Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά»

Οι νέες δίαιτες-εξπρές, τα διατροφικά λάθη και το άγχος αν «τρώμε καλά» Facebook Twitter
Η λύση είναι το μέτρο σε όλα. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

— Ποιο άτομο μπορεί να είναι σίγουρο σήμερα ότι «τρώει καλά»;
Η σύγχρονη επιστημονική έρευνα αναφέρει πως ο άνθρωπος που έχει στη διατροφική του καθημερινότητα τρία κυρίως γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο προαιρετικά σνακ σε περίπτωση που πεινάσει τρέφεται σωστά. Υποστηρίζω, όμως, ότι η σωστή διατροφή περιλαμβάνει γεύματα με πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλής ποιότητας υδατάνθρακες, χαμηλή πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων, σε συνεργασία πάντα με έναν ειδικό.

— Πόσο αποτελεσματικές είναι οι νέες δίαιτες;
Στην Ελλάδα είχαμε πάντα ένα κακό παράδειγμα, τον μιμητισμό. Ό,τι κάνει ο διπλανός μας, η φίλη, ο φίλος το κάνουμε κι εμείς, αγνοώντας αν αυτή την οδηγία την έχει δώσει πραγματικός ειδικός. Συνήθως οι νέες δίαιτες κυκλοφορούν μέσω social media, με ένα βαθμό υπερβολής, και εννοώ τις δίαιτες carnivore, keto και ducan, τη διαλειμματική νηστεία κ.λπ., που καλό θα ήταν να αποφεύγονται. Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα.

«Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι αυτή που εφαρμόζει στην καθημερινότητα μας και ακολουθεί τις διατροφικές συνήθειες του καθενός, γιατί κάθε ανθρώπινος οργανισμός είναι ξεχωριστός. Η λύση είναι το μέτρο σε όλα».

— Ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος να χάσουμε βάρος;
Ο ιδανικός τρόπος για να χάσουμε βάρος είναι να προσαρμόζουμε τη δίαιτα στον οργανισμό μας και όχι τον οργανισμό μας στη δίαιτα. Για να γίνω πιο σαφής, ειδικότερα στο θέμα της απώλειας βάρους υπεισέρχονται τόσοι διαφορετικοί παράγοντες που και μόνο ένας από αυτούς να διαφέρει, τα αποτελέσματα θα ποικίλλουν από οργανισμό σε οργανισμό.

cover
Λάμπρος Μουλίνος,
διαιτολόγος-διατροφολόγος και γυμναστής

Παραλείποντας τους πολυσύνθετους βιοχημικούς μηχανισμούς, οι οποίοι στο σύνολό τους αντικατοπτρίζουν τις μεταβολικές μας λειτουργίες και μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στην απώλεια του λίπους, θα εστιάσουμε σε έναν πάρα πολύ συγκεκριμένο και σημαντικό μηχανισμό όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διαχειρίζεται τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει με την τροφή για να παράγει ενέργεια ή να αποθηκεύει ενέργεια υπό μορφή λίπους. Όταν, λοιπόν, ένα άτομο καταναλώνει τροφές των οποίων η ποσοστιαία αναλογία αντιστοιχεί στις κληρονομικές του προδιαγραφές, εξασφαλίζει υψηλά επίπεδα ενέργειας όλη την ημέρα. Αυτός ο μηχανισμός είναι ακόμα πιο επιτυχημένος όταν μπαίνει στη ζωή μας ο συνδυασμός της κίνησης - άσκησης, ενεργοποιώντας τη βιοχημική διαδικασία της λιπόλυσης!

— Μπορούμε να χάσουμε βάρος σε ελάχιστο χρόνο, ωστόσο οι συνέπειες είναι σοβαρές στον μεταβολικό ρυθμό και στην οργανική υγεία; Τι ισχύει;
Το σύνθημα «όσο πιο σκληρά, τόσο πιο καλά» ή «χάσε βάρος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα» είναι κάτι που ένας σοβαρός επιστήμονας ή ακόμα καλύτερα ένας σοβαρός διαιτώμενος δεν πρέπει να ακολουθεί/υιοθετεί και να το έχει πρότυπο διότι οι συνέπειες μεταβολικά, οργανικά και βιοχημικά είναι μεγάλες. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, απότομη μείωση βάρους συνεπάγεται μεγάλη υποθερμιδικότητα και έλλειψη θρεπτικών στοιχείων.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει μείωση της ελεύθερης από λίπος μάζας σώματος, δηλαδή του μυϊκού βάρους. Όταν μειώνουμε το μυϊκό μας βάρος μειώνουμε τον βασικό μεταβολικό μας ρυθμό, δηλαδή τις θερμίδες που χρειαζόμαστε για να υποστηρίξουμε τις βιολογικές μας λειτουργίες. Όλο αυτό συνεπάγεται αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μείωση παραγωγής πολύτιμων ορμονών, καταπόνηση, κούραση.

— Το πρότυπο που κυριαρχεί στην εποχή μας είναι τα καλογυμνασμένα σώματα. Τι ενέργειες χρειάζεται να κάνουμε ώστε να αποκτήσουμε ένα θελκτικό σώμα, χωρίς να κάνουμε υπερβολές;
Μειώνουμε στο ελάχιστο το έτοιμο και προπαρασκευασμένο φαγητό, προσλαμβάνουμε τις σωστές αναλογίες θρεπτικών συστατικών, προτιμούμε τροφές πλούσιες σε κυτταρικές ίνες και τα μικρά και συχνά γεύματα, προσθέτουμε οπωσδήποτε κάποια μορφή αερόβιας άσκησης στο πρόγραμμά μας, πάντα σε συνδυασμό με την προπόνηση αντιστάσεων (βάρη), και μειώνουμε σταδιακά τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά.

— Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Χάρβαρντ, «η διατροφή στα 40 μας επηρεάζει το πόσο υγιείς είμαστε στα 70». Ποια διατροφικά πρότυπα θα μας πρότεινες να ακολουθήσουμε;
Όταν ένας άνθρωπος οδεύει προς τα 40 είναι σημαντικό να κάνει προπόνηση αντιστάσεων (βάρη) και να έχει κάποιες αρχές στη διατροφή του για να διαμορφώσει ένα δυνατό ορμονικό προφίλ, παράγοντας ανδρογενετικά στοιχεία (π.χ. τεστοστερόνη) που θα τον βοηθήσουν και στη συνέχεια. Η διαμόρφωση αυτών των ανδρογόνων μέσω διατροφής και άσκησης στα 40 θα είναι οδηγός διαμόρφωσης και για τα 50, τα 60 και τα 70 έτη. Οι καλύτερες τροφές για να επιτευχθεί αυτό είναι τα ασπράδια αυγών, τα δημητριακά (βρόμη), τα φρούτα, τα λαχανικά, τα ψάρια, το καστανό ρύζι, οι φακές, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, το κοτόπουλο και η γαλοπούλα.

— Επικρατεί μια φρενίτιδα με τη χρήση του φαρμάκου Οzempic, η οποία φαίνεται ότι γενικεύεται ως lifestyle βοήθημα. Τι συμβουλή θα έδινες;
Είναι ακριβώς όπως το περιέγραψες, ένα lifestyle βοήθημα! Δυστυχώς, στις τάσεις που ανέφερα παραπάνω περιλαμβάνεται και η χρήση φαρμάκων όπως τα Οzempic, Glucophase ή Trulicity. Aρκετοί άνθρωποι το θεωρούν ως πανάκεια, μια εύκολη λύση για να μην κάνουν δίαιτα και να χάσουν γρήγορα βάρος. Παίρνουν αυτά τα φάρμακα σε υψηλές ποσότητες, δημιουργώντας ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα λόγω υπερχρήσης και πολλούς εμετούς! Σαφώς, αυτό δεν προτείνεται από επιστήμονα που δραστηριοποίειται στην επιστήμη της διατροφής. Πάν μέτρον άριστον, βάσει όσων προαναφέραμε, και όλα θα πάνε καλά!

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

Ψυχή & Σώμα / Αντηλιακά: Είναι όντως αμφιλεγόμενη η δράση τους;

H καθημερινή χρήση αντηλιακού, ακόμα και στην πόλη, μοιάζει αυτονόητη, αν θέλεις να προφυλαχθείς από τα εγκαύματα, τη φωτογήρανση και τον καρκίνο του δέρματος. Ή μήπως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τη δερματολόγο Παναγιώτα Ρήγα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Υγεία & Σώμα / Θρεπτική διατροφή και ασφάλεια στη θάλασσα για ξέγνοιαστες διακοπές

Το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών το περνάμε στην παραλία, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τους κανόνες της υγιεινής διατροφής αλλά και πώς να προλαμβάνουμε τα θαλάσσια ατυχήματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πόσο νερό χρειαζόμαστε πραγματικά;

Ψυχή & Σώμα / «8 ποτήρια την ημέρα»: Πόσο νερό πραγματικά χρειαζόμαστε;

Η Μερόπη Κοκκίνη συνομιλεί με τη διατροφολόγο Άννα Γαβριέλη για όσα ισχύουν – και δεν ισχύουν – γύρω από την ενυδάτωση, διαλύοντας διαδεδομένους μύθους και δίνοντας πρακτικές συμβουλές για το πώς μπορούμε να φροντίζουμε σωστά τον οργανισμό μας, χωρίς υπερβολές ή παρανοήσεις.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

The Upfront Initiative / Έρικ Μ. Γκαρσία: Αυτισμός, Ρόμπερτ Φ. Κένεντι Τζούνιορ και το δικαίωμα στην ορατότητα

«Για πολύ μεγάλο διάστημα, τα αυτιστικά άτομα δεν είχαν την ευκαιρία να πουν τη δική τους ιστορία. Αν μπορώ να πω ότι πέτυχα κάτι μέσα από τη δουλειά μου, είναι ότι προσπάθησα να τους δώσω φωνή και να τα παρουσιάσω με την ανθρωπιά που τόσο συχνά τους στερεί η κοινωνία».
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΒΟΣΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Ψυχή & Σώμα / Παιδιά, θάλασσα και πρώτες βοήθειες: Όλα όσα πρέπει να ξέρει ένας γονιός

Χρειάζεται να έχουμε φορητό φαρμακείο ή αρκεί το φαρμακείο του νησιού; Είναι μύθος ότι τα παιδιά δεν πρέπει να κολυμπούν μετά το φαγητό; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδίατρο Γιώτα Γαργάλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ