Στο στόχαστρο της Ευρωβουλής οι χειρισμοί για την Κύπρο

Στο στόχαστρο της Ευρωβουλής οι χειρισμοί για την Κύπρο Facebook Twitter
1

Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο, για το ζήτημα της Κύπρου, κατέληξε με τους ευρωβουλευτές να καταδικάζουν απερίφραστα τους χειρισμούς γύρω από το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, κατηγορώντας το Eurogroup για την πολύ κακή πολιτική επικοινωνίας του και την Επιτροπή για το ότι δεν υπερασπίστηκε την ασφάλεια των καταθετών, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής.

Μάλιστα ορισμένοι ευρωβουλευτές σχολίασαν δεικτικά την «αποικιοκρατική» προσέγγιση που είχαν κάποια κράτη μέλη αναφορικά με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης και επέκριναν όσους πολιτικούς χρησιμοποιούν δύο μέτρα και σταθμά.

Στα πυρά των ευρωβουλευτών απάντησε ο Όλι Ρεν, ο οποίος παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης και δήλωσε πως η Επιτροπή θα προτιμούσε μια πιο σταδιακή προσαρμογή για την Κύπρο, αλλά δεδομένου ότι τα κράτη-μέλη μπορούσαν να παράσχουν βοήθεια ύψους μόνο 10 δισ. ευρώ αυτό δεν στάθηκε δυνατό.

Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία Άννυ Ποδηματά απευθυνόμενη προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής κ. Ρεν, και τον Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και Υπηρεσίες, κ. Μισέλ Μπαρνιέ, τόνισε πως «H αποσπασματική, τιμωρητική, πειραματική και ισοπεδωτική εφαρμογή της διαδικασίας του bail-in στην Κύπρο κινδυνεύει να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει, ενισχύοντας την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια κυρίως στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και που έχουν ανάγκη από εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό τους σύστημα». Και συμπλήρωσε πως «υπάρχουν δύο ειδών προβλήματα στις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο. Το πρώτο αφορά στη δημοκρατική λογοδοσία και τη διαφάνεια. Το δεύτερο έχει να κάνει με τους κινδύνους που δημιουργούνται από την αποσπασματική, τιμωρητική, πειραματική και ισοπεδωτική εφαρμογή της διαδικασίας του bail-in».

Ο Ζαν Πολ Γκοζές (ΕΛΚ, Γαλλία) επέκρινε την φρικτή πολιτική επικοινωνίας του Eurogroup και κατηγόρησε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ότι δεν ήταν επαρκώς προετοιμασμένα και τις κυπριακές τράπεζες ότι ανέλαβαν πολύ μεγάλους κινδύνους.

Ο Χάνες Σβόμποντα (Σοσιαλιστές, Αυστρία) επέκρινε το Συμβούλιο και ιδιαίτερα τη Γερμανία για συμπεριφορά «σχεδόν αποικιοκρατική». Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διαλύσει την τρόικα.

Ο Γκι Βέρχοφτστατ (Φιλελεύθεροι, Βέλγιο), δήλωσε ότι είναι σημαντικό να μάθουμε τι ακριβώς πήγε στραβά, προσθέτοντας ότι η ΕΚΤ, η τρόικα και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ, έχουν να απαντήσουν σε δύσκολες ερωτήσεις. Εάν δεν δοθούν αυτές οι απαντήσεις, τότε το ΕΚ θα πρέπει να συστήσει μια εξεταστική επιτροπή, προσέθεσε ο κ. Βέρχοφστατ.

Ο Ντανιέλ Κον Μπετί (Πράσινοι, Γαλλία) είπε ότι η πραγματική λύση για την Κύπρο θα ήταν η επανένωση του νησιού, ώστε να τονωθεί η δυναμική της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Διεθνή / Ζόχραν Μαμντάνι: Ο σοσιαλισμός με τις λεπτές γραβάτες

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης έχει ριζοσπαστικές ιδέες, αλλά μια γκαρνταρόμπα προσεκτικά συμβατική, παρατηρεί ο αμερικανικός Τύπος, που βάζει στο επίκεντρο και τις στιλιστικές επιλογές του 33χρονου πολιτικού
LIFO NEWSROOM
Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Διεθνή / Ταϊλάνδη: Σε διαθεσιμότητα η πρωθυπουργός μετά τη διαρροή τηλεφωνικής συνομιλίας 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης απομάκρυνε προσωρινά από τα καθήκοντά της την Παετονγκτάρν Σιναβάτρα - Πιέσεις για παραίτηση μετά τον σάλο από βίντεο στο οποίο αποκαλεί τον πρώην Καμποτζιανό ηγέτη «θείο» και επικρίνει Ταϊλανδό στρατιωτικό διοικητή
LIFO NEWSROOM
Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Αυστραλία: 1.200 παιδιά θα εξεταστούν για μολυσματικές ασθένειες μετά τη σύλληψη εργαζόμενου σε βρεφονηπιακούς για σεξουαλική κακοποίηση

Σύμφωνα με την αστυνομία της Βικτώριας ο 26χρονος Τζόσουα Μπράουν επιτέθηκε σεξουαλικά σε βρέφη και παιδιά που φρόντιζε σε κέντρο παιδικής μέριμνας στα δυτικά προάστια
LIFO NEWSROOM
 Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Διεθνή / Κίνδυνος για 14 εκατ. θανάτους τα επόμενα 5 χρόνια λόγω των περικοπών του Τραμπ στη διεθνή βοήθεια

Οι περικοπές στη χρηματοδότηση «διακινδυνεύουν να σταματήσουν απότομα – και ακόμη και να αναστρέψουν – δύο δεκαετίες προόδου στην υγεία των ευάλωτων πληθυσμών»
LIFO NEWSROOM
Ο Μασκ απειλεί με «εκδίωξη» όσους ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Διεθνή / Ο Μασκ απειλεί με ίδρυση κόμματος και «εκδίωξη» όσων ψηφίσουν το «μεγάλο, όμορφο νομοσχεδίο» του Τραμπ

Ο CEO της Tesla δηλώνει πως θα «ρίξει» όσους στηρίξουν το νομοσχέδιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αυξάνει το δημόσιο έλλειμμα κατά 3,3 τρισ. δολάρια - Επικαλείται προδοσία και απειλεί με ίδρυση «Κόμματος Αμερικής»
LIFO NEWSROOM
Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Διεθνή / Τουρκία: Μετά τον Ιμάμογλου συνελήφθη με την κατηγορία της διαφθοράς και ο τέως δήμαρχος Σμύρνης

Ο Τούντς Σογέρ, που διατέλεσε δήμαρχος της Σμύρνης επί πέντε χρόνια μέχρι τις δημοτικές εκλογές του 2024, ανήκει στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και ο Εκρέμ Ιμάμογλου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Διεθνή / Ο Τραμπ θα εγκαινιάσει το «Αλκατράζ με αλιγάτορες» - Νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα

Αν κανείς αποπειραθεί να αποδράσει «δεν θα τον περιμένουν και πολλά», μόνο «αλιγάτορες και πύθωνες», δήλωσε ο πολιτειακός γενικός εισαγγελέας - Η λειτουργία του αναμένεται να κοστίζει γύρω στα 450 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια