Αντίο, Μαρινέλλα!

Αντίο, Μαρινέλλα! Facebook Twitter
Η Μαρινέλλα , όταν σκοτώθηκε ο αδερφός μου, επί έναν μήνα και παραπάνω με έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο.
0

Αυτό το ηλιόλουστο πρωινό, με τις συναδέλφους μου, που δουλεύαμε στην ΕΛΘΕΑ, αποχαιρετήσαμε τη Μαρινέλλα.

Σε κηδείες πηγαίνω με το ζόρι. Από τότε που σκοτώθηκε ο αδερφός μου, σπανίως έχω παραστεί σε γεγονότα όπου η μεγάλη λύπη και ο πολύς κόσμος δημιουργούν ένα χαρμάνι που μου φέρνει λιγοθυμία.

Και έχω, από 13 χρονών παιδί, να πάω σε δημόσιο προσκύνημα – από την κηδεία του Βάρναλη. Πήγαμε με το σχολείο και σταθήκαμε σαν τιμητική φρουρά στον Άγιο Ελευθέριο.

Η Μαρινέλλα μας προετοίμασε, μας έδωσε χρόνο πριν από τον θάνατό της. Σκέφτομαι ότι αυτό το διάστημα ο καθένας μας, ξεχωριστά, ανακάλεσε τις στιγμές μαζί της: τις πρόβες, τις παραστάσεις, τα κουτιά με τα τυροπιτάκια, τις φανταστικές της τουαλέτες στη «Γαϊδούρα», το καμαρίνι της δίπλα στη σκηνή.

Ήμασταν τυχερές, δουλέψαμε μαζί της στο «Marinella the Musical». Και για τη Μαρινέλλα δεν είχε σημασία αν είσαι αφεντικό ή υπάλληλος. Μας φερόταν σαν να ήμασταν ισότιμοι. Εκτιμούσε τον κόπο και, όταν έβλεπε ότι δεν είσαι λουφαδόρος ή τεμπέλης, σου άνοιγε την αγκαλιά της.

Η κυρία Μαρινέλλα (ξέρω, ξέρω δεν λένε κύριος/κυρία όταν πεθαίνει κάποιος, αλλά εγώ έτσι το θέλω), όταν σκοτώθηκε ο αδερφός μου, επί έναν μήνα και παραπάνω με έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο, έτσι, για να δηλώσει παρουσία στο πένθος.

Αυτό το σπάνιο πουλί άνοιγε τα πελώρια φτερά του, μας κρατούσε όρθιους και αυτή η ανάμνησή της με συντροφεύει από τότε.

Είχα χρόνια να τη δω, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση, με τις φίλες μου που δουλέψαμε μαζί της, να μη φτάσουμε μέχρι τη Μητρόπολη. Το ίδιο βράδυ του θανάτου της, τρεις άνθρωποι που δουλεύαμε μαζί της στο Παλλάς, κλαίγαμε στο τηλέφωνο. Τρία πρόσωπα που χάσαμε τις δικές μας μάνες πρόσφατα δώσαμε ραντεβού νωρίς-νωρίς στην πλατεία.

Είχε κόσμο από τις 9 το πρωί. Από όλες τις «φυλές»: μικρούς και μεγάλους, φαν και περίεργους, φαν των κηδειών των επωνύμων, και διασημότητες. Αλλά εκεί, στο μαρμάρινο παγκάκι γύρω γύρω, ο κόσμος που δεν την είχε δει ποτέ από κοντά –κόσμος που την άκουγε μισό αιώνα, σε κέντρα, συναυλίες και ραδιοφωνάκια, κόσμος που είχε μετρήσει τα λεφτά του για να πάει να την ακούσει– κάπνιζε σιωπηλά και αμήχανα, έκλαιγε ή στεκόταν δακρυσμένος κοιτάζοντας ψηλά, χωρίς ντροπή, μέσα σε ένα πλήθος συμπούρδουλο και ετερόκλητο. Κοπάδια τουριστών με σορτσάκια και τύποι που έπιναν άπερολ πρωί-πρωί σε γειτονικά καφέ.

Εκεί, λοιπόν, σταθήκαμε ανάμεσα σε ανθρώπους που είχαν αλλάξει δύο λεωφορεία για να φτάσουν – θα τους αποκαλέσουν απλώς «ο κόσμος», το «πλήθος». Κανένας δεν θα μνημονεύσει αυτό το μπούγιο, τους κομπάρσους που ακούνε στο κινητό «Ξέρω πως δεν θα ’ρθεις ξανά».

Που δεν πολυμιλάνε μεταξύ τους.
Που έχουν ζήσει μια ζωή μαζί της.
Που η εποχή της δεν θα τελειώσει.
Που θα γυρίσουν και θα δουν άλλα τόσα αφιερώματα, αχόρταγα.
Που πάντα, όπου κι αν βρίσκονται, θα ακούν τη φωνή της και θα την ξεχωρίζουν ανάμεσα σε χίλιες.

Αυτούς θέλω να τιμήσω με αυτά τα λίγα λόγια: τους ανώνυμους, που η Μαρινέλλα λάτρευε, σεβόταν και υπολόγιζε μέχρι την τελευταία δοξαστική στιγμή της.

Πολύ κλάψαμε, ωραία, ανακουφιστικά. «Άσε, πουλάκι μου», θα έλεγε η Μαρινέλλα.

Και συνεχίζουμε να ζούμε.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΗΔΕΙΑ ΜΑΡΙΝΕΛΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΑΛΑΡΣ

Πολιτισμός / Γιώργος Νταλάρας στον επικήδειο για τη Μαρινέλλα: «Δεν πέθανες προχθές, έφυγες, πέταξες πάνω από το Ηρώδειο»

«Για μένα πέθανε η δεύτερη μάνα μου, που με πήρε από παιδί από το χέρι. Καλό ταξίδι μάνα και καλή τύχη όπου και αν πας» εκφώνησε ο Γιώργος Νταλάρας
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Οπτική Γωνία / Τι συμβαίνει με το επιτελικό κράτος;

Επτά χρόνια μετά, το κεντρικό αφήγημα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις επιτυχίες της πανδημίας έως τις σκιές των Τεμπών και του ΟΠΕΚΕΠΕ, βρίσκεται στο επίκεντρο έντονης πολιτικής και εσωκομματικής αμφισβήτησης.
ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΑΛ. ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ελλάδα / Νέο χωροταξικό για τον τουρισμό: Αυστηρότερο πλαίσιο με ανοιχτά μέτωπα

Ως πιο αυστηρό και πιο φιλοπεριβαλλοντικό παρουσιάζει η κυβέρνηση το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με αυστηρότερους όρους για την εκτός σχεδίου δόμηση και ειδικό καθεστώς για τα νησιά, αλλά κρίσιμα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

Αθήνα / Γιατί πετσοκόβονται οι νεραντζιές της Αθήνας;

To κλάδεμα στην Αθήνα μοιάζει να έχει ξεφύγει. Ειδικοί μιλούν για μια καταστροφική πρακτική που έχει παγιωθεί, ένα ζωντανό παράδειγμα του συνδρόμου της μετατοπιζόμενης βάσης αναφοράς, όπου αυτό που κάποτε θα θεωρούνταν περιβαλλοντική υποβάθμιση σήμερα περνά απαρατήρητο.
M. HULOT
Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Ιλεκτρίσιτυ / Ποιος (δεν) καταλαβαίνει τον 89χρονο;

Το βίωμα της περιφρόνησης που εισπράττεις από το κράτος είναι σχεδόν καθολικό, ακόμα κι αν οι περισσότεροι δεν κάνουν επιθέσεις. Ο κυρίαρχος δημόσιος λόγος επιλέγει να το αγνοήσει· συσκοτίζει την κατάσταση, εστιάζοντας στην ασφάλεια και επιστρατεύοντας το στερεότυπο του «επικίνδυνου τρελού».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ Golden Visa 250.000: Αναζωογόνηση ακινήτων ή χαριστική βολή στο μικρεμπόριο;/ Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;/ Η Golden Visa των 250.000 και ο θάνατος του εμποράκου

Ρεπορτάζ / Golden Visa 250.000: «Σώζει» κτίρια ή «σβήνει» το λιανεμπόριο;

Ισόγεια καταστήματα και παλιά γραφεία μετατρέπονται σε κατοικίες, ακίνητα που έμεναν ανενεργά χρησιμοποιούνται ξανά. Αυτή η νέα δυναμική αγορά ζωντανεύει κτίρια-φαντάσματα ή δίνει τη χαριστική βολή στα παραδοσιακά καταστήματα των αθηναϊκών γειτονιών;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Οπτική Γωνία / Φραντσέσκα Αλμπανέζε: «Η σφαγή παιδιών είναι απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει»

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε στην Αθήνα για μια σειρά εκδηλώσεων όπου κατήγγειλε την ισραηλινή πολιτική ως συστηματική καταπίεση και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε ουσιαστική δράση, δηλώνοντας πως «δεν μπορεί να εξισώσει τον καταπιεστή με τον καταπιεσμένο».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Οπτική Γωνία / Γιατί έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί;

Η αισθητή πτώση των ποσοστών εμβολιασμού στην Ελλάδα προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος επανεμφάνισης ξεχασμένων ασθενειών. Ο Δημήτρης Παρασκευής, καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Οπτική Γωνία / Ένα «αριστερό Ποτάμι»; Το μανιφέστο Τσίπρα και το στοίχημα της επιστροφής

Ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος και ο καθηγητής Πολιτικής Συμπεριφοράς, Γιάννης Κωνσταντινίδης, αναλύουν τη στόχευση, το timing και τις προοπτικές του εγχειρήματος επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στην κεντρική πολιτική σκηνή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λυκαβηττός: Το σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη που καταρρέει

Ρεπορτάζ / Λυκαβηττός: To σχολείο-μνημείο του Δημήτρη Πικιώνη καταρρέει

Η δύσκολη διαχείριση της καθημερινότητας, τα συνεχή ατυχήματα και οι βανδαλισμοί στο εμβληματικό σχολείο του Πικιώνη στον Λυκαβηττό συνθέτουν μια ασφυκτική πραγματικότητα, ενώ η τύχη της αποκατάστασης του κτιρίου παραμένει μετέωρη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Ιλεκτρίσιτυ / Γιατί δεν μας απασχολεί το τι γίνεται στον Έβρο;

Η υποτίμηση των Άλλων, ο αποκλεισμός τους από τη σφαίρα του ανθρώπινου και του «πενθίσιμου» επιτρέπει στον κόσμο είτε να αγνοεί τη βία κατά των προσφύγων είτε να τη θεωρεί αποδεκτή στο πλαίσιο του «εθνικού συμφέροντος».
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ