Sugahspank!

Sugahspank! Facebook Twitter
0
1
Agustin Gomez-Arcos: To σαρκοβόρο αρνί
εκδ. Οδυσσέας

Ένα υπέροχο, βλάσφημο βιβλίο του 1975, που τα βάζει με την παράδοση, την Kαθολική Eκκλησία, τον Federico Franco και την οικογένεια. Περιγράφει την ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ομοφυλόφιλα αδέρφια από την παιδική τους ηλικία, με μία μάνα που τους απεχθάνεται και έναν πατέρα που αδιαφορεί. Μέσα στο Σαρκοβόρο Αρνί θριαμβεύει η ελευθερία που προσφέρει η αγάπη. Είναι μάλιστα αρκετά σέξι βιβλίο, ακόμη και για μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα...

2

Irving Wallace: Οι τρεις σειρήνες
εκδ. Οξύ

Είχα βρει το φθαρμένο αυτό βιβλίο πεταμένο στο δρόμο, στο Μοναστηράκι, μετά από τρελό μεθύσι. Κι έτσι όπως είχα «κάνει κεφάλι», σκέφτηκα ότι θα παίξει ρόλο στη ζωή μου. Τελικά, το εξώφυλλο του άλμπουμ μου βασίστηκε στο μαύρο αυτό βιβλίο με τα ρετρό πράσινα γράμματα και την εξωτική φιγούρα. Είναι η ιστορία εννέα Αμερικανών ανθρωπολόγων που εγκαθίστανται σε ένα απομονωμένο νησί της Πολυνησίας για να μελετήσουν τα άγνωστα ήθη και έθιμα. Συνηθίζουν στην πολυγαμία, στο πώς είναι να μη σε απασχολεί η καριέρα σου ή η εξωτερική σου εμφάνιση και στη ζωή χωρίς στρες. Απλά εθιστικό.

3

William L. Shirer: Τhe nightmare years 1930-1940
εκδ. Birlinn

Σε αυτό το απίστευτο χρονικό ο Shirer περιγράφει τις εμπειρίες του στη ναζιστική Γερμανία ως απεσταλμένου του CBS Radio. Παράδειγμα προς μίμηση για υποψήφιους ρεπόρτερ, ο Shirer είναι ταυτόχρονα πολύ αληθινός όταν αναφέρεται στο δικό του αγώνα να αντέξει αυτό τον τρόπο ζωής και στην προσπάθειά του να κάνει οικογένεια επί εποχής Μακάρθι. Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο Χιτλεράκος είναι πάντα αγαπημένο μου θέμα για ντοκιμαντέρ, ταινίες και βιβλία. Μάλλον γιατί είχε ξεπεσμένη αρχοντιά, τρομερό styling και γερό brain damage.

4

Frank Zappa, Peter Occhiogrosso: The real Frank Zappa book
εκδ. Touchstone Books

Ένα βιβλίο που διαβάζω και ξαναδιαβάζω. Αστείο, καυστικό και πανέξυπνο. Ο Zappa μιλάει για τα πάντα: καπιταλισμό, δισκογραφικές, μουσική, πολιτική, παιδιά, γιάπηδες, τηλεόραση. Με χιούμορ, λογική και επιχειρήματα ξεπλένει όλα τα συσσωρευμένα σκατά του δυτικού κόσμου. Τρομερή η αναφορά στην εμφάνισή του στο Κογκρέσο σχετικά με τα σήματα προειδοποίησης επάνω στους δίσκους. Κάντε το δώρο στη μαμά σας, ακόμα και αν δεν τον ξέρει.

5

Guillaume Apollinaire: Οι έντεκα χιλιάδες βέργες
εκδ. Εξάντας

... ή πόσο ακραίο μπορεί να γίνει το ανθρώπινο μυαλό. Πορνογραφικό αριστούργημα του 1907 από τον αβάν-γκαρντ σουρεάλ συγγραφέα, ποιητή και κριτικό τέχνης με τα τόσα διαφορετικά επίπεδα. Είχα διαβάσει απόσπασμα έργου του σε ένα «Votre Beaute» της μάνας μου όταν ήμουν 12. Το σοκ ήταν τόσο μεγάλο που μου έμειναν στο μυαλό ολόκληρες παράγραφοι. Δεν καταλάβαινα τότε ότι η μεγαλύτερη από τις ηδονές που αναφέρονται στο βιβλίο είναι η ηδονή του να σκέφτεσαι και να εκφράζεσαι ελεύθερα.

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ / Ocean Vuong: «Πίσω από τη βιτρίνα της χιπστεριάς κρύβεται ο φόβος»

Ο Αυτοκράτορας της Χαράς είναι ένα λογοτεχνικό επίτευγμα. Ένα μεγάλο μυθιστόρημα με ιστορίες απλών ανθρώπων που τις σχέσεις τους ορίζουν η καλοσύνη και η αλληλεγγύη. Με αφορμή την κυκλοφορία του, ένας από τους πιο ταλαντούχους συγγραφείς της γενιάς του μιλάει για τη λογοτεχνία, τους ήρωές του, την queer ταυτότητα και την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αμερική του Τραμπ σε μια συνέντευξη-ποταμό.
M. HULOT
Η Λυδία Κονιόρδου διαβάζει τον μονόλογο της Λούλας Αναγνωστάκη «Ο oυρανός κατακόκκινος»

Lifo Videos / «Ιδού εγώ»: Η Λυδία Κονιόρδου ερμηνεύει το «Ουρανός Κατακόκκινος» της Λούλας Αναγνωστάκη στο LIFO.gr

O απολογισμός ζωής μιας γυναίκας που βλέπει γύρω της τον κόσμο να διαλύεται, η προσωπική εμπλοκή στη συλλογική μνήμη, μια ποιητική εκδοχή της δυστυχίας που γεννά η σύγχρονη πραγματικότητα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Βιβλίο / Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων: Τόπος συνάντησης για τη λογοτεχνία και τις ιδέες

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα με καλεσμένους από 16 χώρες και τιμώμενο πρόσωπο τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, το φετινό φεστιβάλ σημείωσε τη μεγαλύτερη προσέλευση στην ιστορία του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

The Review / Γιατί μας γοητεύει ακόμα ο «Καβγατζής της Βρέστης»;

Ο Χρήστος Παρίδης και η Βένα Γεωργακοπούλου, με αφορμή τη νέα έκδοση του έργου του Ζαν Ζενέ, εξετάζουν τους λόγους που μπορεί να μας αφορά ακόμα και σήμερα το θρυλικό βιβλίο του 1945. ― ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΛΩΣΣΑ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 βιβλία που ξεχωρίσαμε για αυτό το καλοκαίρι

Βιβλίο / 100 βιβλία να διαβάσεις κάτω από ένα αρμυρίκι ή στην πόλη με το κλιματιστικό στο φούλ

Κλασική λογοτεχνία, σύγχρονοι συγγραφείς, δοκίμια, ιστορία, αυτοβελτίωση, βιβλία για το «μικρό» να μην είναι όλη την ώρα στο iPad. Kάτι για όλους για να περάσει όμορφα, ήσυχα και ποιοτικά το καλοκαίρι.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Βιβλίο / Κι όμως, πέρασε μισός αιώνας από την αυγή των Talking Heads

Τέτοιες μέρες πριν από πενήντα χρόνια, το γκρουπ έκανε το ντεμπούτο του στην σκηνή του θρυλικού κλαμπ CBGB στη Νέα Υόρκη, κι ένα νέο βιβλίο ακολουθεί την πορεία τους από τις πρώτες τους ημέρες μέχρι το είδος εκείνο της επιτυχίας που συνήθως έρχεται με τα δικά της προβλήματα
THE LIFO TEAM
Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Βιβλίο / Η βιογραφία του Μίλαν Κούντερα κυκλοφόρησε μόλις στα ελληνικά

Η Γαλλίδα κριτικός λογοτεχνίας της «Monde», Φλοράνς Νουαβίλ, στο «Μίλαν Κούντερα: Γράψιμο... Τι ιδέα κι αυτή!», αποκαλύπτει καίριες στιγμές και συγγραφικές αλήθειες του καλού της φίλου, αναιρώντας όλες τις κατηγορίες που συνδέονταν με το όνομά του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Πάουλο Σκoτ

Βιβλίο / Πάουλο Σκoτ: «Στη Βραζιλία ο ρατσισμός είναι παντού, στη λογοτεχνία, στους στίχους της σάμπα»

Πότε ρεαλιστικό, πότε στρατευμένο, πότε αστυνομικής υφής, πότε μια τρελή και ξεκαρδιστική σάτιρα. Οι «Φαινότυποι» του Πάουλο Σκοτ είναι ένα αξιοσημείωτο βιβλίο. Μιλήσαμε με τον Βραζιλιάνο συγγραφέα για τη λογοτεχνία, την κατάσταση στη Βραζιλία και την αξία των λογοτεχνικών βραβείων.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Σπαθαράκης, εκδότης.

Κώστας Σπαθαράκης / Κώστας Σπαθαράκης: «Δεν έχουμε αφηγήσεις για τις ερωτικές μας σχέσεις, για τα νιάτα μας»

Για τον άνθρωπο πίσω από τις εκδόσεις αντίποδες, το μεγαλύτερο όφελος ήταν ότι, ενώ του άρεσε να είναι χωμένος μέσα στα βιβλία – μια μοναχική και ίσως ναρκισσιστική συνήθεια –, στην πορεία έμαθε να τη μετατρέπει σε εργαλείο κοινωνικότητας και επαφής με τους γύρω του.
M. HULOT
Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού

Βιβλίο / Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες: «Ζούμε το τέλος του ανθρωπισμού»

Ο πολυβραβευμένος Κολομβιανός συγγραφέας μιλά στη LiFO για τη βία που στοιχειώνει τη χώρα του, τη δύναμη της λογοτεχνίας να ανασύρει όσα κρύβει η Ιστορία, αλλά και για την αρχαιοελληνική φιλοσοφία ως σταθερή επιρροή του.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
H Gen Z όχι μόνο διαβάζει αλλά συγχρόνως αλλάζει και την ίδια την έννοια της ανάγνωσης

Βιβλίο / Η Gen Z δεν διαβάζει απλώς· επαναπροσδιορίζει την ανάγνωση

Οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς λατρεύουν την απόδραση, παίρνουν την λεγόμενη fan fiction τόσο σοβαρά όσο και τη λίστα Booker, αναβιώνουν κλασικά βιβλία από την Τζέιν Όστεν έως τον Ντοστογιέφσκι και μοιράζονται ιστορίες στις δικές τους κοινότητες.
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Βιβλίο / Γιατί ο Πέρσιβαλ Έβερετ πήρε το Πούλιτζερ με το «James»

Ο Πέρσιβαλ Έβερετ έγραψε ένα άκρως επίκαιρο, δεδομένων των τελευταίων ημερών, βιβλίο, που ταυτόχρονα φιλοδοξεί να καταστεί κλασικό, για τον ρατσισμό και τη χαμένη ανθρωπιά, και κέρδισε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας των ΗΠΑ και το Πούλιτζερ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη, κιθαρίστα και σκιτσογράφο Κώστα Μπέζο, που ξαναγράφει την ιστορία της Ελλάδας πριν από το 1940

Βιβλίο / «Πάμε στη Χονολουλού»: Ένα βιβλίο για τον μποέμ ρεμπέτη Κώστα Μπέζο

Τη δεκαετία του ’30 άνθισε στην Ελλάδα ένα μουσικό είδος «διαφυγής» από τη σκληρή πραγματικότητα, οι χαβάγιες. Ο Κώστας Μπέζος, αινιγματική μορφή μέχρι πρόσφατα και σημαντικός ρεμπέτης και σκιτσογράφος, έγραψε μια ανείπωτη ιστορία, διαφορετική από αυτή που η επίσημη ιστορία έχει καταγράψει για την εποχή του Μεσοπολέμου.  
M. HULOT
Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Βιβλίο / Εύα Μπαλταζάρ: «Η αγάπη που σε φυλακίζει δεν είναι αγάπη»

Η Καταλανή συγγραφέας, που έχει εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς της σύγχρονης queer λογοτεχνίας, μεταφράζεται παγκοσμίως και τη θαυμάζει ο Αλμοδόβαρ, μιλά στη LiFO για το τι σημαίνει να ζεις ελεύθερα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ