Ανορθόδοξα

Facebook Twitter
0

 

ul·tra-piz·za. Η ultrapizza είναι (εκτός από νέα λέξη) η πίτσα που αγνοεί ό,τι είναι ιερό και τίμιο στην πίτσα, που είναι η καλή ζύμη (μια λέξη, πολλοί αιώνες προσπάθειας) και – το λέω! τα λίγα υλικά. Για παράδειγμα, προτείνω κατ’ οίκον περιορισμό για όσους τρώνε πίτσα με ανανά και αφαίρεση άδειας για όσους την φτιάχνουν επαγγελματικά.

Ο πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή είναι ακόμη πιο εξειδικευμένος:  ο Guardian έγραψε για την φασαρία που έχει ξεσπάσει στη Νάπολη για τις πίτσες που έχουν μη παραδοσιακά υλικά όπως στίλτον, γαρίδες, ακόμη και γλυκόριζα (γι’ αυτούς, ισόβια φυλάκιση). Οι purists σοκάρονται και οργίζονται, αλλά ο κόσμος φαίνεται ότι τσιμπάει.

Η πόλη έχει χωριστεί στα δύο εξαιτίας του Enzo Coccia, ο οποίος τόλμησε να ανακατέψει τα ιερά νερά της πίτσας της πόλης, του οίκου της πίτσας μαργαρίτα, με σπαράγγια, μοτσαρέλλα, λαρδί και φασόλια. Ή με τον συνδυασμό αλατισμένος μπακαλιάρος/μοτσαρέλα. Ή σύκα/πέστο. Deep fried πίτσα με μύδια και πανσέτα, με κρούστα από αβγό και ψίχα ψωμιού. Μου αρέσει που τολμάει. Φτάνει να μην έχει πίτσα με ανανά.

Big in Japan

Οι γιαπωνέζοι δεν αστειεύονται όταν πρόκειται για δουλειά – ή για μπίρα. Η Kirin πλέον σερβίρεται στα εστιατόρια της Ιαπωνίας μέσω μιας μηχανής η οποία παγώνει τον αφρό και τον μετατρέπει σε κάτι που μοιάζει με παγωτό. Ο αφρός αποτελείται αποκλειστικά από μπύρα (δεν έχει νερό ή πάγο) και κρατάει τη μπύρα κρύα για τουλάχιστον τριάντα λεπτά, κάτι που ξεπερνάει τον μέσο όρο που χρειάζεται ένας πελάτης για να την πιει, τουλάχιστον σύμφωνα με την εταιρία, που είναι 22 λεπτά. Πρέπει να μας πουν για τι ποτήρι μιλάνε, για τι νομίζω ότι οι γιαπωνέζοι πίνουν πολύ αργά.

Δείτε το σχετικό βίντεο, το οποίο έχει υπόκρουση New York, New York (;)

Είναι η εποχή που στην Αμερική οι υποψήφιοι πρόεδροι προσπαθούν να μαζέψουν λεφτά από τους υποστηρικτές τους. Έτσι πηγαίνουν καθημερινά σε γεύματα όπου κάποιος (σημαντικός) οργανώνει ένα γεύμα προς τιμή του υποψήφιου. Όσο πιο σημαντικός ο κάποιος, τόσο πιο σημαντικοί οι καλεσμένοι, τόσο μεγαλύτερη η δημοσιότητα, τόσο πιο πολλά τα λεφτά.

Προσφάτως ο συνδυασμός χτύπησε κόκκινο: ο Τζορτζ Κλούνεϊ οργάνωσε γεύμα για τον Ομπάμα στο Spago του Wolfgang Puck (είναι ο σεφ που μαγειρεύει για τα Όσκαρ). Είναι κάπως σαν γάμος: το τιμώμενο πρόσωπο, ο υποψήφιος πρόεδρος, πρέπει να πάει σε όλα τα τραπέζια, να πει κάτι αστείο και να τσουγκρίσει – διαφορετικά κανείς δεν θα πλήρωνε 5000 δολάρια για να φάει κάπου που έτσι κι αλλιώς πηγαίνει μια φορά την εβδομάδα. Τα τραπέζια ήταν 16, ο Ομπάμα κάθισε από δέκα λεπτά στο καθένα, και το κάθε τραπέζι σερβιριζόταν μόλις ο Ομπάμα έφευγε. Και με ποιόν έφαγε ο Ομπάμα; Ποιό ήταν το πιο σημαντικό τραπέζι; Κανένα. Υπάρχει ισότητα μεταξύ πλουσίων.

Δεν ξέρουμε πόσα λεφτά μαζεύτηκαν, ξέρουμε όμως τι έφαγαν: σαλάτα με αγκινάρα, χτένια στα κάρβουνα με πουρέ αρακά και ξίδι με αχλάδι, πάπια Πεκίνου, σιγοβρασμένα βοδινά μάγουλα και αρνίσια παϊδάκια a la chinois, και τέλος, παγωτό με μούρα και σως καραμέλας.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM
Τα μυστήρια της κουζίνας του λιμανιού

Γεύση / Mε τα«δώρα» του λιμανιού θα μαγειρέψεις τα ωραιότερα φαγητά

Κάβουρες από τα βαθιά νερά, φλογάτες σκορπίνες, μαγιάτικα στον φούρνο και άλλα ψάρια που δεν φτάνουν στον πάγκο του ιχθυοπώλη. Η βόλτα στο λιμάνι είναι πηγή έμπνευσης για τους σπιτικούς μάγειρες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Γλυκιά Σύρος: Ζαχαροπλάστες, συνταγές και μνήμες από το παρελθόν της Ερμούπολης

Γεύση / Γλυκιά Σύρος: Παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία και συνταγές από την Ερμούπολη

Αμυγδαλωτά, χαλβαδόπιτες, νουγκατίνες, σφολιάτσες και πολλά ακόμη παραδοσιακά γλυκά, μαζί με μια ιστορία 200 χρόνων, αναδεικνύουν την Ερμούπολη σε βασίλισσα της ζαχαροπλαστικής.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η Ταβέρνα «Πλάτων» στο Βούπερταλ

Γεύση / «Kάθε φορά που μυρίζω ούζο, θυμάμαι την ταβέρνα Πλάτων στο Βούπερταλ»

Ο Παύλος και η Ελένη, μετανάστες στη Γερμανία, δημιούργησαν μια αυθεντική ελληνική ταβέρνα, που εδώ και τρεις δεκαετίες σερβίρει απλά αλλά πεντανόστιμα πιάτα και είναι διάσημη για τον λεπτοκομμένο χειροποίητο γύρο της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ