Τα αγαπημένα μας βιβλία: "'Ένα κάποιο τέλος" του Τζούλιαν Μπαρνς

Facebook Twitter
0


"Πολλοί στη νιότη φαντάζονται πώς θα είναι στα γεράματά τους, κανένας όμως νέος δεν φαντάζεται τον εαυτό του στη δύση της ζωής του να αναπολεί όσα σκεφτόταν όταν πραγματικά ήταν στη νιότη του." Μια επώδυνη ανατροπή μιας τακτοποιημένης ζωής που ξεκινά από μια επιστολή από ένα συμβολαιογράφο, φέρνει τον 'κανονικό' Τόνυ αντιμέτωπο με το παρελθόν του: μια αποτυχημένη σχέση και μια εφηβική παρέα με τον φιλοσοφικά εμπνευσμένο αρχηγό της θα βγούν στην επιφάνεια βίαια και καταλυτικά.

 
Μέσα από μια εξαιρετικά ακριβή γλώσσα, ο Μπάρνς σε μόλις 150 σελίδες ξετυλίγει το νήμα της αξίας της ζωής, των τύψεων και της συγχώρεσης σε ένα σχεδόν οικουμενικό βιβλίο. Σε αντίθεση με την 'Εξιλέωση' του Ιαν Μακγιούαν που επίσης τυλίγει χρονικά σε μια ευρεία περίοδο μια προσωπική ιστορία που δεν ευοδώθηκε, εδώ δεν υπάρχει τίποτα πομπώδες στην πλοκή (μια απλή καθημερινή ζωή), ενώ μια αδυσώπητη σειρά από επιστολές και email που ποτέ ξανά δεν αποδόθηκαν με τέτοια συναισθηματική ένταση στη λογοτεχνία κάνουν το δεύτερο μέρος του βιβλίου να διαβάζεται σαν μυθοπλασία μυστηρίου.
 
Αξιος νκητής του Μan Booker πέρσι τον Οκτώβριο, ο Μπαρνς με αυτό το βιβλίο κατακτά επάξια τη θέση στην κατηγορία βιβλίων που επιβάλλεται να ξαναδιαβάζονται, να υπογραμμίζονται και να παρατίθενται εδάφιά τους για μια ζωή. Και έτσι να βρίσκονται εκεί για να βοηθούν στην απόκτηση του προσωπικού μας 'sense of an ending'.
 
Μάνος Παπαδάκης

Σας άρεσε (ή δεν σας άρεσε) κάποιο βιβλίο; Γράψτε μας λίγα λόγια γι ‘ αυτό!

Το Book Room θέλει να μάθει τι διαβάζετε, αν σας άρεσε ή όχι. Γράψτε λίγα (ή πολλά) λόγια για το βιβλίο που διαβάσατε και στείλτε τα στο [email protected]. Οι κριτικές θα δημοσιεύονται κάθε Κυριακή στο Book Room.  Όλοι ρωτάμε τους φίλους μας τι να διαβάσουμε και τι όχι, γιατί να μην γίνει και μέσα από αυτή τη στήλη;


Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντέιβιντ Λοτζ: «Θεραπεία»

Το πίσω ράφι / Η «Θεραπεία» του Ντέιβιντ Λοτζ για το υπαρξιακό μας άγχος

Ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του Βρετανού συγγραφέα (και του εξαιρετικού ψυχογράφου με το πικρόχολο χιούμορ), που βρισκόταν εδώ και χρόνια εκτός αγοράς, επιτέλους επανεκδίδεται.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Μπερνάρ Πιβό: «Αμήχανοι θεατές»

To πίσω ράφι / Όταν ο Μπερνάρ Πιβό επιτέθηκε στη μέση νοικοκυρά για τα τηλεοπτικά σκουπίδια που καταναλώνει

Το βιβλίο «Αμήχανοι θεατές» του Γάλλου πολιτιστικού δημοσιογράφου που πέθανε πριν από λίγες ημέρες ήταν σαν τις εκπομπές του, ανάλαφρο και ταυτόχρονα διεισδυτικό.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ν. Μούσχουρη- Φ. Απέργης: «Το όνομά μου είναι Νάνα»

Το πίσω ράφι / Νάνα Μούσχουρη: «Είμαι ικανή ν’ αγαπήσω, αλλά όχι να πέσω στα πόδια του ανθρώπου που αγαπώ»

Η βιογραφία «Το όνομά μου είναι Νάνα», ένα δυσεύρετο πια βιβλίο του 2007, προέκυψε από την απόφασή της Μούσχουρη ν’ αφηγηθεί τη ζωή της στον Φώτη Απέργη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

The Book Lovers / «Υπάρχει η βουλιμική, υπάρχει και η ανάγνωση dégustation. Προτιμώ τη δεύτερη»

Ο Νίκος Μπακουνάκης συζητάει με τον Νίκο Τσούχλο, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ωδείου Αθηνών και αναπληρωτή καθηγητή στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, για το αναγνωστικό του εκκρεμές.
THE LIFO TEAM
σταινμπεκ

Σαν Σήμερα / Σαν σήμερα το 1940 «Τα σταφύλια της οργής», το magnum opus του Τζον Στάινμπεκ, τιμάται με το βραβείο Πούλιτζερ

Στο δημοφιλέστερο βιβλίο του, που τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ σαν σήμερα το 1940, ο Στάινμπεκ αποτυπώνει την ψευδαίσθηση του αμερικανικού ονείρου κατά την περίοδο της μεγάλης οικονομικής ύφεσης.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Με το καινούργιο κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Βιβλίο / Ο Σαλμάν Ρούσντι έζησε για να ξαναβάλει κοστούμι Ραλφ Λόρεν

Τα πιο κρίσιμα 27 δευτερόλεπτα της ζωής του, η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε το 2022 σε ένα κέντρο για συγγραφείς στη Νέα Υόρκη αποτελεί τον πυρήνα του αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Μαχαίρι».
ΝΙΚΟΣ ΜΠΑΚΟΥΝΑΚΗΣ