Το τελευταίο γεύμα

Facebook Twitter
0

Το «τελευταίο γεύμα» για εμάς είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι, αλλά για τους καταδικασμένους σε θάνατο σε κάποιες από τις φυλακές της Αμερικής είναι ένα ρεαλιστικό ερώτημα. Ο φωτογράφος James Reynolds έχει φωτογραφίσει τα τελευταία γεύματα των κατάδικων, οι οποίες έκαναν το γύρο του κόσμου.

Στις υπόλοιπες πολιτείες στις οποίες ισχύει η θανατική ποινή οι κατάδικοι μπορούν να διαλέξουν ό,τι θέλουν, αρκεί να μπορεί να παρασκευαστεί στην κουζίνα των φυλακών και το κόστος να μην ξεπερνά τα 20 δολάρια. Στο Τέξας όμως μετά την παραγγελία του ακροδεξιού Lawrence Russell Brewer, ο οποίος έκανε μια τεράστια παραγγελία (μεταξύ άλλων τζήζμπεργκερ με μπέικον, φαχίτας, μισό κιλό μπάρμπεκιου, μια πίτσα και μισό κιλό παγωτό) την οποία δεν άγγιξε, η τοπική κυβέρνηση αποφάσισε να καταργήσει το έθιμο του τελευταίου γεύματος.

Ο Brian Price, πρώην μάγειρας της φυλακής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τα τελευταία γεύματα και έφτιαξε πάνω από 200 όσο ήταν ο ίδιος φυλακισμένος, τώρα έχει ανοίξει ένα εστιατόριο κι έχει γράψει ένα βιβλίο με τις εμπειρίες του, το Meals To Die For. Όταν έμαθε την απόφαση του Τέξας προσφέρθηκε να είναι και πάλι υπεύθυνος για τα τελευταία γεύματα, συμπληρώνοντας «ο φορολογούμενος δεν θα επιβαρυνθεί», αλλά η πολιτεία αρνήθηκε. Δεν είναι θέμα χρηματικό, αλλά ιδεολογικό, απάντησαν οι υπεύθυνοι. Ο Price αναρωτιέται «σύμφωνοι, ούτε τα θύματα αυτών είχαν την ευκαιρία ενός τελευταίου γεύματος. Όμως είμαστε μια πολιτισμένη και χριστιανική χώρα, γιατί να μην δείξουμε την συμπόνοια μας; Γιατί να υποβιβάσουμε τους εαυτούς μας στο ίδιο επίπεδο με τους εγκληματίες και να είμαστε κρύοι και άκαρδοι;» Το ίδιο βέβαια θα μπορούσε να ειπωθεί και για την ίδια την θανατική ποινή, αλλά μερικές φορές τα πράγματα προχωρούν με την όπισθεν.

Η ζωγράφος Julie Green διάβασε για το θέμα στην εφημερίδα και ανακίνησε το θέμα με μια σειρά ζωγραφισμένων πιάτων, στα οποία απεικονίζονται τα τελευταία γεύματα των «καλών εποχών», όταν οι καταδικασμένοι σε θάνατο μπορούσαν να παραγγείλουν ό,τι ήθελαν – εκτός του αλκοόλ.

Τέσσερα τηγανιτά μπούτια κοτόπουλου, μακαρόνια με τυρί, τηγανιτές μπάμιες, πιπεριές jalapeno, 10 τορτίγιες και έξι κουτάκια κόκα-κόλα.

Τίποτα.

Ψητή μπριζόλα, ουρά αστακού, μηλόπιτα, παγωτό βανίλια και 7up

 

Utah, 14 Σεπτεμβρίου 1894, όταν ακόμα επιτρεπόταν το αλκοόλ

«Αφού είπε ότι δεν ήθελε να φύγει πεινασμένος και του προσφέρθηκε φαγητό, είπε: όχι ζεστό καφέ; Τότε φέρτε μου ζεστό ουίσκι, έτσι κι αλλιώς το προτιμώ.»

Ψάρι τηγανιτό, τηγανιτές πατάτες και κρύο τσάι

Χάμπουργκερ (στα κάρβουνα, well done, με αλάτι και πιπέρι) με μουστάρδα, μαγιονέζα, μαρούλι, ντομάτα, κρεμμύδι και πίκλες. Τηγανιτές πατάτες, onion rings, ένα μπολ με τσίλι χωρίς φασόλια, μισό κιλό παγωτό βανίλια και δύο κουτάκια root beer. Έφαγε τα πάντα εκτός από λίγες πατάτες. Ο κατάδικος τις προηγούμενες μέρες έτρωγε λίγο. «Μου είπε ότι κρατούσε χώρο για το τελευταίο του γεύμα», είπε ένας δεσμοφύλακας.

Mississippi, 23 Ιουλίου 1947

Τηγανιτό κοτόπουλο και καρπούζι. Ήταν 15 χρονών.

Μοντάνα, 16 Φεβρουαρίου 1917

Ένα μήλο.

Οκλαχόμα, 6 Ιανουαρίου 2011

Μια μεγάλη πίτσα με ιταλικό λουκάνικο και πεπερόνι και Dr Pepper, από το Pizza Hut

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ