Οι 24 πιο διάσημες γυναίκες εικαστικοί σήμερα

Οι 24 πιο διάσημες γυναίκες εικαστικοί σήμερα Facebook Twitter
0

Η Αγγλίδα Τρέισι Εμιν. Το έργο της χαρακτηρίζεται συχνά ως "εξομολογητικό". Η εγκατάσταση με το αντίσκοινο είναι ένα από τα πιο διάσημα έργα της. Στο εσωτερικό του υπάρχουν όλα τα ονόματα των ανθρώπων με τους οποίους έχει κοιμηθεί. Ηταν ένας ευφημισμός για τους ανθρώπους της ζωής της. υπήρχε εκεί ακόμα και το όνομα της γιαγιάς της. Καταστράφηκε σε μια πυρκαγιά το 2004 και δε θα ανασυνταχθεί ποτέ.

Η Κάθριν Όπι έκανε μια σπουδαία φωτογραφική καριέρα, διερευνώντας τα θέματα ταυτότητας και φωτογραφίζοντας τρανσέξουαλ στο Λος Αντζελες. Το Γκούγκενχάϊμ της έκανε αναδρομική έκθεση το 2008.

Η Γκάντα Αμέρ και η αφηρημένη της ζωγραφική βασίζεται κυρίως σε ακουαρέλες και κεντήματα. Η ίδια δηλώνει ότι η χρήση των μεικτών μέσων έχει πολιτική αναφορά, συνδέει το αρσενικό της ζωγραφικής και το θηλυκό της χειροτεχνίας.

Τζέϊν και Λουίζ Γουίλσον, δυο αδερφές που δουλεύουν μαζί. Έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα εγκαταλελειμένα κτίρια. σε αυτό το βίντεο χρησιμοποιούν έναν τόπο στρατιωτικών δοκιμών

Η Τζανίν Αντονι κάνει περφόρμανς και γλυπτική. Αυτό είναι ένα έργο, το εκμαγείο του προσώπου της με σοκολάτα.

Σέσιλι Μπράουν , οι αφηρημένες ζωγραφικές φιγούρες της είναι από τις πιο διάσημες στον κόσμο της τέχνης

Τζούλι Μέρετου από την Αιθιοπία. Το έργο της χαρακτηρίζεται συχνά αρχιτεκτονικό. Η ίδια πιστεύει ότι απλώς πρόκειται για μια μεταφορά στο χώρο, κάνοντας μια αναφορά στην εξουσία και στις εξουσίες.

Πιπιλότι Ρίστ από την ελβετία. Κινούμενες εικόνες σε τοίχους. Φωτεινά χρώμτα και τοπία. Το Νιου Γιόρκερ χαρακτήρισε τη δουλειά της "ευαγγελισμό της ευτυχίας".

Τσάο Φέι, Κινέζα καλλιτέχνης των μούλτιμίντια. Συνδέει και ανακατεύει στοιχεία του παλιού και του καινούργιου κόσμου, ο οποίος κινείται με μεγάλες ταχύτητες.

Λίζα Γιουσκαβάτζε. Γνωστή περισσότερο για τα γυναικεία γυμνά της. Αγαπά να χρησιμοποιεί ό,τι συνδέεται με τη γονιμότητα.

Ζιστίν Κέρλαντ, φωτογράφος με ρομαντικά θέματα φυγής. Εγινε διάσημη από τη δουλειά της με μια σειρά γυμνά στην αμερικάνικη εξοχή.

Κάρα Γουόκερ. Οι σιλουέτες της διηγούνται ιστορίες ωμότητας του ρατσισμού. Τα φυλετικά θέματα είναι κυρίαρχα στη δουλειά της. Τα έργα της είναι αφοπλιστικά

Λίζα Λου. Το έργο της η Κουζίνα, είναι ένα από τα πιο διάσημα και έκανε πέντε χρόνια για να το ολοκληρώσει.

Δουλεύει με χάντρες. Τα έργα της αναστατώνουν πάντα. Θεωρούνται ιδιοφυή.

Γεννημένη στην Κένυα η Βανγκέτσι Μούτου κάνει κολάζ και αυτά είναι τα πιο διάσημα έργα της. Της αρέσει να ξαναδουλεύει εικόνες που βρίσκει σε περιοδικά. Μάχεται για τα διακιώματα των γυναικών και στο έργο της προβάλλει συχνά το θέμα της παραμόρφωσης

Η Αντρεα Ζίτελ κάνει έργα που χαρακτηρίζονται "δύσκολα". Κάποτε νοίκιασε μια βιτρίνα στο Μπρούκλιν και εξέτρεφε κοτόπουλα.Οι κριτικοί τέχνης θεωρούν ότι κάνει μια "έρευνα των θεμελιωδών πτυχών της σύγχρονης εγχώριας και της αστικής ζωής στις δυτικές κοινωνίες."

Η Καταρίνα Κοζίρα είναι Πολωνέζα βίντεο άρτιστ. Οι αντιδράσεις για το έργο της στην Πολωνία είναι πάντοτε μεγάλες. Ενα διάσημο έργο της είναι αυτό με τα άλογα τη στιγμή του θανάτου τους. Εδώ στο βίντεο αναπαριστά την ιεροτελεστία της άνοιξης με ηλικιωμένα κορμιά.

Η Κέιτ Γκίλμορ επεξεργάζεται θέματα σχτικά με το χάος και την καταστροφή. Εδώ είναι μερικά από διάσημα αγγεία της, γεμάτα χρώμα τα οποία θρυμματίζονται.

Η Μίκα Ρότενμπεργκ από την Αργεντινή κάνει βίντεο-εγκαταστάσεις στις οποίες χρησιμοποιεί ασυνήθιστες γυναίκες. Στη δουλειά της θέτει τα ζητήματα της εργασίας και του καπιταλισμού.

Γιαέλ Μπαρτανα "And Europe Will Be Stunned", μια βιντεοεγκατάσταση που πήγε στη Μπιενάλε της Βενετίας πριν λίγα χρόνια. Στο έργο της διερευνά τα θέματα της Εβραίκής ταυτότητας.

Σάρον Χέιζ καλλιτέχνης και ακτιβίστρια συνδυάζει την περφόρμανς με τις εγκαταστάσεις. Μελετά την αλληλεπίδραση της προσωπικής και πολιτικής ταυτότητας, χρησιμοποιώντας συχνά τα συνθήματα.

Η Τάνια Μπρουγκέρα από την Κούβα κάνει εγκαταστάσεις.Στον κόσμο της, έννοιες όπως η ελευθερία, και η αυτοδιάθεση δεν είναι αφηρημένα ιδεώδη. Η εγκατάσταση που απεικονίζεται εδώ έκλεισε μετά από μια μέρα από τις κουβανικές αρχές, επειδή φαινόταν να είναι ένα (ανατρεπτικό) σχόλιο για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Νάταλι Τζούρμπεργκ. Σουηδή βίντεο-άρτιστ. Δουλεύει συχνά με πηλό και τα έργα της θυμίζουν παραμύθια.

Τερέζα Μαργκόλις, μεξικάνα καλλιτέχνης, η οποία κάνει εγκαταστάσεις. Στο έργο της απεικονίζεται συχνά η βία του πολέμου των ναρκωτικών. Στην ελλάδα έχουμε δει στο Outlook έργο της, με φύλλα χαρτιού ποτισμένα με το νερό των νεκροτομείων.

Η Κλάρα Λίντεν συχνά με τη δουλειά της αναφέρεται στην αρχιτεκτονική. Σε αυτό το βίντεο από το οποίο προέρχεται η εικόνα, ο Μάικλ Τζάκσον κάνει βραδινές διαδρομές στην πόλη.

*****

[via]

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ