48 ώρες στο Μεσολόγγι

48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Tο Μεσολόγγι είναι μια πόλη περιτριγυρισμένη από λιμνοθάλασσες. Φωτ.: Eurokinissi
0

Το Μεσολόγγι ήταν για εμάς σαν τον άνεμο: ξέραμε ότι υπάρχει αλλά δεν το είχαμε δει. Για δεκαετίες ανεβοκατεβαίναμε στα Γιάννενα, χωρίς ποτέ να δοθεί η ευκαιρία για μια στάση – παρέμενε για εμάς τόπος ανεξερεύνητος.

Ο Άλκης ήταν εκείνος που έριξε την ιδέα να ξεκουραστούμε για λίγο στην πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς επιστρέφαμε από Πρέβεζα, συνοδεύοντας το «αίτημά» του με μπόλικη γκρίνια, γιατί θεωρούσε «υποχρέωσή» μας μια επίσκεψη στην Ιερή Πόλη.

Σαν καλοί γονείς, αποφασίσαμε να του κάνουμε το χατίρι: σε κάποιο ταξίδι μπήκαμε στο Μεσολόγγι, σταματήσαμε στο πρώτο πάρκο που εντοπίσαμε, σωριαστήκαμε σε δυο καρέκλες μέσα στην ντάλα, πίνοντας φραπέ, και τον αφήσαμε να κάνει τη βόλτα του με το κινητό ανά χείρας για οδηγό.

Η εξερεύνηση στέφθηκε με επιτυχία και επέστρεψε ενθουσιασμένος, βάζοντας στο τραπέζι μια καινούργια πρόταση: να επανέλθουμε στο Μεσολόγγι το συντομότερο δυνατό, μπας και δούμε κι εμείς τίποτα. Όπερ και εγένετο – όχι και τόσο άμεσα, ομολογώ.

Αντίγραφα και αυθεντικά έργα, εμπνευσμένα από το Μεσολόγγι, θα δείτε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης που στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο αλλά και στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Μοσχανδρέου που φιλοξενεί και ανοιχτή βιβλιοθήκη επικεντρωμένη στην τέχνη.

Πρώτη ημέρα

48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Το μεγαλύτερο αξιοθέατο της περιοχής είναι το φυσικό τοπίο. Φωτ.: Eurokinissi

Αν νομίζετε ότι στο Μεσολόγγι βασιλεύει «άκρα του τάφου σιωπή», όπως γλαφυρά περιέγραφε στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του ο Διονύσιος Σολωμός, να ξέρετε ότι δύο σχεδόν αιώνες μετά την ηρωική Έξοδο, που πραγματοποιήθηκε ξημερώματα της 11ης Απριλίου 1826, το Μεσολόγγι είναι μια πόλη περιτριγυρισμένη από λιμνοθάλασσες –εξού και το ιταλογενές όνομά της, από τις λέξεις «mezzo/messo» και «laghi» που σημαίνουν «μέρος εν μέσω λιμνών»–, ζωντανή, που σέβεται το ένδοξο παρελθόν της και κοιτάζει προς το μέλλον.

Μια κιβωτός μνήμης της ιστορίας της ιερής πόλης του Μεσολογγίου είναι ο Κήπος των Ηρώων, μια έκταση που κατά τη διάρκεια των πολιορκιών (1822, 1825-26) χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο. Ο Ιωάννης Καποδίστριας είχε την ιδέα να δημιουργηθεί ένας κήπος αφιερωμένος στους υπερασπιστές της πόλης και ζήτησε να συγκεντρωθούν τα οστά των αγωνιστών με σκοπό να εναποτεθούν σε τύμβο, για τη δημιουργία του οποίου προκηρύχθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

Ο Όθωνας ήταν εκείνος που τελικά υλοποίησε το όραμα του δολοφονημένου κυβερνήτη, εγκαινιάζοντας το 1838 τον Τύμβο των Ηρώων μαζί με το ταφικό μνημείο του Μάρκου Μπότσαρη, πάνω στο οποίο θρηνούσε γερμένη η αισθαντική «Κόρη της Ελλάδας», έργο του διάσημου Γάλλου γλύπτη David d’Angers· πέρασε δύσκολα η «Παιδούλα», βανδαλίστηκε επανειλημμένα, με αποτέλεσμα σήμερα στο Μεσολόγγι να υπάρχει αντίγραφο που κατασκευάστηκε το 1916 από τον Έλληνα γλύπτη Γεώργιο Μπονάνο, ενώ το αποκατεστημένο αυθεντικό γλυπτό φυλάσσεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο στην Αθήνα.

48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Ο Κήπος των Ηρώων είναι μια έκταση που κατά τη διάρκεια των Πολιορκιών (1822, 1825-26) χρησιμοποιήθηκε ως κοιμητήριο. Φωτ.: Γ. Πανταζόπουλος

Ανάμεσα στα διάσπαρτα μνημεία αναζητήστε την προτομή του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, το ευφάνταστο Μνημείο των Φιλελλήνων και τον μαρμάρινο ανδριάντα (έργο του Τήνιου γλύπτη Γεωργίου Βιτάλη) του φιλέλληνα ποιητή λόρδου Βύρωνα, που πέθανε στο Μεσολόγγι το 1824 – οι Μεσολογγίτες τίμησαν τότε τον νεκρό με τριάντα επτά κανονιοβολισμούς, όσα και τα χρόνια που έζησε.

Αντίγραφα και αυθεντικά έργα, εμπνευσμένα από το Μεσολόγγι, θα δείτε στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης που στεγάζεται στο παλιό δημαρχείο.

Στο Μεσολόγγι έζησαν οι Τρικούπηδες και ο Κωστής Παλαμάς, οπότε, όπως ενδεχομένως μαντεύετε, τα αρχοντικά τους έχουν γίνει μουσεία, με ενθυμήματα, προσωπικά αντικείμενα και όλα τα σχετικά.

Το μεγαλύτερο αξιοθέατο ωστόσο της περιοχής είναι το φυσικό τοπίο, καθώς οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου - Αιτωλικού είναι από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης και συγκροτούν ένα προστατευμένο εθνικό πάρκο 616.000 στρεμμάτων που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura 2000, με τουλάχιστον 280 είδη πουλιών, 23 είδη ερπετών, χελώνες καρέτα-καρέτα, πολλά θηλαστικά και ψάρια.

48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Στο Μουσείο Άλατος θα μάθετε τα πάντα για τις αλυκές, το αλάτι, τις χρήσεις του και ως extra bonus θα περιεργαστείτε μια συλλογή αποτελούμενη από 1.500 αλατιέρες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.
48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Το αρχοντικό του Κωστή Παλαμά. Φωτ.: messolonghibylocals
48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Οι λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου - Αιτωλικού είναι από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ευρώπης.

Με ποδήλατο ή αυτοκίνητο, αν ανήκετε στο ευγενές είδος των αγύμναστων, όπως η αφεντιά μου, ξεκινήστε για την Τουρλίδα, το μικρό νησάκι με τις πελάδες, τις ξύλινες καλύβες των ψαράδων που στέκονται πάνω σε πασσάλους και δημιουργούν, μαζί με τις ξύλινες προβλήτες όπου δένουν οι γαΐτες, οι παραδοσιακές βαρκούλες, ένα σκηνικό μαγικό – ιδιαίτερα αν προσθέσετε και το ηλιοβασίλεμα στην εξίσωση. 

Στο τέρμα του δρόμου σάς περιμένουν η Μαύρη Αλυκή και το Μουσείο Άλατος, στο οποίο θα μάθετε τα πάντα για τις αλυκές, το αλάτι, τις χρήσεις του και ως extra bonus θα περιεργαστείτε μια συλλογή αποτελούμενη από 1.500 αλατιέρες που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας.

Στην οργανωμένη, αμμώδη, ρηχή και ήρεμη παραλία της Τουρλίδας θα κάνετε ένα μπάνιο που θα το θυμάστε, με τα πουλιά να πετάνε τριγύρω και το αυγοτάραχο να πηγαινοέρχεται στις ταβέρνες της περιοχής. Αν δεν δοκιμάσετε εδώ το φημισμένο παγκοσμίως, εξαιρετικό ΠΟΠ προϊόν, το οποίο επί Τουρκοκρατίας έφευγε κατευθείαν για το χαρέμι του Σουλτάνου, πού θα το κάνετε;

Δεύτερη ημέρα

48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
«Μικρή Βενετία» είναι το… παρατσούκλι του Αιτωλικού, του κουκλίστικου νησιού που βρίσκεται περίπου στη μέση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού.

Δέκα χιλιόμετρα από το Μεσολόγγι βρίσκεται η Βενετία, όχι η ιταλική αλλά η μικρή. «Μικρή Βενετία» είναι το… παρατσούκλι του Αιτωλικού, του κουκλίστικου νησιού που βρίσκεται περίπου στη μέση της λιμνοθάλασσας Αιτωλικού - Μεσολογγίου, συνδέεται από το 1848 με τη στεριά χάρη σε δύο πέτρινα τοξωτά γεφύρια και πριν από τις επιχωματώσεις του 1969 είχε κανάλια, στα οποία χρωστά τη σύγκριση με την πρωτεύουσα της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας.

Για την ύπαρξη του Αιτωλικού ομολογώ ότι δεν είχα ιδέα, παρότι τα τελευταία χρόνια οι φωτογραφίες του που είναι τραβηγμένες από drone κάνουν θραύση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έχουν βάλει τη Νερένια Πολιτεία –κι άλλο χαϊδευτικό– σε λίστες με τους πιο «φωτογενείς» προορισμούς.

Από κοντά το Αιτωλικό είναι γραφικό, ήρεμο, παλιομοδίτικο με έναν αξιολάτρευτο τρόπο, βρίσκεται στην καρδιά ενός μοναδικού οικοσυστήματος και διατηρεί στοιχεία από την αίγλη του παρελθόντος, από την εποχή που υπήρξε σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής με τα πλοία και με τα όλα του.

Το πορθμείο Ρίου - Αντιρρίου μπορεί να έφερε οικονομική παρακμή, το νησάκι όμως δεν εγκαταλείφθηκε, αντίθετα είναι πυκνοκατοικημένο. Το μέγεθός του ενδεχομένως δεν προσφέρεται για πολυήμερες διακοπές –εξού και τα ελάχιστα καταλύματα–, το Αιτωλικό ωστόσο είναι ιδανικό για ημερήσιες εξορμήσεις.

48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Οι καλύβες των ψαράδων που στέκονται πάνω σε πασσάλους δημιουργούν, μαζί με τις ξύλινες προβλήτες, ένα σκηνικό μαγικό. Φωτ.: Eurokinissi

Αν αγαπάτε τα μουσεία, αναζητήστε το Λαογραφικό Μουσείο που εδρεύει σε ένα παλιό ελαιοτριβείο, ενώ αξίζει και μια επίσκεψη στο Κέντρο Χαρακτικών Τεχνών - Μουσείο Βάσως Κατράκη, μια και η διακεκριμένη χαράκτρια γεννήθηκε και μεγάλωσε στο νησί.

Επόμενο σημείο ενδιαφέροντος η εκκλησία της Παναγίας (Κοιμήσεως της Θεοτόκου), όπου φυλάσσεται μια εικόνα της Θεοτόκου που αποδίδεται στον ευαγγελιστή Λουκά –δεν ορκίζομαι, του «χρεώνουν» πάνω από τριάντα Παναγίες, ενώ η παράδοση λέει ότι φιλοτέχνησε μόλις τρεις–, καθώς και ένας πολύτιμος χρυσοκέντητος επιτάφιος του 15ου αιώνα – πιθανόν είναι και παλαιότερος.

Οι τοίχοι και οι εικόνες του ναού αναμφισβήτητα έχουν δει πολλά και έχουν ακούσει ακόμα περισσότερα, αφού εδώ δικάστηκε την 1η Απριλίου 1824 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, κατηγορούμενος από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο για προδοσία.

48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Tο αυγοτάραχο επί Τουρκοκρατίας έφευγε κατευθείαν για το χαρέμι του Σουλτάνου. Φωτ.: messolonghibylocals
48 ώρες στο Μεσολόγγι Facebook Twitter
Τηγανητό χέλι στον Μονόματο. Φωτ.: via facebook

Ο αθυρόστομος στρατηγός, που σύμφωνα με την απόφαση «ευρέθηκε ένοχος, ωστόσο, προκειμένου να αποφευχθούν ταραχές στην πόλη, διατάχθηκε να αναχωρήσει», φέρετε να είπε φεύγοντας στον Μαυροκορδάτο «εσύ μου έγραψες σε ένα χαρτί την κατηγορία, αλλά εγώ θα σ' τη γράψω εδώ, στο κούτελο». Τρεις βδομάδες μετά ζήτησε συγγνώμη και εν τέλει η κυβέρνηση στο Ναύπλιο τού επέστρεψε τα αξιώματά του κι εκείνος συνέχισε να πολεμά βρίζοντας, μέχρι τελικής πτώσεως. 

Ωραία κι ενδιαφέροντα όλα αυτά, υπάρχει όμως κάτι ακόμα που επιβάλλεται να κάνετε στο Αιτωλικό: να φάτε! Αναζητήστε την ταβέρνα «Ο Μονόματος», που στεγάζεται σε ένα όμορφο πέτρινο διατηρητέο κτίριο με δροσερή αυλή, τιμήστε δεόντως ό,τι βγάζουν τα ευλογημένα νερά αυτού του τόπου –χέλι, πετάλι, γαρίδες– και θα με θυμηθείτε. 

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Μεσολόγγι χάνεται: Στο φως οι επιστολές του Ανδρέα Μιαούλη από το πλοίο Άρης

1821 / Το Μεσολόγγι χάνεται: Στο φως οι επιστολές του Ανδρέα Μιαούλη από το πλοίο Άρης

Η έκθεση «Τρέξε επάνω εις τα κύματα της φοβεράς θαλάσσης. 1821, o Αγώνας στη Θάλασσα» αποτελεί την κύρια δράση των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ευγενίδη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Μέρος της έκθεσης και τρεις συγκλονιστικές επιστολές του Ανδρέα Μιαούλη προς το Εκτελεστικό Σώμα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
48 ώρες στη Σπάρτη

Ταξίδια / 48 ώρες στη Σπάρτη

Στη Λακωνική πρωτεύουσα με το νεοκλασικό παρελθόν, ξεκινάμε τη βόλτα μας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, επισκεπτόμαστε το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, ενώ εξορμούμε και στην ξακουστή καστροπολιτεία του Μυστρά και το πανέμορφο κεφαλοχώρι Γεράκι.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Φεύγαμε από τη Βίτσα και κλαίγαμε, γιατί ξέραμε ότι θα αργούσαμε να ξαναπάμε»

Ο Τάσος Ανέστης άφησε πίσω του τις πισίνες και τους παιδότοπους της Αθήνας και μετακόμισε σε ένα Ζαγοροχώρι για να μεγαλώσουν τα παιδιά του με μυρωδιές του δάσους και βόλτες στα ποτάμια και τα βουνά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ