Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά»

Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά» Facebook Twitter
Η λύση είναι το μέτρο σε όλα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Ποιο άτομο μπορεί να είναι σίγουρο σήμερα ότι «τρώει καλά»;
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αναφέρει πως ο άνθρωπος που έχει στη διατροφική του καθημερινότητα τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο προαιρετικά σνακ σε περίπτωση που πεινάσει τρέφεται σωστά. Υποστηρίζω, όμως, ότι η σωστή διατροφή περιλαμβάνει γεύματα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλής ποιότητας υδατάνθρακες, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, σε συνεργασία πάντα με έναν ειδικό.

— Πόσο αποτελεσματικές είναι οι νέες δίαιτες;
Στην Ελλάδα είχαμε πάντα ένα κακό παράδειγμα, τον μιμητισμό. Ό,τι κάνει ο διπλανός μας, η φίλη, ο φίλος το κάνουμε κι εμείς, αγνοώντας αν αυτή την οδηγία την έχει δώσει πραγματικός ειδικός. Συνήθως οι νέες δίαιτες κυκλοφορούν μέσω social media, με ένα βαθμό υπερβολής, και εννοώ τις δίαιτες carnivore, keto και ducan, τη διαλειμματική νηστεία κ.λπ., που καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα.

«Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα».

— Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσουμε βάρος;
Ο ιδανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος είναι να προσαρμόζουμε τη δίαιτα στον οργανισμό μας και όχι τον οργανισμό μας στη δίαιτα. Για να γίνω πιο σαφής, ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους υπεισέρχονται τόσοι διαφορετικοί παράγοντες που και μόνο ένας από αυτούς να διαφέρει, τα αποτελέσματα θα ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό.

cover
Λάμπρος Μουλίνος,
διαιτολόγος-διατροφολόγος και γυμναστής

Παραλείποντας τους πολυσύνθετους βιοχημικούς μηχανισμούς, οι οποίοι στο σύνολό τους αντικατοπτρίζουν τις μεταβολικές μας λειτουργίες και μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απώλεια του λίπους, θα εστιάσουμε σε έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό μηχανισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει με την τροφή για να παράγει ενέργεια ή να αποθηκεύει ενέργεια υπό μορφή λίπους. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο καταναλώνει τροφές των οποίων η ποσοστιαία αναλογία αντιστοιχεί στις κληρονομικές του προδιαγραφές, εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Αυτός ο μηχανισμός είναι ακόμα πιο επιτυχημένος όταν μπαίνει στη ζωή μας ο συνδυασμός της κίνησης - άσκησης, ενεργοποιώντας τη βιοχημική διαδικασία της λιπόλυσης!

— Μπορούμε να χάσουμε βάρος σε ελάχιστο χρόνο, ωστόσο οι συνέπειες είναι σοβαρές στον μεταβολικό ρυθμό και στην οργανική υγεία; Τι ισχύει;
Το σύνθημα «όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά» ή «χάσε βάρος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είναι κάτι που ένας σοβαρός επιστήμονας ή ακόμα καλύτερα ένας σοβαρός διαιτώμενος δεν πρέπει να ακολουθεί/υιοθετεί και να το έχει πρότυπο διότι οι συνέπειες μεταβολικά, οργανικά και βιοχημικά είναι μεγάλες. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, απότομη μείωση βάρους συνεπάγεται μεγάλη υποθερμιδικότητα και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση της ελεύθερης από λίπος μάζας σώματος, δηλαδή του μυϊκού βάρους. Όταν μειώνουμε το μυϊκό μας βάρος μειώνουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις βιολογικές μας λειτουργίες. Όλο αυτό συνεπάγεται αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μείωση παραγωγής πολύτιμων ορμονών, καταπόνηση, κούραση.

— Το πρότυπο που κυριαρχεί στην εποχή μας είναι τα καλογυμνασμένα σώματα. Τι ενέργειες χρειάζεται να κάνουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα θελκτικό σώμα, χωρίς να κάνουμε υπερβολές;
Μειώνουμε στο ελάχιστο το έτοιμο και προπαρασκευασμένο φαγητό, προσλαμβάνουμε τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών, προτιμούμε τροφές πλούσιες σε κυτταρικές ίνες και τα μικρά και συχνά γεύματα, προσθέτουμε οπωσδήποτε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης στο πρόγραμμά μας, πάντα σε συνδυασμό με την προπόνηση αντιστάσεων (βάρη), και μειώνουμε σταδιακά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά.

— Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, «η διατροφή στα 40 μας επηρεάζει το πόσο υγιείς είμαστε στα 70». Ποια διατροφικά πρότυπα θα μας πρότεινες να ακολουθήσουμε;
Όταν ένας άνθρωπος οδεύει προς τα 40 είναι σημαντικό να κάνει προπόνηση αντιστάσεων (βάρη) και να έχει κάποιες αρχές στη διατροφή του για να διαμορφώσει ένα δυνατό ορμονικό προφίλ, παράγοντας ανδρογενετικά στοιχεία (π.χ. τεστοστερόνη) που θα τον βοηθήσουν και στη συνέχεια. Η διαμόρφωση αυτών των ανδρογόνων μέσω διατροφής και άσκησης στα 40 θα είναι οδηγός διαμόρφωσης και για τα 50, τα 60 και τα 70 έτη. Οι καλύτερες τροφές για να επιτευχθεί αυτό είναι τα ασπράδια αυγών, τα δημητριακά (βρόμη), τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, οι φακές, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

— Επικρατεί μια φρενίτιδα με τη χρήση του φαρμάκου Οzempic, η οποία φαίνεται ότι γενικεύεται ως lifestyle βοήθημα. Τι συμβουλή θα έδινες;
Είναι ακριβώς όπως το περιέγραψες, ένα lifestyle βοήθημα! Δυστυχώς, στις τάσεις που ανέφερα παραπάνω περιλαμβάνεται και η χρήση φαρμάκων όπως τα Οzempic, Glucophase ή Trulicity. Aρκετοί άνθρωποι το θεωρούν ως πανάκεια, μια εύκολη λύση για να μην κάνουν δίαιτα και να χάσουν γρήγορα βάρος. Παίρνουν αυτά τα φάρμακα σε υψηλές ποσότητες, δημιουργώντας ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω υπερχρήσης και πολλούς εμετούς! Σαφώς, αυτό δεν προτείνεται από επιστήμονα που δραστηριοποίειται στην επιστήμη της διατροφής. Πάν μέτρον άριστον, βάσει όσων προαναφέραμε, και όλα θα πάνε καλά!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM
10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Υγεία & Σώμα / 11 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, MD & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί όλοι νομίζουμε ότι έχουμε ΔΕΠΥ;

Από το TikTok μέχρι τις παρέες μας, όλο και περισσότεροι πιστεύουν ότι έχουν ΔΕΠΥ. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική ψυχολόγο Νιόβη Μιχαλοπούλου για την αίσθηση ότι η διάσπαση προσοχής μάς αφορά πλέον όλους.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Ψυχή & Σώμα / Χρειαζόμαστε πραγματικά όλα αυτά τα συμπληρώματα διατροφής;

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι παντού – βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα σε χάπια, κάψουλες, και σκόνες «μαγικές» που υπόσχονται ευεξία και μακροζωία. Είναι όμως πραγματικά απαραίτητα ή απλώς ένα ακόμη προϊόν μάρκετινγκ; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου ξεδιαλύνει μύθους και αλήθειες γύρω από τη μανία με τα συμπληρώματα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Ψυχή & Σώμα / Λιγούρες: Γιατί μας πιάνουν ξαφνικά;

Γιατί έχουμε λιγούρες και πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε χωρίς ενοχές; Η διαιτολόγος Μελίνα Καρυπίδου αποδομεί τους πιο συχνούς μύθους και δίνει μικρά tips και πρακτικές λύσεις που μας βοηθούν να χτίσουμε μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Ζωή στα καλύτερά της / Μικροβίωμα, gut-brain axis, προβιοτικά: Tι σημαίνουν όλα αυτά για το έντερό σου;

Μία συζήτηση με την κλινική διαιτολόγο, βιολόγο και τεχνολόγο τροφίμων Άννα Αρτεμίου για την εντερική υγεία και τη σημασία της, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Υγεία & Σώμα / Ο μόνος τρόπος για να ξεκολλήσουν τα παιδιά από τα κινητά είναι να τα αφήσουμε να βγουν έξω

Τα παιδιά θέλουν να συναντιούνται από κοντά, χωρίς οθόνες ή επίβλεψη, αντί να περιορίζονται στο πίσω κάθισμα της ίδιας της ζωής τους. Καθώς η ανεξαρτησία τους έχει μειωθεί, το άγχος και η κατάθλιψή τους έχουν αυξηθεί.
THE LIFO TEAM
Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Υγεία & Σώμα / Αρκετά με τις μητρικές ενοχές και με την κουλτούρα της διαρκούς ψυχοθεραπείας

Μια κοινή αντίληψη στην εποχή μας είναι ότι αν οι μητέρες «δουλέψουν» οι ίδιες αρκετά με τον εαυτό τους θα διασφαλίσουν την ψυχική υγεία των παιδιών τους. Αυτό είναι μια ψευδαίσθηση.
THE LIFO TEAM
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Ψυχή & Σώμα / Μερικές αλήθειες για την κυτταρίτιδα

Δεν είναι ντροπή, δεν είναι ασθένεια, δεν είναι «πρόβλημα». H κυτταρίτιδα είναι απλώς κάτι που έχουν οι περισσότερες γυναίκες, αλλά λίγες ξέρουν τι πραγματικά είναι. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη δερματολόγο Γιώτα Ρήγα για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε, χωρίς υπερβολές και χωρίς ενοχές.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πότε μπήκε το άγχος στη ζωή μας;

Άκου την επιστήμη / Πότε μπήκε το άγχος στη ζωή μας;

Πώς ο εγκέφαλός μας καθορίζει την ευτυχία, την προσωπικότητα και την υγεία μας; Και γιατί πολλοί άνθρωποι σήμερα νιώθουν συνεχώς κουρασμένοι; Η νευροψυχολόγος Ελισσάβετ Κάλμπαρη μιλάει στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γυμναστική στο νερό: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βουτήξεις

Ψυχή & Σώμα / Γυμναστική στο νερό: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν βουτήξεις

Η διεθνής πολίστρια Έλενα Ξενάκη εξηγεί στη Λασκαρίνα Λιακάκου γιατί τα σπορ στο νερό είναι ιδανικά για το καλοκαίρι, πώς ξεκινά ένας αρχάριος και τι κάνουμε όταν μπλοκάρουμε στη σκέψη του μαγιό.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ