Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ στην Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μέρκελ στην Αθήνα Facebook Twitter
Φωτογραφία: Γραφείο πρωθυπουργού
0

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε για πρωινό την πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ

Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Μέρκελ αντάλλαξαν απόψεις για τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, όπως ενημέρωσε σχετικά το γραφείο του πρωθυπουργού.

Το βράδυ της Τετάρτης, η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας σε μια ζωντανή συζήτηση στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος του ΚΠΙΣΝ, αναφέρθηκε αναλυτικά στην ελληνική κρίση, τις σχέσεις με τους Έλληνες ηγέτες και τις προσωπικές της δοκιμασίες στα χρόνια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

«Ήταν ένα απίστευτο σοκ, η χρηματοπιστωτική κρίση. Δεν περίμενα ότι η Ελλάδα είχε επηρεαστεί τόσο πολύ», ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ μεταξύ άλλων, ενώ θυμήθηκε την πρώτη φορά που συνειδητοποίησε το μέγεθος του προβλήματος: «Τέλη του 2009, επί Παπανδρέου, κατάλαβα ότι υπάρχει ζήτημα. Τον Φεβρουάριο του 2010 είδα πόσο σοβαρό ήταν. Στη συνάντησή μου με τον πρωθυπουργό, περίμενα προτάσεις, πλάνο, κάτι – και δεν πίστευα στα αυτιά μου. Η απάντησή του ήταν: τίποτα».

«Παρακολουθούσε σιωπηλά. Και μετά, ξαφνικά, ήμουν εγώ η κακιά επειδή δεν έδωσα χρήματα στην Ελλάδα», είπε με πικρία, ενώ τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν μπήκε για να "καλυφθώ" στο εσωτερικό της Γερμανίας – αλλά επειδή τα νούμερα δεν έβγαιναν». Επανέλαβε ότι ποτέ δεν στήριξε την ιδέα της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη: «Το 2011, ακόμη και με σκληρές προϋποθέσεις, κάναμε τα πάντα για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Ήμουν αντίθετη με το Grexit, παρότι ήξερα ότι θα δημιουργούσε εντάσεις με τον Σόιμπλε».

Διαβάστε περισσότερα εδώ: Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Πολιτική / Μέρκελ στην Αθήνα: «Κάποια στιγμή έβαλα τα κλάματα από την πίεση - Ήμουν αντίθετη με το Grexit»

Η Άνγκελα Μέρκελ επέστρεψε στην Αθήνα με αφορμή την κυκλοφορία της αυτοβιογραφίας της «Ελευθερία» και μίλησε δημόσια για την πιο δραματική δεκαετία της ελληνικής σύγχρονης ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Η Μέρκελ και «η μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή»: Το τηλεφώνημα και το «όχι, φυσικά» του Τσίπρα

Πολιτική / Η Μέρκελ εξηγεί γιατί η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη αλλά να τα βγάλει πέρα μόνη της

Γιατί ο Τσίπρας έκανε στην Μέρκελ την μεγαλύτερη έκπληξη στην πολιτική της ζωή - Τι γράφει στην αυτοβιογραφία της η καγκελάριος της Γερμανίας - Γιατί πίστευε ότι με το δημοψήφισμα και την επανεκλογή Τσίπρα οι Έλληνες απέρριψαν το πρόγραμμα, αλλά ήθελαν το ευρώ
LIFO NEWSROOM
Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Οπτική Γωνία / Μέρκελ και Τσίπρας, μία φιλία που γεννήθηκε στην κρίση 

Πώς η Μέρκελ της «συντηρητικής νομενκλατούρας» ενθουσιάστηκε με τον Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο έλεγε ότι «ο μικρός μαθαίνει γρήγορα», και όσα μας υπενθύμισαν τα απομνημονεύματα της.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Μέρκελ: Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά της - Δεν μετανιώνει για πρόσφυγες, ενέργεια και Ρωσία

Διεθνή / Η προφητεία της Μέρκελ για τον Πούτιν: Είναι πάντα έτοιμος να καταφέρει πλήγματα

Κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας - Πώς δικαιολογεί την απόφαση για εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας - Γιατί λέει ότι η Γερμανία και η Ευρώπη θα είναι πάντα τόποι στους οποίους οι άνθρωποι επιθυμούν να πάνε - Τι λέει για την selfie με τον Σύρο πρόσφυγα
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

LiFO politics / Τάσος Γιαννίτσης: «Η Ε.Ε. με έχει απογοητεύσει»

«Η Ελλάδα, μετά την κρίση του 2009, έχει μεν ορθοποδήσει –από το 2017-2018 και μετά δεν είναι εκεί που ήταν–, αλλά υπάρχει ένα κλίμα που βαραίνει. Και οικονομικά και κοινωνικά και ίσως και πολιτικά»: Ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη μιλά στη Βασιλική Σιούτη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Πολιτική / Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Η σύνθεση θα είναι 1 + 2, δηλαδή οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Μίλτος Νικολαϊδης και Τσαγατάι Κιλίτς
LIFO NEWSROOM
Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Πολιτική / Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι ο ίδιος επέμεινε να δημιουργηθεί ένα από τα σχολεία στο Περιστέρι, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ιδιαίτερα σημαντική»
LIFO NEWSROOM