ΦΩΤΙΕΣ

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα οδηγήσει σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση» των πληθυσμών Facebook Twitter
Φωτογραφία: Pexels
0

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα καταστεί ανεξέλεγκτη ακόμη και με μόλις 1,5°C αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, οδηγώντας σε «καταστροφική εσωτερική μετανάστευση». Σύμφωνα με νέα μελέτη, αυτό το σενάριο ενδέχεται να εκτυλιχθεί ακόμη κι αν η μέση αύξηση της θερμοκρασίας της τελευταίας δεκαετίας, που είναι 1,2°C, συνεχιστεί στο μέλλον.

Από τη δεκαετία του 1990, η τήξη των πάγων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική έχει αυξηθεί τέσσερις φορές εξαιτίας της κλιματικής κρίσης και τώρα είναι η κύρια αιτία της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.

Ο διεθνής στόχος να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από τους 1,5°C είναι ήδη σχεδόν ανέφικτος. Ωστόσο, η νέα ανάλυση έδειξε ότι ακόμη και αν οι εκπομπές ορυκτών καυσίμων μειωθούν δραστικά ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, η στάθμη της θάλασσας θα αυξάνεται κατά 1 εκατοστό τον χρόνο μέχρι το τέλος του αιώνα — ταχύτερα απ’ ό,τι μπορούν τα κράτη να κατασκευάσουν παράκτιες υποδομές προστασίας.

Η θερμοκρασία της Γης φαίνεται πως θα αυξηθεί κατά 2,5°C έως 2,9°C, κάτι που μάλλον θα προκαλέσει την κατάρρευση των τεράστιων πάγων στη Γροιλανδία και τη δυτική Ανταρκτική. Αν αυτοί οι πάγοι λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει έως και 12 μέτρα, κάτι που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Σήμερα, περίπου 230 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε περιοχές έως 1 μέτρο πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, και 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περιοχές έως 10 μέτρα.

Ακόμα κι αν η στάθμη της θάλασσας ανέβει μόνο κατά 20 εκατοστά μέχρι το 2050, αυτό μπορεί να προκαλέσει πλημμύρες που θα κοστίζουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο στις 136 μεγαλύτερες παράκτιες πόλεις του κόσμου. Αυτό θα επηρεάσει πολύ αρνητικά τη ζωή και την επιβίωση των ανθρώπων που ζουν εκεί.

Οι επιστήμονες λένε ότι ακόμα και μια μικρή μείωση στην αύξηση της θερμοκρασίας είναι πολύ σημαντική, γιατί βοηθάει να ανεβαίνει πιο αργά η στάθμη της θάλασσας και δίνει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε.

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκαλεί η κλιματική κρίση και πλέον συμβαίνει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε. Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι αν κρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 1,5°C, θα αποφύγουμε τα χειρότερα, αλλά τώρα βλέπουμε ότι αυτό δεν ισχύει για τη θάλασσα.

Οι επιστήμονες λένε ότι η «ασφαλής» θερμοκρασία για να μην λιώσουν οι πάγοι ίσως είναι ακόμα πιο χαμηλή, γύρω στο 1°C ή και λιγότερο. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 1 έως 2 μέτρα είναι πια βέβαιη. Στη Βρετανία, αν ανέβει η θάλασσα 1 μέτρο, μεγάλα μέρη όπως οι περιοχές Φενς και Χάμπερσάιντ θα βρεθούν κάτω από το νερό.

Με πληροφορίες από Guardian

Περιβάλλον
0

ΦΩΤΙΕΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Περιβάλλον / Το λιώσιμο των πάγων απειλεί την τροφή και το νερό δύο δισ. ανθρώπων, προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Έκθεση της Unesco υπογραμμίζει την «άνευ προηγουμένου» απώλεια των παγετώνων της Γης που οφείλεται στην κλιματική κρίση και απειλεί τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τις πηγές νερού
LIFO NEWSROOM
Οι θερμοκρασίες ρεκόρ που καταγράφηκαν το 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων και την άνοδο της στάθμης των θαλασσών

Περιβάλλον / Οι θερμοκρασίες ρεκόρ του 2024 επιτάχυναν το λιώσιμο των πάγων

Οι μέσες ετήσιες θερμοκρασίες το 2024 ήταν κατά 1,55° Κελσίου υψηλότερες σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, ξεπερνώντας κατά 0,1° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ του 2023, επεσήμανε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Περιβάλλον / Είναι αυτό το τέλος για τα αγάλματα moai του Νησιού του Πάσχα;

Η αυξανόμενη διάβρωση, οι πυρκαγιές και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τα εμβληματικά μονολιθικά αγάλματα της Ράπα Νούι. Οι κάτοικοι καλούνται να αποφασίσουν: διάσωση ή φυσική φθορά;
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβάλλον / Η ΕΕ θέτει στόχο μείωσης των εκπομπών άνθρακα κατά 90% έως το 2040 με πιστώσεις από αναπτυσσόμενες χώρες

Περιβαλλοντικές οργανώσεις και επιστημονικές ομάδες εκφράζουν οργή, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση υπονομεύεται από τις πιστώσεις, που θεωρούνται ευρέως αναποτελεσματικές
LIFO NEWSROOM