Τα παράξενα, σουρεάλ γλυπτά τσέπης του Ron Nagle στην Αθήνα

Ο εικαστικός και μουσικός Ron Nagle στην Αθήνα Facebook Twitter
Midday Matinee (2025) Ron Nagle, Courtesy Matthew Marks Gallery. Φωτ: William Pruyn
0


Η ΓΚΑΛΕΡΙ MELAS MARTINOS στην Πανδρόσου 50 υποδέχεται την έκθεση του Αμερικανού εικαστικού και μουσικού Ron Nagle «Ωδή σε μια αρχαιοελληνική φόρμουλα», η οποία περιλαμβάνει δεκαπέντε πρόσφατα γλυπτά και έξι σχέδια.

Ο Nagle εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στο Σαν Φρανσίσκο όπου γεννήθηκε το 1939. Ήδη από τη δεκαετία του 1950, ως μαθητής λυκείου, ασχολήθηκε με την κεραμική και το 1961 μαθήτευσε δίπλα στον ελληνικής καταγωγής πρωτοπόρο κεραμίστα Peter Voulkos στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Αργότερα εξέθεσε μαζί του, όπως και με τον Ken Price και άλλους καινοτόμους καλλιτέχνες της Δυτικής Ακτής που δούλεψαν με πηλό.

«Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα υβρίδιο. Κάτι το οποίο να μην μπορείς να το προσδιορίσεις απόλυτα» εξηγεί ο ίδιος ο Ron Nagle για τα γλυπτά του.

Επηρεάστηκε από καλλιτέχνες όπως ο Giorgio Morandi, ο Philip Guston και ο George Herriman, καθώς και από ετερόκλητες φόρμες, όπως τα ιαπωνικά κεραμικά Momoyama, τα αυτοκίνητα hot-rod του Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του 1960 και τα ταφικά μνημεία της Χαβάης.

Ο εικαστικός και μουσικός Ron Nagle στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Nagle ασχολήθηκε με την κεραμική ήδη από τη δεκαετία του 1950 και το 1961 μαθήτευσε δίπλα στον ελληνικής καταγωγής πρωτοπόρο κεραμίστα Peter Voulkos στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Berkeley. Φωτ: William Pruyn

Αυτός ο συνδυασμός ασύνδετων, εκ πρώτης, στοιχείων αντικατοπτρίζεται και στους τίτλους των έργων του, οι οποίοι είναι γεμάτοι λογοπαίγνια και διττές ερμηνείες. Για παράδειγμα, «Erroneous Posting» («Εσφαλμένη Ανάρτηση/Τοποθέτηση»), 2024, ή «Gaslighting» («Παιχνίδια του Μυαλού/του Φωτός»), 2025. Όπως εξηγεί και ο ίδιος: «Προσπαθώ να δημιουργήσω ένα υβρίδιο. Κάτι το οποίο να μην μπορείς να το προσδιορίσεις απόλυτα».

Σήμερα ο Nagle είναι ιδιαίτερα γνωστός για τη μικρή κλίμακα των γλυπτών του, oι διαστάσεις των οποίων συνήθως δεν ξεπερνούν τα 15 εκατοστά. Όπως λέει, «ένα αντικείμενο μπορεί να παραπέμπει σε έναν πολύ μεγαλύτερο τόπο, καθώς είναι τόσο μικρό που η φαντασία του θεατή πρέπει να γεμίσει όλο αυτόν τον χώρο που δεν υπάρχει».

Τα γλυπτά αυτά αποτελούνται από κεραμικά στοιχεία χυτευμένα, ψημένα και διακοσμημένα με εποξική ρητίνη ή άλλα συνθετικά υλικά, κάτι που επιτρέπει στον δημιουργό να επεκτείνει τις φόρμες του πέρα από τους περιορισμούς του πηλού. Κάποια έχουν hot-rod γυάλωμα, ενώ άλλα έχουν υφή γύψου που στη συνέχεια καλύπτεται με αερογράφο. Παρά την τρισδιάστατη ταυτότητα των έργων, επιμένει ότι «τα πάντα γίνονται, έστω και υποσυνείδητα, από μια επίπεδη οπτική γωνία».

Ο εικαστικός και μουσικός Ron Nagle στην Αθήνα Facebook Twitter
Rojo Relations (2024) © Ron Nagle, Courtesy Matthew Marks Gallery. Φωτ: William Pruyn

Η πρώτη ατομική έκθεση του Ron Nagle πραγματοποιήθηκε το 1968 και έκτοτε έχει παρουσιάσει δουλειά του σε σημαντικά μουσεία, όπως το Saint Louis Art Museum, το Carnegie Museum of Art στο Πίτσμπουργκ, το San Diego Museum of Art, το Museum Boijmans Van Beuningen στο Ρότερνταμ, το Secession στη Βιέννη, το Fridericianum στο Κάσσελ, η γκαλερί The Perimeter στο Λονδίνο και το Berkeley Art Museum. Επίσης, το 2015 κυκλοφόρησε από την Omnivore Recordings μια πολυτελής έκδοση του φημισμένου του μουσικού άλμπουμ του «Bad Rice» του 1970.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εικαστική έκθεση εδώ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ANTISOCIAL

Εικαστικά / Antisocial: Η Φρόσω Πίνη έφερε την τέχνη σε ένα θρυλικό αθηναϊκό αφτεράδικο

Στη στοά της Λεωκορίου, στου Ψυρρή, η Φρόσω με αφοσίωση δίνει ζωή σε έναν χώρο τέχνης που κάνει τους Αθηναίους να φτάνουν στην Cantina Social πιο νωρίς απ’ ό,τι είχαν συνηθίσει — και έτσι, τουλάχιστον, έχουν μαζί τους τα γυαλιά ηλίου· just in case.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ximena Maldonado Sánchez: «cardón, carmín y ola»

Εικαστικά / «Τα έργα μου δεν είναι φωτογραφίες, ούτε καρτ ποστάλ»

Η 26χρονη Μεξικανή ζωγράφος Ximena Maldonado Sánchez παρουσιάζει σε μία νέα έκθεση στην γκαλερί Bernier/Eliades στην Αθήνα μια τοπιογραφία με κάκτους, υπόγεια νερά και το κόκκινο του πάθους, που θυμίζει έντονα την πατρίδα της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: Όλες οι εκθέσεις που δεν πρέπει να χάσεις

Εικαστικά / Ένας Μάιος γεμάτος τέχνη: 24 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Οικολογία, αποικιοκρατία, εξουσία, η σχέση μας με τα ζώα, μετανάστευση, ρατσισμός: Η εικαστική κίνηση της Αθήνας σήμερα αναδεικνύει τα φλέγοντα και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τους σύγχρονους εικαστικούς.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μπάμπης Ρετζεπόπουλος: Ένας ανένταχτος, εκλεκτικός και ασυμβίβαστος καλλιτέχνης

Εικαστικά / Η αθώα, ανόθευτη, παιδική ματιά στο έργο του Μπάμπη Ρετζεπόπουλου

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων τιμά με μία αναδρομική έκθεση τον, γνωστό και ως Babis R., ζωγράφο και χαράκτη, έναν ανένταχτο καλλιτέχνη που, πέρα από το πολύτιμο εικαστικό του έργο, μάς άφησε παρακαταθήκη την ακεραιότητά του και την απροκατάληπτη στάση του απέναντι στην τέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
H εκρηκτική συνάντηση του Francis Bacon με τον Peter Beard

Σαν σήμερα / Φράνσις Μπέικον: «Σιχαίνομαι εννιά στις δέκα ζωγραφιές που βλέπω, ανάμεσά τους και τις δικές μου»

Σαν σήμερα το 1992 πεθαίνει ο σπουδαίος αιρετικός Βρετανός ζωγράφος και ανατόμος της ανθρώπινης υπαρξιακής αγωνίας. Ο Βασίλης Κιμούλης είχε μεταφράσει αποκλειστικά για τη LIFO αποσπάσματα από τις εκρηκτικές συνομιλίες του Μπέικον με τον φωτογράφο Peter Beard.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΜΟΥΛΗΣ
Η Κιμώνα τα μεσάνυχτα γίνεται γάτα

Εικαστικά / Όταν η Κιμώνα ήταν μικρή έκλεβε τους μαγνήτες του παππού της, του γλύπτη Takis

Η τοσοδούλα γκαλερί Red Carpet, με το τέλειο γκράφιτι στον τοίχο, ξεχωρίζει από μακριά στην οδό Σολωμού. Κόρη της εικαστικού Λυδίας Βενιέρη και εγγονή του γλύπτη Takis, η ιδιοκτήτριά της, η Κιμώνα, φιλοξενεί 7 καλλιτέχνες σε 15 τετραγωνικά. Όταν της μιλούν για τα Eξάρχεια τα μάτια της βγάζουν καρδούλες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ