Το «λάθος κεφάλι» που γεννά τις σωστές ιστορίες

Λίνα Ρόκου, λάθος κεφάλι, εκδόσεις Ίκαρος Facebook Twitter
Στις ιστορίες της Λίνας Ρόκου δεν υπάρχει γραμμική αφηγηματική ροή κυρίως γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος και την αρχή μιας ιστορίας, η οποία έχει την τάση να αυτονομείται ή να είναι αρκούντως ελεύθερη, όπως τα πλάσματα της φαντασίας του ανθρώπου που γράφει.
0


ΕΝΑ ΚΟΥΝΕΛΙ ΦΑΙΝΟΤΑΝ
να ορίζει το έργο του εικαστικού καλλιτέχνη Γιόζεφ Μπόις από νωρίς, όπως όταν το 1965, που στη δράση «πώς να εξηγήσετε τις εικόνες σε έναν νεκρό λαγό», ήθελε να δείξει το τεράστιο χάσμα μεταξύ της θεωρίας της τέχνης και αυτής της πράξης της ζωής – πόσο περιττές μπορούν να μοιάζουν, αλήθεια, οι λέξεις μπροστά στην αστείρευτη ενέργεια του βίου; Ή όπως τότε που ο καλλιτέχνης έλιωνε το χρυσό στέμμα του Ιβάν του Τρομερού για να καταγράψει την επιβλητική εικόνα ενός λαγού που απλώς ήθελε την ειρήνη. Αυτός ο συνειρμός έρχεται αυτόματα στον νου όταν βλέπεις να εισβάλει στο νέο μυθιστόρημα της Λίνας Ρόκου ο Τζεφ Μπους –μια σύνθεση των ονομάτων του καλλιτέχνη και του πολιτικού– για να δείξει την απρόβλεπτη εξέλιξη που μπορεί να προκαλέσει οποιοδήποτε πλάσμα γεννάει το «λάθος κεφάλι» του συγγραφέα.

Αυτό, τουλάχιστον, συμβαίνει με όλα τα παράξενα πλάσματα που γεννάει η φαντασία της Ρόκου: από έναν περίεργο γάτο που φέρει το όνομα ενός ποντικού, την κοκκινομάλα Αλίκη και τον μυστηριώδη Μαρίνο Παντόφλα, τον γιατρό, μέχρι, φυσικά, το ζευγάρι συγγραφέων Παύλο Μ και Καρίνα, οι οποίοι έχουν αναλάβει να δημιουργήσουν από κοινού μια ιστορία που δεν θα μοιάζει με καμία άλλη. Για τον σκοπό αυτό αποφασίζουν να συγκατοικήσουν, αυτός, ένας καταξιωμένος λογοτέχνης, και αυτή, μια συγγραφέας που έχει γράψει μόλις ένα βιβλίο, ζώντας από κοινού μια κατάσταση ταυτόχρονα ακυρωμένης έμπνευσης και υπερδιέγερσης, υπερβολικής αυτοπεποίθησης και απόλυτης ανασφάλειας, ευρωστίας και αρρώστιας, ικανής να τους οδηγήσει ακόμα και στον θάνατο. Πρόκειται, μάλλον, για την κατάσταση στην οποία περιέρχεται κάθε συγγραφέας που φέρει στο «λάθος κεφάλι» του όλα τα πλάσματα και τις εκφάνσεις του κόσμου, έτοιμα να τα αραδιάσει ως αποκυήματα της φαντασίας του αλλά και ως συμπεράσματα της πραγματικής του ζωής. 

H Ρόκου που θέτει τα ερωτήματα για τους όρους του παιχνιδιού που είναι η γραφή, το οποίο δεν ξέρει ποτέ κανείς πώς θα τελειώσει, ίσως γιατί κανείς συγγραφέας δεν κατέχει ποτέ το προνομιακό σημείο, όντας ταυτόχρονα θύμα και θύτης.

Σε μια τέτοια δυναμική εντροπία που στήνει η Ρόκου, αντί για μια κανονική εξιστόρηση ξέρουμε ότι, όπως και στο προηγούμενο βιβλίο της, «Το τέλος της πείνας», δεν υπάρχει γραμμική αφηγηματική ροή κυρίως γιατί ποτέ κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το τέλος και την αρχή μιας ιστορίας, η οποία έχει την τάση να αυτονομείται ή να είναι αρκούντως ελεύθερη, όπως τα πλάσματα της φαντασίας του ανθρώπου που γράφει. Όταν γράφεις, άλλωστε, ανήκεις σε έναν διαφορετικό χωρόχρονο, όπου το φανταστικό αντικαθιστά το πραγματικό μέσα από μια διαρκή αλληλεπίδραση με την ελευθερία που επιτρέπει η παιγνιώδης διάσταση της γραφής· «γιατί θα παίζαμε γράφοντας και θα γράφαμε παίζοντας», όπως υποστηρίζει η Καρίνα σε κάποιο σημείο του βιβλίου. Αυτή η πρωτόλεια και απόλυτη συνθήκη της γραφής φαίνεται να απασχολεί εκ νέου τη Ρόκου που θέτει τα ερωτήματα για τους όρους του παιχνιδιού που είναι η γραφή, το οποίο δεν ξέρει ποτέ κανείς πώς θα τελειώσει, ίσως γιατί κανείς συγγραφέας δεν κατέχει ποτέ το προνομιακό σημείο, όντας ταυτόχρονα θύμα και θύτης.

Λίνα Ρόκου λάθος κεφάλι Σελ. 206 Εκδόσεις Ίκαρος
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Λίνα Ρόκου, λάθος κεφάλι, Σελ. 206, Εκδόσεις Νήσος

Αντίστοιχα, πάλι, το συγγραφικό ζευγάρι Παύλου Μ και Καρίνας αντιστρέφει τους ρόλους μέντορα και μούσας, καταργώντας τις στερεοτυπικές υποδηλώσεις που θα έθεταν, αφού γίνονται οι φορείς μιας κατάστασης όπου κυρίαρχοι δεν είναι ποτέ αυτοί που συνθέτουν την ιστορία αλλά τα πλάσματα που τη στοιχειώνουν: εν προκειμένω όλοι αυτοί που παρελαύνουν ως δευτεραγωνιστές, απειλώντας να πάρουν τα ηνία. Οι ιστορίες σε ρουφάνε έτσι κι αλλιώς σαν μια απέραντη μαγική σκούπα που ρουφάει προσδοκίες, απωθημένα και αναμνήσεις για να γεννήσουν κάτι καινούργιο που καταργεί τις αρχές της θνητότητας και της αυτονομίας του συγγραφέα. Κυρίως, όμως, τα νέα αυτά πλάσματα της φαντασίας καταργούν την αρχή και το τέλος των πραγμάτων γιατί η αρχή έχει πολλά κεφάλια πολύ πιο επικίνδυνα, που «έχουν δόντια κοφτερά που μπήγονται στη σάρκα μας πέντε λεπτά πριν ξυπνήσουμε, ποτίζοντας τα σεντόνια με ιδρώτα, γιατί ο ιδρώτας του ύπνου δεν είναι τίποτε άλλο παρά διάφανο αίμα, κι έχουν φρύδια, κι ας μην έχουν μάτια. Δεν έχουν μάτια γιατί τα κλείσαμε όταν φοβηθήκαμε, ζορίζαμε τα βλέφαρα κι εκείνα μπήκαν προς τα μέσα και χάθηκαν». Μέχρι να αποκτήσουν ολοκληρωμένη ανθρώπινη υπόσταση, τα πλάσματα που εμπλέκονται στη γραφή θα έχουν διανύσει τα δικά τους απειροστικά χιλιόμετρα και θα αφουγκράζονται αυταπάτες, εξουσιαστικές κυριαρχίες και διαψεύσεις, άμεσα συνυφασμένες με τις ζωές των ανθρώπων. Ωστόσο, η δικαίωση της αιωνιότητας, μοιάζει να μας λέει εμμέσως πλην σαφώς η συγγραφέας, δεν έρχεται απ’ όλα αυτά αλλά από την αγάπη, από τη διαπίστωση ότι εξακολουθείς να παραμένεις ζωντανός ακριβώς επειδή κάποιος από τρυφερότητα σε θυμήθηκε και σε ανέστησε μέσα από τις λέξεις. Ενδεχομένως να είναι αυτό το άγραφο μότο με το οποίο μάχεται μέσα από τη μοντέρνα αλληγορική ιστορία, που διαβάζεται ως υπαρξιακό θρίλερ η Λίνα Ρόκου.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΕΔΩ

Βιβλίο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυο γυναίκες συγγραφείς αποκαλύπτουν τα κρυφά μυστικά της γραφής

Βιβλίο / Όλες οι γυναίκες του κόσμου στο νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου

Στο «Μακρύ ταξίδι της μιας μέσα στην άλλη», η μητρότητα γίνεται ο συνδετικός κρίκος που ενώνει όλες τις μητέρες και όλες τις κόρες με τις γυναίκες της Ιστορίας που θαυμάσαμε, αλλά και τις ανώνυμες «Παναγίες» που κράτησαν στους ώμους τους τα βάρη της ανθρωπότητας.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ντιντιέ Εριμπόν: «Καιρός για ένα κίνημα των ηλικιωμένων!»

Ντιντιέ Εριμπόν / Ντιντιέ Εριμπόν: «Να πάψουμε να βλέπουμε τους ηλικιωμένους ως κοινωνικούς παρίες»

Από τους σημαντικότερους και πιο επιδραστικούς σύγχρονους Γάλλους στοχαστές, ο Ντιντιέ Εριμπόν συνδύασε στα βιβλία του τα δύσκολα βιώματα της νεότητάς του με μια εμπεριστατωμένη, αλλά και εικονοκλαστική, κοινωνικοπολιτική «ακτινογραφία» της γαλλικής κοινωνίας. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της όπως ξεδιπλώνεται στη νέα αυτοβιογραφία της

Βιβλίο / Λάιζα Μινέλι: Η εξωφρενική, τραγική ζωή της μέσα από τη νέα αυτοβιογραφία της

Προτού πεθάνει μόνη της σε ένα μπάνιο ξενοδοχείου σε ηλικία 47 ετών, η Τζούντι Γκάρλαντ κληροδότησε στην κόρη μια διά βίου εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά και μια τάση να ερωτεύεται γκέι άνδρες.
THE LIFO TEAM
Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Βιβλίο / Ο μόνος τρόπος αντίστασης είναι με τη σάρκα

Στο μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Σολόι, «Σάρκα» (Μπούκερ 2025), ένας άνδρας αγωνίζεται να βρει την ταυτότητά του σε έναν πολύπλοκο κόσμο. Όσα συμβαίνουν γύρω του μοιάζουν με αρχαία τραγωδία. Τα αντιμετωπίζει εκφράζοντας ελάχιστα. Πιο συγκεκριμένα, με 500 περίπου ΟΚ σε όλο το βιβλίο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Σοφία Αυγερινού: «Όλα ξεκίνησαν από το Έγκλημα και Τιμωρία του Ντοστογιέφσκι»

Βιβλίο / Η Σοφία Αυγερινού έκανε κάτι σημαντικό. Μετέφρασε Μπροχ στα ελληνικά

Έχει αναμετρηθεί με τα μνημειώδη έργα του Χέρμαν Μπροχ –«Οι υπνοβάτες», «Τα μάγια», «Ο θάνατος του Βιργιλίου» και έχει κατορθώσει να τα παραδώσει σε ένα νέο κοινό. Η συγγραφέας και μεταφράστρια μιλάει για τη σχέση της με τη λογοτεχνία και τον τρόπο με τον οποίο έχει επηρεάσει τη δουλειά της.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Βιβλίο / Δέκα βιβλία που δεν θα βρεις εύκολα σε άλλες λίστες

Μια επιλογή τίτλων που καλύπτει από την Κατοχή και τους δωσίλογους, μέχρι τη συναίνεση, το «1984», ένα «αρχέγονο queer», τα Τέμπη, τη hyperpop, έναν αυτοκράτορα-φιλόσοφο και τους συνειρμούς ενός Αθηναίου «ευπατρίδη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
90’ με τη συντακτική ομάδα της «βλάβης»

Βιβλίο / Αυτή η παρέα φτιάχνει τη «βλάβη», το πιο φρέσκο έντυπο για το βιβλίο

Είναι millennials, πιστεύουν ακόμα στην αξία του τυπωμένου χαρτιού, δεν δέχονται διαφημίσεις, ξέρουν πολύ καλά το βιβλίο, δεν αναρτούν τίποτα στο internet γιατί θέλουν να σε δουν να ξεφυλλίζεις το περιοδικό τους. Και πολύ καλά κάνουν γιατί η «βλάβη» τους είναι ένας νέος τρόπος να μιλάς για το βιβλίο και για τον πολιτισμό.
M. HULOT
«Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Το πίσω ράφι / «Εκτελούσαμε αποφάσεις, ακόμα κι όταν διαφωνούσαμε»

Η Μαρία Μπέικου αφηγείται με τρόπο λιτό τη ζωή της στο «Αφού με ρωτάτε, θα θυμηθώ», τη συμμετοχή της στην Αντίσταση, τον Εμφύλιο, τα χρόνια της στην ΕΣΣΔ και τη σχέση της με μεγάλους Ρώσους καλλιτέχνες.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Ζιζέλ Πελικό: «Έχω ξαναβρεί τη χαρά της ζωής»

Βιβλίο / Ζιζέλ Πελικό: «Οι βιαστές μου να σκύψουν το κεφάλι• όχι εγώ»

Πέρα από κάθε προσδοκία και παρά τη φρίκη που κρύβουν οι σελίδες της, η αυτοβιογραφία της Πελικό, «Ύμνος στη ζωή», είναι ένα απαράμιλλο παράδειγμα γενναιότητας κι ένα μήνυμα αισιοδοξίας, δικαιώνοντας απόλυτα τον τίτλο του. Κυκλοφόρησε μόλις και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Βιβλίο / Γιατί διαβάζουμε (και αγαπάμε) ακόμα τα «Ανεμοδαρμένα Ύψη»

Η ταινία της Έμεραλντ Φένελ μας θύμισε την αξεπέραστη αξία του κλασικού έργου της Έμιλι Μπροντέ και τους άπειρους λόγους για τους οποίους παραμένει ανάμεσα στα αγαπημένα αναγνωστών και κριτικών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Lifo Videos / Ευάρεστος Πιμπλής: «Το να σε λέει “τέρας” ένας Πρόεδρος είναι τρομακτικό»

Ο νεαρός συγγραφέας που έκανε αίσθηση με το πρώτο του μυθιστόρημα «Πέρα από τη συναίνεση» (εκδ. Πόλις) μιλά για την queer κουλτούρα στα χρόνια του Tραμπ και για το πώς συμφιλιώνεται κανείς με τον ομοερωτικό σεξουαλικό του προσανατολισμό σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
«Εξομολόγηση και μαθητεία»

Long Stories / «Εξομολόγηση και μαθητεία»

Ο Βαγγέλης Ραπτόπουλος υπήρξε στενός φίλος του Μένη Κουμανταρέα από το 1978 μέχρι το 2014, που ο σημαντικός Έλληνας συγγραφέας δολοφονήθηκε. Σε αυτό το διάστημα αντάλλαξαν επιστολές, «ένα δούναι και λαβείν ανάμεσα σε δυο ψυχές, ένα γραμμένο από την ίδια τη ζωή επιστολογραφικό μυθιστόρημα», που ετοιμάστηκαν για να κυκλοφορήσουν, η έκδοσή τους όμως έχει «παγώσει». Δημοσιεύουμε τον πρόλογο που ο Β. Ραπτόπουλος ετοίμασε για αυτόν τον τόμο, υπό μορφή μιας τελευταίας άτυπης επιστολής, όπως λέει ο ίδιος.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ