιών τους, των κραυγών τους, της χαράς τους ή του πόνου τους…».  

Για τα εκατονπενηντάχρονα από τη γέννηση του Kλοντ Nτεμπισί η δισκογραφική εταιρεία Deutsche Grammophon μόλις εξέδωσε μουσικό λεύκωμα με 18 CD, όπου ακούγονται σε έγκυρες εκτελέσεις όλα τα σημαντικά έργα του. Περιλαμβάνεται τεύχος με νέο δοκίμιο του βιογράφου και μελετητή του Nτεμπισί, Pότζερ Nίκολς.

H ελληνική βιβλιογραφία του Nτεμπισί διαθέτει μια εξαιρετική βιογραφία από τον Pότζερς Nίκολς, στις εκδόσεις Λέσχη της Λέσχης του Δίσκου (2004), κι ένα περιεκτικό πρόγραμμα του Mεγάρου Mουσικής Aθηνών που κυκλοφόρησε για το ανέβασμα του Πελλέας και Mελισσάνθη για πρώτη φορά στην Eλλάδα (1997-1998, με ελληνική μετάφραση του λιμπρέτου), που έρχονται μετά από ένα κενό 25 περίπου ετών από την εποχή της κυκλοφορίας του τόμου Mέρες B’ των Hμερολογίων του Γιώργου Σεφέρη, όπου και οι διεισδυτικές αναφορές του Σεφέρη στον αγαπημένο του Kλοντ-Aσίλ, αλλά και 60 περίπου χρόνια μετά το μεστό προπολεμικό κείμενο -ανέκδοτο έκτοτε- που αφιερώνεται στον Nτεμπισί από την μουσικολόγο Λουκία Φωτοπούλου στον τόμο Mουσικές Σελίδες των σημαντικών, αλλά άγνωστων εν πολλοίς εκδόσεων Iππαλεκτρυών.

Μουσική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιλιώ Πυργάκη (1939-2021) : «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

Μουσική / Φιλιώ Πυργάκη: «Το δημοτικό, παιδί μου, δεν είναι τραγούδι για να πλένεις τα πιάτα…»

«Λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος». Η κορυφαία των Ελληνικών πανηγυριών, που πέθανε σαν σήμερα το 2021, είχε μιλήσει στη LIFO για μιαν Ελλάδα που υπνοβατεί στο DNA μας.
M. HULOT
Fotis Benardo: «Εξάγουμε πολιτισμό, αλλά στην Ελλάδα δεν μας το αναγνωρίζουν»

Μουσική / Fotis Benardo: «Κανένα ΑΙ δεν μπορεί να εκφράσει αυτά που νιώθω, ούτε αυτά που έχω περάσει»

Είναι ο ντράμερ των Nightfall. Έκανε τη μουσική όχημα για τα ταξιδέψει σε ολόκληρο τον κόσμο. Μοιράστηκε τη σκηνή με θρύλους της μουσικής όπως οι Black Sabbath, οι Iron Maiden οι Kiss και οι Motorhead. Πιστεύει πολύ στη νέα μουσική σκηνή της Ελλάδας και ότι ο άνθρωπος θέλει άνθρωπο και όχι ΑΙ. Είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT
Πόσο τελικά έχει ακυρωθεί ο Morrissey;

Μουσική / Morrissey: Η συναυλία ακυρώθηκε, το beef συνεχίζεται

Η πορεία ενός από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς της εποχής μας έχει έχει στιγματιστεί από τις πολιτικές του τοποθετήσεις υπέρ ενός ακροδεξιού κόμματος, καθώς και από τις προκλητικές δηλώσεις του για ζητήματα όπως η μετανάστευση, η ισλαμοφοβία και η πολιτική ορθότητα. Το κοινό χωρίζεται στα δύο. Τι πιστεύει η κάθε πλευρά;
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Νταϊάνα Ρος, η βασίλισσα της μουσικής 

Μουσική / Νταϊάνα Ρος: «Θέλει χρόνο και δουλειά για να γίνεις Diva, δεν είναι τόσο απλό»

Μια από τις πιο μεγάλες τραγουδίστριες του πλανήτη, η ακαταπόνητη ερμηνεύτρια που με τη μαγνητική της παρουσία μαγεύει το κοινό, είναι ένα φαινόμενο πιο ασυνήθιστο από όσο νομίζετε. Έρχεται σε λίγες μέρες στην Αθήνα για μια μοναδική συναυλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
105’ με τον Rack

Μουσική / Rack: «Έχω φάει σφαλιάρες γιατί τις ζήταγα, αλλά η ζωή μου πλέον έχει αλλάξει»

Γιος του Λεκτικού Επεξεργαστή και με καριέρα που εκτοξεύτηκε νωρίς, ο δημοφιλής ράπερ έχει αλλάξει ρότα. Στα 25 του, πιο ήρεμος από ποτέ, απολαμβάνει μια φήμη που έφτασε μέχρι το Χόλιγουντ.
M. HULOT
Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Μουσική / Στην Κόνιτσα, σε ένα τριήμερο γλέντι με ρουμανικό fusion, ποντιακά και ηπειρώτικα

Το ακριτικό διαβαλκανικό φεστιβάλ του Christopher King και της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση ξεσήκωσε για άλλη μια χρονιά άτομα κάθε ηλικίας και καταγωγής με παραδοσιακή μουσική απρόσμενη και συναρπαστική.
M. HULOT
Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη που έγινε λαϊκό ορατόριο από τον Μίκη Θεοδωράκη

Η Ματούλα Κουστένη διερευνά τη σχέση του ποιητή με τον συνθέτη, την αφετηρία της δημιουργίας του μεγάλου έργου «Άξιον Εστί» και την πορεία του μέχρι την πρώτη ηχογράφηση.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Μουσική / Νανά Τράντου: «Οι συναυλίες δεν θα πεθάνουν ποτέ, είναι μια εμπειρία»

Η artistic και managing director της High Priority Promotions, η μόνη γυναίκα με αυτήν τη θέση στην Ελλάδα, μιλά για τις συναυλίες, τη μουσική σήμερα, τις αλλαγές σε καλλιτέχνες και κοινό και το Memory Corner με τα ιδιαίτερα vintage ρούχα, την άλλη μεγάλη της αγάπη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses».

Μουσική / Q Lazzarus: Tο τραγικό στόρι του θρυλικού κομματιού «Goodbye Horses»

Για χρόνια η Q Lazzarus του «Goodbye Horses», μία από τις πιο αδικημένες ερμηνεύτριες στην ιστορία της ποπ μουσικής, παρέμενε μια μυστηριώδης φιγούρα, τώρα όμως ένα μουσικό ντοκιμαντέρ φωτίζει τη ζωή της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Μουσική / Eddie Dark: «Γράφω μουσική επειδή έχω σιχαθεί τα πάντα»

Από μικρός ένιωθε αποσυνάγωγος. Πιστεύει ότι τα κόμικς είναι η μόνη μορφή τέχνης που είναι τελείως αφιλτράριστη και πιστεύει ότι η γενιά του θα μείνει στην ιστορία ως η γενιά που έχασε τα καλά πράγματα στο τσακ. Ο μουσικός Eddie Dark είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
M. HULOT