Αντίθετοι στο νέο πολυνομοσχέδιο δηλώνουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί

Αντίθετοι στο νέο πολυνομοσχέδιο δηλώνουν γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί Facebook Twitter
Alexandros Michailidis / SOOC
1

Θύματα των αλλαγών που φέρνει στο πολυνομοσχέδιο η κυβέρνηση σε σχέση με την καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών στο ΕΤΑΑ αυτοχαρακτηρίζονται οι νέοι γιατροί, δικηγόροι και μηχανικοί, που σε κοινή συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισαν ακατανόητες τις ρυθμίσεις, οι οποίες, όπως είπαν, όχι μόνο θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τους επαγγελματίες, αλλά θα καταστήσουν θνησιγενές και το Ταμείο.

 

Όπως ανέφεραν, το 25% των γιατρών στη χώρα είναι άνεργοι και το 26% υποαπασχολείται. Το 50% των μηχανικών δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του, ενώ 23.000 δικηγόροι στην Αθήνα δεν έχουν παράσταση σε δικαστήρια μέσα στο 2015.

Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Στασινός, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Βασίλης Αλεξανδρής στη συνέντευξη Τύπου, αλλά και με κοινή επιστολή τους προς την κυβέρνηση και τους θεσμούς, απαιτούν την άμεση απόσυρση διάταξης του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, με την οποία καταργείται ισχύουσα ρύθμιση του νόμου 4331/15 σε σχέση με τις ασφαλιστικές εισφορές που έδινε τη δυνατότητα στους επαγγελματίες να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία μέχρι δύο κλάσεις πιο κάτω, ανάλογα με τις αποδοχές τους, έτσι ώστε να διατηρηθούν στο επάγγελμα.

Όπως τόνισαν, η κατάργηση της εν λόγω ρύθμισης, μοιραία θα οδηγήσει χιλιάδες νέους επιστήμονες στην αναζήτηση εργασίας εκτός Ελλάδας, ενώ στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες των τριών κλάδων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις νέες οικονομικές απαιτήσεις λόγω της σοβαρής ύφεσης, με κίνδυνο να διαγραφούν από το επάγγελμά τους.

Οι τρεις πρόεδροι σημείωσαν ότι ενημέρωσαν στη Βουλή τους εκπροσώπους των κομμάτων, καθώς επίσης τον πρωθυπουργό και όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει κάποια σαφή δέσμευση επί του θέματος.

Τέλος, οι τρεις πρόεδροι κρίνουν τη ρύθμιση πλήρως αντισυνταγματική, ενώ όπως επισημαίνουν παραβιάζει καταφανώς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς θίγει περιουσιακού χαρακτήρα δικαιώματα των ασφαλισμένων, αλλά και την αρχή της εμπιστοσύνης του διοικούμενου στο Κράτος και εξήγγειλαν την πρόθεσή τους για συνέχιση των αντιδράσεών τους με κάθε νόμιμο μέσο, σε περίπτωση που τελικά καταργηθεί η ευνοϊκή ρύθμιση, όπως επισήμανε ο κ. Αλεξανδρής.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2026 ΒΟΥΛΗ

Οικονομία / Στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2026: Τι προβλέπει για μεσαία τάξη, νέους και οικογένειες με παιδιά

Κυρίαρχα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού 2026, είναι η ενίσχυση του εισοδήματος και η μείωση των φορολογικών βαρών για τη μεσαία τάξη, τους νέους και τις οικογένειες με παιδιά
LIFO NEWSROOM
ΦΤΩΧΕΙΑ OXFAM

Οικονομία / Oxfam: Τα περσινά κέρδη των δισεκατομμυριούχων της G20 θα έβαζαν τέλος στη φτώχεια των ανθρώπων

Η ΜΚΟ καλεί οι πλούσιοι του κόσμου να «φορολογηθούν με δίκαιο τρόπο για να συμβάλουν να τερματιστεί η φτώχεια και να καταπολεμηθεί η απορρύθμιση του κλίματος»
LIFO NEWSROOM
Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οικονομία / Τουρισμός για Όλους 2025: Κληρώθηκαν οι δικαιούχοι της χαμηλής περιόδου

Οι νέοι κληρωθέντες δικαιούχοι θα λάβουν άμεσα ενημέρωση μέσω της αίτησής τους στην πλατφόρμα του προγράμματος και στη συνέχεια προσωπική ειδοποίηση για τη διαδικασία έκδοσης των νέων καρτών μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
"το 25% των γιατρών στη χώρα είναι άνεργοι και το 26% υποαπασχολείται. Το 50% των μηχανικών δεν έχει δυνατότητα να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές του, ενώ 23.000 δικηγόροι στην Αθήνα δεν έχουν παράσταση σε δικαστήρια μέσα στο 2015". ΦΑΤΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΙΛΑΤΕ