Χίος: Θα ακυρωθεί η εξόρυξη αντιμονίου μετά τις πυρκαγιές;

Χίος: Πίεση για ακύρωση της εξόρυξης αντιμονίου μετά τις πυρκαγιές Facebook Twitter
Kάτοικοι και πολίτες από όλη την Ελλάδα επαναφέρουν με ένταση το αίτημα υποστηρίζοντας ότι τα κατεστραμμένα από τις φωτιές οικοσυστήματα έχουν ανάγκη από προστασία και όχι από ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Φωτ.: EUROKINISSI
0


ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΕΧΕΙ περάσει από την πρώτη κυβερνητική εξαγγελία για την εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στα τέλη Ιουνίου, που κατέκαψαν 40 χιλιάδες στρέμματα στο νησί, κάτοικοι και πολίτες από όλη την Ελλάδα επαναφέρουν με ένταση το αίτημα για αναστολή και ακύρωση του διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι τα κατεστραμμένα από τις φωτιές οικοσυστήματα έχουν ανάγκη από προστασία και όχι από ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση της περιοχής, η οποία θα επέλθει, όπως ισχυρίζονται, ως συνέπεια των εξορύξεων.

Όταν ακόμη η Χίος καιγόταν, ο Πάνος Λαζαράτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ο οποίος έχει καταθέσει την πρώτη αίτηση ακύρωσης του διαγωνισμού για την έρευνα και την εκμετάλλευση αντιμονίου στη Χίο, δημοσιοποίησε μέσω της σελίδας του στα social media ένα αίτημα για την αναστολή του διαγωνισμού.

Το αίτημά του, που έχει ξεπεράσει τις 11.000 κοινοποιήσεις, αναδεικνύει για τους ανθρώπους που είναι εναντίον των εξορύξεων «τη μαζική και διαρκώς ενισχυόμενη αντίδραση της κοινωνίας» απέναντι στον διεθνή διαγωνισμό για την έρευνα και εξόρυξη αντιμονίου στη Χίο.

Την ώρα που κάτοικοι, πολίτες και επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν για ολική υποβάθμιση της περιοχής, ο διαγωνισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται να έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας.

Η πρωτοβουλία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τον αριθμό να πλησιάζει πλέον έναν ισχυρό συμβολικό στόχο, σύμφωνα με τον Γιάννη Μακριδάκη, συγγραφέα, που είναι μία από τις πιο ηχηρές φωνές της κοινωνίας, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια ακύρωσης του διαγωνισμού: «Απομένουν λίγες εκατοντάδες κοινοποιήσεις ώστε το αίτημα να φτάσει στον συμβολικό αριθμό των 11.724 κοινοποιήσεων, ακριβώς δηλαδή τον αριθμό της ημερομηνίας που πέρσι επιχειρήθηκε ο αιφνιδιασμός μας», λέει. 

cover
Πάνος Λαζαράτος, 
καθηγητής Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο καθηγητής Λαζαράτος, που πήρε την πρωτοβουλία, κάνει λόγο για νομικά αβάσιμη, πρωτοφανή σε διεθνές επίπεδο και αντισυνταγματική απόπειρα που, όπως εκτιμά, θα ακυρωθεί με βεβαιότητα από το Συμβούλιο της Επικρατείας: «Η όλως παράνομη και αντιφατική παγκοσμίως πρώτη προκήρυξη εξορύξεων θανατηφόρου αντιμονίου σε νησί (και μάλιστα στο νησί της μαστίχας) μέσα σε δάση και χωριά σε περιοχή Natura για 30 χρόνια(!), που ούτως ή άλλως μετά βεβαιότητας θα ακυρωθεί από το ΣτΕ τον Οκτώβριο, πρέπει να ανακληθεί άμεσα από την κυβέρνηση», λέει.

Για τους διαφωνούντες και τους προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη, οι πρόσφατες πυρκαγιές και το τοπίο καταστροφής που δημιουργήθηκε στη συνέχεια αποτελούν ένα ακόμη επιχείρημα για να ανασταλεί ο διαγωνισμός, όπως ζήτησε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, ή να ακυρωθεί, όπως επιμένει με συνεχείς αναρτήσεις του ο Γ. Μακριδάκης: «Η Χίος θρηνεί και ετοιμάζεται ψυχολογικά για τα επόμενα στάδια του πένθους και της συνέχισης της ζωής πάνω στο καρβουνιασμένο νησί και στα αγαπημένα βουνά και μονοπάτια που δεν υπάρχουν πια και δεν θα τα ξαναδούμε πράσινα όσο θα ζήσουμε. Αυτή τη στιγμή, μια κυβέρνηση με αίσθημα ευθύνης και ένα υπουργείο που λέγεται “Περιβάλλοντος” θα ακύρωναν, ως ένδειξη σεβασμού στον τόπο και στην κοινωνία του, τον διεθνή διαγωνισμό που έχουν προκηρύξει ενάντια στη βούληση της τοπικής κοινωνίας και δίνει 64.000 στρέμματα περιοχής Νατούρα του νησιού σε πολυεθνική για εξορύξεις καρκινογόνου αντιμονίου», αναφέρει.

H καμένη έκταση στη Χίο ανέρχεται σε 40.910 στρέμματα. Αυτό αναφέρεται στην προκαταρκτική ανάλυση της πυρκαγιάς της Χίου που υλοποιήθηκε από την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και της WWF Ελλάς: «Η πυρκαγιά της Χίου ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιουνίου 2025 και έκαψε περισσότερα από 40.000 στρέμματα, σύμφωνα με την τελευταία χαρτογράφηση της υπηρεσίας Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από τη συνολική έκταση που επηρέασε η πυρκαγιά της Χίου, τα 32.240 στρέμματα αφορούν σε φυσική –κατά κύριο λόγο δασική– βλάστηση».

Στην προαναφερθείσα ανάλυση των δύο φορέων καταγράφεται ακόμη ότι «δυστυχώς η φετινή πυρκαγιά επηρέασε περίπου 3.800 στρέμματα σε δύο προστατευόμενες περιοχές, ενώ παρουσιάζει επικάλυψη με τις πυρκαγιές του 2012 και 2016. Το παραπάνω σημαίνει ότι η φυσική αναγέννηση σε περίπου 20.000 στρέμματα της περιοχής μπορεί να είναι προβληματική λόγω της αδυναμίας κάποιων ειδών να αντεπεξέλθουν σε αλλεπάλληλες πυρκαγιές, που λαμβάνουν χώρα σε διάστημα μικρότερο των 20 ετών».

Χίος: Πίεση για ακύρωση της εξόρυξης αντιμονίου μετά τις πυρκαγιές Facebook Twitter
H καμένη έκταση στη Χίο ανέρχεται σε 40.910 στρέμματα. Φωτ.: EUROKINISSI

Στη Χίο εκδηλώθηκαν συνολικά πέντε διαφορετικές πυρκαγιές. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, σε συνεργασία με δυνάμεις της Κρατικής Ασφάλειας του νησιού, συνεχίζει τη διερεύνηση για τα αίτια των πυρκαγιών, η οποία, όπως μάθαμε από την Πυροσβεστική, μπορεί να τραβήξει επί μακρόν. Η σύλληψη και εν συνεχεία ποινή φυλάκισης και το πρόστιμο για εμπρησμό από αμέλεια που επιβλήθηκε σε 31χρονη αλλοδαπή, η οποία συνελήφθη γιατί πέταξε μισοσβησμένο τσιγάρο σε ξερά χόρτα στην περιοχή Λεπτόποδα, αφορά ένα σκέλος της υπόθεσης. Όπως μάθαμε από την Πυροσβεστική, η αναζήτηση των αιτιών πρόσκλησης των πυρκαγιών συνεχίζεται.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, πριν από δύο 24ωρα υπήρξαν και νέες συλλήψεις στη Χίο: «Εκτός από την περίπτωση όπου καταδικάστηκε αλλοδαπή για την πυρκαγιά στην περιοχή Λεπτόποδα στη βόρεια Χίο, έχει επίσης σχηματιστεί δικογραφία κατά ημεδαπού, ο οποίος έχει πάρει προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί για το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση και κατ’ εξακολούθηση, για τις πυρκαγιές στις περιοχές Άγιος Μακάριος και Άγιος Μάρκος, που εκδηλώθηκαν πλησίον της πόλης της Χίου». Στο νησί βρέθηκαν μπιτόνια με πετρέλαιο, τα οποία θεωρούνται εργαλεία εμπρησμού: «Από την πρώτη στιγμή βρέθηκε Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, το οποίο σε συνεργασία με την αστυνομία διερευνά όλα τα περιστατικά», λένε από την Πυροσβεστική, η οποία συνεχίζει την έρευνα στη Χίο, καθώς, όπως υπογραμμίζει, πρόκειται για μια διαδικασία που συχνά απαιτεί χρόνο.

Οι πυρκαγιές στη Χίο και η φυσική καταστροφή που προκάλεσαν αναζωπύρωσαν τις κοινωνικές αντιδράσεις για την έρευνα και την εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο νησί. Την ώρα που κάτοικοι, πολίτες και επιστημονικοί φορείς προειδοποιούν για ολική υποβάθμιση της περιοχής, ο διαγωνισμός του υπουργείου Περιβάλλοντος φαίνεται να έχει εισέλθει σε φάση στασιμότητας. Μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης του διαγωνισμού τον περασμένο Μάρτιο, όπου κατατέθηκαν τέσσερις δεσμευτικές προσφορές από ισάριθμες εταιρείες, από το υπουργείο είχε ανακοινωθεί ότι η δεύτερη φάση του διαγωνισμού αναμενόταν να ολοκληρωθεί το δεύτερο τρίμηνο του 2025. Έχει μπει όμως ο Ιούλιος και ακόμη δεν υπάρχουν εξελίξεις, και δεν έχει ανακοινωθεί κάτι όσον αφορά την εξέλιξη της Β΄ φάσης του διαγωνισμού.

Χίος: Πίεση για ακύρωση της εξόρυξης αντιμονίου μετά τις πυρκαγιές Facebook Twitter
Η πυρκαγιά της Χίου ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής 22 Ιουνίου 2025. Φωτ.: EUROKINISSI

Πάντως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το θέμα του αντιμονίου δεν φαίνεται να αλλάζει, παρά τις αντιδράσεις. Από τη Χίο ο Νίκος Τσάφος, υφυπουργός Ενέργειας, είχε πει ότι υπάρχει η πιθανότητα να υπάρχει κάτι που αξίζει να αξιοποιηθεί και δεν μπορεί να φανεί δίχως την έρευνα. «Κατανοώ τα ερωτήματα, τι θα γίνει, σε τι έκταση και με ποιες συνέπειες, όμως όλα αυτά μπορούν να απαντηθούν μόνο αν γίνει η έρευνα», δήλωσε στον κόσμο όταν επισκέφθηκε το νησί τον περασμένο Μάιο. Μάλιστα, οι δηλώσεις Τσάφου, που έγιναν έναν μήνα μετά την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Χίου για ακύρωση του διαγωνισμού, αποτιμήθηκαν ως ένα θετικό σήμα για τη συνέχιση του διαγωνισμού, για τον οποίο υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς ανάμεσα στους υποψηφίους που κατέθεσαν προσφορές συγκαταλέγονται μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες της αγοράς.

Σε λίγες μέρες κλείνει ένας χρόνος από την πρώτη ανακοίνωση για την εκμετάλλευση του αντιμονίου και η κοινωνική αντίδραση συνεχώς εντείνεται. Το επόμενο διάστημα θα φανεί η πορεία των εξελίξεων όσον αφορά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, για το οποίο υπάρχει αυξημένη ζήτηση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Ρεπορτάζ / Αντιμόνιο στη Χίο: Τοξική πληγή ή πηγή πλούτου;

Η προκήρυξη διαγωνισμού για την εξόρυξη αντιμονίου στη Βόρεια Χίο έχει φέρει σε αντιπαράθεση την τοπική κοινωνία με την κυβέρνηση. Τι υποστηρίζει κάθε πλευρά και πόσο πιθανός είναι ο περιβαλλοντικός κίνδυνος;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός;

Βασιλική Σιούτη / Είναι οι σπάνιες γαίες ο νέος χρυσός;

Η δημόσια εκδήλωση ενδιαφέροντος του Ντόναλντ Τραμπ για τις σπάνιες γαίες της Ουκρανίας και της Γροιλανδίας, στο πλαίσιο της συναλλακτικής πολιτικής που ακολουθεί, ανέδειξε τη γεωπολιτική αξία που έχουν αποκτήσει. Γιατί ανταγωνίζονται για αυτές οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ρεπορτάζ / «Η μόνη καλλιέργεια που σώθηκε είναι της καταναλωτικής πλάνης»

Ο συγγραφέας Γιάννης Μακριδάκης, που ζει στη Χίο και καλλιεργεί εκεί ο ίδιος τη δική του γη, περιγράφει στη LiFo την καθημερινότητα, που έχει αλλάξει ριζικά μετά τις φωτιές, και την προσπάθεια των κατοίκων να σταθούν ξανά στα πόδια τους.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Βασιλική Σιούτη / Θα λήξει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Τραμπ και με ποιους όρους;

Πώς θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτό το τέλος; Τραμπ και Πούτιν μοιάζουν αποφασισμένοι, αλλά ο Ζελένσκι και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν βιάζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Οπτική Γωνία / Μαζωνάκης: Το χρονικό μιας (ακόμα) διαπόμπευσης

Αν έβγαζε κάποιος ένα συμπέρασμα από τον χειρισμό της υπόθεσης αυτής, θα έλεγε πως «όλα ήταν ένα λάθος». Ένα λάθος το οποίο πολλοί δεν το βλέπουν ως τέτοιο, καθώς θεωρούν αυτονόητο να μαθαίνουν πληροφορίες για τις ζωές των άλλων, ακόμα και αν αυτές έχουν δυσκολίες και απαιτούν σεβασμό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Οπτική Γωνία / Για τους «εμπρηστές της Πάτρας»: Ιδεολογικές καταχρήσεις μιας φωτογραφίας

Από που προκύπτει το αναρχικό, πόσο μάλλον κάποιο «κομμουνιστικό» προφίλ των «εμπρηστών»; Από ένα σκουλαρίκι, την είδηση για το χασίς και τα τσίπουρα, τα ρούχα που είναι αυτά που συναντάς σε πλήθος εικοσάρηδων σε πλατείες και δρόμους της χώρας;
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Οπτική Γωνία / Υπάρχει όντως λόγος να επιστρέψει ο Τσίπρας;

Υπάρχει ανάγκη στην πολιτική ζωή για ένα νέο κόμμα; Υπάρχει κρίσιμος ζωτικός χώρος που δεν έχει εκπροσώπηση; Μπορεί να ξεπεραστούν ή, έστω, να αμβλυνθούν οι έντονα αρνητικές μνήμες από τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι ο Αλέξης Τσίπρας το ιδανικό πρόσωπο;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Σουδάν: Ο ξεχασμένος πόλεμος και τα «παιδιά-πρόσφυγες» που κατηγορούνται ως διακινητές

Οπτική Γωνία / Σουδάν: Η μεγαλύτερη τραγωδία του αιώνα δεν γίνεται ποτέ πρωτοσέλιδο

Οι νεκροί από τις συγκρούσεις, την πείνα και τις επιδημίες υπολογίζεται συνολικά περί το 1 εκατ., και περισσότεροι από τους μισούς εξ αυτών είναι παιδιά. Μια εφιαλτική κατάσταση, που έχει όμως την «ατυχία» να περνά σε δεύτερη ή και τρίτη μοίρα, καθώς ούτε τα ΜΜΕ και τους διεθνείς οργανισμούς φαίνεται να συγκινεί ιδιαίτερα ούτε εντάσσεται εύκολα σε κάποιο πολιτικό αφήγημα ώστε να εμπνεύσει μαζικά κινήματα αλληλεγγύης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Οπτική Γωνία / Η Εύα Ιλούζ, η Γάζα και μια εκδοτική επιλογή

Σκέψεις πάνω στην απόφαση του Oposito, ενός μικρού εκδοτικού οίκου που έχει δώσει ενδιαφέροντα δείγματα ανήσυχης κοινωνικής και πολιτισμικής σκέψης, για την «αποδέσμευσή» του σε σχέση με το βιβλίο της κοινωνιολόγου Eύα Ιλούζ «Ψυχρή τρυφερότητα. Η άνοδος του συναισθηματικού καπιταλισμού».
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ακροβατώντας / Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Ένα εντυπωσιακά μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας είναι διατεθειμένο να δώσει «συγχωροχάρτι» για ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, αρκεί οι εμπλεκόμενοι να τηρήσουν ακροδεξιά και ρατσιστική στάση στο μεταναστευτικό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Πέντε ιδρύματα πρώην πρωθυπουργών και ένα ινστιτούτο. Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Ρεπορτάζ / Τα ιδρύματα των πρώην πρωθυπουργών: Ποιος είναι ο ρόλος τους και πώς χρηματοδοτούνται

Τυπικά, σκοπός τους είναι η διατήρηση των αρχείων και η προβολή του έργου πρώην πρωθυπουργών. Στην πράξη, όμως, λειτουργούν και ως think tanks και πολιτικά εργαλεία επιρροής.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Ρεπορτάζ / Αστικές Συγκοινωνίες: Mια αθόρυβη ιδιωτικοποίηση που προκαλεί κρότο

Τα πρόσφατα ατυχήματα με αστικά λεωφορεία φέρνουν στο προσκήνιο το θέμα της εκχώρησης συγκοινωνιακού έργου στα ΚΤΕΛ και καταγγελίες για θεσμικές αστοχίες. Οι εμπλεκόμενες πλευρές μιλάνε στη LiFO.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ