Σκάνδαλο: Η Γερμανία εξαγόρασε την ανάθεση του Μουντιάλ 2006

Σκάνδαλο: Η Γερμανία εξαγόρασε την ανάθεση του Μουντιάλ 2006 Facebook Twitter
3

Το γερμανικό ποδόσφαιρο μοιάζει να βυθίζεται στην μεγαλύτερη κρίση του μετά τα σκάνδαλα χρηματισμού στο γερμανικό πρωτάθλημα (Bundesliga) κατά τη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Der Spiegel η ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου το 2006 φέρεται να έγινε κατόπιν χρηματισμού της FIFA, μέσω κατάθεσης υπέρογκου ποσού που προήλθε από μυστικές δοσοληψίες και «μαύρα ταμεία».

 

Όπως αναφέρει το Spiegel η γερμανική επιτροπή διεκδίκησης του Μουντιάλ είχε συστήσει κρυφό ταμείο, στο οποίο ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Αdidas Ρομπέρ Λουίς Ντραϊφούς είχε καταθέσει το ποσό των 10,3 εκατομ. ελβετικών φράγκων, με άλλα λόγια 6,7 εκατομ. ευρώ, με τη μορφή μυστικού δανείου. Εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση φέρεται να είναι ο τότε επικεφαλής της γερμανικής διεκδίκησης Φραντς Μπεκενμπάουερ αλλά και ο νυν πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (DFB) Βόλφανγκ Νίρμπαχ καθώς και πολλοί παράγοντες του γερμανικού ποδοσφαίρου.


H «μαύρη» διαδρομή των 6,7 εκατομ. ευρώ
Ειδικότερα ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas φέρεται να είχε δανείσει το επίμαχο ποσό ως ιδιώτης, λίγο πριν την ανακοίνωση της ανάθεσης της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στη Γερμανία στις 6 Ιουλίου του 2000. Ωστόσο το ποσό αυτό δεν εμφανίστηκε ποτέ ούτε στον προϋπολογισμό της επιτροπής διεκδίκησης αλλά ούτε, μετά την ανάθεση, και στον προϋπολογισμό της επιτροπής διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου. Ένα χρόνο πριν από τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ο Ντραϊφούς απαίτησε να του επιστραφεί το ποσό των 6,7 εκατομ. ευρώ που είχε διαθέσει ως δάνειο.


Ως εκ τούτου η οργανωτική επιτροπή ζήτησε τόσο από τον Μπεκενμπάουερ όσο και από τον Νίρμπας να επιστρέψουν το «μαύρο» δάνειο με...διακριτικότητα. Στη συνέχεια το ποσό αυτό επεστράφη τελικά μέσω ενός λογαρισμού της FIFA από τη Γενεύη σε έναν τραπεζικό λογαριασμό στο όνομα του Ντραϊφούς στη Ζυρίχη. Το ποσό εμφανιζόταν ως γερμανική συνεισφορά στη διοργάνωση ενός γκαλά της FIFA στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, το οποίο όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.


Σιγή ιχθύος από Μπεκενμπάουερ και Νίρσμπαχ

Σύμφωνα με το Spiegel το αρχικό δάνειο του Ντραϊφούς προς την γερμανική επιτροπή διατέθηκε προφανώς για την εξαγορά των ψήφων των τεσσάρων ασιατών εκπροσώπων στο εκτελεστικό συμβούλιο της FIFA. Kαι οι τέσσερεις ασιάτες είχαν ψηφίσει, ακριβώς όπως και οι ευρωπαίοι «ομόλογοί» τους, υπέρ της ανάθεσης της παγκόσμιας διοργάνωσης στη Γερμανία.

Έτσι η Γερμανία επιλέχθηκε με 11 ψήφους σε σύνολο 12. Στην τελευταία ψηφοφορία μόνο ο εκπρόσωπος της Νέας Ζηλανδίας ψήφισε κατά.


Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία αντίδραση από την πλευρά του Μπεκενμπάουερ και του Νίρσμπαχ. Αντίστοιχα ούτε και η FIFA θέλησε να προβεί σε κάποιο σχόλιο αναφορικά με την υπόθεση. Στο μεταξύ η DFB από την πλευρά της, σε σημερινή της ανακοίνωση, αναγνωρίζει ότι πράγματι τον Απρίλιο του 2000 καταβλήθηκε το επίμαχο ποσό στη FIFA, αλλά για άλλους λόγους (πιθανώς συμμετοχή σε ένα πολιτιστικό πρόγραμμα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου) και σίγουρα όχι για την εξαγορά της ανάθεσης του Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία.

Πηγή: Deutsche Welle

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο «έσπασε» το αρνητικό ρεκόρ σκοράροντας το νικητήριο γκολ της Πορτογαλίας απέναντι στη Γερμανία

Αθλητισμός / Ο Κριστιάνο Ρονάλντο «έσπασε» το αρνητικό ρεκόρ σκοράροντας το νικητήριο γκολ της Πορτογαλίας απέναντι στη Γερμανία

Με γκολ στο 137ο του διεθνές παιχνίδι, ο 40χρονος Ρονάλντο χάρισε στην Πορτογαλία την πρώτη της νίκη επί της Γερμανίας μετά από 25 χρόνια
LIFO NEWSROOM
Σπανούλης: «Κουρασμένοι είναι οι γονείς που δουλεύουν κάθε μέρα για να ταΐσουν τα παιδιά τους, όχι οι μπασκετμπολίστες»

Αθλητισμός / Σπανούλης: «Κουρασμένοι είναι οι γονείς που δουλεύουν κάθε μέρα για να ταΐσουν τα παιδιά τους, όχι οι μπασκετμπολίστες»

«Όταν είσαι εκατομμυριούχος και έχεις κάνει το χόμπι σου επάγγελμα είναι ασέβεια για όσους δουλεύουν όλη μέρα για πολύ διαφορετικό μισθό» δήλωσε ο Βασίλης Σπανούλης ​
LIFO NEWSROOM
Βρούτσης: Δεν είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη παρουσία των ιδιοκτητών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Αθλητισμός / Βρούτσης: Δεν είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη παρουσία των ιδιοκτητών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

«Μόνο προαπαιτούμενο η προσέλευση και μία δήλωση - Σε περίπτωση που δεν έρθει η μία από τις δύο πλευρές το πρωτάθλημα θα διακοπεί» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης
LIFO NEWSROOM
Παρών στο ραντεβού με Βρούτση ο Γιαννακόπουλος - Συνάντηση «μόνο στις δικαστικές αίθουσες» λένε οι Αγγελόπουλοι

Αθλητισμός / Παρών στο ραντεβού με Βρούτση ο Γιαννακόπουλος - Συνάντηση «στις δικαστικές αίθουσες» λένε οι Αγγελόπουλοι

«Τα προσωπικά μας ζητήματα θα λυθούν εκεί που πρέπει και όχι με 'θύματα' τους αθλητές και τους φιλάθλους μας», δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός
LIFO NEWSROOM
ΕΣΑΚΕ: «Να συνεχιστεί το πρωτάθλημα»

Αθλητισμός / ΕΣΑΚΕ: «Πάγια θέση μας είναι να συνεχιστεί το πρωτάθλημα»

O πρόεδρος της GBL και ο Γενικός Διευθυντής της Λίγκας συναντήθηκαν με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, εκφράζοντάς του την επιθυμία τους να συνεχιστεί κανονικά το πρωτάθλημα του μπάσκετ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια