Όλ@ στο μυαλό είναι

Όλ@ στο μυαλό είναι Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Τζούντιθ Μπάτλερ στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Image
0


ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΦΟΡΑ που είχε εμφανιστεί στα μέρη μας, ήταν ακόμα «η» Τζούντιθ Μπάτλερ, η επιφανής Αμερικανίδα καθηγήτρια-φιλόσοφος με το σημαντικό έργο στις σπουδές φύλου και μια από τις πιο αναγνωρίσιμες αυθεντίες στα πεδία του φεμινισμού, της queer θεωρίας, της συγκριτικής λογοτεχνίας, της πολιτικής φιλοσοφίας και της ηθικής.

Πριν από μερικές μέρες όμως, πολλά από τα επίσημα μέσα και σύσσωμα σχεδόν τα κοινωνικά, έκαναν λόγο για «το» Τζούντιθ Μπάτλερ που ήρθε, μίλησε με αφορμή την ελληνική έκδοση του τελευταίου του βιβλίου «Ποιος φοβάται το φύλο;» και απήλθε, λειτουργώντας με την παρουσία του, σύμφωνα με τις περισσότερες μαρτυρίες, ως εστία ενδυνάμωσης και ως ασφαλής χώρος, παρότι υπήρξαν και αρνητικές αντιδράσεις, για τον αμφιλεγόμενο αφορισμό «Υπάρχουν δύο φύλα: οι φασίστες και οι αντιφασίστες» ή για τις αναφορές στις «τρανσοφοβικές» (TERFs) φεμινίστριες ή για την μπηχτή που έριξε στην «πατριαρχία της αριστεράς».

Ως γνωστόν, η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει, είναι όμως επίσης ο κοινός μας τόπος που εξελίσσεται διαρκώς, ασχέτως αν εμείς μπορεί να μένουμε πίσω και να διστάζουμε να τον εξερευνήσουμε.  

Πέραν όλων των άλλων, θα πρέπει να είναι το πρώτο επώνυμο πρόσωπο που κέρδισε το δικαίωμα να υπερβεί τον πατροπαράδοτο φράχτη της δυαδικότητας – και της… έμφυλης ελληνικής γλώσσας – και να προσδιορίζεται (ή να «μην» προσδιορίζεται) επίσημα στα μέσα ως «το». Είμαι παλιόγερος ίσως, αλλά αυτή η ουδέτερη αντωνυμία ενικού ως απόδοση του μη δυαδικού they/them, μου κάθεται λίγο στον λαιμό. Με δυσκολεύει. Είναι σαν να αναφέρεται σε νήπιο, κατοικίδιο ή πράγμα.

cover
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ:
Judith Butler, Ποιος φοβάται το φύλο;
Μτφρ.: Γιώργος Καράμπελας, εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Αλλά επίσης μοιάζει και λάθος, από τη στιγμή που το «It» δεν παίζει στην ορολογία των «ταυτοτήτων». Καταλαβαίνω ότι είναι μια κάποια λύση (θα μπορούσε το μη δυαδικό «they» να αποδίδεται ως «οι» αλλά η αιτιατική πώς θα ήταν; «τις» ή «τους»;) αλλά και πάλι, δεν μπορώ εύκολα να το καταπιώ. Είναι βαριά η πατριαρχία που κουβαλά ο λόγος από γενιά σε γενιά, από την άλλη όμως το γραμματικό γένος είναι σχετικά ευέλικτο στα ελληνικά: η γάτα μπορεί να είναι αρσενική, ο πελεκάνος θηλυκός, ο Γιώργος καλή ψυχή και η Μαρία ωραίος τύπος. Ο άνθρωπος είναι αρσενικό, η προσωπικότητα θηλυκή. Όπως και η πατριαρχία.   

Ακόμα πιο αχώνευτο, παρότι επίσης κατανοώ την χρηστικότητα, ακόμα και την φουτουριστική ευρηματικότητά του, είναι το ψηφιακό σύμβολο γνωστό ως «παπάκι» που χρησιμοποιείται ως κατάληξη (π.χ. «όλ@»), προκειμένου να αποφευχθεί η αναφορά σε φύλο, που συνήθως καταλήγει να είναι το αρσενικό. Πέρα από την ιερογλυφική του ασχήμια, είναι κάτι που δεν μπορεί να μεταφερθεί στον προφορικό λόγο. Κυριολεκτικά, δεν ακούγεται.

Είναι όμως ένα ευκαιριακό εφεύρημα που βολεύει «ψηφιακά» και αποτελεί μια προσπάθεια – έστω και αβασάνιστη – ανταπόκρισης σε νέες ορολογίες, σε νέες ευαισθησίες και σε νέες ανάγκες. Ως γνωστόν, η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει, είναι όμως επίσης ο κοινός μας τόπος που εξελίσσεται διαρκώς, ασχέτως αν εμείς μπορεί να μένουμε πίσω και να διστάζουμε να τον εξερευνήσουμε. 

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Daily
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Daily / Άξιζαν κάτι καλύτερο τα «100 Χρόνια Ελληνικής Δισκογραφίας»

Τα δώδεκα επεισόδια της ομώνυμης σειράς βρίσκονται στο Ertflix, η παρακολούθηση της σειράς όμως υπονομεύεται συχνά από την συμβατική και στεγνή προσέγγιση, και η στημένη παρουσία της Χάρις Αλεξίου στο ρόλο της παρουσιάστριας-αφηγήτριας δεν βοηθάει.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Εμείς και οι «μουλάδες»

Daily / Εμείς και οι «μουλάδες»

Για μια χώρα που η Εκκλησία έχει τόση μεγάλη εξουσία (και τόσο αμύθητη περιουσία), που ισχύει σε μια ολόκληρη περιοχή της το άβατο για τις γυναίκες και που αρνείται σθεναρά τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, σαν πολύ έντονη άποψη δεν έχουμε για το Ιράν;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Daily / Ύβρις πιο βαθιά κι από τον ωκεανό

Το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Titan: The OceanGate Disaster» για τις συνθήκες που οδήγησαν στο μοιραίο, τελευταίο ταξίδι του υποβρύχιου σκάφους Titan με προορισμό το ναυάγιο του «Τιτανικού», λειτουργεί ως παραβολή για τις συνέπειες της ύβρεως και της απληστίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Daily / Ήταν «αλλιώς να είσαι ΑΕΚ» επειδή ήταν αλλιώς ο Δημήτρης Χατζηχρήστος 

Ως προσωπικότητα, ως χαρακτήρας και ως φυσιογνωμία, ο «μεσσίας της Σκεπαστής» - κάπως έτσι τον θυμάμαι – ήταν κατά κοινή ομολογία μια ξεχωριστή και ρομαντική περίπτωση μέσα στον άγριο κόσμο του «οπαδικού κινήματος».  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Daily / Περιμένοντας τον «τυφώνα» Κίμπερλι

Μέχρι να επικυρωθεί και τυπικά ο διορισμός της και σε αναμονή του ερχομού της τον επόμενο μήνα, κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ «Κέρδισε κάθε μάχη» του 2015, ένα υβρίδιο απομνημονευμάτων και εγχειριδίου αυτοβοήθειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ