Μωβ Μέδουσες: Ανησυχία για νέα έξαρση στον Παγασητικό - Ποια τα συμπτώματα από το τσίμπημα

Μωβ Μέδουσες: Ανησυχία για νέα έξαρση στον Παγασητικό - Ποια τα συμπτώματα από το τσίμπημα Facebook Twitter
0

Με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται, αυξάνονται και οι λουόμενοι στις παραλίες, αλλά, ταυτοχρόνως με αυτούς αυξάνονται και οι μωβ μέδουσες.

Ο πληθυσμός της μωβ μέδουσας είναι σε έξαρση αυτή την εποχή.

Οι ειδικοί του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Βιοποικιλότητας ανέφεραν ότι οι αρχικές τους εκτιμήσεις για την ένταση της έξαρσης της μωβ μέδουσας στον Παγασητικό Κόλπο και τις γύρω περιοχές ήταν υποτιμημένες και πως ο πληθυσμός εξαπλώνεται με πολύ πιο γρήγορους ρυθμούς από τους αναμενόμενους.

Ο ρυθμός εξάρσεων της μωβ μέδουσας

Όπως αναφέρει το Ελληνικό Κέντρο Βιοποικιλότητας, η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) παρουσιάζει περιοδικές πληθυσμιακές εξάρσεις σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Παραδοσιακά, αυτές οι εξάρσεις παρατηρούνταν περίπου κάθε 10–12 χρόνια και διαρκούσαν έως τέσσερα έτη, με μέσο όρο τα 2–3 χρόνια.

Τέτοιες εξάρσεις καταγράφηκαν στον Κορινθιακό (2015–2018) και στη Μάλτα (2018–2020, με επανεμφάνιση το 2022). Στο Αιγαίο η έξαρση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και τελείωσε το 2023 και στο Ιόνιο το καλοκαίρι του 2022 και τελείωσε το 2024.

Όμως τον Μάιο του 2025, νέα πιθανή έξαρση παρατηρείται στον Παγασητικό Κόλπο, προκαλώντας ανησυχία λόγω της κλειστής του γεωγραφίας.

Μωβ Μέδουσες: Ανησυχία για νέα έξαρση στον Παγασητικό - Ποια τα συμπτώματα από το τσίμπημα Facebook Twitter
Χάρτης εξάπλωσης και καταγραφών της μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) για τον Ιούνιο 2025 μόνο

​​Η κατανόηση των εξάρσεων απαιτεί μελέτη του βιολογικού κύκλου της Pelagia noctiluca, καθώς κάθε στάδιο ζωής επηρεάζεται διαφορετικά από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το είδος αναπαράγεται επιτυχώς σε θερμοκρασίες από 16°C έως 27°C, ενώ οι ελληνικές θάλασσες τον χειμώνα σπάνια πέφτουν κάτω από τους 12°C, συνθήκη που ενδέχεται να ευνοεί τη διατήρηση των πληθυσμών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τι είναι η μωβ μέδουσα

Η μωβ μέδουσα (Pelagia noctiluca) είναι πελαγικό είδος και ζει σε τροπικά νερά. Εντοπίζεται σε βάθη από 0 μέχρι 1600 μέτρα.

Μέγιστο μήκος τα 12 εκατοστά σε διάμετρο με 4 πλοκάμια τροφής και 8 πλοκάμια (νηματοκλωστές) περιμετρικά της καμπάνας όπου αυτό το μήκος των πλοκαμιών μπορεί να φτάσει μέχρι 10 μέτρα (Perseus, Sterrer 1986) όταν τα απλώνουν για να τραφούν, ενώ όταν είναι νεαρές οι μέδουσες αυτά τα πλοκάμια δεν είναι μακρύτερα από τα πλοκάμια τροφής. Μπορεί να έχουν αναφερθεί ότι φτάνουν μέχρι 10 μέτρα, αλλά σπάνια τα βλέπουμε πάνω από 2 μέτρα.

Κυρίως τρέφεται με σάλπες, διάφορα χιτωνοφόρα, πλακτονικά καρκινοειδή και αυγά ψαριών. Οι μεγαλύτεροι φυσικοί θηρευτές της μέδουσας είναι η Δερματοχελώνα, η Καρέτα καρέτα, ο Τόνος, ο Ξιφίας και το Φεγγαρόψαρο. Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό - καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα.

Οι μωβ μέδουσες θεωρούνται από τα πιο επικίνδυνα είδη μεδουσών στην Μεσόγειο. Το τσίμπημα τους είναι επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν. Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα, ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα. 

Οι εξάρσεις μεδουσών μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις ανθρώπινες οικονομικές δραστηριότητες, όπως κολύμβηση, ψάρεμα, τουρισμός, κλπ..

Συμπτώματα από επαφή με την μέδουσα

Τα συμπτώματα μετά από επαφή - κέντρισμα από την μέδουσα μπορεί να είναι:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος το αποτύπωμα της μέδουσας που σας κέντρισε
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια
Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Περιβάλλον / Κλιματική κρίση: Η τήξη των παγετώνων αυξάνει την πιθανότητα εκρήξεων ηφαιστείων

Νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι η τήξη παγετώνων και πάγων, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εκρηκτικών ηφαιστειακών εκρήξεων παγκοσμίως, με ιδιαίτερο κίνδυνο για την Ανταρκτική
LIFO NEWSROOM
Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM