Σουλτς σε Τσίπρα: Θα καλέσω δημοσίως το Βερολίνο να εγκρίνει τη συμφωνία

Σουλτς σε Τσίπρα: Θα καλέσω δημοσίως το Βερολίνο να εγκρίνει τη συμφωνία Facebook Twitter
0

Διαστάσεις ενδοκυβερνητικού εμφυλίου τείνει να λάβει το ζήτημα της στάσης που θα τηρήσει η Γερμανία έναντι της τεχνικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (και ηγετικό στέλεχος των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών SPD) Μάρτιν Σουλτς ξεκαθαρίζει ότι οι απόψεις που διατυπώνει επί του θέματος ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είναι εντελώς προσωπικές και ότι σε καμία περίπτωση δεν απηχούν τις επίσημες θέσεις του κυβερνητικού συνασπισμού που στηρίζει την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.


Κύκλοι προσκείμενοι στον Γερμανό πρόεδρο της Ευρωβουλής δήλωναν σήμερα στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι στους κόλπους του SPD οι δηλώσεις Σόιμπλε έχουν προκαλέσει σφοδρή ενόχληση και ότι τόσο ο αντικαγκελάριος Γκάμπριελ όσο και ο Μάρτιν Σουλτς τάσσονται σαφώς υπέρ της άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας και απολύτως κατά οποιασδήποτε ιδέας περί προσωρινού "δανείου γέφυρας".

Σε ότι αφορά τον Μάρτιν Σουλτς οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι πρόθεσή του είναι να ζητήσει από την γερμανική κυβέρνηση και από το κόμμα του το SPD, κυρίως όμως από το γερμανικό κοινοβούλιο που έχει και τον καθοριστικό ρόλο, να ψηφίσουν υπέρ της επικύρωσης του νέου προγράμματος για την Ελλάδα, απορρίπτοντας ευθέως τις ιδέες Σόιμπλε.

Νωρίτερα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας γνωστοποίησε ότι ήγειρε ερωτήματα σχετικά με τη συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι διεθνείς πιστωτές της, αλλά τόνισε πως το Βερολίνο δεν απορρίπτει το πακέτο αυτό.


«Διατυπώσαμε ερωτήματα. Αυτό είναι μέρος της διαδικασίας αξιολόγησης, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί», εξήγησε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τα ερωτήματα πρόκειται να τεθούν στο τραπέζι στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης μεθαύριο Παρασκευή.


Ο ίδιος εκπρόσωπος χαρακτήρισε «λαθεμένα» τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της.


Προηγουμένως, το Reuters μετέδωσε επικαλούμενο έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας πως το Βερολίνο θεωρεί ότι η συμφωνία «δεν είναι εντελώς σαφής σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση των πολιτικών».


Στο δισέλιδο έγγραφο με τίτλο «Προκαταρκτικός έλεγχος του Μνημονίου», που εστάλη σε αξιωματούχους στις Βρυξέλλες σήμερα, το υπουργείο Οικονομικών κρίνει τα σχέδια για μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις ιδιωτικοποιήσεις «μη συμμορφούμενα ακόμη».

Ως προς την πρωινή δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάννι Πιτέλα, ο οποίος καλεί την 'Αγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως ο κος Σουλτς ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ότι προτίθεται να καλέσει δημοσίως την γερμανική κυβέρνηση, την γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Θα ζητήσουμε από την ΕΕ ζητήσουμε ρητές αναφορές στο παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο

«Η Ελλάδα έχει ήδη κινητοποιήσει και της Ένοπλες Δυνάμεις έτσι ώστε να υπάρχει μια αποστολή επιτήρησης των λιβυκών αρχών έξω από τα χωρικά ύδατα» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Πολιτική / Αυτός είναι ο χάρτης για τις τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Χάγη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε το μνημόνιο «παράνομο, ανυπόστατο και απαράδεκτο», τονίζοντας ότι «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα»
LIFO NEWSROOM
Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Πολιτική / Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ

Βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου είναι η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την πώληση, προσφορά και διάθεση προϊόντων καπνού και αλκοόλ
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

Πολιτική / Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σχεδιάζουμε να δαπανήσουμε για την άμυνα σε 12 χρόνια πάνω από 25 δισ. ευρώ

«Το νόημα μιας συμμαχίας είναι να διασφαλιστεί ότι υπάρχει δίκαιη κατανομή των βαρών και ότι δεν υπάρχει η αίσθηση ότι ορισμένες χώρες μπορούν να παρεκκλίνουν» δήλωσε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
«Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

LiFO politics / Βασίλης Κικίλιας: «Η εμπόλεμη κατάσταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν επηρεάζει άμεσα την ελληνική ναυτιλία»

Ο υπουργός Ναυτιλίας μιλά στο LiFO Politics για τις επιπτώσεις της εμπόλεμης κατάστασης στη Μέση Ανατολή στην ελληνική ναυτιλία, την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και τον ρόλο του Λιμενικού Σώματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Πολιτική / Βορίδης για ΟΠΕΚΕΠΕ: «Δεν έχω τελέσει καμία αξιόποινη πράξη – Περιμένω τη δικογραφία»

Η υπόθεση, που αφορά ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και φέρεται να αγγίζει και τον επίσης πρώην υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, έχει ήδη διαβιβαστεί στη Βουλή λόγω της εμπλοκής πολιτικών προσώπων
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Πολιτική / Τραγωδία στα Τέμπη: Με 154 ψήφους πέρασε η πρόταση για την προανακριτική Καραμανλή

Η πρόταση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ απορρίφθηκε - Επίσης απορρίφθηκε και η πρόταση που συνυπέγραψαν οι ΚΟ της Ελληνικής Λύσης, της «Νίκης», της Πλεύσης Ελευθερίας καθώς και 6 ανεξάρτητοι βουλευτές
LIFO NEWSROOM