Το τελευταίο γεύμα

Facebook Twitter
0

Το «τελευταίο γεύμα» για εμάς είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, αλλά για τους καταδικασμένους σε θάνατο σε κάποιες από τις φυλακές της Αμερικής είναι ένα ρεαλιστικό ερώτημα. Ο φωτογράφος James Reynolds έχει φωτογραφίσει τα τελευταία γεύματα των κατάδικων, οι οποίες έκαναν το γύρο του κόσμου.

Στις υπόλοιπες πολιτείες στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή οι κατάδικοι μπορούν να διαλέξουν ό,τι θέλουν, αρκεί να μπορεί να παρασκευαστεί στην κουζίνα των φυλακών και το κόστος να μην ξεπερνά τα 20 δολάρια. Στο Τέξας όμως μετά την παραγγελία του ακροδεξιού Lawrence Russell Brewer, ο οποίος έκανε μια τεράστια παραγγελία (μεταξύ άλλων τζήζμπεργκερ με μπέικον, φαχίτας, μισό κιλό μπάρμπεκιου, μια πίτσα και μισό κιλό παγωτό) την οποία δεν άγγιξε, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το έθιμο του τελευταίου γεύματος.

Ο Brian Price, πρώην μάγειρας της φυλακής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα τελευταία γεύματα και έφτιαξε πάνω από 200 όσο ήταν ο ίδιος φυλακισμένος, τώρα έχει ανοίξει ένα εστιατόριο κι έχει γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του, το Meals To Die For. Όταν έμαθε την απόφαση του Τέξας προσφέρθηκε να είναι και πάλι υπεύθυνος για τα τελευταία γεύματα, συμπληρώνοντας «ο φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί», αλλά η πολιτεία αρνήθηκε. Δεν είναι θέμα χρηματικό, αλλά ιδεολογικό, απάντησαν οι υπεύθυνοι. Ο Price αναρωτιέται «σύμφωνοι, ούτε τα θύματα αυτών είχαν την ευκαιρία ενός τελευταίου γεύματος. Όμως είμαστε μια πολιτισμένη και χριστιανική χώρα, γιατί να μην δείξουμε την συμπόνοια μας; Γιατί να υποβιβάσουμε τους εαυτούς μας στο ίδιο επίπεδο με τους εγκληματίες και να είμαστε κρύοι και άκαρδοι;» Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να ειπωθεί και για την ίδια την θανατική ποινή, αλλά μερικές φορές τα πράγματα προχωρούν με την όπισθεν.

Η ζωγράφος Julie Green διάβασε για το θέμα στην εφημερίδα και ανακίνησε το θέμα με μια σειρά ζωγραφισμένων πιάτων, στα οποία απεικονίζονται τα τελευταία γεύματα των «καλών εποχών», όταν οι καταδικασμένοι σε θάνατο μπορούσαν να παραγγείλουν ό,τι ήθελαν – εκτός του αλκοόλ.

Τέσσερα τηγανιτά μπούτια κοτόπουλου, μακαρόνια με τυρί, τηγανιτές μπάμιες, πιπεριές jalapeno, 10 τορτίγιες και έξι κουτάκια κόκα-κόλα.

Τίποτα.

Ψητή μπριζόλα, ουρά αστακού, μηλόπιτα, παγωτό βανίλια και 7up

 

Utah, 14 Σεπτεμβρίου 1894, όταν ακόμα επιτρεπόταν το αλκοόλ

«Αφού είπε ότι δεν ήθελε να φύγει πεινασμένος και του προσφέρθηκε φαγητό, είπε: όχι ζεστό καφέ; Τότε φέρτε μου ζεστό ουίσκι, έτσι κι αλλιώς το προτιμώ.»

Ψάρι τηγανιτό, τηγανιτές πατάτες και κρύο τσάι

Χάμπουργκερ (στα κάρβουνα, well done, με αλάτι και πιπέρι) με μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και πίκλες. Τηγανιτές πατάτες, onion rings, ένα μπολ με τσίλι χωρίς φασόλια, μισό κιλό παγωτό βανίλια και δύο κουτάκια root beer. Έφαγε τα πάντα εκτός από λίγες πατάτες. Ο κατάδικος τις προηγούμενες μέρες έτρωγε λίγο. «Μου είπε ότι κρατούσε χώρο για το τελευταίο του γεύμα», είπε ένας δεσμοφύλακας.

Mississippi, 23 Ιουλίου 1947

Τηγανιτό κοτόπουλο και καρπούζι. Ήταν 15 χρονών.

Μοντάνα, 16 Φεβρουαρίου 1917

Ένα μήλο.

Οκλαχόμα, 6 Ιανουαρίου 2011

Μια μεγάλη πίτσα με ιταλικό λουκάνικο και πεπερόνι και Dr Pepper, από το Pizza Hut

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θύμηση, μια νέα κρεμερία στο Παγκράτι

Γεύση / Θύμηση: Ο Νίκος και ο πατέρας του έφεραν ξανά το γαλακτοπωλείο στο Παγκράτι

Παίρνει στοιχεία από τα παλιά γαλακτοπωλεία αλλά δεν στέκεται εκεί. Προσθέτει γλυκά –λευκά, όπως αυτά που του αρέσουν– και πίτες. Αυτή η κρεμερία είναι μία από τις καλύτερες ιδέες που έχουμε δει στο χώρο της ζαχαροπλαστικής φέτος.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Nothing Days / Τα σαλιγκάρια και ένα λάθος αιώνων που οφείλει να διορθωθεί

Από την πιο αρχαία καλλιέργεια στην ιστορία μέχρι τις γκουρμέ, ακριβές εκδοχές τους, τα σαλιγκάρια κατέληξαν από βασική τροφή να γίνουν υποτιμημένη και σπάνια, και η αφορμή για τοξικά σχόλια στα social media.
M. HULOT
Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ