Με τον Νικήτα Κλιντ στην Cantina Social

Με τον Νικήτα Κλιντ στην Cantina Social Facebook Twitter
Φωτό: Photoharrie.
0

Περπατάω στην Αγίας Θέκλας στου Ψυρρή και περνάω μπροστά από το μπαρ Zas, εκεί όπου το προηγούμενο βράδυ ο Νικήτας Κλιντ έφερε τα CD του (μουσικές με «κολασμένο» μπάσο, ρέγκε, χιπ χοπ, μαυρίλες) και «βάρεσε» τα κομμάτια που αγαπάει, αυτά που τον κάνουν να κλείνει τα μάτια και μετά να τα ανοίγει και να σου μιλάει κοφτά και σοφά για τη σημασία τους. Δίπλα από το Zas βρίσκεται ένα backpackers hotel, πολύχρωμο και οικείο, από αυτά που βλέπαμε τόσα χρόνια στο εξωτερικό και αναρωτιόμασταν γιατί δεν υπάρχουν στην Αθήνα (τότε τα αντίστοιχα hostels ήταν κάτι παρακμιακά κτίρια στη Βερανζέρου, μετά κάτι uber τουριστικά στην Πλάκα). Η περιοχή του Ψυρρή είναι πια περισσότερο κουλ απ' ό,τι 2-3 χρόνια πριν. Τα κατ' επίφασιν μπουζούκια με πέτρα-ξύλο έχουν κλείσει, τα μπαρ της συμφοράς επίσης, η περιοχή έχει μια ατμόσφαιρα γλυκιάς παρακμής και μια αίσθηση ότι μέσα από τις στάχτες του φοίνικα θα αναγεννηθεί μια μεταμοντέρνα κατάσταση, όπου ωραία μπαρ θα συνυπάρχουν με μπουγάτσες Θεσσαλονίκης και καταστήματα με είδη καπνιστών θα γειτονεύουν με sex shops. Η Cantina Social ήταν από πριν το «γαλατικό χωριό» σε μια περιοχή που σπάνια περνούσες ένα τυπικό Σάββατο βράδυ. Γκρίζα κτίρια παρατημένων πολυκατοικιών, σκουριασμένα συντρίμμια από κάγκελα, σαραβαλιασμένα μηχανάκια, ξεχασμένο στοκ από την πραμάτεια ενός παλαιοπώλη, μπουκάλια γκαζόζας και Μαλαματίνας από τους μεσημεριανούς θαμώνες των παράπλευρων καφενείων και μια βιτρίνα με σαραπεντάρια του Καζαντζίδη και των Jam. Ο Νικήτας πίνει το κόκκινο κρασί του στη μέση του μπαρ και μου μιλάει για την Ικαρία, τα ψηλά κύματα και την αγριάδα των βουνών. Μιλάει σαν να ραπάρει, κινείται σαν ένα αγρίμι που είναι προστατευόμενο είδος. «Τώρα ετοιμάζω τον πρώτο μου αμιγώς χιπ-χοπ δίσκο. Ραπάρω περισσότερο, γιατί μου την "είπανε" για τους προηγούμενους δίσκους, ενώ έχω βάλει και στοιχεία ρέγκε και dubstep», μου λέει ενώ σπάει ένα τηλέφωνο με μύλο που αποτελεί το σκηνικό του εξωτερικού χώρου του Cantina Social. Το μαγαζί κλείνει 5 χρόνια φέτος τον Μάιο και ο Χρήστος, αυτός ο υπέροχος τύπος που έχει το μαγαζί (ίσως να είναι και ο πιο κουλ ιδιοκτή- της μπαρ που ξέρω), θέλει να τυπώσει ένα CD με τις επιλογές των DJs που παίζουν μουσική εδώ (αλλά θέλει να το βγάλει στο εμπόριο για να αποκτήσει μια πιο σοβαρή υπόσταση). Ο Νικήτας κινείται ασταμάτητα και μου λέει ότι βαριέται την πολλή ηχογραφημένη μουσική, μου εκθειάζει την Billy Holiday και τις μαύρες μουσικές αυτού του κόσμου. Και ύστερα είναι κι αυτή η γνωστή ιστορία που μια μέρα εμφανίστηκε στην πλατεία Συντάγματος και έκαψε το αμερικανικό διαβατήριό του. «Εγώ είμαι πιο λευκός κι από τους λευκούς, αλλά ακούω σχεδόν μόνο μαύρη μουσική. Ίσως έπαιξε ρόλο ότι η προγιαγιά μου ήταν μαύρη. Αλλά, όπως και να 'χει, μισώ τους Αμερικάνους». Τον θυμάμαι ένα αυγουστιάτικο βράδυ σε ένα παγανιστικό πανηγύρι στους Βρακάδες στην Ικαρία να παρατηρεί στις επτά το πρωί μια κοπέλα που είχε ανέβει σε μια συκιά και μάζευε μαυρόσυκα, ενώ το πρωινό ρετρό φως την έκανε να μοιάζει με ηρωίδα του Τζεφιρέλι. Ο Νικήτας δεν λέει πολλά. Όταν μιλάει είναι σαν να ραπάρει ακατέργαστα, όπως δεν κάνουν όσοι ράπερ βγαίνουν στα κανάλια και τα μπουζούκια και πουλάνε τον άγριο εαυτό τους. «Πάμε μέσα», μου λέει και χαϊδεύει τα ξανθά γένια του. Όλα είναι μια στατιστική. Λόγια, λόγια...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ