Οδηγίες για τα μανιτάρια από τον ΕΦΕΤ

Οδηγίες για τα μανιτάρια από τον ΕΦΕΤ Facebook Twitter
0

Να αποφεύγουν τη συλλογή και κατανάλωση άγριων μανιταριών συνιστά στους καταναλωτές ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο οργανισμός τονίζει ότι κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται 80- 140 περιστατικά δηλητηριάσεων από άγρια μανιτάρια. Από αυτά τα περιστατικά ως σοβαρά καταγράφονται τα 60.


Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ενημερώνει και συνιστά την προσοχή τους κοινού στα εξής:

- Η κατανάλωση δηλητηριωδών μανιταριών, ωμών ή μαγειρεμένων οδηγεί σε δηλητηρίαση με συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό και διάρροια που σε ορισμένες περιπτώσεις συνοδεύεται από διαταραχές της ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας.

- Οι τοξικές ουσίες που υπάρχουν στα δηλητηριώδη μανιτάρια δεν καταστρέφονται με το μαγείρεμα.

- Είναι εξαιρετικά δύσκολο οι ερασιτέχνες συλλέκτες μανιταριών να διακρίνουν τα ασφαλή- βρώσιμα από τα δηλητηριώδη άγρια μανιτάρια που φυτρώνουν στη φύση.

- Για τη διάκριση μεταξύ ασφαλών βρώσιμων και δηλητηριωδών άγριων μανιταριών δεν επαρκούν οι εικόνες από το ίντερνετ ή τα βιβλία.

Ο ΕΦΕΤ επισημαίνει, ότι τα παραπάνω δεν αφορούν στην κατανάλωση των τυποποιημένων μανιταριών που διατίθενται στα σημεία λιανικής πώλησης. Σε περίπτωση δηλητηρίασης από την κατανάλωση άγριων μανιταριών, συνιστάται στους καταναλωτές η επικοινωνία με το Κέντρο Δηλητηριάσεων στο τηλ. 210-7793777.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

θηξ

Ελλάδα / Aristides Dallas Architects: Διεθνές βραβείο Architizer A+Awards για το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο

Το βραβείο αναγνωρίζει αρχιτεκτονικά γραφεία από όλο τον κόσμο, τα οποία διαμορφώνουν έναν ισχυρό τοπικά εστιασμένο αρχιτεκτονικό λόγο με διεθνή σχεδιαστική και πολιτισμική αξία.
LIFO NEWSROOM