Το μέλλον είναι εδώ, κι έχει πολύ κίνηση (μέρος 2ο)

Facebook Twitter
0

(στη φωτογραφία ο 405 το 1947)

Ένας από τους πιο πολυσύχναστους ανισόπεδους κόμβους του κόσμου ενώνει τον δρόμο 405 με τον 10 και βρίσκεται φυσικά στο Los Angeles. O 405 είναι ένας δρόμος που δε μπορείς να αποφύγεις με τίποτα και η λέξη «δρόμος» μάλλον αδικεί την πραγματικότητα. Έχει σχεδόν δική της οντότητα αυτή η αρτηρία που ταλαιπωρεί τα 14 εκατομμύρια που μένουν εκεί, έχοντας rush hour γύρω στις 8 ώρες καθημερινά. Έγινε διάσημη από το κυνηγητό του OJ Simpson που όλη η Αμερική παρακολούθησε με κομμένη ανάσα στο πιο αργό κυνηγητό του κόσμου.

Εκεί που ο 405 συναντά την αρτηρία 10 πρέπει να έχεις το νου σου στα σήματα γιατί πολύ εύκολα μπορείς να καταλήξεις καμιά δεκαριά χιλιόμετρα μακριά από εκεί που ήθελες και να αναγκαστείς να γυρίσεις πίσω για να ξαναπεράσεις το ίδιο από την ανάποδη, με νέες ταμπέλες, κινδυνεύοντας να καταλήξεις είκοσι χιλιόμετρα πιο μακριά από εκεί που ήθελες. Ακόμα κι αν το έχεις περάσει χίλιες φορές και ξέρεις τη διαδρομή με κλειστά μάτια, πρέπει να αντιμετωπίσεις εκατοντάδες οδηγούς που είναι στην ίδια κατάσταση άγχους με σένα γιατί το θέμα είναι: θα προλάβω να μπω εγκαίρως στη σωστή λωρίδα ή θα καταλήξω πενήντα χιλιόμετρα μακριά από το στόχο μου; Εκεί που η πιθανότητα να χάσεις μία ώρα (στο νερό) από κακό timing οι οδηγοί κοιτιούνται με μίσος στα μάτια γιατί ο θάνατός σου, η ζωή μου.

18000 οχήματα ανά ώρα ήταν να εξυπηρετήσει αυτός ο θρυλικός 405 και όλοι αναρωτιούνται πως με τόσο γενναία πρόβλεψη έπεσαν τόσο έξω. Υποτίθεται ότι ήξεραν τη ζήτηση, τα έβαλαν κάτω και υπολόγισαν λωρίδες. Φαίνεται ότι το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τα πολλά (πολλά παραπάνω) αυτοκίνητα.

Ζώα που βρίσκονται κατά λάθος στο δρόμο, ζώα που ιδιοκτήτες τους αφήνουν επίτηδες πάνω στο δρόμο για να σκοτωθούν, αυτοκτονίες από τις γέφυρες που οδηγούν σε ένα κύμα αυτοκτονιών από γέφυρα, πεζοί που πετούν τούβλα κι άλλα αντικείμενα, όπως ψυγεία, κουζίνες, καναπέδες. Όλα αυτά επηρεάζουν την κίνηση. Γιατί τα σχέδια των αυτοκινητόδρομων υπολόγισαν τον αριθμό των αυτοκινήτων, δεν έλαβαν όμως καθόλου υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα. Η υπηρεσία που παρακολουθεί τη ροή του δικτύου δηλώνει πως η πραγματικότητα έχει μεγάλη διαφορά από τη θεωρία που υπήρχε το 1960 και έχτισε αυτούς τους δρόμους (και πολλούς άλλους στον κόσμο μ’ αυτά τα πρότυπα). Το φαινόμενο της χωρητικότητας του αυτοκινητόδρομου είναι χαοτικό. Ένα εμπόδιο όπως μία σακούλα στο δρόμο μπορεί να μειώσει στο μισό τον αριθμό των αυτοκινήτων που βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο- όμως και εντελώς απλά γεγονότα, όπως ένας οδηγός που σκύβει για να βάλει ένα CD, ένα σύννεφο, η καθαρή ατμόσφαιρα που μπορεί να κάνει έναν οδηγό να ελαττώσει ταχύτητα για να απολαύσει τη θέα, μία ωραία γυναίκα που κάνει ηλιοθεραπεία σ’ ένα μπαλκόνι, όλα αυτά επηρεάζουν την πορεία πολλών, πάρα πολλών αυτοκινήτων που ακολουθούν.

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα ότι στο Los Angeles πραγματοποιήθηκαν μόλις οι μισοί δρόμοι από αυτούς που ήταν στα σχέδια της δεκαετίας του ’60 για τον συνήθη λόγο: έλλειψη πόρων. Αναρωτιέμαι για την Αθήνα: πολλοί λένε ότι η Αττική Οδός ξεπέρασε τη χωρητικότητά της μέσα σε λίγα χρόνια. Φαίνεται ότι οι καινούριοι δρόμοι φέρνουν και καινούρια αυτοκίνητα, δεν διευκολύνουν τα υπάρχοντα και δημιουργείται ανάγκη για νέους δρόμους, οι οποίοι φέρνουν κι άλλα αυτοκίνητα. Οι ευρωπαϊκές πόλεις προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα απαγορεύοντας το αυτοκίνητο στο κέντρο: τεράστια φορολογία, πανάκριβο πάρκινγκ, εκτεταμένο δίκτυο πεζόδρομων, όσο γίνεται καλή δημόσια συγκοινωνία. Είναι μία κατανοητή λύση αν προσπεράσουμε το γεγονός ότι όλα αυτά τα μέτρα λύνουν τα χέρια των πλουσίων και η πλέμπα είναι στο έλεος όποιου αποφασίζει τις τιμές των εισιτηρίων μαζικής μεταφοράς.

Κι εδώ ένα καταπληκτικό βίντεο που κάνει τους δρόμους να μοιάζουν με φλέβες ζωντανού οργανισμού. Η αστική ομορφιά με κάνει ποιήτρια!

 

Φωτογραφία
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Βιβλίο / «Ένας μύθος λέει πως αν χάσεις κάτι στην Αθήνα, θα το βρεις στον Ελαιώνα»

Στο νέο του βιβλίο, «Lost Things Found», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Hyper Hypo, ο εικαστικός φωτογράφος Αντώνης Θεοδωρίδης εξερευνά τον μαγικό κόσμο της υπαίθριας αγοράς του Ελαιώνα.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Το φωτογραφικό έργο της Ανιές Βαρντά σε μια νέα έκθεση/ Το Παρίσι της Ανιές Βαρντά έχει χιούμορ/ Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία/ Το ανορθόδοξο και διψασμένο για ζωή βλέμμα της Ανιές Βαρντά

Φωτογραφία / Η Ανιές Βαρντά εκτός από το σινεμά αγάπησε με πάθος και τη φωτογραφία

Μία νέα έκθεση στο Μουσείο Καρναβαλέ στο Παρίσι παρουσιάζει το ελάχιστα γνωστό φωτογραφικό έργο της σπουδαίας Γαλλίδας σκηνοθέτριας της Νουβέλ Βαγκ, αναδεικνύοντας τη λοξή και χιουμοριστική ματιά της στην πόλη του Παρισιού.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

Φωτογραφία / Οι γονείς μου κρατιούνται χέρι-χέρι μετά τον υποβοηθούμενο θάνατό τους

«Η ζωή τους γινόταν όλο και πιο δύσκολη. Δεν ήθελαν να πάνε σε οίκο ευγηρίας και κανένας από τους δύο δεν ήθελε να ζήσει χωρίς τον άλλον. Έτσι έφυγαν από τη ζωή μαζί». Η πιο προσωπική φωτογραφία του Martin Roemers
THE LIFO TEAM
Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM