Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά)

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter
2
Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Δείτε από πιο κοντά τoν οργανισμό σας με ένα σύνολο από καταπληκτικές λήψεις του ανθρωπίνου σώματος. Η λήψη σχεδόν όλων των φωτογραφιών που θα δείτε, έγινε χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρονικό μικροσκόπιο σάρωσης (SEM), ένα είδος ηλεκτρονικού μικροσκοπίου που χρησιμοποιεί μια δέσμη ηλεκτρονίων υψηλής ενέργειας, για να σαρώσει τις επιφάνειες των εικόνων.

Η δέσμη ηλεκτρονίων του SEM αλληλεπιδρά με άτομα κοντά ή στην επιφάνεια του δείγματος που πρόκειται να παρατηρηθεί, με αποτέλεσμα μία πολύ υψηλής ανάλυσης εικόνα. Τα επίπεδα μεγέθυνσης κυμαίνονται από μεγέθη της τάξης x25 (περίπου το ίδιο με ένα μεγεθυντικό φακό χειρός) έως περίπου x250.000! Απίστευτες λεπτομέρειες μεγέθους από 1 έως 5 νανοχιλιοστά (nm), μπορούν να ανιχνευθούν. Για να αντιληφθείτε τις ακριβείς διαστάσεις για τις οποίες γίνεται λόγος, φανταστείτε ότι τα 2,5 nm είναι ένα εκατομμύριο φορές μικρότερα σε μέγεθος από έναν ψύλλο, με μέσο μέγεθος 2,5 χιλιοστά!


Ο Max Knoll ήταν ο πρώτος που δημιούργησε μια εικόνα από ένα SEM, το 1935. Για τα επόμενα 30 χρόνια, μια σειρά από επιστήμονες εργάστηκαν για να αναπτύξουν περαιτέρω το όργανο, και το 1965 το πρώτο SEM παραδόθηκε στην DuPont από την Cambridge Instrument Company, με το όνομα «Stereoscan».

Στην ανάρτηση αυτή θα γνωρίσετε τη δύναμη ενός SEM σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης, που ξεκινάει από το κεφάλι σας, ταξιδεύει μέσω του στήθους και φτάνει στα σπλάχνα της κοιλιάς. Στη διαδρομή αυτή θα δείτε τι είναι φυσιολογικό, τι συμβαίνει όταν τα κύτταρα έχουν προσβληθεί από καρκίνο και τι ακριβώς συμβαίνει όταν ένα ωάριο συναντά το σπέρμα για πρώτη φορά! Ποτέ δεν θα δείτε τον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο και πάλι.

1.  

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

 

Μοιάζουν με καραμέλες κανέλας, αλλά είναι πραγματικά ο πιο κοινός τύπος κυττάρων του αίματος στο ανθρώπινο σώμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια (ερυθροκύτταρα). Αυτά τα αμφίκοιλα διαμορφωμένα κύτταρα, έχουν τον πολύ σημαντικό ρόλο να μεταφέρουν το οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα μας. Στις γυναίκες υπάρχουν περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια ερυθροκύτταρα ανά μικρολίτρο (κυβικό χιλιοστόμετρο) αίματος και περίπου 5 έως 6 εκατομμύρια στους άνδρες. Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγαλύτερα υψόμετρα έχουν ακόμα περισσότερα, λόγω των χαμηλών επιπέδων οξυγόνου στο περιβάλλον τους.

2.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Τακτικό κόψιμο στην τρίχα και μία καλή μαλακτική κρέμα για τα μαλλιά, θα βοηθήσουν στην αποτροπή αυτής της άσχημης εικόνας της ψαλίδας, στην άκρη μιας ανθρώπινης τρίχας.

3.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Από τους 100 δισεκατομμύρια νευρώνες στον εγκέφαλό σας, οι νευρώνες Purkinje είναι από τους μεγαλύτερους. Μεταξύ άλλων, τα κύτταρα αυτά είναι οι κύριοι υπεύθυνοι του συντονισμού των κινήσεων στον φλοιό της παρεγκεφαλίδας. Η έκθεση σε τοξικές ουσίες όπως το αλκοόλ και το λίθιο, οι αυτοάνοσες ασθένειες, οι γενετικές μεταλλάξεις συμπεριλαμβανομένου του αυτισμού και νευροεκφυλιστικών ασθενειών, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τα ανθρώπινα κύτταρα Purkinje.

4.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Εδώ, βλέπετε ένα κοντινό πλάνο των ανθρώπινων τριχωτών κυττάρων στο εσωτερικό του αυτιού. Αυτά, ανιχνεύουν τις μηχανικές κινήσεις ως απόκριση στις ηχητικές δονήσεις.

5.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Σε αυτή την εικόνα, τα χρωματισμένα αμφιβληστροειδικά αιμοφόρα αγγεία φαίνονται να αναδύονται από τον χρωματισμένο μαύρο οπτικό δίσκο. Ο οπτικός δίσκος είναι ένα τυφλό σημείο, επειδή δεν υπάρχει κανένα κύτταρο δέκτης φωτός σε αυτή την περιοχή του αμφιβληστροειδούς, όπου το οπτικό νεύρο και τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς αφήνουν το πίσω μέρος του ματιού.

6.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Αυτή η βελτιωμένη με χρώμα εικόνα, απεικονίζει έναν γευστικό κάλυκα στη γλώσσα. Η ανθρώπινη γλώσσα έχει περίπου 10.000 γευστικούς κάλυκες, οι οποίοι ασχολούνται με την ανίχνευση της αλμυρής, της ξινής, της πικρής, της γλυκιάς και της ευχάριστης-νόστιμης γευστικής αντίληψης (η πέμπτη βασική γεύση).

7.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Να βουρτσίζετε τα δόντια σας συχνά, επειδή έτσι μοιάζει η επιφάνεια ενός δοντιού με την οδοντική πλάκα, όταν δεν το κάνετε!

8.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Θυμάστε την αρχική εικόνα των συμπαθητικών και ομοιόμορφων ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος? Στην εικόνα αυτή, απεικονίζεται αυτό που συμβαίνει όταν αυτά τα κύτταρα μπλέκουν στον κολλώδη ιστό ενός θρόμβου αίματος. Το κύτταρο που ξεχωρίζει στη μέση, είναι ένα λευκό αιμοσφαίριο.

9.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Άλλη μία βελτιωμένη με χρώμα εικόνα, της εσωτερικής επιφάνειας του πνεύμονά σας. Οι κοιλότητες είναι κυψελίδες, εκεί όπου γίνεται η ανταλλαγή αερίων (οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα) στο αίμα.\

10.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Αυτή η εικόνα των παραμορφωμένων καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, αποτελεί την πλήρη αντίθεση με τον υγιή πνεύμονα της προηγούμενης εικόνας.

11.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Λάχνες στο λεπτό έντερο αυξάνουν την επιφάνεια του εντέρου, βοηθώντας έτσι στην απορρόφηση της τροφής. Κοιτάξτε προσεκτικά και θα παρατηρήσετε κάποιες τροφές κολλημένες σε μια από τις ρωγμές!

12.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Αυτή είναι μία βελτιωμένη -με μωβ χρώμα- εικόνα, ενός ανθρώπινου ωαρίου. Το ωάριο είναι επικαλυμμένο με την μεμβράνη «zona pellicuda», μια γλυκοπρωτεΐνη που το προστατεύει, αλλά επίσης βοηθά να παγιδεύσει και να δεσμεύσει τα σπερματοζωάρια. Δύο στεφανιαία κύτταρα είναι συνδεδεμένα με τη διαφανή αυτή μεμβράνη.

13.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

Εδώ βλέπετε κάτι πολύ απλό! Ένα κοντινό πλάνο ενός αριθμού σπερματοζωαρίων που προσπαθούν να γονιμοποιήσουν ένα ωάριο.

14.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

 

Μοιάζει με τον κόσμο μας σε πόλεμο, αλλά στην πραγματικότητα είναι αυτό που συμβαίνει πέντε ημέρες μετά τη γονιμοποίηση ενός ωαρίου, με κάποια εναπομείναντα σπερματοζωάρια εκεί γύρω!. Αυτή η φθορίζουσα εικόνα έχει ληφθεί χρησιμοποιώντας ένα από τα λεγόμενα συνεστιακά μικροσκόπια. Το έμβρυο και ο πυρήνας ενός κυττάρου σπέρματος είναι πορφυρά, ενώ οι ουρές των σπερμάτων είναι πράσινες. Οι μπλε περιοχές είναι συνδέσεις χάσματος, οι οποίες σχηματίζουν τις συνδέσεις μεταξύ των κυττάρων.

 

15.

Τούτο εστί το σώμα μου (από πολύ κοντά) Facebook Twitter

 

Ο κύκλος της ζωής αρχίζει και πάλι: αυτό που βλέπετε είναι ένα ανθρώπινο έμβρυο έξι ημερών, το οποίο αρχίζει να εμφυτεύεται στο ενδομήτριο, το τοίχωμα της μήτρας.

Αυτοί είμαστε, τουλάχιστον ένα μικρό μέρος από εμάς! Όσες φορές και αν έχω δει παρόμοιες εικόνες, πάντα τις παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον. Συναρπαστικές εικόνες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, από έναν καλά κρυμμένο κόσμο, τόσο...«οικείο» αλλά και τόσο άγνωστο ταυτόχρονα!

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM

σχόλια

2 σχόλια