Kάτα βάθος αισιόδοξοι. Εμπιστευθείτε το μυαλό σας

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Μια από τις πιο επαναστατικές μελέτες που δημοσιεύθηκε  πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience  κατάφερε να αποτυπώσει την προτίμηση που δείχνουν τα  εγκεφαλικά κύτταρα του ανθρώπου στην αισιόδοξη πληροφορία η οποία μάλιστα εκφράζεται με μια αυτόνομη πρωτοβουλία από τον ίδιο τον εγκέφαλονα αγνοεί πρακτικά οτιδήποτε αρνητικό. Η διαδικασία αυτή ισχύει ακόμη και σε εκείνους που δεν πιστεύουν ότι είναι αισιόδοξοι σα χαρακτήρες. Με έκπληξη τους οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένα 80%  του δείγματος των ατόμων που συμμετείχαν στη μελέτη αποδείχθηκαν αισιόδοξοι και μόνο το  20% βρέθηκε  να είναι οι πραγματικοί πεσιμιστές

 

Σύμφωνα με τη δομή του τέλειου  βιολογικού υπολογιστή  που λέγεται εγκέφαλος το σημείο πίσω από το μέτωπο , ο μετωπιαίος λοβός, συνδέεται με την συγκέντρωση και αξιολόγηση της πληροφορίας κινδύνου.

 

Στους πεσιμιστές - απαισιόδοξους η κινητικότητα στην εγκεφαλική  αυτή περιοχή  αυξάνεται σε μέγιστο βαθμό όταν λαμβάνουν αρνητική  πληροφορία. Για παράδειγμα, κατά την διάρκεια του πειράματος οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για το ενδεχόμενο να  νοσήσουν από καρκίνο, να χάσουν την δουλειά τους κ.α θλιβερά σενάρια, ενώ καταγραφόταν η λειτουργία του εγκεφάλου τους. 

Αντίθετα, στις θετικές-αισιόδοξες προσωπικότητες η περιοχή του μετωπιαίου  λοβού έδειξε να  παρουσιάζει πολύ μικρότερη κινητικότητα στην ανακοίνωση των δυσάρεστων ειδήσεων.Μ’ άλλα λόγια ο εγκέφαλος αυτενεργεί  και διαλέγει μόνος του αυτό που θέλει να ακούσει. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πολύ συχνά οι άνθρωποι αξιολογούν τον κίνδυνο πολύ χαμηλότερα απ’ ότι τους παρουσιάζεται λόγω θετικής προδιάθεσης στο βασικό προγραμματρισμό του ανθρώπινο εγκεφάλου. που προτιμά να στέλνει την κινδυνολογία και την υπερβολή στο recyclingbin.

Τα αντικαπνιστικά μηνύματα, για παράδειγμα, αποδεικνύεται με τα συμπεράσματα της πρωτοποριακής μελέτης  γιατί τελικά δεν αποδίδουν σημειώνουν οι επιστήμονες... Στη πλειονότητα τους οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς μετριάζουν τον κίνδυνο μέσα τους, όσο ανατριχιαστικά κι αν είναι τα στοιχεία που απεικονίζονται στα πακέτα των τσιγάρων, όσο τεράστια κι αν είναι τα γράμματα που χρησιμοποιουνται στα μηνύματα  με στόχο να σβήσει κανείς το τσιγάρο πριν το ανάψει καν .

Είναι αποδεδειγμένο ότι οι αισιόδοξοι χαρακτήρες είναι το είδος του σύγχρονου ανθρώπου  που επιβιώνουν στις δυσκολίες και τα απρόοπτα στην εξέλιξη της ζωής.

Κατ αρχήν σώζουν την υγεία τους, αρα και την επιβίωσή τους. Αμέτρητες πλέον ερευνες  αποδεικνύουν τη σχέση αισιόδοξου χαρακτήρα και θετικής στάσης ζωής με τα βιολογικά οφέλη: περισσότερα χρόνια και πιο χαρούμενα ,με σώμα πιο ανθεκτικό. Xαμηλότερη θνητότητα,μεγαλύτερα ποσοστά ίασης από καρκίνο και δύσκολες ασθένειες, λιγότερη καρδιόπαθειας,  ισχυρότερο ανοσοποιητικό, λιγότερες ρυτίδες και κάθε bonus χαράς τύχης και μακροβιότητας.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ