5 λάθη που κάνουμε όταν παίρνουμε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας

Πώς μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικά τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας; Facebook Twitter
Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη στη χρήση ενέσιμων φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αναγνωρίσουμε έγκαιρα και να τα αποφύγουμε; Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ αμφιβολία ότι τα ενέσιμα φάρμακα για την παχυσαρκία έχουν αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση του βάρους. Από τη σεμαγλουτίδη και τη λιραγλουτίδη, που έγιναν γνωστές με το Ozempic, το Wegovy, το Victoza και το Saxenda, μέχρι την τιρζεπατίδη με το Mounjaro, αλλά και το Zepbound, το οποίο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στην Ελλάδα, η χρήση των ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου ΙΙ και την παχυσαρκία έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που για χρόνια δυσκολεύονταν να ελέγξουν την πείνα, το φαγητό και τα κιλά τους, να νιώσουν ότι «κάτι επιτέλους δουλεύει».

Αφήνοντας στην άκρη τη συζήτηση για το ποιος πρέπει ή δεν πρέπει να τα λαμβάνει, αυτό που συστηματικά παρατηρούμε είναι πως γίνονται πολλά λάθη στη χρήση τους, με αποτέλεσμα να βλέπουμε από μεγάλη έως ολική επαναπρόσληψη του βάρους μετά τη διακοπή τους. Παρακάτω συνοψίζουμε τα πιο συχνά από αυτά και τι μπορούμε να κάνουμε για να τα αναγνωρίσουμε έγκαιρα και να τα αποφύγουμε.

Η χρήση των ενέσιμων φαρμάκων για τον διαβήτη τύπου ΙΙ και την παχυσαρκία έχει βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους που για χρόνια δυσκολεύονταν να ελέγξουν την πείνα, το φαγητό και τα κιλά τους, να νιώσουν ότι «κάτι επιτέλους δουλεύει».

1.

Αυξάνουμε τη δόση πολύ γρήγορα

Συχνά θα δούμε ανθρώπους να ανεβάζουν τη δόση των GLP-1 εξαιρετικά γρήγορα, στηριζόμενοι στις γενικές οδηγίες της λήψης του φαρμάκου και όχι στην προσωπική τους πορεία. Πάντα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο μέσος όρος στην απώλεια βάρους είναι στατιστική και όχι εξατομικευμένη προσέγγιση: η σταδιακή και αργή αύξηση της δόσης θα βοηθήσει μακροχρόνια οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα αλλά και μεγαλύτερη ευαισθησία στο ίδιο το φάρμακο.

Υπάρχουν άνθρωποι που ανταποκρίνονται εξαιρετικά σε χαμηλές δόσεις για μήνες ή στο microdosing, δηλαδή σε δόσεις μικρότερες από τις ενδεδειγμένες, κι όμως, αυξάνουν τη δόση τους χωρίς να έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια, απλώς γιατί ακολουθούν τις συνήθεις οδηγίες. Αυτό συχνά προκαλεί πεπτικές διαταραχές, υπερβολική ανορεξία, δυσκολία πρόσληψης πρωτεΐνης και πρόωρη αντίσταση στο φάρμακο.

Σε συνεργασία με τον γιατρό που μας έχει συστήσει και συνταγογραφήσει την αγωγή, προτού αυξήσουμε τη δόση, εξετάζουμε τον ρυθμό της απώλειας βάρους, τη γενικότερη αίσθηση που έχουμε, τα επίπεδα της ενέργειάς μας, τυχόν παρενέργειες, το αν τρώμε επαρκώς ή γυμναζόμαστε αρκετά ώστε η αύξηση να γίνεται μόνο όταν είναι απαραίτητη.

2.

Δεν προστατεύουμε τη μυϊκή μας μάζα

Ίσως το πιο σοβαρό ‒και ευτυχώς αναγνωρισμένο‒ πρόβλημα των ενέσιμων φαρμάκων για την παχυσαρκία αλλά και ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα ενάντια στη χρήση τους είναι η απώλεια της μυϊκής μάζας.

Η πραγματικότητα όμως είναι η εξής: τα GLP-1 μειώνουν την αίσθηση της πείνας, επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και κατά συνέπεια την πρόσληψη της τροφής, άρα και τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε. Αν δεν δώσουμε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη και δεν εντάξουμε συστηματική μυϊκή ενδυνάμωση στην καθημερινότητά μας, είναι πολύ λογικό η γρήγορη απώλεια βάρους να έχει ως συνέπεια και απώλεια μυϊκού ιστού.

Ο μυϊκός μας ιστός, ωστόσο, ρυθμίζει τον γλυκαιμικό μας έλεγχο, την όρεξή μας, τον μεταβολισμό μας, την ισορροπία και τη δύναμή μας αλλά συμβάλλει και στη μακροζωία. Χάνοντας, λοιπόν, μυϊκό ιστό, θα έχουμε πιο αργό μεταβολισμό στη φάση της συντήρησης, μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη και η επαναπρόσληψη του βάρους θα είναι ευκολότερη. Αντιθέτως, όταν η χρήση των GLP-1 γίνεται στη σωστή δοσολογία με επαρκή πρόσληψη πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών και παράλληλη μυϊκή ενδυνάμωση, το σώμα μας θα προστατεύει τον μυϊκό ιστό, ενώ χάνει λίπος.

3.

Παίρνουμε την αγωγή χωρίς ιατρική παρακολούθηση

Τα ενέσιμα φάρμακα δεν είναι συμπληρώματα διατροφής ούτε και υποκατάστατα γευμάτων· είναι φάρμακα και, όπως κάθε άλλο φάρμακο, χρήζουν ιατρικής και στη συγκεκριμένη περίπτωση και διατροφικής παρακολούθησης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθούνται όχι μόνο η απώλεια βάρους αλλά και οι παρενέργειές τους, η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, διάφοροι βιοχημικοί δείκτες αλλά και η γενικότερη πορεία και κλινική εικόνα του λήπτη του φαρμάκου. Αυτό απαιτεί επαγγελματική καθοδήγηση και όχι γενικές οδηγίες από φίλους και social media.

4.

Δεν κάνουμε σταδιακή μείωση και διακοπή

Όπως η γρήγορη αύξηση δόσης δημιουργεί προβλήματα, το ίδιο ισχύει και με την απότομη διακοπή. Πολλοί θα σταματήσουν την αγωγή απότομα είτε γιατί έφτασαν στο επιθυμητό βάρος, είτε γιατί είχαν παρενέργειες, είτε λόγω κόστους. Το αποτέλεσμα; Ξαφνική επιστροφή της όρεξης, την οποία συχνά αισθανόμαστε πιο έντονη από πριν, που σε μεγάλο ποσοστό οδηγεί σε επαναπρόσληψη βάρους.

Η σταδιακή μείωση ή το «tapering», όπως αποκαλείται, λειτουργεί ως μια «ομαλή προσγείωση» η οποία επιτρέπει στο σώμα μας να προσαρμοστεί, να αποφύγουμε τα υπερφαγικά επεισόδια, να εδραιώσουμε τις νέες μας διατροφικές συνήθειες. Υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα διακοπής, με σταδιακή μείωση και αραίωση της δόσης, ενώ σε περιπτώσεις χρόνιας και νοσογόνου παχυσαρκίας μια μικρή χρόνια δόσης συντήρησης πιθανόν να είναι απαραίτητη.

5.

Βλέπουμε τα φάρμακα ως τη λύση, όχι ως το παράθυρο ευκαιρίας που πραγματικά είναι

Το πιο κοινό λάθος είναι ότι αντιμετωπίζουμε τα GLP-1 ως αυτόνομη λύση και όχι ως αυτό που πραγματικά είναι: ένα πραγματικά σπουδαίο εργαλείο, το οποίο μπορεί να μας βοηθά να χάσουμε βάρος, αλλά το δύσκολο έργο το αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι. Το φάρμακο θα μας δώσει μια καταπληκτική ευκαιρία να βελτιώσουμε τη σχέση μας με το φαγητό, να κάνουμε συστηματικά καλύτερες επιλογές στη διατροφή μας, να χτίσουμε καλύτερες συνήθειες, μειώνοντας παράλληλα αυτό που εύστοχα αποκαλείται «food noise».

Το φάρμακο δεν θα μας εκπαιδεύσει να τρώμε πιο σωστά, να διαχειριζόμαστε το άγχος, να ξεχωρίζουμε την οργανική από τη συναισθηματική πείνα, να οργανώνουμε σωστά το φαγητό μας.

Τα ενέσιμα φάρμακα δεν μπορούν να επιδιορθώσουν τον τρόπο ζωής μας, μπορούν ωστόσο να κάνουν πιο εύκολη την αλλαγή του. Τα επόμενα χρόνια θα δούμε ακόμη περισσότερα φάρμακα της ίδιας κατηγορίας στην αγορά· ήδη κυκλοφορούν τα πρώτα σε μορφή χαπιών και σίγουρα θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για δοσολογίες και μακροχρόνια χρήση. Από την πλευρά μας οφείλουμε να τα δούμε ως εργαλεία και όχι ως λύση. Έτσι τα αποτελέσματα θα είναι και εγγυημένα και μακροχρόνια.


Στέλιος Πανταζής, MD
Ο Στέλιος Πανταζής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975, σπούδασε και αποφοίτησε με άριστα από την 3η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Καρόλου στην Πράγα της Τσεχίας και υπηρέτησε ως ειδικευόμενος στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, συνεχίζοντας τη σταδιοδρομία του στο δικό του ιατρείο, το Metabolic Lab. Είναι μέλος του Ινστιτούτου Μεταβολικής και Διατροφικής Ιατρικής (Institute of Metabolic and Nutritional Medicine), έχοντας ολοκληρώσει την εξειδίκευσή του στην ιατρική διατροφολογία και τις διαταραχές του μεταβολισμού. Εδώ και μια δεκαετία εξειδικεύεται σε περιστατικά ασθενών με διαταραχές του μεταβολισμού και παθήσεις σχετικές με την παχυσαρκία, παθήσεις το γαστρεντερικού συστήματος, καθώς και ορμονικές διαταραχές. Παράλληλα, κατέχει MSc in Obesity and Weight, MSc in Psychology καθώς και τίτλο εξειδίκευσης στην Ιατρική Αντιγήρανση από το 2012 από American Board of Anti-aging and Regenerative Medicine.

Αλεξάνδρα Τσεσμελή
Με σπουδές στην Επικοινωνία και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πανεπιστήμιο του Warwick, η Αλεξάνδρα Τσεσμελή εργάστηκε στον χώρο της επικοινωνίας και του μάρκετιγνκ για δέκα περίπου χρόνια, μέχρι που αποφάσισε να κάνει μια στροφή στην καριέρα της και να σπουδάσει κλινική διατροφολογία. Είναι κάτοχος MSc in Clinical Nutrition από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Aberdeen και εργάζεται στο Metabolic Lab με πεδία ενδιαφέροντος τη διατροφή για την πρόληψη και διαχείριση παθήσεων στο φάσμα του μεταβολικού συνδρόμου, τις ορμονικές διαταραχές καθώς και τις παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματός, αλλά και τη διατροφική συμπεριφορά.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καταπολέμηση της παχυσαρκίας: Μεγαλώνει η αγορά των φαρμάκων, καθώς όλοι αναμένουν τα πρώτα χάπια

Υγεία & Ευεξία / Καταπολέμηση της παχυσαρκίας: Μεγαλώνει η αγορά των φαρμάκων, καθώς όλοι αναμένουν τα πρώτα χάπια

Διογκώνεται η αγορά σε έναν σημαντικό τομέα υγείας που, παγκοσμίως, αφορά περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο ασθενείς και αποφέρει δισεκατομμύρια κέρδη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kοιμόμαστε λιγότερο και ξυπνάμε κουρασμένοι. Γιατί;

Ψυχή & Σώμα / Kοιμόμαστε λιγότερο και ξυπνάμε κουρασμένοι. Γιατί;

Ο ύπνος θα έπρεπε να μας ξεκουράζει. Κι όμως, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν μέσα στη νύχτα ή ξεκινούν τη μέρα τους ήδη εξαντλημένοι. Γιατί ο εγκέφαλός μας δυσκολεύεται πια να ξεκουραστεί πραγματικά; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Ψυχή & Σώμα / Τι πραγματικά μάς παχαίνει τις γιορτές;

Είναι όντως τα γιορτινά γλυκά ο μεγάλος «ένοχος» για τα κιλά των Χριστουγέννων ή μήπως το πρόβλημα κρύβεται αλλού; Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Ψυχή & Σώμα» η κλινική διατροφολόγος Κωνσταντίνα Κεραμύδα ανοίγει τη συζήτηση γύρω από τη σχέση μας με το φαγητό στις γιορτές.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Υγεία & Σώμα / Η «τεμπελιά» ξεκινά από τον εγκέφαλο

Όταν κάποιοι εγκεφαλικοί μηχανισμοί δυσλειτουργούν, άτομα που κάποτε έμοιαζαν πολύ κινητοποιημένα, μπορούν ξαφνικά να γίνουν παθολογικά απαθή, σύμφωνα με τoν καθηγητή Νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Μασούντ Χουσέιν.
THE LIFO TEAM
9, 32, 66 και 83 ετών: Αυτές είναι οι πέντε κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Υγεία & Σώμα / Ποιες είναι οι πέντε πιο κρίσιμες ηλικίες του ανθρώπινου εγκεφάλου

Μια νέα μελέτη εντοπίζει τέσσερα βασικά σημεία καμπής στην ανάπτυξη των νευρικών συνάψεων κατά τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου, ένα εύρημα που ίσως βοηθήσει στην κατανόηση των αλλαγών στη γνωστική λειτουργία.
THE LIFO TEAM
«Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Υγεία / Ολυμπία Κρασαγάκη: «Ο καρκίνος με έκανε να αγαπήσω περισσότερο τον εαυτό μου»

Η φωτογράφος Ολυμπία Κρασαγάκη μιλά για την ημέρα μετά τον καρκίνο του μαστού: για το σώμα που αλλάζει, τον φόβο που επιστρέφει κάθε έξι μήνες, τις σχέσεις που διαπραγματεύεσαι εκ νέου και τη δύναμη που, τελικά, γεννιέται μέσα από όλα αυτά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ