Μουσείο Μπενάκη: 35 χρόνια ελληνικής δημιουργίας

Μουσείο Μπενάκη: 35 χρόνια ελληνικής δημιουργίας Facebook Twitter
Εργοστάσιο παραγωγής αριστουργημάτων : Για 35 χρόνια το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη αγκάλιασε και προώθησε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του σήμερα, συνεργαζόμενο με περισσότερα από 100 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα. Το αποτέλεσμα: Μία εξαιρετική συλλογή, αντάξια ενός μεγάλου μουσείου.
0

Σε μια εποχή που η «ελληνικότητα» των προϊόντων αποτελεί ισχυρό διαφημιστικό ατού και η τόνωση πολιτιστικών ιδρυμάτων με εμπορικές δραστηριότητες συζητείται έντονα, το Μουσείο Μπενάκη με την έκθεση «Το Μουσείο Αλλιώς» μας ξεναγεί στον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας ενός σύγχρονου μουσείου, ενός φορέα πολιτισμού που ξεπερνά τα όρια της χώρας μας.

Στο κεντρικό κτίριο της οδού Κουμπάρη οι σύγχρονες δημιουργίες του Πωλητηρίου θα συναντήσουν τα πρωτότυπα έργα, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα σύζευξη που θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στον χρόνο και στην τέχνη. Κοσμήματα, κεντήματα, κεραμικά, γλυπτά, υφάσματα, μπρούντζινα, χάρτινα, πλαστικά, κλωστές, μαργαριτάρια, πετράδια και ζωγραφιές θα επισημαίνονται με πορτοκαλί –το χρώμα της σακούλας του Πωλητηρίου– και θα παίρνουν θέση στους μουσειακούς χώρους και στις βιτρίνες, πλάι στα αντικείμενα που έγιναν αφορμή για να γεννηθούν. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν τη «μετάλλαξη» των πρωτότυπων έργων μέσα από σύγχρονες οπτικές, τεχνικές, ακόμα και χρήσεις!

Το Μουσείο Μπενάκη αναγνώρισε από την αρχή τον κίνδυνο που ενέχει η απόλυτη στήριξη από κρατικές επιχορηγήσεις, δημιουργώντας πριν από 35 ολόκληρα χρόνια το Πωλητήριό του, το πρώτο πωλητήριο μουσείου στην Ελλάδα. Δουλεύοντας εξαρχής και αποκλειστικά μόνο με  Έλληνες καλλιτέχνες και δημιουργούς, το Μουσείο Μπενάκη έδειξε έμπρακτα την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δημιουργία και πρώτη ύλη σε μια εποχή που λατρευόταν το ξενόφερτο. Όπως λέει η κ. Δέσποινα Γερουλάνου, υπεύθυνη του Πωλητηρίου: «Είμαστε ελληνικό μουσείο και η στήριξη Ελλήνων δημιουργών είναι αυτονόητη για εμάς».

Το Πωλητήριο, σε αυτά τα 35 χρόνια, μεγάλωσε, αγκάλιασε και προώθησε σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες του σήμερα, συνεργαζόμενο με περισσότερα από 100 εργαστήρια σε όλη την Ελλάδα: «ασημάδες» από τα Γιάννενα, κεντήστρες από τη βόρεια Ήπειρο, κεραμοποιοί από την Αίγινα κ.ά. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι λειτούργησε και ως φυτώριο νέων δημιουργών, χτίζοντας ένα όνομα που το ανάγκασε να δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες δείγματα από καλλιτέχνες απ' όλη την Ελλάδα. Η διαδικασία επιλογής που γίνεται τρεις φορές τον χρόνο αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή από την αρμόδια επιτροπή του Μουσείου και, όπως μας λέει η κ. Γερουλάνου, οι κύριοι παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη είναι η πρωτοτυπία, η ιδιαίτερη τεχνική αλλά και η αισθητική.

Magnify Image

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 18-19 Μαΐου, με αφορμή την Ημέρα των Μουσείων και τα εγκαίνια της έκθεσης, έχει προγραμματιστεί μια ακόμα παράλληλη δράση. Ένας μεγάλος αριθμός τεχνιτών που έχουν δουλέψει κατά καιρούς για τα έργα του Πωλητηρίου θα έρθουν στο Μουσείο και θα πραγματοποιήσουν ζωντανά εργαστήρια, μυώντας τον κάθε επισκέπτη στα μυστικά της τέχνης τους. Ο κόσμος θα περιδιαβαίνει τους χώρους του κεντρικού κτιρίου και θα περνά μπροστά από τον αγιογράφο π.χ. που θα ζωγραφίζει εκείνη τη στιγμή, τον άνθρωπο που θα δημιουργεί ψηφιδωτά ή τους άλλους που θα καλουπώνουν κ.ο.κ.

Ο επόμενος στόχος είναι συνυφασμένος με την εξωστρέφεια, σε άλλα κράτη του εξωτερικού, αλλά και πόλεις της χώρας. Κύριο όπλο προς αυτή την κατεύθυνση θα είναι το e-shop του Μουσείου, η αναβάθμιση του οποίου από τους Beetroot αναμένεται να του δώσει νέα πνοή.


[Από τον Δημήτρη Κυριαζή για το τεύχος 340 της LiFO]

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης πέταξε τον Πλάτωνα σε ένα escape room για την Μπιενάλε

Εικαστικά / Ο Ανδρέας Αγγελιδάκης μετατρέπει το σπήλαιο του Πλάτωνα σε escape room

Με τo «Δωμάτιο Απόδρασης», μια εγκατάσταση ερευνητική και παιγνιώδη, βασισμένη στην ιδέα της φιλοσοφίας και την παραίσθηση του ψηφιακού κόσμου, θα μας εκπροσωπήσει στην 61η Μπιενάλε Βενετίας ο καταξιωμένος εικαστικός και αρχιτέκτονας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο συναρπαστικός εξπρεσιονισμός του Ζορζ Ρουό 

Εικαστικά / Ζορζ Ρουό: Ο μεγάλος λησμονημένος του εξπρεσιονισμού

Ο Γάλλος ζωγράφος και χαράκτης συνδέθηκε με τα κινήματα της μοντέρνας τέχνης στις αρχές του 20ού αιώνα αλλά ξεχάστηκε μετά τον θάνατό του. Μια έκθεση με σημαντικά του έργα τον επαναφέρει στο προσκήνιο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«ΤΕΧΝΗ – ΔΙΑΓΩΝΙΟΣ»: Η διαρκής συμβολή των δύο ομάδων στην ανεπανάληπτη πολιτισμική κίνηση της Θεσσαλονίκης

Εικαστικά / «Διαγώνιος» και «Τέχνη»: Πρόσφεραν παιδεία στη Θεσσαλονίκη. Τώρα συναντιούνται ξανά σε μια έκθεση

Η «Διαγώνιος» του Ντίνου Χριστιανόπουλου και η Καλλιτεχνική Εταιρεία «Τέχνη» επιστρέφουν στο προσκήνιο μέσα από ένα αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, που αναδεικνύει δύο ιστορικές ομάδες της πνευματικής ζωής της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «λίστα Τραμπ» και τα «απαράδεκτα έργα τέχνης» οδηγούν σε μια άλλη Αμερική

Εικαστικά / Tο μένος του Τραμπ για το Smithsonian: Λογοκρισία, ρατσισμός, λίστες με «απαράδεκτα» έργα

Με στόχο το μεγαλύτερο συγκρότημα μουσείων και ερευνητικών κέντρων στον κόσμο, ο Τραμπ επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο και λογοκρισία σε έργα τέχνης και στο περιεχόμενο εκθέσεων, κατηγορώντας το Smithsonian ως «woke» και απειλώντας με περικοπές της χρηματοδότησής του.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Εικαστικά / Το σπίτι-μουσείο της Πολίν Καρπίδα βγάζει τους θησαυρούς του στο σφυρί (μέχρι κεραίας)

Μια από τις πιο εξέχουσες συλλέκτριες στην Ευρώπη, η οποία έχει αφήσει το αποτύπωμά της και στην Ύδρα, αποφάσισε να πουλήσει τη συλλογή σουρεαλιστικής και μεταπολεμικής τέχνης που στεγάζει στο σπίτι της στο Λονδίνο -τη μεγαλύτερη αυτού του είδους- σε μια δημοπρασία-ορόσημο.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χάρις Επαμεινώνδα: Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις

Εικαστικά / Χάρις Επαμεινώνδα: «Η γλώσσα μου δεν είναι οι λέξεις»

Η βραβευμένη με Αργυρό Λέοντα Κύπρια εικαστικός συνθέτει έναν κόσμο θραυσμάτων, αποκομμάτων της εσωτερικότητας, με ελλειπτικές εικόνες, τον οποίο μας προκαλεί να ανακατασκευάσουμε μέσα από τη σταδιακή του αποκάλυψη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Εικαστικά / Μαρία Λοϊζίδου και Πέτρος Μώρης στη 13η Μπιενάλε του Λίβερπουλ

Οι δύο καλλιτέχνες με καταγωγή από Κύπρο και Ελλάδα αντίστοιχα, παρουσιάζουν νέα έργα τους σε μια από τις σημαντικότερες εικαστικές διοργανώσεις της Βρετανίας που φιλοξενεί 30 καλλιτέχνες και συλλογικότητες, με αναθέσεις και θεματικές που έχουν να κάνουν με τη γεωγραφία και τις αξίες που διαπερνούν την πόλη αυτή: καταγωγή και μνήμη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση για την πολύχρωμη, πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Εικαστικά / Μια έκθεση για την πολύχρωμη και πολύπλοκη Αθήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Τόνι Μιλάκης καταγράφει μια πόλη που η πραγματικότητα προσφέρει τις καλύτερες ζωγραφικές λύσεις, που ακόμη και το πιο ευφάνταστο μυαλό ενός καλλιτέχνη δεν μπορεί να τις επινοήσει.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Ο Ζαν Φρανσουά Μιλέ και η ατέρμονη γοητεία της φύσης και των εργατών της γης

Εικαστικά / Ζαν Φρανσουά Μιλέ: ο ζωγράφος που ο Βαν Γκογκ αποκαλούσε «πρωτοπόρο»

«Όσο το σκέφτομαι, τόσο περισσότερο νομίζω ότι ο Μιλέ πίστευε σε κάτι ανώτερο» έγραφε ο Βαν Γκογκ για τον «ζωγράφο των χωρικών» αλλά και έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του γαλλικού ρεαλισμού. Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον τιμά με μια μεγάλη έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το Μοναστήρι του Καρόλου: Το μουσείο του «κομμωτή των σταρ»

Εικαστικά / Κάρολος: O «κομμωτής των σταρ» έχει πλέον δικό του μουσείο στα Χανιά

Το «Μοναστήρι του Καρόλου», ένα ενετικό κτίσμα του 1583 και κατοικία του αυτοδίδακτου δημιουργού από το 1991, έχει μετατραπεί σε ένα μοναδικό καταφύγιο όπου συνυπάρχουν η ιστορία της κομμωτικής, έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών μαζί με μνήμες της Μαρίας Κάλλας, της Μπριζίτ Μπαρντό αλλά και της Μαντάμ Ορτάνς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

Εικαστικά / Γιγάντιοι φαλλοί, το σεξ ως ζωτική δύναμη: Τα «ερωτικά» του Takis αναστατώνουν ακόμα

«Τα έργα του αποθεώνουν την ικανότητα του έρωτα να μας αποσπά από την ιδέα του θανάτου». Και έχουμε την ευκαιρία να τα δούμε στην αναδρομική έκθεση του Ιδρύματος Γουλανδρή στην Άνδρο, και στην Αθήνα. Όλα σχεδόν, εκτός από το πιο γνωστό του, το οποίο οι επιμελητές απέρριψαν ως «κραυγαλέο»...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το Fondation Louis Vuitton υποδέχεται 270 έργα του Gerhard Richter σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση

Εικαστικά / Gerhard Richter: «Τώρα που δεν απέμειναν ιερείς ή φιλόσοφοι, οι καλλιτέχνες είναι οι σημαντικότεροι άνθρωποι στον κόσμο»

270 έργα ενός από τους σημαντικότερους εν ζωή ζωγράφους θα εκτεθούν το φθινόπωρο στο Fondation Louis Vuitton σε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Εικαστικά / Μια αθέατη ως τώρα πλευρά της Φρίντα Κάλο στη Θεσσαλονίκη

Μια διεθνής έκθεση με 241 φωτογραφίες, που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν δει το φως δημοσιότητας και αποκαλύπτουν άγνωστες πτυχές της ζωής της πιο διάσημης ζωγράφου του 20ού αιώνα, κάνει στάση το φθινόπωρο στη συμπρωτεύουσα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ