Τι σας κλέβει τη χαρά;

Τι σας κλέβει τη χαρά; Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Το κέφι σας το ροκανίζουν δικοί σας άνθρωποι, συνήθειες δικές σας, λάθη που δεν υποπτευθήκατε, ακόμη και κάποιες λιχουδιές.

Η επιστήμη διαπιστώνει με έκπληξη πόσοι πολλοί μικροί ή μεγάλοι ληστές της χαράς και διάθεσής σας παραμονεύουν ακούραστα στον ύπνο και τον ξύπνιο σας, και ξεπηδούν επίμονα ακόμη κι απ το ίδιο σας πιάτο...

Ιδού το γιατί:

1. Οι τροφές

Η πιο μοντέρνα; Επιστημονική θεωρία αναδεικνύει την τροφική δυσανεξία, -την προσωπική αντίδραση του οργανισμού σε ορισμένες τροφές που συνήθως αγνοούμε-, ως μία από τις κυριότερες αιτίες για την διαταραχή της ηρεμίας μας, και μάλιστα σε χρόνο 0.

Η τροφική δυσανεξία μπορεί να προκαλέσει αιφνιδίως ναυτία και κοιλιακό πόνο, αλλά και να τεντώσει ξαφνικά το νευρικό σύστημα, εμφανίζοντας ευερεθιστότητα, έλλειψη εστίασης, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, ή υπερκινητικότητα.

Το σύνδρομο, και η συσχέτισή του με τις εναλλαγές της διάθεσης είναι τόσο καινούργια θεωρία, που οι ειδικοί συστήνουν να διατηρεί κανείς ημερολόγιο τροφίμων - σημειώνοντας τι έφαγε, με ώρες και αναφορές στις τυχόν αλλαγές στη διάθεση – ώστε να διερευνήσει, αν χρειαστεί, την όποια ύποπτη τροφή και εργταστηριακά.

Τροφές «βάλσαμο» πάντως, για 'Έκτακτη Βοήθεια στην διάθεσή μας, είναι:

  • οι υδατάνθρακες, που όμως, –προσοχή-, αν καταναλωθούν σε μεγάλες ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και υπνηλία.
  •  το σπανάκι και ο χυμός πορτοκάλι, που επίσης βοηθούν άμεσα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φολικό οξύ, και προσφέρουν τονωντική ένεση στην έκκριση σεροτονίνης.
  • τα αυγά, που τονώνουν την μνήμη και την συγκέντρωση σε περίπτωση που χρειαστεί να ανταποκριθούμε σε πνευματική «δοκιμασία».
  • ο τόνος, με ισχυρή δόση που περιέχει σε σελήνιο, και καταφέρνει να μειώνει την επιθετικότητα,
  • όπως και μία ( εως 2) κούπες καφέ ημερησίως, που θεωρείται κλασσικό πια αντικαταθλιπτικό συστατικό μια και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά όσους βρίσκονται σε πρώιμα,-μη φαρμακευτικά υποστηριζόμενα στάδια κατάθλιψης.

 

 

 

2. Οι τέσσερις τοίχοι

Μπορεί να σας εκνευρίζει το χρώμα του δωματίου, του γραφείου ή του χώρου στον οποίο ζείτε χρόνια τώρα,.προφανώς δεν δίνετε σημασία, κι όμως μπορεί να ευθύνεται για την ξαφνική διάθεση που σας πιάνει που και που ι,,, να τα σπάσετε όλα!

Ξεκινήστε «σπουδάζοντας» τα χρώματα και την ψυχοτρόπο δράση τους, όπως έχει αποδειχθεί επιστημονικά, άλλα και όπως την αντιλαμβάνεστε χρώμα- χρώμα προσωπικά.

Ο έγκυρες ψυχολογικές μελέτες συνδέουν

  • το κόκκινο με επιθετικότητα και εχθρική διάθεση που προκαλεί σε ορισμένα άτομα, αλλα όχι σε όλα,
  • το κίτρινο θεωρείται ότι μεταδίδει, ιδανικά, αόρατα μηνύματα ευτυχίας
  • και το μπλε συμβάλει στην χαλάρωση,

αν και ο καθένας έχει το προσωπικό χρωματολόγιό του.

 

Πειραματιστείτε βάφοντας τους τοίχους γύρω σας. ή επιλέξτε εικόνες, πίνακες, φωτογραφίες που λειτουργούν στο οπτικό σας νέυρο... απολαυστικά!

3. Η προαγωγή σας! (αν και δύσκολο σε μέρες Μνημονίου...)

Μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Warwick διαπίστωσε ότι παρά τη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής που μπορεί να φέρει μια προαγωγή ή εργασιακή αναβάθμιση, αναπόφευκτα επιφέρει πνευματική ένταση στον «καριερίστα» και, αποδεδεγμένα ροκανίζει ένα 10 τοις εκατό, της ψυχικής του υγείας.

4. Κλασσικά, τα ξενύχτια


Αν δεν είστε πρωινός τύπος, δηλαδή αν δεν ξυπνάτε νωρίς γιατί λειτουργείτε καλύτερα το βράδυ, έχετε, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Ψυχιατρικής Κλινικής και Νευροεπιστήμης, σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσετε σοβαρά συμπτώματα της κατάθλιψης.

Το πρωινό ξύπνημα, σας «λούζει» σε μάτια και εγκέφαλο με φως, και στρώνει την χημεία της ημέρας σας με φουλ « συνθήματα» αισιοδοξίας, και χαράς, όπως έχει αποδειχθεί. γι αυτό αν είστε down, αρχίστε να αλλάζετε τους βιολογικούς σας ρυθμούς.

5. Το κάτι που λείπει..(!)

Μπορεί να μην έχετε πιει νερό, να έχετε ήδη πονοκέφαλο που δεν προσέξατε. κι αυτό να σας έχει τινάξει κιόλας τα νεύρα στον αέρα. Μπορεί να μην είναι σωστός ο εξαερισμός εκεί που βρίσκεστε για κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα η ελαφρά δύσπνοια να σας έχει δημιουργήσει δυσφορία.Μπορεί, ακόμη να έχετε ξεχάσει το κινητό σας ή να σας έχει κοπεί το Internet. 'Ολα αυτά, βασικά φυσικά ή επίκτητα δεδομένα της ζωής, ενεργοποιούν έντονα την έλλειψή τους γιατί έχουν καταφέρει να εγγράψουν στον σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας την αναγκαία καθημερινή παρουσία τους.

6. Φίλοι, και εχθροί!

Αν οι φίλοι σας.έχετε επιλέξει να είναι αυστηρά εκείνοι που «προάγουν» τον εγκέφαλο, την ψυχή, και το πνεύμα σας, ίσως, ενδεχομένως να αποφύγετε τα χαστούκια της πιθανής μιζέριας τους.πού είναι σίγουρο ότι σας μεταδίδεται, σχεδόν... τηλεματικά. Τα δικά τους κέφια, των δικών σας «άλλων», που όμως δεν έχουν σχέση με την δική σας ζωή, ορίζουν το δικό σας χαμόγελο.

Αν δεν προσέξετε θα επωμίζεστε διαρκώς το mood των υπολοίπων. Σκεφτείτε το πάλι! Αν συμπάσχετε για να θρηνείτε ταυτόχρονα και την δική σας ζωή, μάλλον παρασύρεστε(!).

Η έρευνα έχει δείξει ότι οι φίλοι μπορούν να πυροδοτήσουν με βάση την δική τους καλή ή κακή διάθεση και την δική σας, αλυσιδωτά πριν ακόμη τους δείτε. Μελέτη που παρατήρησε τα συναισθήματα των χρηστών του Facebook απέδειξε ότι επηρεάζουν άμεσα τα συναισθήματα των φίλων τους, με σαφή και μετρήσιμη επήρεια που διαρκεί το λιγότερο επί τρεις ημέρες.

7. Τhe pill

Τελευταία μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Monash κατέδειξε ότι οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη σε σχέση με εκείνες που δεν τα παίρνουν. Στις παρενέργειες τους εμφανίζονται οι ζαλάδες, αλλά και η αύξηση της επιθετικότητας και του θυμού καθώς και η απώλεια της λίμπιντο.

Η σύσταση προς όλες τις γυναίκες που λαμβάνουν το χάπι είναι να είναι παρατηρητικές με τις αλλαγές της διάθεσής τους.και να το συζητούν με τον γιατρό τους.

8. Ήλιε μου, ήλιε μου..!

Για τους περισσότερους ο ήλιος είναι ζωογόνος, αντικαταθλιπτικός (γιατί όπως στα φυτά με την χλωροφύλλη, χτίζει και στους ανθρώπ0ους την χημεία της χαράς, απελευθερώνοντας την βιταμίνη D), ωστόσο για κάποιους το φως του ήλιου μπορεί να λειτουργεί αντίστροφα Τα άτομα που κυλούν στην κατάθλιψη λόγω του γνωστού χειμερινού συνδρόμου με το φως. τα συνδρόμου winterblues είναι ένας στους πέντε. ενώ εκείνοι που πλήττονται από το σύνδρομο του ήλιου,- ακριβώς αντίστροφα-,, είναι το 1%, του γενικού πληθυσμού.

Αν το φως του ήλιου σας χαλάει, ή αν δεν το έχετε υποψιαστεί ποτέ, να ξέρετε ότι τα συμπτώματα είναι μειωμένη όρεξη, μετά την έκθεση στον ήλιο και κατατονική διάθεση.

 

 

 

9. Όταν καίει η λάμπα

Αναμμένο φως όταν κοιμάστε ή ανοιχτός υπολογιστής ή τηλεόραση, καταστέλλουν στον εγκέφαλο την φυσιολογική ποσότητα παραγωγής μελατονίνης.

Εάν κοιμάστε τακτικά με αναμμένα φώτα, διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση, αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη διάθεσή σας άμεσα, την επόμενη μέρα. Η έρευνα έχει δείξει ότι όσοι κοιμούνται με αναμμένο φως διαταράσσουν την παραγωγή μελατονίνης, στον βαθμό που επηρεάζεται η διάθεση, που η έκκριση μελανίνης από την νύχτα προβλέπεται να ρυθμίζει στην επόμενη ημέρα που ξυπνάμε. Η μελατονίνη για να απελευθερωθεί από τον οργανισμό χρειάζεται σκοτάδι. Εκεί παρεμβαίνει η δική μας αναμμένη λάμπα και χαλάει την χημική σύσταση.

Η συμβουλή είναι να οργανώσετε, αν σας συμβαίνει συσκότιση για όνειρα γλυκά. Τολμήστε βαριές κουρτίνες αν θέλετε να κοιμηθείτε κι άλλο μετά το ξημέρωμα,. Επενδύστε στον ύπνο που σας δίνει φρεσκάδα. δύναμη και ανακύκλωση και πάρτε το σοβαρά. Το εργοστάσιο του εγκεφάλου σας έχει τους δικούς του κωδικούς.

10. Τσιγάρο στο τσιγάρο...

Το κάπνισμα ομολογουμένως- και από τους γιατρούς- για τους εθισμένους. λειτουργεί προς στιγμήν αντικαταθλιπτικά, Η επιστήμη το έχει παραδεχθεί.

Τα αποτελέσματα της πρόσφατης μελέτης από τη Νέα Ζηλανδία δείχνει ότι οι καπνιστές είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση κατάθλιψης, ενώ οι εθισμένοι στην νικοτίνη έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα σοβαρής κατάθλιψης σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Περισσότερα για τους δρόμους του καπνού και την εξάρτηση, hotinfo, στην Κατηγορία ADDICT

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ