Επιρρεπή σε ψυχολογικά προβλήματα τα "δύσκολα" παιδιά στο φαγητό

Επιρρεπή σε ψυχολογικά προβλήματα τα "δύσκολα" παιδιά στο φαγητό Facebook Twitter
0

Νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που είναι τρομερά «δύσκολα» στο τι θα φάνε, είναι πιθανώς πιο επιρρεπή σε μελλοντικά ψυχολογικά προβλήματα όπως το άγχος και η κατάθλιψη. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όσα παιδιά είναι πάρα πολύ επιλεκτικά και ιδιότροπα καθημερινά με το φαγητό τους, έχουν υπερδιπλάσια πιθανότητα να διαγνωσθούν αργότερα με κατάθλιψη ή διαταραχή κοινωνικού άγχους, σε σχέση με τα παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα να φάνε μια ποικιλία φαγητών.

Οι ιδιοτροπίες στο φαγητό είναι κάτι συνηθισμένο, καθώς τουλάχιστον ένα στα πέντε παιδιά (20%) εκδηλώνουν αυτή τη συμπεριφορά σε σχεδόν καθημερινή βάση - κάνοντας έτσι δύσκολη τη ζωή των γονιών τους. Για το 18% των παιδιών το πρόβλημα της διατροφικής ιδιοτροπίας είναι μέτριο, ενώ για το 3% έντονο.


Οι επιστήμονες έλεγξαν ξανά μετά από δύο χρόνια τα ίδια παιδιά και διαπίστωσαν ότι τα πιο προβληματικά από άποψη φαγητού είχαν περίπου διπλάσια πιθανότητα εμφάνισης άγχους. Τα παιδιά με σοβαρό πρόβλημα διατροφικής διαταραχής (το 3% του συνόλου) μπορεί να εμφανίζουν επίσης προβλήματα σωματικής υγείας, ανάπτυξης, κοινωνικότητας και διαταραγμένων σχψέσεων με τους γονείς τους.


Οι γιατροί πάντως θεωρούν φυσιολογικό ένα βαθμό επιλεκτικότητας και ιδιοτροπίας εκ μέρους ενός μικρού παιδιού, όσον αφορά το φαγητό του. Έτσι, επεσήμαναν πως οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν υπερβολικά μήπως το παιδί τους εμφανίσει ψυχολογικά προβλήματα, αν το «μενού» του είναι περιορισμένο. Επιπλέον, αν οι γονείς γίνουν πολύ πιεστικοί στο ζήτημα του φαγητού, μπορεί να προκαλέσουν οι ίδιοι άγχος στο παιδί τους.


Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μερικά παιδιά αρνούνται να φάνε το φαγητό τους, απλούστατα επειδή έχουν άκρως ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όσφρησης και της γεύσης, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από την οσμή και την υφή των τροφών.


- Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχιατρικής Νάνσι Ζούκερ, διευθύντρια του Κέντρου Διαταραχών Διατροφής του Πανεπιστημίου Ντιουκ της Β.Καρολίνα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής "Pediatrics", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μελέτησαν 917 παιδιά ηλικίας δύο έως πέντε ετών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Ψυχή & Σώμα / Retreat Culture: Η νέα τάση είναι να φεύγεις για να βρεις τον εαυτό σου

Τι ακριβώς αναζητούν όσοι συμμετέχουν σε retreats ευεξίας; Πρόκειται για απόδραση ή επιστροφή σε κάτι πιο αυθεντικό; Είναι μόνο για ευκατάστατους ξένους τουρίστες ή υπάρχουν προτάσεις και για τους «κανονικούς» ανθρώπους; Απαντά η δημιουργός των Fykiada Retreats, Άννα Μαρίνου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Living / Γιατί όλοι μιλάνε για τη βιταμίνη C;

Ξέρουμε όλοι ότι προσφέρει τριπλό όφελος: προστατεύει την επιδερμίδα από το οξειδωτικό στρες και τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τη σύνθεση κολλαγόνου και συμβάλλει στην ομοιογένεια του τόνου, μειώνοντας σταδιακά δυσχρωμίες και σημάδια από τον ήλιο. Δεν υπόσχεται. Δουλεύει.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την Devin Halbal, την πιο viral tiktoker του πλανήτη, στο κέντρο της Αθήνας

Devin Halbal / «Σουβλάκι, παρακαλώ»: Κυνηγώντας την πιο viral TikToker του πλανήτη στο Σύνταγμα

Τα βίντεό της την έχουν κάνει πασίγνωστη στο ελληνικό κοινό. Άλλοι αγαπούν την Devin Halbal σαν θεά κι άλλοι δεν μπορούν ούτε να την ακούν. Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής έκανε την εμφάνισή της στο κέντρο της πόλης. Την ακολουθήσαμε.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Plāsmata 3 / Πάσκουα Βοργιά: «Eίναι σημαντικό να δημιουργούνται ευκαιρίες για δημόσιο διάλογο»

Συζητήσεις για τους ανθρώπους, τα φυτά, τα ζώα και τα πουλιά που αποτελούν το οικοσύστημα του Πεδίου του Άρεως αλλά και για τις μεγάλες και μικρές ιστορίες που απαρτίζουν την πολιτισμική και κοινωνική του πραγματικότητα.
M. HULOT
Pet sitters, dog walkers και κατ’ οίκον επισκέψεις: Η λύση που έχουν βρει πολλοί κηδεμόνες κατοικιδίων 

Living / Κατοικίδια, ταξίδια και άγχος αποχωρισμού: Η άνοδος των daycare και pet sitters

Άνθρωποι που κάνουν pet sitting, βγάζουν βόλτα τον σκύλο μας ή έρχονται στο σπίτι για να φροντίσουν το κατοικίδιό μας: επαγγελματίες και κηδεμόνες εξηγούν γιατί αυτός ο τομέας γνωρίζει άνθηση. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει καυλωμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Living / Morning Wood: Η Αθήνα ξυπνάει ερεθισμένη. Ανάγνωση με το ποτήρι γάλα σου…

Το πρωί τούς ξυπνά με φιλιά. Τους χαϊδεύει απαλά τα μαλλιά. Και μετά; Σεξ. Μετά αυνανισμός. Μετά παρτούζα. Τουρίστες, φίλοι ή και εντελώς άγνωστα σ’ εμάς πρόσωπα φωτογραφίζονται και μιλούν, δίχως ντροπές.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΕΛΗΝΗ ΒΑΡΔΑ