Η Κάμαλα Χάρις επέκρινε τον Έλον Μασκ, τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε τη δεκαετία του 1930», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την τεχνητή νοημοσύνη, μιλώντας ενώπιον 4.500 επαγγελματιών του real estate σε συνέδριο του κλάδου στην αυστραλιανή Χρυσή Ακτή.
Η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία επισκέπτεται για πρώτη φορά την Αυστραλία, ήταν τιμώμενη προσκεκλημένη στο Australian Real Estate Conference (AREC) 2025. Τη συνέντευξη επί σκηνής πραγματοποίησε ο βετεράνος του κλάδου ακινήτων Τζον ΜακΓκραθ, με διάρκεια περίπου μίας ώρας.
Χωρίς να κατονομάσει ευθέως τον Έλον Μασκ, η Χάρις αναφέρθηκε σε έναν πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης Τραμπ ως παράδειγμα ανθρώπου που «υιοθετεί μια λανθασμένη αντίληψη, ότι η δύναμη ενός ηγέτη μετριέται από το ποιον μπορεί να κατατροπώσει». «Υπάρχει κάποιος, εξαιρετικά δημοφιλής στις μέρες μας, τουλάχιστον στα μέσα ενημέρωσης, που πρότεινε ότι η ενσυναίσθηση είναι ένδειξη αδυναμίας των δυτικών κοινωνιών», είπε η Χάρις.
«Αδιανόητο. Αντιθέτως, η περιέργεια, η φροντίδα και το ενδιαφέρον για την ευημερία των άλλων είναι δείγματα δύναμης».
Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, είχε επικρίνει τη Δημοκρατική κυβέρνηση των ΗΠΑ και τη στάση της απέναντι στη μετανάστευση, σε συνέντευξή του με τον podcaster Τζο Ρόγκαν τον Μάρτιο. «Η θεμελιώδης αδυναμία του δυτικού πολιτισμού είναι η ενσυναίσθηση, ή μάλλον η κατάχρησή της. Εκμεταλλεύονται ένα “σφάλμα” του δυτικού πολιτισμού, που είναι η ενσυναισθητική αντίδραση», είχε δηλώσει ο Μασκ.
Ο ΜακΓκραθ παρουσίασε την Χάρις ως «μία από τις πιο επιτυχημένες γυναίκες στην ιστορία», προσθέτοντας ότι «το καλύτερο έργο της βρίσκεται μπροστά της». Εκείνη απάντησε αστειευόμενη: «Είμαι άνεργη αυτή τη στιγμή». Η είσοδος και η έξοδός της από τη σκηνή συνοδεύτηκαν από standing ovation και τη μουσική υπόκρουση του Halo της Beyoncé.
Η Κάμαλα Χάρις αναφέρθηκε στα παιδικά της χρόνια και την πολιτική της πορεία, αφηγούμενη περιστατικά από τη θητεία της ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, μεταξύ άλλων και τις διαπραγματεύσεις της με τον διευθύνοντα σύμβουλο της JP Morgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον.
Δεν ανέφερε καθόλου, ονομαστικά, τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Τζέι Ντι Βανς, ούτε και τη στενή εκλογική της ήττα στις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου. Στο τέλος της ομιλίας της, άφησε αιχμές για την εξωτερική και εμπορική πολιτική της νέας κυβέρνησης Τραμπ:
«Ανησυχώ ειλικρινά για το τι συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή», ανέφερε.
«Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε την Ιστορία. Είναι κρίσιμο να θυμόμαστε τη δεκαετία του 1930. Η Ιστορία μας έχει διδάξει ότι ο απομονωτισμός δεν ισοδυναμεί με προστασία. Πρέπει να θυμόμαστε τη σημασία της διασύνδεσης μεταξύ εθνών. Την αξία των σχέσεων εμπιστοσύνης, της φιλίας, της ακεραιότητας, της ειλικρίνειας» τόνισε η πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.
Η Χάρις προσπάθησε να μετατρέψει προσωπικές της εμπειρίες, πολλές από τις οποίες περιγράφονται στο βιβλίο της του 2019, σε μηνύματα ζωής για τους παρευρισκόμενους. «Συχνά υπήρξα η πρώτη γυναίκα σε μια θέση, παρά τις αποθαρρύνσεις», είπε.
«Δεν ακούω το "όχι". Το τρώω για πρωινό. Δεν το ακούω μέχρι την 10η φορά. Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσες φορές, άμεσα ή έμμεσα, μου είπαν: “Δεν είναι η ώρα σου. Δεν είσαι έτοιμη. Αυτοί δεν είναι έτοιμοι. Μην τους ακούτε. Αυτό εννοώ όταν λέω να χειροκροτούμε τη φιλοδοξία» συνέχισε.
Αναφερόμενη στην τεχνητή νοημοσύνη, η Χάρις επεσήμανε ότι πολλοί Αμερικανοί τη φοβούνται, επειδή απειλεί θέσεις εργασίας και μπορεί να διαδώσει παραπληροφόρηση. «Είναι σημαντικό να γιορτάζουμε την καινοτομία αλλά, και ίσως μιλάει εδώ η εισαγγελέας μέσα μου, πρέπει να ρωτήσουμε: υπάρχουν ευάλωτοι άνθρωποι και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους προστατεύσουμε;» διερωτήθηκε.