Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής

Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής Facebook Twitter
3

Σε 30 χρόνια οι θερμοκρασίες στον Περσικό Κόλπο θα ξεπεράσουν τα ανθρώπινα όρια αντοχής Facebook Twitter

 

Οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες λόγω του μηχανισμού εφίδρωσης, μέσω της οποίας το σώμα καταφέρνει να ψυχραίνεται απελευθερώνοντας θερμότητα καθώς εξατμίζεται.

 

Η συγκεκριμένη δυνατότητα μειώνεται αισθητά όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με αυξημένη υγρασία. Η θερμοπληξία σαν αποτέλεσμα αυτών των δύο μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε πρόωρο θάνατο.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα κλιματικά μοντέλα, η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να αγγίξει μελλοντικά σε κάποιες περιοχές το ανώτατο όριο της ανθρώπινης αντοχής. Ωστόσο, νέα μελέτη των Jeremy Pal (Loyola Marymount University του Λος Άντζελες) και Elfatih Eltahir (Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) στο Κέιμπριτζ) στο επιστημονικό περιοδικό «Nature Climate Change» αποδεικνύει πως ο θανατηφόρος συνδυασμός αυξημένης ζέστης και υγρασίας μπορεί να έρθει στον Περσικό Κόλπο πολύ νωρίτερα από τις αρχικές προβλέψεις.

Οι περιοχές αυτές είναι σημαντικοί προμηθευτές πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων, οπότε αν γίνουν αφιλόξενες για τον άνθρωπο, οι παγκόσμιες συνέπειες θα μπορούσαν να είναι ολέθριες- έστω ότι ακόμη θα χρησιμοποιούμε αυτά τα καύσιμα στις νέες συνθήκες.

«Λόγω της εγγύτητας στις θερμές θάλασσες, η περιοχή είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη σε θερμά και υγρά κλίματα», λέει ο ερευνητής κλιματολογίας Christoph Schar. Ο Περσικός Κόλπος είναι σχετικά ρηχό σώμα νερού, κάτι που του επιτρέπει να απορροφά περισσότερη θερμότητα συγκριτικά με άλλες ωκεάνιες θάλασσες.


Ο Pal και ο Eltahir προσομοίωσαν την εξέλιξη της θερμοκρασίας στην περιοχή του Κόλπου με δύο πιθανά σενάρια: στο πρώτο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) εξακολουθούν αμείωτες ενώ στο δεύτερο γίνεται θεώρηση της μείωσης των εκπομπών, η οποία θα μπορούσε να πετύχει τον παγκόσμιο στόχο των 20C.


Τα υπολογιστικά μοντέλα δείχνουν ότι, ως το 2100, πέντε πόλεις - το Αμπού Ντάμπι και το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ντόχα στο Κατάρ, το Μπαντάρ Αμπάς στο Ιράν και το Νταχράν στη Σαουδική Αραβία – θα αντιμετωπίζουν κύματα καύσωνα πάνω από το όριο αντοχής του ανθρωπίνου οργανισμού.


Εκτός από άμεσες τις περιπτώσεις θανάτου που εκτιμάται πως θα αυξηθούν λόγω των νέων κλιματολογικών συνθηκών, θα υπάρξουν και έμμεσες απώλειες λόγω επιδεινωμένης υγείας, όπως για παράδειγμα η εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών, ειδικά εκείνων που μεταδίδονται από τα κουνούπια, καθώς τα εν λόγω έντομα ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά κλίματα.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

Περιβάλλον / Ακόμη μία νεκρή θαλάσσια χελώνα στην Καλαμαριά: «Προκαλεί έντονο προβληματισμό» λέει η δήμαρχος

«Πρόκειται για το δεύτερο παρόμοιο περιστατικό μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο» τόνισε η Χρύσα Αράπογλου
LIFO NEWSROOM
Λαπωνία: Πρωτοφανές κύμα καύσωνα πλήττει τη χώρα - Η υπενθύμιση του Άγιου Βασίλη

Περιβάλλον / Πρωτοφανές κύμα καύσωνα στη Φινλανδία: «Βεβαιωθείτε ότι οι τάρανδοι έχουν νερό» λέει ο Άγιος Βασίλης

Αυτό το καλοκαίρι η βόρεια Φινλανδία βιώνει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών Κελσίου - Οι ειδικοί εξηγούν ότι το αποτύπωμα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εδώ
LIFO NEWSROOM
Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Περιβάλλον / Ακραίος καύσωνας στη Μεσόγειο απειλεί τη θαλάσσια ζωή – Παράλληλες καταστροφές από κακοκαιρία στην Ασία

Θερμοκρασίες ρεκόρ στη Μεσόγειο προκαλούν ανησυχία για τη θαλάσσια ζωή, ενώ καταρρακτώδεις βροχές και τυφώνες προκαλούν νεκρούς και καταστροφές στη Νότια Κορέα και τη Νοτιοανατολική Ασία
LIFO NEWSROOM
Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Περιβάλλον / Παγκόσμια έκθεση: 389 εκατ. τόνοι διοξειδίου του άνθρακα από την αλόγιστη καύση φυσικού αερίου το 2024

Η Παγκόσμια Τράπεζα αποκαλύπτει αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την καύση φυσικού αερίου – Η πρακτική ισοδυναμεί σε ρύπους με το αποτύπωμα της Γαλλίας
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Ο Περσικός κόλπος είναι ήδη η πιο θερμή θάλασσα στον πλανήτη,εάν δεν κάνω λάθος..Πάντως δεν θα ήθελα να βιώσω τη στιγμή που μέρη του πλανήτη μας θα γίνουν αφιλόξενα,για κάθε μορφή ζωής.Καταστρέφαμε και καταστρέφουμε τον πλανήτη τόσα χρόνια,οι επόμενες γενιές θα υποστούν τις συνέπειες.