No.1

Γαλλία: Σαφές προβάδισμα για την ακροδεξιά και τον Ζορντάν Μπαρντελά

Γαλλία: Σαφές προβάδισμα για την ακροδεξιά και τον Ζορντάν Μπαρντελά Facebook Twitter
0

Νέα δημοσκόπηση της Verian για το περιοδικό L’Hémicycle δείχνει πως ο Ζορντάν Μπαρντελά, πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού, μπαίνει δυναμικά στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2027, καταγράφοντας καθαρό προβάδισμα έναντι όλων των αντιπάλων του.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο Μπαρντελά συγκεντρώνει 35,5% έως 36,5% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που τον τοποθετεί άνετα στην πρώτη θέση εάν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα. Αξιοσημείωτο είναι ότι εμφανίζεται πρώτος σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, επιβεβαιώνοντας το εύρος της επιρροής του.

Ακολουθούν ο πρώην πρωθυπουργός της Δεξιάς, Εντουάρ Φιλίπ, με 16,5%-17%, και ο επικεφαλής του κεντροαριστερού Place Publique, Ραφαέλ Γκλικσμάν, με 11,5%-13%. Σε παρόμοια επίπεδα κινείται και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της Ανυπότακτης Γαλλίας, ο οποίος λαμβάνει 11%-12%.

Στην πεντάδα των βασικών υποψηφίων συναντάται επίσης ο Μπρουνό Ρεταγιό των Ρεπουμπλικάνων με 7,5%, ενώ η επικεφαλής των Οικολόγων, Μαρίν Τοντελιέ, συγκεντρώνει περίπου 5%.

Ένα από τα κρίσιμα διακυβεύματα των εκλογών θα είναι η στάση των ψηφοφόρων του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν έχει δικαίωμα νέας υποψηφιότητας. Η δημοσκόπηση δείχνει ότι το 52% όσων τον ψήφισαν το 2022 θα στρεφόταν στον Φιλίπ και το 20% στον Γκλικσμάν, μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 18–20 Νοεμβρίου, με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 Γάλλων άνω των 18 ετών. Το περιθώριο σφάλματος υπολογίζεται μεταξύ 1,4% και 3,2%.

Διεθνή
0

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Πολιτισμός / «Αφήστε με να μπω»: Καλλιτέχνης διαμαρτύρεται έξω από μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα που δεν είναι προσβάσιμα

Στο Perth Festival, ο 26χρονος καλλιτέχνης Hugo Flavelle μετατρέπει τη διαμαρτυρία για την προσβασιμότητα σε κινητή performance–rave έξω από μουσεία και θέατρα που ο ίδιος δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει.
THE LIFO TEAM
ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM