48 ώρες στη Σπάρτη

48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
Μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη Σπάρτη βρίσκεται ο Μυστράς, η καστροπολιτεία που χτίστηκε το 1249 από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλεαρδουίνο και υπήρξε από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις. Φωτ.: Μιχάλης Παπανικολάου/Eurokinissi
0

Για πολλά, πολλά χρόνια, περνούσαμε έξω από τη Σπάρτη χωρίς ποτέ να ασχοληθούμε μαζί της. Πάντα κάπου αλλού πηγαίναμε, δεν γυρίσαμε ούτε μία φορά να της ρίξουμε μια ματιά. Δεν θεωρείται εξάλλου τουριστικός προορισμός, εκτός αν μιλάμε για επίσκεψη στον Μυστρά – υποθέτω. Δίκιο δεν έχω; Έτσι νόμιζα κι εγώ. Μέχρι που η μηχανή μάς έμεινε, καθώς επιστρέφαμε από την Ελαφόνησο. Και μείναμε κι εμείς στη Σπάρτη, εκτός προγράμματος.

Πρώτη ημέρα

Η Σπάρτη −το αντίπαλο δέος της Αθήνας, που κατάφερε να νικήσει στον περίφημο Πελοποννησιακό Πόλεμο, ο οποίος σημάδεψε ανεξίτηλα τα μαθητικά μας χρόνια− σταμάτησε να κατοικείται προς το τέλος του 6ου αιώνα μ.Χ., καθώς θεωρήθηκε πως το σημείο στο οποίο βρισκόταν, σε συνδυασμό με την ελλιπή οχύρωση της πόλης, την καθιστούσε ευάλωτη σε επιθέσεις και πολιορκίες. 

Η ίδρυση της Μονεμβασιάς και η μετακίνηση του πληθυσμού εκεί αλλά και στη Σικελία, σύμφωνα τουλάχιστον με το «Χρονικό της Μονεμβασίας», οδήγησαν την εμβληματική πόλη της αρχαιότητας στην ερήμωση και τη λησμονιά.

Εκείνος που αποφάσισε να την «αναστήσει» ήταν ο βασιλιάς Όθωνας, ο οποίος, έχοντας αδυναμία στα «περασμένα μεγαλεία», το 1834 αποφάσισε όχι μόνο να κάνει την Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας αλλά και να ξαναχτίσει τη Σπάρτη.

Η λακωνική πρωτεύουσα υπήρξε η πρώτη πόλη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους που χτίστηκε σύμφωνα με το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα και χωροθετήθηκε περίπου στο ίδιο σημείο με την αρχαία Σπάρτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αρχαιότητες της περιοχής.

 Η ανοικοδόμηση της σύγχρονης Σπάρτης έδωσε τη χαριστική βολή στον Μυστρά, ο πληθυσμός του οποίου σταδιακά τον εγκατέλειψε, ενώ την 1η Ιανουαρίου 1857 η Σπάρτη έγινε και επίσημα το διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Τα σχέδια της πόλης με τις μεγάλες πλατείες και τους φαρδείς δρόμους φαίνεται ότι τα οφείλουμε στον Βαυαρό Friedrich Stauffert, αν και κάποιοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για έργο του Eduard Schaubert, του αρχιτέκτονα που ανέλαβε και το πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας αλλά και του Πειραιά.

Η ανοικοδόμηση της σύγχρονης Σπάρτης έδωσε τη χαριστική βολή στον Μυστρά, ο πληθυσμός του οποίου σταδιακά τον εγκατέλειψε, ενώ την 1η Ιανουαρίου 1857 η Σπάρτη έγινε και επίσημα το διοικητικό κέντρο της περιοχής.

Το νεοκλασικό παρελθόν της πόλης είναι φανερό σε κάθε βήμα του επισκέπτη, καθώς έχουν επιβιώσει αρκετά ενδιαφέροντα κτίρια, ανάμεσά τους το δημαρχείο, το αρχαιολογικό μουσείο, που διασώζει την ιστορία της αρχαίας Σπάρτης, το παλιό δικαστικό μέγαρο αλλά και ικανός αριθμός ιδιωτικών κατοικιών.

48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
Έργο του Βαλσαμάκη Πάνου (1900 - 1986) με τίτλο Ενόραση, 1975. Δωρεά του καλλιτέχνη στην Κουμαντάρειο Πινακοθήκη. Credits: Κουμαντάρειος Πινακοθήκη
48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
Η είσοδος του Αρχαιολογικού Μουσείου Σπάρτης. Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/LIFO
48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
Ανάγλυφο με παράσταση Ορφέα και ποιητη. 1ος αι. μ.Χ. Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης. Φωτ.: Σπύρος Στάβερης/LIFO

Ξεκινήστε τη βόλτα σας από το δημοφιλές άγαλμα του Λεωνίδα, έργο του γλύπτη Βάσου Φαληρέα, περπατήστε τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Παλαιολόγου με τους χαρακτηριστικούς αιωνόβιους φοίνικες και θαυμάστε όχι μόνο τα νεοκλασικά αλλά και τα πέτρινα κτίρια −Ηπειρώτες και Λαγκαδιανοί μάστορες στα καλύτερά τους− που βρίσκονται κατά μήκος της. 

Εδώ θα συναντήσετε και την Κουμαντάρειο Πινακοθήκη, που διαθέτει μια μικρή αλλά ενδιαφέρουσα συλλογή έργων Δυτικοευρωπαίων ζωγράφων και λειτουργεί ως παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης, πραγματοποιώντας περιοδικές εκθέσεις.

Αφού πιείτε έναν καφέ στην κεντρική πλατεία, όπου δεσπόζει το εντυπωσιακό δημαρχείο, μπορείτε να επισκεφθείτε, εκτός από το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, ένα καινούργιο, σύγχρονο μουσείο που παρουσιάζει την ιστορία της καλλιέργειας της ελιάς και της παραγωγής ελαιολάδου στην Ελλάδα.

Έχοντας στο μυαλό μας τη δόξα της αρχαίας Σπάρτης, περιμέναμε ότι στην περιοχή θα υπήρχαν εκτεταμένοι αρχαιολογικοί χώροι, δυστυχώς όμως οι σεισμοί, οι Γότθοι και η καινούργια πόλη λίγα πράγματα άφησαν «όρθια». Η ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης αξίζει μια επίσκεψη, καθώς και ο «τάφος του Λεωνίδα» στις παρυφές της.

48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
Η ακρόπολη της αρχαίας Σπάρτης αξίζει μια επίσκεψη. Φωτ.: sparti.gov.gr

Για όσους πάλι αισθάνονται έτοιμοι για ένα «σκαρφαλωματάκι», υπενθυμίζω ότι μόλις πέντε χιλιόμετρα μακριά βρίσκεται ο ξακουστός Μυστράς, η καστροπολιτεία που χτίστηκε το 1249 από τον Γουλιέλμο Β΄ Βιλεαρδουίνο και υπήρξε από τις σημαντικότερες υστεροβυζαντινές πόλεις.

Καλό είναι να μπείτε από τη δεύτερη είσοδο και να ξεκινήσετε από την Πάνω Χώρα, με το κάστρο, τα παλάτια των Παλαιολόγων και την Αγία Σοφία, που είναι τα σπουδαιότερα μνημεία του Μυστρά. Μπορείτε βέβαια να ξεκινήσετε από χαμηλά και να φτάσετε στην Πάνω Χώρα μισοπεθαμένοι, όπως κάτι γνωστοί μου από το χωριό – δεν τους ξέρετε.

Δεύτερη ημέρα

48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
O αρχαιολογικός χώρος Κάστρου Γερακίου βρίσκεται τριάντα πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη Σπάρτη. Φωτ.: Wikipedia

Υπάρχουν περιοχές μαγικές, που τις γνωρίζουν μόνο όσοι κατοικούν τριγύρω. Ξέρω ότι στην εποχή που όλα βρίσκονται με μερικά δευτερόλεπτα πληκτρολόγησης αυτό δεν ακούγεται και πολύ πειστικό, δοκιμάστε ωστόσο να αναζητήσετε το Παλιογέρακο. Ακόμα και χρησιμοποιώντας την επίσημη ονομασία του, λίγα πράγματα μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο για τον αρχαιολογικό χώρο Κάστρου Γερακίου, που βρίσκεται τριάντα πέντε χιλιόμετρα μακριά από τη Σπάρτη.

Την περίοδο της Φραγκοκρατίας, το Πριγκιπάτο της Αχαΐας χωρίστηκε σε 12 βαρονίες, ανάμεσά τους και εκείνη του Γερακίου. Ο Γάλλος βαρόνος Guy de Nivelet βρέθηκε στην εξουσία, ενώ −σύμφωνα με το «Χρονικόν του Μορέως»− ο γιος του, Jean de Nivelet, είχε την ιδέα να κατασκευάσουν μια καστροπολιτεία για λογαριασμό τους – ευκολάκι.

Η περιοχή που επιλέχθηκε ήταν δίπλα στον Πάρνωνα, στον ψηλό λόφο του Παλαιόκαστρου, στη βόρεια κορυφή του οποίου θεμελιώθηκε το κάστρο γύρω στα 1210, με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εντός του. 

Στην πλαγιά από κάτω απλώνεται ο μεσαιωνικός οικισμός που αποτελείται από σαράντα κατοικίες και οκτώ εκκλησίες. Ζωοδόχος Πηγή, Αγία Παρασκευή, Αγία Αικατερίνη και Άγιος Δημήτριος είναι οι ναοί που γνωρίζουμε τα ονόματά τους – σε αρκετούς θα διαπιστώσετε πως σώζεται και η αξιόλογη εικονογράφηση.

Στη βόρεια κορυφή του λόφου βρίσκονται οι «Πέρα Εκκλησίες» (Θεοφάνια, Ταξιάρχες), καθώς και κατοικίες, ενώ οι κορφές συνδέονται μέσω ενός μονοπατιού, στη μέση του οποίου συναντάμε την εκκλησία του Προφήτη Ηλία.  

48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
Το Παλιογέρακο θα εγκαταλειφθεί μέσα στον 15ο αιώνα και δεν θα ξανακατοικηθεί ποτέ.

Ιδανικό για να εποπτεύει και να ελέγχει όλη τη γύρω περιοχή, ανάμεσα στα κάστρα του Μυστρά και της Μονεμβασίας, με τα οποία επικοινωνούσε με το σύστημα των φρυκτωριών, το κάστρο κατοικούνταν −προφανώς− από τον ηγεμόνα και την οικογένειά του, καθώς και από τους αξιωματούχους της περιοχής.

Στα χέρια των Φράγκων έμεινε μέχρι το 1259, όταν και ηττήθηκαν στη Μάχη της Πελαγονίας. Για σχεδόν διακόσια χρόνια, μέχρι την Άλωση της Πόλης από τον Μωάμεθ τον Πορθητή, το Κάστρο του Γερακίου κατοικήθηκε κυρίως από επιφανείς Βυζαντινούς, για να γίνει στη συνέχεια μήλον της έριδος μεταξύ Ενετών και Τούρκων.

Το Παλιογέρακο θα εγκαταλειφθεί μέσα στον 15ο αιώνα και δεν θα ξανακατοικηθεί ποτέ. Αυτή ακριβώς η λεπτομέρεια είναι που το καθιστά σπάνιο, άμα και πολύτιμο: είναι ένας βυζαντινός οικισμός που δεν έχει υποστεί μεταγενέστερες επεμβάσεις και διατηρεί την αυθεντική του μορφή.

Σήμερα, αφού αναστηλώθηκε μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, είναι ένας πρότυπος αρχαιολογικός χώρος ο οποίος αξίζει πολύ, θέλει χρόνο και έχει μπόλικο περπάτημα  –φροντίστε λοιπόν να φοράτε κατάλληλα παπούτσια, αν δεν θέλετε να ολοκληρώσετε την περιήγηση με μαδημένες εσπαντρίγιες, όπως η αφεντιά μου. Η τελευταία αλλά καθόλου αμελητέα πληροφορία είναι ότι η είσοδος είναι ελεύθερη – προς το παρόν. 

48 ώρες στη Σπάρτη Facebook Twitter
To σημερινό Γεράκι είναι ένα πανέμορφο κεφαλοχώρι φημισμένο για τα αριστοτεχνικά του κιλίμια, με αγέρωχα πέτρινα σπίτια υψηλής αισθητικής και σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες

Αφού ταξιδέψετε στον Μεσαίωνα, είμαι σίγουρη ότι θα είστε ξεθεωμένοι. Η καλύτερη ιδέα είναι να κάνετε αυτό ακριβώς που έκαναν οι κάτοικοι του οικισμού, δηλαδή να μετακινηθείτε δύο χιλιόμετρα και να φτάσετε στο σημερινό Γεράκι.

Πανέμορφο κεφαλοχώρι φημισμένο για τα αριστοτεχνικά του κιλίμια, με αγέρωχα πέτρινα σπίτια υψηλής αισθητικής και σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, το Γεράκι έχει μια πλατεία από αυτές που αναζητά κανείς όταν επισκέπτεται γραφικά ορεινά χωριά, για να χαλαρώσει και να ξεφορτώσει από πάνω του τις έγνοιες της πόλης. Αράξτε σε ένα παραδοσιακό καφενείο και πιείτε μια μπίρα και για μένα.

Ταξίδια
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

48 ώρες στην Καστοριά

Ταξίδια / 48 ώρες στην Καστοριά

Με ορμητήριο τη διάσημη λίμνη της Καστοριάς, θαυμάζουμε τις βυζαντινές εκκλησίες και τα αρχοντικά της που μοιάζουν ανεξάντλητα και ανακαλύπτουμε μια άγνωστη Ελλάδα στον νεολιθικό οικισμό του Δισπηλιού και τα εγκαταλελειμμένα χωριά Κορέστεια.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
48 ώρες στη Λάρισα

Ταξίδια / 48 ώρες στη Λάρισα

Από τα αρχαία θέατρα που κρύβονται στο κέντρο της, μέχρι το καλλιτεχνικό χωριό της που ζωντανεύει κάτω από τον ήλιο, η πόλη αυτή δεν είναι απλώς μια ενδιάμεση στάση προς τη Θεσσαλονίκη, αλλά προσφέρει πολλά μαζί με το τσίπουρο Τυρνάβου και τον χαλβά Φαρσάλων.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
48 ώρες στον Βόλο

Ταξίδια / 48 ώρες στον Βόλο

Από ένα έργο του Πικιώνη και ένα ιστορικό κινηματοθέατρο μέχρι τα παραδοσιακά τσιπουράδικα και τα βιομηχανικά μνημεία, ο Βόλος αποκαλύπτει την πολυπολιτισμική του κληρονομιά. Εδώ, το παλιό συναντά το νέο, με την παραλία και τα Παλαιά να είναι μόνο η αρχή για μια συναρπαστική εξερεύνηση.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οδοιπορικό στην Τουρκία: Βαδίζοντας στα χνάρια του Αινεία

Ταξίδια / Τσανάκαλε, Αρχαία Τροία, Καταρράκτες Sütüven. Ένα οδοιπορικό στην Τουρκία

Από τον εντυπωσιακό ναό του Απόλλωνα Σμινθέα στο Γκιουλπινάρ μέχρι τον χολιγουντιανό Δούρειο Ίππο στο Τσανάκαλε, η Τουρκία ξεδιπλώνει έναν απολαυστικό χάρτη γεμάτο μύθο και… καλοκαιρινές εκπλήξεις.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Γειτονιές της Ελλάδας / Σε ένα μικρό χωριό στο Ζαγόρι έχουν γυριστεί 60 ταινίες μικρού μήκους

Η Βαγγελιώ Ρετάλη μιλά για το Zagoriwood, ένα φεστιβάλ που για λίγες μέρες κάθε καλοκαίρι μετατρέπει τα ήσυχα Κάτω Πεδινά σε επίκεντρο κινηματογραφικής συνάντησης και δημιουργίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ταξίδια / Ο Δημήτρης και ο Κερέμ κάνουν πράξη την ελληνοτουρκική φιλία

Ο ένας Έλληνας, ο άλλος Τούρκος. Δύο άνθρωποι που γνωρίστηκαν, έγιναν φίλοι και αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν χώρο που να αποτυπώνει όλα όσα τους συνδέουν − και όχι όσα τους χωρίζουν. Το «Meraki Café» στην Κωνσταντινούπολη. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Μπορεί να μην είναι ρόδινα τα πράγματα στην επαρχία, αλλά και πού είναι;»

Η Ευγενία Μαστοράκη άφησε την Αθήνα για την Οκτωνιά, ένα μικρό, γραφικό χωριό στην Εύβοια, όπου ζει με τον σύζυγό της και τα δυο τους παιδιά. Της λείπουν πολλά πράγματα, αλλά εκεί ανασαίνει καλύτερα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η επαρχία έχει ανάγκη όλους εκείνους που κάθε Χριστούγεννα, Πάσχα ή καλοκαίρι επιστρέφουν στους τόπους τους και λένε: «Τι ωραία θα ήταν να γυρνούσα μόνιμα»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η κατάσταση στο Μεσολόγγι σήμερα είναι δύσκολη αλλά και ελπιδοφόρα»

Ο Αλέξανδρος Παναγιωτόπουλος επέστρεψε στο Μεσολόγγι και δημιούργησε την ομάδα Messolonghi by Locals με στόχο να επαναφέρει στο προσκήνιο την αξία τού να μένεις, να ζεις και να δημιουργείς στον τόπο σου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
«Η παλιά Ελλάδα που νομίζαμε πως χάθηκε ζει ακόμα σε τόπους σαν τη Νίσυρο»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη Νίσυρο οι άνθρωποι δουλεύουν - αλλά υπάρχει χρόνος και για την ψυχή»

Τη στιγμή που η Καλαμάτα άρχισε να του θυμίζει την Αθήνα, ο Σταύρος Παναγιωτόπουλος μετακόμισε σε έναν τόπο όπου δεν χρειάζεται να περιμένει τις διακοπές, μια και έχει το καλοκαίρι έξω από την πόρτα του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Ταξίδια / Οδοιπορικό στη «Στέγη του Κόσμου», το Θιβέτ

Σ’ αυτόν τον τόπο, ανάμεσα σε πανύψηλες χιονοσκέπαστες κορφές και απύθμενες χαράδρες, ο χρόνος και ο χώρος διαστέλλονται, ενώ στους απέραντους αγριότοπους όπου κατοικεί ο Θεός επιζεί ακόμα η γαλήνη ενός χαμένου παραδείσου.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Η Ελένη Νέρουππου άφησε την Αθήνα και βλέπει πια τους κόπους μιας χρονιάς στο Βασιλικό Ευβοίας να ανταμείβονται σε ένα μπουκάλι κρασί

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στη φύση, καθετί που παράγεις νιώθεις ότι είναι παιδί σου»

Η Ελένη Νέρουππου άφησε το Παγκράτι για να καλλιεργεί αμπέλια στο Βασιλικό Ευβοίας, για να ζήσει σε έναν τόπο όπου «οι ρυθμοί είναι πιο αργοί και σου επιτρέπουν να απολαύσεις ό,τι κάνεις».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Ταξίδια / Ανακαλύπτοντας την ξεχασμένη ελληνική κοινότητα της Αντίς Αμπέμπα 

Οι σκηνοθέτες Χρόνης Πεχλιβανίδης και Μαρία Γιαννούλη, κάνοντας έρευνα για το νέο τους ντοκιμαντέρ στην Αιθιοπία, ήρθαν σε επαφή με τα απομεινάρια της άλλοτε ένδοξης ελληνικής παροικίας. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Τρέλα θέλει το βουνό και ενέργεια»

Από τα Σεπόλια έως την Τρίπολη και το καταφύγιο του Μαινάλου, ο Άρης Γιαννούκος αφηγείται την 20χρονη πορεία του μακριά από την πρωτεύουσα και πώς βρήκε στο βουνό πνευματική ηρεμία, λιγότερο άγχος και καθαρό μυαλό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ