Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Παραδοσιακά Μπακάλικα, Deli

Το Μαντρί

Η ιστορία του ξεκινά από το 1979 και έχει συνδεθεί άρρηκτα με άριστης ποιότητας ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα – πάνω από 300, από Έλληνες παραγωγούς. Έχει εξαιρετική η συλλογή τυριών, από μελίχλωρο Λήμνου, λαδογραβιέρα Ζακύνθου, σπάνιο πικάντικο λαδοτύρι Ζακύνθου, κρασοτύρι από την Κω μέχρι τουλουμοτύρι Πάρου και κασέρι Βοΐου. Διαθέτει, επίσης, βούτυρο γάλακτος αλλά και ποικιλία από τοπικά ποιοτικά αλλαντικά, εξαιρετικά όσπρια, γιαούρτι, γάλα, παξιμάδια, ζυμαρικά, πίτες αλλά και είδη κάβας.
Γράμμου 41, Βριλήσσια, 210 8030484

Αλεξανδρής - Παραδοσιακά τρόφιμα

Ένα νεο-μπακάλικο με παραδοσιακά προϊόντα μικρών παραγωγών από διάφορες γωνιές της Ελλάδας που «τρέχει» με γνώση και αγάπη ο Θύμιος Αλεξανδρής, η δεύτερη γενιά της οικογένειας. Το ψυγείο του κρύβει μια απίστευτη ποικιλία ελληνικών τυριών απ’ όλες τις ελληνικές γωνιές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παίζει δυνατά και στα αλλαντικά. Στα ράφια του θα βρείτε ζυμαρικά χειροποίητα, όσπρια, μαρμελάδες, σάλτσες και γλυκά του κουταλιού.
Ηρώων Πολυτεχνείου 30, Ηλιούπολη, 210 9918730

Αρετούσα

Η Αρετούσα, όπως δηλώνει και η ονομασία, σε ταξιδεύει με τα ψαγμένα προϊόντα της στην Κρήτη. Στο ψυγείο της φιγουράρουν γραβιέρα Χανίων, κεφαλογραβιέρα Μιτάτου παλαιωμένη 2 ετών, φρέσκος ανθότυρος, ξινομυζήθρα και στάκα Χανίων αλλά και ξύγαλο. Μεγάλη ποικιλία σε παξιμάδια, σταροκούλουρα, παξιμάδια μελιού, χειροποίητα ζυμαρικά αλλά και σε τραχανά.
Παπαστράτου 29-31, Γκύζη, 210 6452778

Benito delicatessen

benito Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ένα από τα πιο ενημερωμένα delicatessen με ιστορία από το 1980, και μεγάλη ποικιλία σε ιταλικά τυριά (πεκορίνο, παρμεζάνα, μοτσαρέλα, μασκαρπόνε) και αλλαντικά (προσούτο, λουκάνικα, σαλάμια με διάφορες επικαλύψεις), και μια εντυπωσιακή βιτρίνα αφιερωμένη στα πολίτικα εδέσματα. Ανάμεσα σε άλλα θα βρείτε υπέροχη καπνιστή μελιτζανοσαλάτα, ιμάμ μπαϊλντί (το αυθεντικό, χωρίς κιμά, με κρεμμύδι, ντομάτα και πιπεριά), ταμπουλέ, εσμέ (ελαφρά καυτερό ντιπ ντομάτας για τα πιτάκια σας), πεντανόστιμα ντολμαδάκια γιαλαντζί, πιπεριές γεμιστές, ταραμοσαλάτα, λαχανοντολμάδες, κόκκινα πιπεράκια cherry γεμιστά με τυροκαυτερή, χταποδάκι, γαύρο μαρινάτο, πατατοσαλάτα.
Γρηγορίου Λαμπράκη 63, Γλυφάδα, 21 0960 4700

Γρατσάνης - Τυροκομικά Μόρνου

Δίπλα στον ποταμό Μόρνο, στο χωριό Καστράκι Φωκίδας, τα Τυροκομικά Μόρνου Γρατσάνης συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση δεκαετιών στην παραγωγή τυροκομικών, γαλακτοκομικών ειδών αλλά και παραδοσιακών ζυμαρικών, τροφοδοτώντας, μεταξύ άλλων, και το κατάστημα της Αθήνας. Φέτα ΠΟΠ, κεφαλοτύρι, ανθότυρο, τυρί αιγοπρόβειο, μανουρομυζήθρα, γραβιέρα αλλά και γιαούρτι κατσικίσιο, πρόβειο, ξυνόγαλο και βούτυρο είναι μερικά από τα προϊόντα που προτείνει, όπως και οι αλοιφές, τυροκαυτερή, τζατζίκι, γαλοτύρι. Ενδιαφέρουσα είναι και η ποικιλία του σε ζυμαρικά (τραχανάδες, λαζάνια, χυλοπίτες κ.ά).
Ούλωφ Πάλμε 33, Ζωγράφου, 213 0255665

Ηπειρώτισσα

Delicatessen, φούρνος, ζαχαροπλαστείο, παντοπωλείο με είδη μαναβικής: όλα αυτά θα τα βρείτε σε έναν χώρο που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια στην περιοχή, διαθέτοντας ποικιλία σε ποιοτικά τυριά, αλλαντικά, ζυμαρικά και σάλτσες, ενώ από τον φούρνο βγαίνουν ψωμί προζυμένιο πέτρας, πολύσπορο και διάφορα κουλούρια, κριτσίνια κ.ά. Τα εξαιρετικά γλυκά του αλλά και το έτοιμο φαγητό είναι άλλος ένας λόγος να το επισκεφθείτε. 
λεωφ. Ευελπίδων 32, Βούλα, 210 895392

Ergon House

Μέσα σε ένα καλόγουστο περιβάλλον βρίσκεις οπωροπωλείο με φρέσκα λαχανικά, κρεοπωλείο και έναν φούρνο με ποικιλία σε ψωμιά και κουλούρια. Μεγάλη ποικιλία deli προϊόντων που μπορείς να αγοράσεις για το σπίτι. 
Μητροπόλεως 23, 210 0109090

Αραπιάν

arapian Facebook Twitter
Δεν είναι καθόλου τυχαίο που καθημερινά έχει ουρά!

Από το 1935 η εταιρεία Αραπιάν παράγει ποιοτικό παστουρμά και σουτζούκι. Σήμερα, ο Φάνης Θεοδωρόπουλος, η τρίτη γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, συνεχίζει με το ίδιο πάθος στα Καραμανλίδικα του Φάνη. Εδώ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών ελληνικών τυριών, αλλαντικών, ζυμαρικών και θα σταθείτε στον εξαιρετικό αυτό χώρο που είναι ιδανικός για τους υπέροχους μεζέδες τους οποίους θα συνοδεύσεις με τσίπουρο ή κρασί. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που καθημερινά έχει ουρά!
Ευριπίδου 41 & Καραμανλίδικα του Φάνη, Σωκράτους 1, 210 3254184

Μανιταριών Γεύσεις

Όλος ο κόσμος των μανιταριών, από φρέσκα καλλιεργήσιμα και άγρια, τρούφες και αποξηραμένα, μέχρι ζυμαρικά με μανιτάρια, ριζότο, σούπες και έτοιμους μεζέδες μανιταριών. Στα ράφια του θα ανακαλύψετε και μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων που σε ταξιδεύουν στην αυθεντική Ελλάδα.
Τατοΐου 122, Νέα Ερυθραία, 210 6203354

Ελληνικά καλούδια

Ένα μικρό μαγαζί στη σκιά της Ακρόπολης με ψαγμένα προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς .Θα βρείτε από βουβαλίσιο και γίδινο γάλα, βοτανοτύρι, χαρουπόμελο, χυλοπίτες από την Τήνο, λαδοπαξίμαδα, όσπρια, μέχρι βιολογικό ξινό τραχανά Τρικάλων, μέλι θυμαρίσιο, βούτυρα ξηρών καρπών αλλά και βότανα από τα ελληνικά βουνά. 
Χατζηχρήστου 8, Κουκάκι, 210 9224060

Dégustation

Ένα delicatessen που λειτουργεί πάνω από 18 χρόνια και μας συστήνει μια μεγάλη ποικιλία από τυριά και αλλαντικά από επιλεγμένους παραγωγούς του εξωτερικού και της Ελλάδας. Μερικά από τα προϊόντα του είναι το προσούτο αγριοκάτσικου και το σαλάμι ελαφιού από τη Σαρδηνία, τα αρνίσια λουκάνικα, το σαλάμι με τρούφα, η χοιρινή πιπεράτη σέλα, το προσούτο από αρνάκι γάλακτος, το χαμόν Σεράνο, το φουαγκρά, αλλά και το χαβιάρι, το αυγοτάραχο και, φυσικά, τα εξαιρετικά τυριά.
Κουμπάρη 5, Κολωνακίου, 210 3627744

Μανδραγόρας

mandragoras Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όλος ο κόσμος των μπαχαρικών και των μυριστικών σε αγκαλιάζει μόλις περάσεις το κατώφλι του Μανδραγόρα. Στο ψυγείο μεζέδες από την Ελλάδα και στα ράφια όσπρια βιολογικά, λούπινα, τσάι του βουνού από τον Ταΰγετο, φάβα Σαντορίνης, αρωματικά ρύζια, όλων των ειδών τα αλεύρια, ξηροί καρποί, όποιο είδος τραχανά τραβάει η όρεξή σου, μέχρι γιουφκά, καυτερό πιπέρι από το Χαλέπι, μπαχαρικά από το Μαρόκο και πάπρικα Ισπανίας.
Δημ. Γούναρη 14Α, Πειραιάς, 210 4172961

Μπατανιάν

Η οικογένεια Μπατανιάν έχει παράδοση που κρατά από το 1922, όταν ήρθε από την Καισάρεια και εγκαταστάθηκε στην Κοκκινιά του Πειραιά, ξεκινώντας ένα μικρό εργαστήριο που έφτιαχνε παστουρμά και πολύ καλό σουτζούκι. Η οικογενειακή ιστορία συνεχίζεται με την παραγωγή εξαιρετικών αρμένικων προϊόντων όπως ο παστουρμάς και το αρμένικο σουτζούκι, ο καβουρμάς, η καπνιστή γλώσσα, το προσούτο μοσχάρι, η πηχτή, το κεμπάπ, τα παστουρμαδοπιτάκια και τα λουκάνικα. Εκεί θα βρείτε, επίσης, ελληνικά τυριά, έτοιμα ντολμαδάκια, ωραία μελιτζανοσαλάτα και μαντί. 
Πλάτωνος 5, Καλλιθέα, 210 9571934

Πανδαισία

Ένα παραδοσιακό παντοπωλείο που τιμά τα ελληνικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Εδώ θα ανακαλύψετε μικρούς παραγωγούς και ιδιαίτερα τρόφιμα από όλο τον κόσμο που έχουν επιλεγεί με γνώση και προσοχή και εξασφαλίζουν μια ποικιλία αγνών υλικών και γεύσεων αυθεντικών. Όσπρια, αλεύρια, μπαχαρικά, ζυμαρικά, μέλια, αρτοποιήματα, ροφήματα και σάλτσες είναι μέσα στις επιλογές που προσφέρει, ενώ το ψυγείο του διαθέτει μεγάλη ποικιλία τυριών, αλλαντικών, μεζέδων, κρεατικών, θαλασσινών, αλλά και πίτες. Η κάβα δίνει ιδέες για κρασιά και μπίρες.
Αγ. Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, 210 6017731

Κουτρομάνος - Παντοπωλείο

Εκτός από τα τυροκομικά (φέτα, φρέσκο κατσικίσιο βούτυρο, βλάχικο τυρί, γραβιέρα, κεφαλογραβιέρα, τσαλαφούτι ΠΟΠ) που φτιάχνονται από ντόπιο γάλα στο Καρπενήσι, σε αυτό το παντοπωλείο θα ανακαλύψετε ωραιότατες ντόπιες πίτες και αλλαντικά, εξαιρετικά προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα, όπως ζυμαρικά από τη Σπερχειάδα και τα Τζουμέρκα, τραχανά, χυλοπίτες και μέλι Ευρυτανίας, αλλά και λικέρ κουμκουάτ από την Κέρκυρα.
πλατεία Αγίου Θωμά, Παπαδιαμαντοπούλου 130, 210 7754805

Μιράν

miran Facebook Twitter
Εδώ θα βρείτε και παστουρμά χωρίς τσιμένι που δεν μυρίζει.

Γνωστό delicatessen με ιστορία από το 1922 και μεγάλη ποικιλία σε παστουρμά, σουτζούκι μερακλίδικο, λουκάνικο αέρος από μοσχάρι και καβουρμά. Θα βρείτε επίσης παστουρμά χωρίς τσιμένι που δεν μυρίζει, παστουρμά βοδινό, πρόβειο, βουβαλίσιο, καβουρμά, γλώσσα βοδινή καπνιστή, παστράμι βοδινό με πιπέρι και κορίανδο, πηχτή. Στο κεντρικό μοναστηριακό τραπέζι μπορείτε να καθίσετε για δοκιμή ή για ένα ωραίο γρήγορο τσιμπολόγημα με αλλαντικά και κρασί.
Ευριπίδου 45, Αθήνα, 210 3217187

…περί Λέσβου

Εδώ είναι συγκεντρωμένοι γαστρονομικοί θησαυροί από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Λήμνο, και απίθανα, αυθεντικά καλούδια: χάχλες φτιαγμένες με παρακοιλιώτικο πρόβειο γάλα και λισβοριανό σιτάρι που οι γυναίκες του αγροτουριστικού συνεταιρισμού της περιοχής ξεραίνουν στον ήλιο, αλλιώτικος τραχανάς, λιμπιστική ποικιλία γαλακτοκομικών προϊόντων, βότανα, ελαιόλαδα, μαρμελάδες, λικέρ και γλυκά του κουταλιού.  
Αθηνάς 27, Μοναστηράκι, 210 3233227

Θανόπουλος

Είναι το σούπερ-μάρκετ των ονείρων κάθε foodie: έχει όλα όσα πρέπει να διαθέτει ένα μεγάλο σούπερ-μάρκετ που αγαπά τη μαγειρική, όπως και όλα τα μοναδικά υλικά που εισάγονται απευθείας από την Αγγλία και την Αμερική. Μεγάλη είναι και η συλλογή του τυριών και αλλαντικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει, επίσης, εξειδικευμένα υλικά ζαχαροπλαστικής, πολύ καλό κρεοπωλείο και μανάβικο με καλής ποιότητας φρούτα και λαχανικά.
Ελαιών 38, Ν. Κηφισιά / Αδριανού & Δραγούμη 6, Κηφισιά / Χαριλάου Τρικούπη 164 & Αίαντος, Ν. Ερυθραία

Παραδοσιακό Μπακάλικο

Ο Γιάννης Βογιατζιδάκης, γνωστός ως Μπακαλογιάννης, έχει πάθος με την αναζήτηση ποιοτικών προϊόντων και παραγωγών απ’ όλη την Ελλάδα. Ως γνήσιος Κρητικός, όμως, δείχνει προτίμηση στα καλύτερα προϊόντα της ιδιαίτερης πατρίδας του. Στα ψυγεία του φιγουράρουν εκλεκτά τυριά από το Ρέθυμνο και όχι μόνο, και στα ράφια του αυγά βιολογικά, αλλαντικά, φακές Εγκλουβής, χειροποίητος χαλβάς βολιώτικος, εξαιρετικά τουρσιά, χειροποίητα ζυμαρικά, υπέροχα ψωμιά, ξηροί καρποί. Διαθέτει μικρή κάβα με ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα, ενώ έχει δώσει έμφαση στη μαναβική, χάρη στη μεγάλη ποικιλία του σε φρούτα και λαχανικά.
πλ. 28ης Οκτωβρίου 2, Ηλιούπολη, 210 9954500 / Πρόκλου 31, πλ. Βαρνάβα, Παγκράτι, 210 7560055

Νora’s Deli

noras deli Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Nora’s Deli είναι ένα παντοπωλείο-delicatessen το οποίο διαθέτει μια εκπληκτική επιλογή από ντόπια και εισαγόμενα προϊόντα άριστης ποιότητας που τιμούν οι κάτοικοι της περιοχής και όχι μόνο. Στα ράφια του βρίσκονται χειροποίητα ζυμαρικά από την Ελλάδα και την Ιταλία, τεράστια συλλογή μαρμελάδων και chutney (από τα ελάχιστα σημεία της πόλης όπου υπάρχει η μοναδική σειρά «Tracklements»), ψωμιά χειροποίητα, βιολογικά φρούτα και λαχανικά, αυγά από τη Χίο, φρέσκοι χυμοί, μπίρες από μικρές ζυθοποιίες, πίτες από την Κρήτη, υλικά για έθνικ μαγειρική, προϊόντα υγιεινής διατροφής, τα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα. Ο κεντρικός πάγκος του αποτελεί τον παράδεισο των τυριών και των αλλαντικών, ενώ στα μεγάλα συν του μαγαζιού είναι η ευγένεια των ανθρώπων που εξυπηρετούν και η επιλεγμένη κλασική μουσική που συνοδεύει τις αγορές μας.
Αναγνωστοπούλου 11, Κολωνάκι, 210 3389349

Το Έγγαλο

Παραδοσιακό μπακάλικο με προϊόντα από την Κρήτη, που πήρε την ονομασία του από το γαλακτοφόρο πρόβατο που γεννά και παράγει γάλα στη Μεγαλόνησο, έχει να προσφέρει πολλές και διάφορες κρητικές γραβιέρες ΠΟΠ, εξαιρετικά τυριά από το Ρέθυμνο και τα Χανιά, όπως γαλομυζήθρα, μέλι, ρακή και εξαιρετικές χυλοπίτες. 
Τρίτωνος 47, Π. Φάληρο, 210 9847051

Mastiha Shop

Στο μαγικό προϊόν, τη μαστίχα, και στις ποικίλες εκδοχές της είναι αφιερωμένο το Mastiha Shop. Φέρνει φυσική μαστίχα, μαστίχα σε σκόνη, λουκούμια, μαστιχοπέταλα, καραμέλες, αμυγδαλωτά, κουλουράκια και παξιμαδάκια, λικέρ μαστίχα και ούζο.
Πανεπιστημίου 6 & Κριεζώτου, Σύνταγμα, 210 3632750

Το Δίκταμο

Το ξεκίνησαν το 1999 η Κάλια και ο Γιώργος, που θέλησαν να φέρουν στα ράφια τους ό,τι παράγει η ελληνική γη. Έτσι, λοιπόν, φέρνουν αυγά ελευθέρας βοσκής, πέστροφες από τον Ορχομενό, βουβαλίσιο γάλα, κατσικίσιο κεφίρ, ζυμαρικά, δημητριακά, όσπρια και βότανα από τα βουνά της Κρήτης, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, μέλι και μπαχαρικά, βιολογικά φρούτα και λαχανικά. Η κάβα τους περιλαμβάνει κρασιά και τσικουδιές.  
Καραολή & Δημητρίου 63, Βύρωνας, 210 7658530

Provence Deli

provence Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Μοναδικό τυροπωλείο εκλεκτών και σπάνιων ξένων τυριών που αναζητά με πάθος και γνώση ο ιδιοκτήτης Γιώργος Κυριακόπουλος. Στα ψυγεία του φιλοξενούνται πικάντικα τυριά ωρίμανσης, σκληρά, τύπου Gruyère, ιδιαίτερα, όπως μπρικ πρόβειο με τρούφα Agour, gouda κατσικίσια με μαύρη τρούφα, τυριά μεγάλης έντασης, μπλε αλλά και ελληνικά. Επίσης, βούτυρα, κρέμες, γιαούρτια, μεγάλη ποικιλία σε αλλαντικά, σολομό γαρίδες, χαβιάρι, θαλασσινά. Στα ράφια του φιγουράρουν μαρμελάδες, μέλι, chutney, ζυμαρικά χωρίς γλουτένη, μπαχάρια, πιπέρια, πίκλες, τουρσιά, αποξηραμένα φρούτα και αρτοσκευάσματα. Η κάβα του διαθέτει μια καλή συλλογή κρασιών από τον ελληνικό και παγκόσμιο αμπελώνα. 
Θεοφάνους 12, Αμπελόκηποι, 210 8981435   

Gastronio

Το «Θυμάρι του Στρέφη» άλλαξε ιδιοκτησία και ονομασία, αλλά παραμένει παραδοσιακό μπακάλικο με εξαιρετικά προϊόντα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από αλλαντικά, τυριά, δημητριακά μέχρι ταχίνι και γλυκά του κουταλιού από τον Βόλο. 
Καλλιδρομίου 51Α, Εξάρχεια, 210 3300384

Μπαχάρ

Οι παλιές, ξύλινες προθήκες του ευωδιαστού Μπαχάρ είναι γεμάτες βότανα και μπαχαρικά από κάθε γωνιά του πλανήτη, αποξηραμένα φρούτα κρέμονται από το ταβάνι του, ενώ έχει μεγάλη ποικιλία σε πιπέρια, αλάτια, όσπρια, δημητριακά κ.ά.
Ευριπίδου 31, 210 3217225

Groceristas

Το βιολογικό delicatessen στο Παγκράτι είναι ένας μικρός χώρος που ειδικεύεται στα οργανικά βιολογικά προϊόντα από διάφορα μέρη της γης. Εκεί θα βρείτε τεράστια βάζα με σκόνες και σπόρους σε διάφορα χρώματα, υπερτροφές, βότανα και μπαχαρικά, ελληνικό φαγόπυρο, ανθό αλατιού από τη Μάνη και αλάτια από Χαβάη, Περσία και Ιμαλάια, μέλι από την Ικαρία, μεγάλη ποικιλία προϊόντων χωρίς γλουτένη και ιδιαίτερους χυμούς φρούτων από την Ιταλία.
Ευφρονίου 31-33, Παγκράτι, 213 0326323

Wok Shop

wok shop Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Προσφέρεται μεγάλη ποικιλία σε ασιατικά προϊόντα, από σάλτσες, νουντλς, ρύζι, λαχανικά, μπαχαρικά, τροπικά φρούτα και φύκια για σούσι μέχρι γλυκά. Στα ψυγεία του έχει θαλασσινά, πάπιες, κρέας, ορεκτικά με κρέας, φύλλα και ζύμες, παγωτά και ζύμες με γλυκιά γεύση. Για όσους θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην ασιατική κουζίνα υπάρχουν μαγειρικά σκεύη, μαχαίρια και αξεσουάρ.
Asian Food Market, λεωφ. Ελαιών 35, Κηφισιά, 210 6206008 / Σκούφου 2-4, Σύνταγμα, 215 5003849

Μαράθη - Κρητικά Προϊόντα

Ο Μανώλης Αθητάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ανώπολη Χανίων. Μαθημένος στις μυρωδιές και τις γεύσεις της πατρίδας του, άνοιξε έναν φιλόξενο χώρο για να μοιραστεί την εμπειρία των αυθεντικών προϊόντων της πατρίδας του. Μερικά από αυτά είναι τα εξαιρετικά τυριά που φέρνει, ακόμα και αυθεντικά της «τρύπας», τα αλλαντικά, μια μεγάλη ποικιλία σε παξιμάδια, ντάκους και μπουκιές, το ελαιόλαδο, τα κρασιά, η τσικουδιά και το αληθινό παραδοσιακό ξίδι. Δοκιμάστε τα ζυμαρικά, τις πίτες, τις έτοιμες σάλτσες, το θυμαρίσιο μέλι, τα γλυκά κουταλιού κ.ά.
Κατεχάκη 70, Νέο Ψυχικό, 210 6777834

Νήριτον

Φιλόξενο παραδοσιακό παντοπωλείο με προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς στο ισόγειο ενός γοητευτικού νεοκλασικού. Εκεί θα ανακαλύψετε νόστιμους θησαυρούς όπως χαλβά χωρίς ζάχαρη, όσπρια και ρύζι βιολογικό, και μια ποικιλία από γευστικά ορεκτικά: ντολμαδάκια, κρητικούς κολοκυθανθούς, τουρσιά, βουτήματα, κουλουράκια κ.ά.
Χέυδεν 2 & Μαυροματαίων, 210 8816825

Select Salmon House

Ένα delicatessen όπου κόβουν τον καπνιστό σολομό στο χέρι και προσφέρουν ποιοτικό μπρικ και χαβιάρι. Στα ράφια τους θα βρεις εκλεκτά βιολογικά, ελληνικά και διεθνή προϊόντα, από σαλάμι Μιλάνου, μορταδέλες και ζαμπόν με τρούφα μέχρι ζαμπόν Le Foué και φουαγκρά, από γραβιέρα Νάξου μέχρι πεκορίνο με τρούφα και ροκφόρ.  
Kων/νου Kαραμανλή 3, Μελίσσια, 210 8037498

Κρεοπωλεία

Κρεοπωλείο «Ο Γιάννης»

giannis Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ο Γιάννης Μαρόλης είναι ο κρεοπώλης των Εξαρχείων που έχει φτιάξει τον δικό του μύθο, τον οποίο ακολουθούν όσοι αναζητούν το καλύτερο κρέας. Στο μαγαζί του θα βρείτε πάντα φρέσκα ελληνικά κρέατα, βιολογικά ή μη, σε ιδιαίτερες κοπές και δικές του παρασκευές, από λουκάνικα, γαρδούμπες, κοκορέτσι, υπέροχα μπιφτέκια, κεμπάπ και αρνάκι στη λαδόκολλα μέχρι γεμιστά ρολά κ.ά. Εκείνος και η γυναίκα του, Γωγώ, λατρεύουν αυτό που κάνουν, κι αυτό φαίνεται.
Kαλλιδρομίου 51 & Mπενάκη, Eξάρχεια, 210 3301230

Κρεοπωλείο Ο Στέλιος

Η ιστορία του κρεοπωλείου «Ο Στέλιος» πάει πίσω στο 1965. Σήμερα στο τιμόνι βρίσκονται οι γιοι του, Νίκος και Μπάμπης Στραβαχιλλέας, που έχουν αναζητήσει ψαγμένους κτηνοτρόφους για να προμηθεύονται ποιοτικά προϊόντα. Στο ανοιχτό παρασκευαστήριό τους ετοιμάζουν χειροποίητα μπιφτέκια από μοσχάρι, κοτόπουλο και γαλοπούλα, μπέργκερ με ελληνική γραβιέρα. Επίσης, φτιάχνουν σμυρναίικα σουτζουκάκια και κεφτεδάκια, εξοχικό στη λαδόκολλα με ό,τι κρέας επιθυμείς, τηγανιές από κοτόπουλο έτοιμες για μαγείρεμα, διάφορα είδη ρολών από χοιρινό ή μοσχάρι, λουκάνικα με άρωμα πορτοκαλιού και ψαρονέφρι γεμιστό με τυρί και τυλιγμένο με μπέικον. Τα σνίτσελ πανάρονται μπροστά σας.
Λ. Παπαναστασίου 37, Καστέλλα, 210 4120066

Ευβιότοποι

Τα καταστήματα «Ευβιότοποι» αξιοποιούν την παραγωγή της φερώνυμης φάρμας, όπου παράγεται κρέας από ζώα που εκτρέφονται με 100% βιολογικές τροφές, μεγαλώνουν με ήπιους ρυθμούς και κινούνται σε άνετους χώρους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές της βιολογικής κτηνοτροφίας. Θα βρείτε μοσχάρι, χοιρινό, πουλερικά χωρίς ορμόνες, αρνί και κατσίκι που τρέφονται μόνο με γρασίδι, και κρεατοσκευάσματα που φτιάχνονται στη σύγχρονη και καινοτόμο μονάδα τυποποίησης. Αξίζει να δοκιμάσετε και τις εξαιρετικές κρεατόπιτες.
Αγγελοπούλου 4, Νέο Ψυχικό, 210 6777730 / Λεωφ. Κηφισίας 359, Ερυθραία, 210 6777173

Drakoulis Meat

drakoulis Facebook Twitter

Μπορεί να λειτουργεί από το 1987, όμως ο εκσυγχρονισμός αυτού του μοντέρνου κρεοπωλείου προσφέρει αμέτρητες επιλογές premium κρεάτων απ’ όλο τον κόσμο. Θεωρείται ένας από τους must χώρους για foodies. Εδώ θα βρείτε όλα τα prime cuts κρεάτων, εισαγόμενων και ελληνικών, αλλά και μερικά από τα πιο σπάνια είδη κρέατος. Επίσης, υπάρχουν αλλαντικά και μια τεράστια επιλογή από συνοδευτικά και άλλα υλικά μαγειρικής. Εδώ γνωρίζουν καλά από κρέας, οπότε μην ντραπείτε να ρωτήσετε. Θα σας λύσουν όλες τις απορίες.
Βασιλέως Παύλου 103, Βούλα, 210 8955655

Παπούλιας

Στο κρεοπωλείο του Παπούλια, που μετράει πάνω από 40 χρόνια παρουσίας, θα βρείτε ελληνικά αρνιά και κατσίκια, χοιρινά από τη Σπάρτη και μοσχάρια από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Εξαιρετικές είναι οι παρασκευές τους, το κοκορέτσι, τα γαρδουμπάκια, το χοιρινό κοντοσούβλι, οι σεφταλιές και το αρνίσιο ρολό.
Πύρρωνος 4-6, πλατεία Βαρνάβα, 210 7518000

Κρεοτεχνείο Γεωργιάδης

Στον Γεωργιάδη, στο Πικέρμι, θα βρεις ό,τι πεθυμήσει η ψυχή σου. Από ποιοτικά κρέατα και χειροποίητα αλλαντικά που φτιάχνουν μόνοι τους μέχρι τυριά από Έλληνες παραγωγούς και είδη delicatessen.
Λεωφ. Μαραθώνος 82, Πικέρμι, 210 6039870

Μπούμπας

mpoumpas Facebook Twitter

Ο Γιώργος Μπούμπας αναζητά το καλύτερο κρέας στον τόπο του, την Ήπειρο, δηλαδή μαύρο χοίρο, αμνοερίφια αλλά και κοτόπουλα από ντόπιους παραγωγούς. Στο δικό του ωριμαντήριο θα βρεις μπριζόλες που έχουν ωριμάσει για 90 ημέρες και στο ψυγείο τυριά από το οικογενειακό τυροκομείο αλλά και προϊόντα delicatessen.
Κουντουριώτου 1, Μελίσσια, 210 6133019

Νάξια Επιλογή

Στο κρεοπωλείο με τα παραδοσιακά προϊόντα της Νάξου ο Αρτέμης Περιστεράκης τιμά το νησί του. Προμηθεύεται αρνιά και κατσίκια από τις ναξιώτικες ορεινές πλαγιές, χοιρινό γάλακτος Νάξου βιολογικής εκτροφής, μοσχάρια, γαλοπούλες, κόκορες αλλά και μοσχαρίσια λουκάνικα με γραβιέρα Νάξου. Στο ψυγείο θα ανακαλύψετε τις φημισμένες ναξιώτικες γραβιέρες και στα ράφια ζυμαρικά και ντόπια κρασιά. 
Κειριαδών 44, Κάτω Πετράλωνα, 210 3471540

A.Farm - Πρότυπο Βιολογικό Κρεοπωλείο

Εδώ υπάρχει γνώση και αγάπη για το βιολογικό κρέας ‒ τα αμνοερίφια έρχονται από την οικολογική τους φάρμα στην Αρκαδία. Διαθέτουν σπαλομπριζόλα από βουβάλι Κερκίνης, 100% βιολογικό μοσχαρίσιο σπλαχνικό λίπος, ιδανικό για όσους ακολουθούν Keto διατροφή, αλλά και εκλεκτούς μεζέδες που φτιάχνουν στο δικό τους εργαστήριο: χειροποίητο παραδοσιακό βιολογικό σπληνάντερο, χειροποίητο βιολογικό γύρο χοιρινό, χοιρινό κοντοσούβλι, σουβλάκι, μπιφτέκια και πατσά βιολογικό, καθαρισμένο, έτοιμο για μαγείρεμα. Υπάρχει επιλογή σε βιολογικά τυριά και το παραδοσιακό αιγοπρόβειο βούτυρο γάλακτος Αρκαδίας από το δικό τους τυροκομείο, καθώς και κάποια επιλεγμένα ελληνικά τοπικά προϊόντα.
Δ. Γούναρη 196, Άνω Γλυφάδα, 210 9646765

Φούρνοι

Το τρομερό παιδί

tromero paidi Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το Τρομερό Παιδί, ένας φούρνος στα Ιλίσια στεγασμένος σε μονοκατοικία του 1926, δημιουργήθηκε από τους Στέφανο Λιβάνιο και Χρήστο Παππά, από την αγάπη τους για το ψωμί, με έμπνευση από τη γαλλική αρτοτεχνία. Παρά τις δυσκολίες, πέτυχαν να στήσουν έναν χειροποίητο φούρνο με φυσικό προζύμι και ελληνικά άλευρα. Προσφέρουν ενδιαφέρουσα ποικιλία ψωμιών και αξίζει να δοκιμάσεις το πολύσπορο με βύνη κριθαριού που ζυμώνεται με λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο, σουσάμι και παπαρουνόσπορο. Εδώ δίνουν έμφαση στη γεύση και την ποιότητα. Στοχεύουν σε ένα προϊόν με ουσία, όχι απλώς οικονομικό. Η ζαχαροπλαστική τους είναι ανάλαφρη και καλοφτιαγμένη, με κορυφαία επιλογή την τάρτα λεμονιού.
Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, 210 7777537

Ρίζος - Ελαία

Ο Βασίλης και ο Αλέξανδρος Ρίζος, δύο Ηπειρώτες από το χωριό Ελαία, συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση, αναλαμβάνοντας το αρτοποιείο του πατέρα τους στο Κουκάκι το 2000. Παρά τις σπουδές τους στον τομέα της τεχνολογίας, αποφάσισαν να ασχοληθούν με την τέχνη του ψωμιού. Ξεχωρίζουν για το μαύρο γερμανικό ψωμί τους με αλεύρι Ντίνκελ, το οποίο εισάγουν από τη Γερμανία, αλλά και για το χωριάτικο από βιολογικό αλεύρι. Εκτός από το ψωμί, αξίζει να δοκιμάσετε κι άλλα προϊόντα τους.  
Ματρόζου 12, Κουκάκι,  210 92 49 527

Kora Bakery

kora Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Kora Bakery στο Κολωνάκι έχει γίνει το στέκι των φίλων του καλού ψωμιού και των φρέσκων αρτοσκευασμάτων. Δημιουργία της Μαρίας Αλαφούζου και της Ιάνθης Μιχαλάκη, το Kora παντρεύει παραδοσιακές τεχνικές με σύγχρονη αισθητική. Με φυσικό προζύμι, αλεύρια από μικρούς μύλους και αργή ωρίμανση 20 ωρών, κάθε καρβέλι είναι αποτέλεσμα φροντίδας και υπομονής. Πάρε γεύση από το λιμπιστικό κλασικό καρβέλι με την τραγανή κρούστα και την κυψελωτή ψίχα. Οι ουρές στην είσοδο επιβεβαιώνουν τη φήμη του, ενώ οι βιώσιμες πρακτικές και η συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς ενισχύουν το κοινωνικό του πρόσωπο. Από τα κρουασάν, τα σάντουιτς μέχρι το σοκολατένιο της ψωμί, η Kora είναι μια εμπειρία που αξίζει. 
Αναγνωστοπούλου 44, Κολωνάκι, 210 3627855

Ο Φούρνος του Σέκκα

Ο Φούρνος του Σέκκα στα Μανιάτικα του Πειραιά είναι ένα ζωντανό κομμάτι της γνήσιας ελληνικής αρτοποιίας. Η οικογένεια Σέκκα ζυμώνει καθημερινά με φυσικό προζύμι που διατηρεί από το 1977. Το ψωμί τους ψήνεται σε ξυλόφουρνο με ξύλα ελιάς, αποκτώντας αληθινή γεύση και χαρακτήρα. Η κόρα είναι τραγανή, η ψίχα μεστή και αρωματική. Εκτός από ψωμί, θα βρείτε παραδοσιακά γλυκά φτιαγμένα με αγνές πρώτες ύλες και φροντίδα. Ο φούρνος παραμένει σταθερός στις αρχές της ποιότητας και της αυθεντικότητας, κρατώντας ζωντανή την τέχνη του χειροποίητου ψωμιού. 
Παλαμηδίου 62, Πειραιάς,  2104913347

Astérisque*

asterisque Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το Astérisque* είναι ο πρώτος φούρνος στην Αθήνα που ειδικεύεται σε προϊόντα χωρίς γλουτένη και το έφτιαξε η Αστέρω Στρατάκη με στόχο να καλύψει τις ανάγκες όσων έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Ο φούρνος προσφέρει φρέσκα ψωμιά με φυσικό προζύμι, γλυκά και αλμυρά σνακ, όλα φτιαγμένα με πιστοποιημένα βιολογικά άλευρα. Δημιουργίες όπως το τσίζκεϊκ και τα ντόνατς με πραλίνα φουντουκιού κλέβουν την παράσταση. Ο χώρος του είναι μοντέρνος και φιλόξενος, ενώ είναι και στο Wolt. Αν ψάχνετε για γεύσεις χωρίς γλουτένη, το Astérisque* είναι η ιδανική επιλογή.
Χαρβούρη 2, Μετς, 210 9241137

Φούρνος Ανάστασιου Τριβουλίδη

Από τους παλιότερους φούρνους της Κοκκινιάς που λειτουργεί από το 1936 με δύο διαφορετικούς ιδιοκτήτες. Ο δεύτερος ήταν ο Αναστάσιος, ο παππούς του Τάσου Τριβουλίδη που τρέχει τον φούρνο τα τελευταία 7 χρόνια και είναι τρίτης γενιάς αρτοποιός. Εδώ θα δοκιμάσεις ψωμί με προζύμι αργής ωρίμανσης, ψωμί με αλεύρι Ζέας και λιναρόσπορο, αλλά και προζυμένιο ψωμί με αλεύρι αλεσμένο σε πετρόμυλο που ξεχωρίζει για τα ιδιαίτερα αρώματά του. Τα ισλί είναι must, σε συνταγή της γιαγιάς Δέσποινας από τη Μικρά Ασία.
Γέμελου 278 & Τραπεζούντος, Νίκαια, 210 4905653

Ο Λυκαβηττός

fournos lukabitos Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Ο ευωδιές από τα φρεσκοψημένα ψωμιά σε τραβούν από τη μύτη καθώς ανηφορίζεις στο Κολωνάκι. Εδώ δίνουν έμφαση στις πρώτες ύλες, φέρνουν άλευρα από τη Θεσσαλία και φτιάχνουν με τέχνη ψωμί προζυμένιο, μοναστηριακό αλλά και ένα με κουρκουμά και φουντούκι. Δοκιμάστε και τη χειροποίητη τυρόπιτα με το τραγανό φύλλο.
Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, 210 7211348

Αναγνώστου

Τέσσερις γενιές αρτοποιών έχουν δουλέψει από το 1939 στον φούρνο του Αναγνώστου στη Λαμπρινή. Τα σπιτικά ζυμωτά καρβέλια τους γίνονται από το προζύμι τους, που, όπως λένε οι ίδιοι, είναι «φυσικό, πιασμένο από βασιλικό του Σεπτέμβρη τη μέρα του Σταυρού». Εκτός από τα ψωμιά, φημίζεται και για τα τσουρέκια του.
Χριστιανουπόλεως 22, Λαμπρινή, 210 2918744

Black Salami

black salami Facebook Twitter
Φωτ.: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Η φήμη του δεν είναι τυχαία, αφού ξεχωρίζουν τα μεστά καρβέλια αργής ωρίμανσης και το πολύσπορο ψωμί. Τα προζυμένια ψωμιά που είναι αργής ωρίμανσης φτιάχνονται από άλευρα από το Τορίνο, χωρίς πρόσθετα, που βγαίνουν από πετρόμυλο οικογενειακό με ιστορία η οποία κρατάει από τον Μεσαίωνα. Δοκιμάστε τα εντυπωσιακά σάντουιτς από διαφορετικά είδη ψωμιών αλλά και τις τυρόπιτες.   
Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, 210 2114187956

Πνύκα

Τα πάντα γίνονται στο χέρι στην «Πνύκα», η οποία διαθέτει και πετρόμυλο για το άλεσμα του σιταριού. Τα πιο γνωστά ψωμιά της είναι το ολικής αλέσεως με προζύμι, κριθάρι και βρόμη, καθώς και αυτό με φαγόπυρο και Ζέα.
Πρατίνου 13, Παγκράτι, 210 7251941

Τάκης

takis Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με παράδοση από το 1971, ο φούρνος του Τάκη παράγει καθημερινά μεγάλη ποικιλία ψωμιών. Ξεχωρίζουν το καμπαγιού και το βαυαρέζικο σικάλεως με μελάσα βύνης. Θα βρείτε εξαιρετικά κουλούρια, κριτσίνια και το φημισμένο κουλούρι Θεσσαλονίκης.
Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, 210 9230052

Διαμαντής

Ο φούρνος του Διαμαντή έχει ιστορία από το 1936. Σήμερα στο τιμόνι είναι η τρίτη γενιά που συνεχίζει την παράδοση. Θα δοκιμάσετε εξαιρετικό πολύσπορο ολικής, αφράτο ζυμωτό της γιαγιάς και ένα ιδιαίτερο, εκπληκτικό ψωμί με την ονομασία «Αμβροσία», που έχει ολόκληρα φρούτα και ξηρούς καρπούς. 
Χρ. Σμύρνης 33, Ηλιούπολη, 210 9765166

Κάβες

Cellier

celier Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Από το 1938, το Cellier της οικογένειας Καρακώστα γράφει ιστορία στον κόσμο του κρασιού. Κάνοντας την αρχή από την οδό Κριεζώτου και με παρουσία πλέον σε έξι σημεία της Αθήνας, προσφέρει μια εκτεταμένη συλλογή με πάνω από 2.000 ετικέτες από Ελλάδα και εξωτερικό, που περιλαμβάνει τα εμβληματικά ονόματα Torres και Gérard Bertrand. Εκλεκτά κρασιά, delicatessen προϊόντα και premium αξεσουάρ συνθέτουν μια all-round εμπειρία για οινόφιλους και επαγγελματίες. Ξεχωρίζουν τα Altos Ibericos και Coronas, όπως και οι non-alcoholic επιλογές. Το Cellier συνεχίζει να εξελίσσεται με σεβασμό στην οινική παράδοση και φιλόδοξα σχέδια.
Κριεζώτου 1Δ Σύνταγμα, 210 3610040 / Λεωφ. Κηφισίας 369 Κηφισιά, 210 8018756 / Λεωφ. Συγγρού 320, Καλλιθέα, 210 4533551 / Αδριανείου 23, Νέο Ψυχικό, 210 3611044 / Λεωφ. Συγγρού 96, Συγγρού-Φιξ, 211 7504722 / Λεωφ. Κηφισίας 144, Μαρούσι, 211 0011197.

Kylix

kylix Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στην καρδιά του Κολωνακίου, η Kylix είναι η boutique κάβα που συνδυάζει την πολυτέλεια με την ουσία. Εδώ οι φίλοι του κρασιού και των σπάνιων spirits βρίσκουν θησαυρούς, από εκλεκτά ελληνικά και διεθνή κρασιά μέχρι συλλεκτικά malts, με ιδιαίτερη έμφαση στα γιαπωνέζικα ουίσκι που η Kylix έφερε πρώτη στην Ελλάδα. Εντυπωσιακό και γεμάτο ιστορίες είναι και το κελάρι της.
Καρνεάδου 20, Κολωνάκι, 2107245143

Κάβα Ανθίδης

Η οικογενειακή κάβα Ανθίδης, με ιστορία που ξεκινά το 1945, βρίσκεται πια στην γενιά που συνεχίζει να προσφέρει ποτά με πάθος και εξειδίκευση. Με μια εκτενή γκάμα κρασιών από Έλληνες και διεθνείς παραγωγούς, περιλαμβάνει σπάνιες παλιές εσοδείες και αποκλειστικές εισαγωγές. Εντυπωσιακή είναι και η συλλογή ουίσκι με σπάνιες εμφιαλώσεις όπως το Dingle Single Malt και το Tobermory που παλαιώνει σε βαρέλι γλυκού κρασιού. Tα ποτήρια Glencairn συμπληρώνουν την εμπειρία.
Λεωφ. Κηφισίας 76, Μαρούσι, 210 6127325 / Γρ. Λαμπράκη 77, Γλυφάδα, 210 9690234 / Πατριάρχου Ιωακείμ 45, Κολωνάκι, 210 7251050

Μr. Vertigo

vertigo Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Tο Mr. Vertigo είναι μια μοντέρνα κάβα στο Κολωνάκι, δημιουργία του Γιάννη Σιγανού από το 2014. Έχει πάνω από 1.500 ετικέτες και κινείται με άνεση ανάμεσα σε ελληνικά terroir και διεθνείς αφίξεις. Οι επιλογές εδώ δεν είναι τυχαίες, από φυσικά και βιοδυναμικά κρασιά μέχρι σπάνιες σαμπάνιες και exclusive εισαγωγές. Το προσωπικό είναι άψογα καταρτισμένο και έτοιμο να σε καθοδηγήσει. Στα plus, τα wine tastings, τα εκλεπτυσμένα ποτήρια Zalto και η εξαιρετική συλλογή σε spirits. Το Mr. Vertigo είναι ένας γαστρονομικός προορισμός με χαρακτήρα.
Φιλικής Εταιρείας 15, Κολωνάκι, 210 7250862

Oak

ΕΠΕΞ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Στα καταστήματα Oak το κρασί συναντά τη δημιουργικότητα. Από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα, οι ετικέτες καλύπτουν κάθε στυλ, από γνώριμα terroirs μέχρι νέες οινικές ανακαλύψεις. Ξεχωρίζει η πλούσια συλλογή σε αφρώδη αλλά και τα port και sherry που δίνουν μια ρετρό πινελιά. Οι φίλοι των κοκτέιλ θα βρουν σπάνια αποστάγματα και εξειδικευμένα προϊόντα για mixology. Bonus, το μεγάλο deli section με γκουρμέ λιχουδιές που αναδεικνύει το Oak σε ένα σύγχρονο σταθμό γεύσης.
Λεωφ. Κηφισίας 282, Χαλάνδρι, 210 6858078 / Αθηνάς 7Α, Βουλιαγμένη, 210 6858078 / Χαριλάου Τρικούπη 101, Νέα Ερυθραία, 210 6858078

Cava Vinifera

vinifera Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Ανανεώνοντας διαρκώς τον κατάλογό της και έχοντας σήμερα πάνω από 1.000 προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες, η Cava Vinifera προσφέρει στους λάτρεις του κρασιού μια εκλεκτή συλλογή από την Ελλάδα αλλά και τον κόσμο. Από τις ντόπιες ποικιλίες έως τα θρυλικά châteaux της Γαλλίας, κάθε ράφι κρύβει μια ιστορία. Ξεχωρίζουν οι magnum φιάλες για παλαίωση και οι παλαιωμένες σοδειές για συλλέκτες. Για όσους αγαπούν τα spirits, η κάβα διαθέτει και εντυπωσιακά παλαιωμένα ουίσκι μέχρι και 40 ετών.
Λεωφ. Κηφισίας 317, Κηφισιά, 210 8077709

Κάβα Faidon Nuts Wine Stories

Άνοιξε το 2011 ως συνέχεια της ιστορικής κάβας Faidon στην Καλλιθέα, συνδυάζει κρασιά, ποτά και γεύσεις απ’ όλη την Ευρώπη σε ένα μοντέρνο μπιστρό. Με 1.200 ετικέτες από ελληνικούς και διεθνείς αμπελώνες, μικροζυθοποιίες και σπάνια προϊόντα, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία γευσιγνωσίας στον εξωτερικό χώρο του. Δοκιμάστε κρασιά σε ποτήρι ή φιάλη, συνδυασμένα με πλατό τυριών και αλλαντικών που κόβονται μπροστά σας, φρέσκες σαλάτες, μπρουσκέτες και ναπολιτάνικη πίτσα. Το Faidon’s είναι ιδανικός προορισμός για γαστρονομικές απολαύσεις και χαλάρωση σε φιλική ατμόσφαιρα.
Αγίου Ιωάννου 28, Βούλα, 215 5109975

Vinoterra

Το Vinoterra στο Νέο Ηράκλειο είναι ο ιδανικός προορισμός για οινόφιλους και λάτρεις των ποτών. Με 1.300 ετικέτες κρασιών, πάνω από 70 μπίρες και 400 διαφορετικά ποτά, καλύπτει κάθε γούστο και περίσταση. Η κάβα φιλοξενεί μοναδικές εισαγωγές και μεγάλες φιάλες, όπως magnum και Jeroboam. Στον χώρο θα βρείτε επίσης ψυγείο με εκλεκτά τυριά και αλλαντικά. Στο υπόγειο κελάρι υπάρχει ο χώρος γευσιγνωσίας, ενώ στον εξωτερικό χώρο προσφέρονται κρασιά και ποτά με συνοδευτικά κρύα πιάτα.
Μαρίνου Αντύπα 74-76 Νέο Ηράκλειο 74-76, 210 2717554

House of Wine

house of wine Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το House of Wine ξεκίνησε το 2009 ως διαδικτυακή κάβα, ωστόσο στη συνέχεια απέκτησε και φυσική παρουσία. Σήμερα διαθέτει πάνω από 1.100 ελληνικές και διεθνείς ετικέτες κρασιών, καθώς και πλήθος άλλων ποτών, όπως μπίρες, ουίσκι, σαμπάνιες, βότκες, ρούμια και εκλεκτά αποστάγματα. Στο φυσικό κατάστημα στο Χαλάνδρι υπάρχουν αξεσουάρ για το κρασί, γκουρμέ προϊόντα, ακόμη και καλλυντικά από αμπελουργικά προϊόντα. Το House of Wine προσφέρει μια ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία στους λάτρεις του ποτού.
Εθνικής Αντιστάσεως 40, Χαλάνδρι, 210 6773315

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΕΞ 47’ λεπτά με τους δημιουργούς του Black Salami

Γεύση / Black Salami: Γιατί συμβαίνει τέτοιος πανικός έξω από έναν φούρνο;

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Αντώνης Καζάκος, ο Μπρούνο Πέτσια και όλη η ομάδα τους που τρέχει τον νέα γενιάς φούρνο της Ζωοδόχου Πηγής και σχεδόν μαγειρεύει τα σάντουιτς που μας χορταίνουν έχουν αποδείξει ότι ακόμα και αν κάποιοι έσπευσαν να τους βαφτίσουν απλώς hipsters, το άξιζαν το hype που πήραν εξαρχής, και χωρίς να αντιγράφουν κανέναν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Γεύση / Ταβέρνα των Φίλων: Μόλις άνοιξε στον Κολωνό για τραπέζια απλά και παρεΐστικα

Ο Γιάννης Μούσιος από τις Σεϋχέλλες και ο Γιώργος Κοντορίζος που έχει κάνει σομελιέ στη Σπονδή και στο VeriTable πήραν μια παλιά ταβέρνα και την ανανέωσαν διακριτικά. Κάτω από γιασεμιά προσφέρουν μια κουζίνα γαστροκαφενείου και προσιτά ελληνικά κρασιά, ενώ από τα ηχεία τους ακούγεται Πάνος Γαβαλάς και Μελίνα Κανά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM