Mέρκελ και Ολάντ: Χωρίς παρέμβαση ο πόλεμος στη Συρία θα φτάσει στο έδαφος μας

Mέρκελ και Ολάντ: Χωρίς παρέμβαση ο πόλεμος στη Συρία θα φτάσει στο έδαφος μας Facebook Twitter
12

Στις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. αναφέρθηκαν Άνκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ κατά την ομιλία τους νωρίτερα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην πρώτη κοινή εμφάνιση Γερμανού και Γάλλου ηγέτη στο κτίριο του Στρασβούργου μετά από αυτή των Μιτεράν και Κολ το 1898, μετά την πτώση του Τείχους.

Μέρκελ και Ολάντ συμφώνησαν στην υπεράσπιση της μετάβασης προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που έχει μπροστά της η Ευρώπη.

Τα τρία μεγάλα θέματα που έβαλαν στο τραπέζι οι δύο ηγέτες ήταν η σύγκρουση στη Συρία, η προσφυγική κρίση και η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο Γάλλος ηγέτης αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθεί μια πολιτική λύση στη Συρία, καθώς το Ισλαμικό Κράτος απειλεί την Ευρώπη. Ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι χωρίς παρέμβαση ο πόλεμος στη Συρία μπορεί να εξελιχθεί σε ολοκληρωτικό πόλεμο που θα επηρεάσει και το "δικό μας έδαφος". Σημείωσε επίσης ότι η χώρα του έχει προχωρήσει σε στρατιωτικές πρωτοβουλίες ενάντια  σε αυτή την απειλή και επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει συνολικά να συμμετάσχει σε ανθρωπιστικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά στην προσφυγική κρίση ο Ολάντ υπερασπίστηκε τη Συνθήκη Σέγκεν, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει προσφέρει επαρκή στήριξη στις χώρες που φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων. Όπως είπε,  θα πρέπει να οργανωθεί η επιστροφή όσων δεν μπορούν να φιλοξενηθούν με έναν διαρκή τρόπο, να φροντίσει η Ε.Ε. να σωθούν ζωές και να πολεμηθούν οι εγκληματίες διακινητές μέσω της Frontex» και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Ευρώπη να ορίσει νέες διαδικασίες για την δίκαιη κατανομή των προσφύγων, αποκαλώντας "απαρχαιωμένους" τους ισχύοντες κανόνες του ασύλου. Τόνισε επίσης τη σημασία της καταπολέμησης των αιτίων που εξαναγκάζουν εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις χώρες τους.

Για την ολοκλήρωση της ζώνης του ευρώ, ο Ολάντ τόνισε ότι "ή η ένταξη της Ευρωζώνης θα προχωρήσει περισσότερο, ή αυτό θα είναι το τέλος της ΕΕ». Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι από την εμφάνιση του Χέλμουτ Κολ και του Φρανσουά Μιτεράν πριν από 26 χρόνια έχει βελτιωθεί η ευημερία των πολιτών της ΕΕ και έχει αυξηθεί η ελευθερία και η πολυμορφία τους. "Έχουμε τώρα περισσότερη Ευρώπη. Έχουμε μάθει τα μαθήματα από την ιστορία μας," είπε η Μέρκελ, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει "πολλά πράγματα» αν είναι όλοι μαζί.

Οι δύο ηγέτες δίνουν αυτή την ώρα απαντήσεις σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών.

Πηγή: El Pais

12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ