Φορολογούν αναδρομικά τα εισοδήματα του 2015

Φορολογούν αναδρομικά τα εισοδήματα του 2015 Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
0

Αλλαγές στη φορολογία που θα αφορούν και στα εισοδήματα του 2015, προανήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας σε ημερίδα του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό οι αλλαγές αφορούν κυρίως σε αλλαγή των κλιμάκων φορολόγησης με αύξηση φόρου για τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, αλλά και τα εισοδήματα από ενοίκια.


Στα εισοδήματα από ενοίκια αναμένεται να θεσπιστεί νέα κλίμακα φορολόγησης πέραν των δύο που υπάρχουν σήμερα και αφορούν σε ενοίκια ως 12.000 ευρώ με φόρο 11% και εισοδήματα από 12.000 και άνω με φόρο 33%.


Σχεδιάζεται και η αύξηση φορολόγησης για τους αγρότες, καθώς το υπουργείο υπολογίζει  32 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον στα έσοδά του.


Σημαντική ελάφρυνση περιμένει ωστόσο τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η θέσπιση αφορολόγητου ορίου κοντά στις 5.000 ευρώ, γεγονός που θα σημάνει σημαντική μείωση ή και απαλλαγή από φόρους για χιλιάδες άτομα με πενιχρά εισοδήματα.

 Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό θα υπάρξουν επτά αλλαγές:

-Το Φεβρουάριο, θα γίνουν οι παρεμβάσεις για τις ευρύτερες αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Μέτρα για το λαθρεμπόριο καπνού και καυσίμων.
-Νομοσχέδιο για το φόρο, που θα αντικαταστήσει τον ΕΝΦΙΑ, και ο οποίος θα είναι “πιο δίκαιος και πιο λογικός, αλλά πάντα με τον ίδιο στόχο στα έσοδα”.
-Η νέα μορφή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
-Η ψηφιακή εφορία, με επέκταση ηλεκτρονικών συναλλαγών, ώστε οι εφορίες να είναι πλέον κλειστές για το κοινό και ο πολίτης να εξυπηρετείται μέσω τηλεφωνικού κέντρου, του διαδικτύου ή του λογιστή του.
-Καθιέρωση των αγοραίων τιμών αντί των αντικειμενικών για τον υπολογισμό των φόρων στα ακίνητα.
-Συμβούλιο φορολογικής πολιτικής για αποτελεσματικό διάλογο, όπου ο ίδιος έχει προτείνει την προεδρία να έχει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Οικονομία / Επίδομα αδείας: Πότε καταβάλλεται, ποιοι το δικαιούνται και πώς υπολογίζεται

Τι ισχύει το καλοκαίρι του 2025 για τις θερινές άδειες στον ιδιωτικό τομέα – Πότε καταβάλλεται το επίδομα αδείας, πόσο είναι, πώς επιμερίζεται και τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο
LIFO NEWSROOM
Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Οικονομία / Έρχεται νέος φόρος σε καύσιμα και φυσικό αέριο – Πώς θα επηρεαστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ο κανονισμός της ΕΕ για την απανθρακοποίηση φέρνει αυξήσεις σε βενζίνη, πετρέλαιο και μαζούτ – Αντιδράσεις για τον αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα και την καθημερινότητα
LIFO NEWSROOM
ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οικονομία / ΑμεΑ: Πρόγραμμα 24 εκατ. ευρώ για «Προσβασιμότητα κατ’ οίκον» – Ωφελούμενοι 2.500 πολίτες

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν εργασίες διαμόρφωσης, εγκατάσταση ραμπών και αναβατορίων, τοποθέτηση αυτοματισμών και ειδικού εξοπλισμού, καθώς και αμοιβές μηχανικών
LIFO NEWSROOM
Το αναποτελεσματικό Ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

LiFO politics / Το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος και οι ορατοί κίνδυνοι

«Ο κίνδυνος σήμερα δεν είναι η χρεοκοπία αλλά μια στασιμοκατάσταση, στην οποία η χώρα δεν θα αναπτύσσεται, και ένα μέρος της κοινωνίας αυτό το βιώνει ήδη»: Ο διευθυντής του BusinessDaily.gr Γιάννης Παπαδογιάννης μιλά στη Βασιλική Σιούτη και επισημαίνει ότι η χώρα απορροφά επιδοτήσεις, αλλά όχι δημιουργικά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ