Κρούγκμαν: Αυτό είναι πραξικόπημα! #ThisIsACoup

Κρούγκμαν: Αυτό είναι πραξικόπημα! #ThisIsACoup Facebook Twitter
Φωτό: SOOC
6

Με νέο άρθρο του στους New York Times και τίτλο «Σκοτώνοντας το ευρωπαϊκό εγχείρημα», ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, σχολιάζει τις ραγδαίες εξελίξεις στις Βρυξέλλες και χαρακτηρίζει τις απαιτήσεις των δανειστών "ΤΡΕΛΑ".

Aναλυτικά το άρθρο γνώμης από τους New York Times

 

Ας υποθέσουμε ότι θεωρείτε τον Τσίπρα ανίκανο. Ας υποθέσουμε πως επιθυμείτε διακαώς το ΣΥΡΙΖΑ εκτός εξουσίας. Ας υποθέσουμε ακόμα ότι καλωσορίζετε την προοπτική διωγμού των ενοχλητικών Ελλήνων από το ευρώ.

Ακόμα και αν όλα αυτά αληθεύουν, αυτή η λίστα απαιτήσεων του Eurogroup είναι ΤΡΕΛΑ. Το hashtag ThisIsACoup (Αυτό είναι πραξικόπημα) είναι απόλυτα σωστό. Αυτό ξεπερνά τα όρια της σκληρότητας και γίνεται καθαρή εκδικητικότητα, ολοκληρωτική καταστροφή της εθνικής κυριαρχίας, με καμία ελπίδα για ανακούφιση. Είναι προφανές πως αυτό προοριζόταν να γίνει μια προσφορά που η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δεχτεί. Ακόμη και αν είναι έτσι, πρόκειται για μια γκροτέσκα προδοσία όλως όσων η Ευρώπη είχε προοριστεί να πρεσβεύει.

Μπορεί κάτι να τραβήξει την Ευρώπη από το χείλος του γκρεμού; Λέγεται πως ο Μάριο Ντράγκι προσπαθεί να επαναφέρει τη λογική και πως ο Ολαντ αντιστέκεται επιτέλους στα ηθικολογικό οικονομικό παιχνίδι της Γερμανίας, κάτι που δεν είχε καταφέρει στο παρελθόν. Όμως η ζημιά έχει γίνει. Ποιος θα μπορέσει να εμπιστευτεί ξανά τις καλές προθέσεις της Γερμανίας;

Κατά κάποιον τρόπο, η οικονομία έχει μπει σχεδόν σε δεύτερο πλάνο. Ακόμα κι έτσι, ας είμαστε σαφείς: Αυτό που μάθαμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι πως το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης σημαίνει ότι οι δανειστές μπορούν να καταστρέψουν την οικονομία σου, αν παραβιάσεις την γραμμή τους.

Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τις υφιστάμενες συνθήκες της λιτότητας. Είναι πιο αληθές από ποτέ πως το να επιβάλεις αυστηρή λιτότητα χωρίς μείωση του χρέους, είναι μια καταδικασμένη πολιτική ανεξάρτητα από το πόσο διατεθειμένη είναι μια χώρα να δεχτεί να υποφέρει. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ακόμη και μια πλήρης συνθηκολόγηση της Ελλάδας, θα ήταν ένα αδιέξοδη.

Μπορεί η Ελλάδα να κάνει μια πετυχημένη έξοδο; Θα προσπαθήσει η Γερμανία να μπλοκάρει την ανάκαμψη; (Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η ερώτηση πρέπει να κάνουμε τώρα)

Το ευρωπαϊκό εγχείρημα –ένα εγχείρημα που πάντα υποστήριζα και εξήρα- δέχτηκε ένα άσχημο, ίσως θανατηφόρο πλήγμα. Και ο,τιδήποτε και αν σκέφτεστε για τον ΣΥΡΙΖΑ, ή για την Ελλάδα, δεν  είναι οι Έλληνες που το προκάλεσαν.

6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η Ελλάδα βιώνει πολιτικές συνθήκες που δεν έχει ξαναζήσει»

LiFO politics / Έχουμε τελικά αντιπολίτευση, ή όχι;

Ο δημοσιογράφος Χάρης Ιωάννου συζητά με τη Βασιλική Σιούτη για το αν τελικά έχουμε αντιπολίτευση, για την ιδιαίτερη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και για τις προκλήσεις του πολιτικού ρεπορτάζ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Πολιτική / Ο Μητσοτάκης παρέλαβε βραβείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισε η χώρα, υπογραμμίζοντας πως: «Ο ελληνικός λαός υπέμεινε σοβαρές δυσκολίες και έκανε θυσίες, όμως επέδειξε θάρρος, αγκάλιασε την αλλαγή και απέδειξε την ανθεκτικότητά του»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Πολιτική / Μητσοτάκης για αξιολόγηση: Το δημόσιο πρέπει να υπηρετεί τους πολίτες και όχι τον εαυτό του

Τι αναφερει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εβδομαδιαία ανασκόπησή του - Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων
LIFO NEWSROOM
Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

LiFO politics / Κωνσταντίνος Κυρανάκης: «Η σχέση με τη Hellenic Train επανεξετάζεται»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλά στη Βασιλική Σιούτη και αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την ιταλική διοίκηση της Hellenic Train και την ιταλική κυβέρνηση, με στόχο σοβαρές επενδύσεις. Επίσης, απαντά στα θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα, όπως η αναδιάρθρωση του ελληνικού σιδηροδρόμου, τα Τέμπη και οι ανώνυμες επιθέσεις στους συγγενείς των θυμάτων, τις οποίες δηλώνει ότι καταδικάζει.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ