Περιμένοντας τον Τσίπρα

Περιμένοντας τον Τσίπρα… Facebook Twitter
Μια πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση (Alco, 6 Ιουνίου) δείχνει ότι μόνο το 27% των πολιτών βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του Αλ. Τσίπρα, ενώ το 64% έχει αντίθετη άποψη (το 9% δεν ξέρει ή δεν απαντά). Εικονογράφηση: bianka/LIFO
0


ΟΣΟΙ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥ,
λένε πως ο Αλέξης Τσίπρας προετοιμάζει σταθερά και με συγκεκριμένο πρόγραμμα την επάνοδό του στην ενεργό πολιτική και ότι αυτό θα γίνει σχετικά σύντομα. Κάποιοι προσδιορίζουν το φθινόπωρο ή τις αρχές του χειμώνα ως χρόνο εκδήλωσης των προθέσεών του. Και η αλήθεια είναι πως ακόμα και αν δεν μιλάει κάποιος κατ’ ιδίαν με τον πρώην πρωθυπουργό, είναι φανερό πως ο Αλ. Τσίπρας όχι απλώς δεν έχει σκοπό να βγει σε σύνταξη αλλά διακαής του πόθος είναι η επιστροφή σε έναν ρόλο ο οποίος θα ξεπερνάει κατά πολύ αυτόν του απλού, έστω ανενεργού βουλευτή τον οποίο έχει σήμερα. Όλες οι πολιτικές κινήσεις που ακολούθησαν την αναγκαστική αποχώρησή του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική ήττα δείχνουν πως προσπαθεί με κάθε τρόπο να μην τον ξεχάσουμε. Ταξίδια στο εξωτερικό, ομιλίες σε πανεπιστήμια, ομώνυμο ίδρυμα που διοργανώνει εκδηλώσεις και παρεμβάσεις, κάποιες σποραδικές δηλώσεις σε κάποια ζητήματα της επικαιρότητας, όλα αυτά δείχνουν ότι ο Αλ. Τσίπρας θέλει να επιστρέψει, αλλά οι φιλοδοξίες του ξεπερνούν αυτές ενός πρώην προέδρου κόμματος που θέλει να πάρει την ρεβάνς (από τους εσωκομματικούς αντιπάλους) και να επιστρέψει στο ίδιο κόμμα· θέλει πολύ περισσότερα.

Ζωτικός χώρος υπάρχει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν τον Αλ. Τσίπρα ως τον πλέον κατάλληλο για να ηγηθεί ενός φορέα που θα τον καλύψει.

Για τον στόχο του δεν θα γράψουμε κάτι που αποτελεί κάποια πρωτοτυπία, άλλωστε έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί χιλιάδες λέξεις για τις φιλοδοξίες και τα σχέδιά του. Θέλει να δημιουργήσει έναν πολιτικό φορέα ο οποίος θα κινείται στον κεντροαριστερό χώρο και αφενός θα στεγάσει ένα μεγάλο μέρος των κομματικών υπολειμμάτων που έχει αφήσει ο άλλοτε κραταιός ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου να προσελκύσει στελέχη και ψηφοφόρους από τον σοσιαλιστικό χώρο οι οποίοι δεν βρίσκουν την εκπροσώπηση που θέλουν στον σημερινό ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του. Αν ένας τέτοιος νέος φορέας καταφέρει να προσεγγίσει και καθαρά κεντρώους ψηφοφόρους (από τον μεσαίο χώρο, όπως έχει χαρακτηριστεί) ή ακόμα και δυσαρεστημένους από την κυβέρνηση δεξιούς (ένα μέρος των οποίων είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και το μακρινό 2015), ακόμα καλύτερα. Με άλλα λόγια, η προσδοκία του Τσίπρα είναι να ηγηθεί ενός σχηματισμού που θα έχει το δικό του όνομα (και όχι αυτό του πολιτικά φθαρμένου ΣΥΡΙΖΑ) και τη δική του ξεχωριστή παρουσία, η οποία θα αποτελεί την εναλλακτική πρόταση εξουσίας απέναντι σε αυτήν της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.

Είναι αναμφισβήτητο ότι ζωτικός χώρος για κάτι τέτοιο υπάρχει, το κενό είναι μεγάλο και όλα δείχνουν πως δεν είναι πολλές οι πιθανότητες –το αντίθετο, μάλιστα– να καλυφθεί από ένα από τα υπάρχοντα κόμματα της κεντροαριστεράς. Το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι έχει ένα ταβάνι στις δυνατότητές του και μοιάζει εντυπωσιακά δύσκολο να πλησιάσει ποσοστά κόμματος εξουσίας, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει απομείνει παιδεύεται χωρίς επιτυχία να πείσει πως έχει τις προϋποθέσεις να ανακτήσει την παλιά μεγάλη επιρροή του στην κοινωνία και, από κει και πέρα, τα ποσοστά που συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις το κόμμα της κ. Κωνσταντοπούλου, το οποίο φαίνεται να παγιώνεται στη δεύτερη θέση, επιβεβαιώνει όσους νιώθουν απελπισία βλέποντας ότι ένα προσωποπαγές κόμμα χωρίς πρόγραμμα και θέσεις, αλλά με συναισθηματικές προσεγγίσεις της πολιτικής και μεγάλες δόσεις λαϊκισμού είναι ικανό να συγκινήσει και σήμερα πολιτικά μεγάλο τμήμα της κοινωνίας.

Ζωτικός χώρος υπάρχει, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι είναι πολλοί αυτοί που θεωρούν τον Αλ. Τσίπρα ως τον πλέον κατάλληλο για να ηγηθεί ενός φορέα που θα τον καλύψει. Μια πολύ πρόσφατη δημοσκόπηση (Alco, 6 Ιουνίου) δείχνει ότι μόνο το 27% των πολιτών βλέπει θετικά το ενδεχόμενο επανενεργοποίησης του Αλ. Τσίπρα, ενώ το 64% έχει αντίθετη άποψη (το 9% δεν ξέρει ή δεν απαντά). Οι πιο δεκτικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι, φυσικά, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (66%), ενώ ψηφοφόροι κομμάτων τα οποία θα φιλοδοξεί να εκπροσωπήσει το κόμμα Τσίπρα δεν δείχνουν τόσο θετικοί (υπέρ 28% ΠΑΣΟΚ, 12% ΜέΡΑ25). Σε μεγάλο βαθμό η σχετικά μικρή αποδοχή του ενδεχόμενου επανενεργοποίησης του πρώην πρωθυπουργού συνδέεται όχι μόνο με την περίοδο διακυβέρνησης 2015-2019 αλλά κυρίως με την έλλειψη διάθεσης του ίδιου αλλά και συνολικά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αυτοκριτική και να αναφέρει ένα στοιχειώδες mea culpa.

Φυσικά, στην πολιτική είναι όλα ρευστά και το ενδεχόμενο ενός κόμματος από τον Αλ. Τσίπρα ίσως δημιουργούσε μια δυναμική η οποία δεν μπορεί να καταγραφεί στις δημοσκοπήσεις ή ακόμα και να ψηφιστεί από ανθρώπους οι οποίοι θα το έβλεπαν ως αναγκαστική επιλογή για να μην επανεκλεγεί η ΝΔ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO. 

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

LiFO politics / Γιατί δεν στεριώνει κανένα κόμμα στη δεύτερη θέση;

Ο Γιάννης Παντελάκης, αρθρογράφος της LiFO και συγγραφέας, συζητά με τη Βασιλική Σιούτη γιατί δεν έχει αναδειχθεί ακόμα μία ισχυρή εναλλακτική πρόταση απέναντι στην κυβέρνηση και αν η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι ένας αντίπαλος που μπορεί πραγματικά να την απειλήσει. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Ακροβατώντας / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι σημαίνουν οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Οπτική Γωνία / Explainer: Οι συμφωνίες για την ενέργεια με τις ΗΠΑ και πόσο συμφέρουν την Ελλάδα 

Η Ελλάδα αποκτά βασικό ρόλο στην υλοποίηση του αμερικανικού σχεδίου για την αντικατάσταση του ρωσικού αερίου με αμερικανικό LNG στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ο Μαμντάνι είναι ο αντίπαλος που θέλει ο Τραμπ

Ο Ζοχράν Μαμντάνι θα ορκιστεί στο δημαρχείο της Νέας Υόρκης την 1η Ιανουαρίου. Οι κάτοικοι των πέντε μεγάλων διαμερισμάτων θα τον παρακολουθούν. Το ίδιο κι ένας πρώην Νεοϋορκέζος, περίπου 200 μίλια νοτιότερα.
THE LIFO TEAM
Λειψυδρία: ο οδικός χάρτης για την υδατική ασφάλεια της Αττικής

Ρεπορτάζ / Το νερό τελειώνει. Πώς θα αντιμετωπίσει τη λειψυδρία η Αττική;

Υπό την πίεση της σταδιακής μείωσης των υδατικών αποθεμάτων, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι η υδροδότηση της Αττικής τις επόμενες δεκαετίες θα διασφαλιστεί με τεχνικά έργα και θεσμικές παρεμβάσεις που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του συστήματος.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΑΜΝΤΑΝΙ

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς στη LiFO: «Ο Μαμντάνι στέλνει μήνυμα ελπίδας έναντι του αυταρχισμού του Τραμπ»

Μια άμεση ανάλυση της νίκης του νέου δημάρχου της Νέας Υόρκης και ένα σχόλιο από τον διακεκριμένο καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Κολούμπια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, και ίσως η Αμερική»

Οπτική Γωνία / «Αν νικήσει ο Μαμντάνι, θα αλλάξει η Νέα Υόρκη, ίσως και η Αμερική»

Η καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Νένη Πανουργιά, μιλά για το τεταμένο πολιτικό κλίμα εν όψει των δημοτικών εκλογών, την άνοδο του Ζοχράν Μαμντάνι ως φωνής των «από τα κάτω» και τη σύγκρουση μεταξύ μιας νέας γενιάς ακτιβιστών και των παλιών κέντρων εξουσίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ θα της λύσει το γκομενικό;

Οπτική Γωνία / Πιστεύει στ' αλήθεια η Gen Z πως η ΑΙ είναι η λύση σε όλα; Ακόμη και στον έρωτα;

Η Gen Z μεγαλώνει σε έναν κόσμο γεμάτο πληροφορίες, αλλά με λιγότερη πραγματική επαφή. Πόσο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να βοηθήσει; Και τι σημαίνει τελικά υγιής σεξουαλικότητα σήμερα; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Μικροπλαστικά / Μικροπλαστικά: «Μέχρι και μια ολόκληρη πιστωτική κάρτα καταπίνουμε κάθε εβδομάδα»

Είναι μικρά όσο ένας κόκκος ρυζιού και κάθε χρόνο παράγονται εκατομμύρια τόνοι. Ποιες είναι οι εξελίξεις για τη μείωση της μικροπλαστικής ρύπανσης; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Πώς φτάνουν από το εργοστάσιο στο στομάχι μας;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δημήτρης Παρασκευής: «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Οπτική Γωνία / «Φέτος, έπειτα από καιρό, ο κορωνοϊός παρουσιάζει έξαρση»

Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Δημήτρης Παρασκευής, εξηγεί γιατί κάθε φθινόπωρο αυξάνονται οι ιώσεις του αναπνευστικού, ποια είναι η εικόνα του Covid-19 στην Ελλάδα και ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε εν όψει του χειμώνα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ