Ο Παλαιστίνιος ποιητής Μοσάμπ Αμπού Τόχα, ο οποίος έχει στοχοποιηθεί από φιλοϊσραηλινές ομάδες στις ΗΠΑ που ζητούν την απέλασή του, κέρδισε βραβείο Πούλιτζερ για τις αναλύσεις του σχετικά με τη Γάζα.
Τα δοκίμιά του παρουσιάζουν τη «σωματική και συναισθηματική καταστροφή στη Γάζα, που συνδυάζει την εις βάθος δημοσιογραφία με την οικειότητα των απομνημονευμάτων για να μεταφέρει την εμπειρία των Παλαιστινίων από περισσότερο από ενάμιση χρόνο πολέμου με το Ισραήλ», ανέφερε το συμβούλιο του Πούλιτζερ τη Δευτέρα.
«Μόλις κέρδισα το βραβείο Πούλιτζερ για σχόλια. Ας φέρει ελπίδα. Ας είναι ένα παραμύθι», έγραψε ο Αμπού Τόχα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
I have just won a Pulitzer Prize for Commentary.
— Mosab Abu Toha (@MosabAbuToha) May 5, 2025
Let it bring hope
Let it be a tale pic.twitter.com/VP6RsPY6vz
Το σχόλιο φαίνεται να αποτελεί φόρο τιμής στον συνάδελφό του Παλαιστίνιο ποιητή Ρεφάατ Αλαρέρ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή επίθεση στη Γάζα τον Δεκέμβριο του 2023. Το τελευταίο ποίημα του Αλαρέρ είχε τίτλο «Αν πρέπει να πεθάνω, ας είναι ένα παραμύθι».
Ο Αμπού Τόχα συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα το 2023, πριν διαφύγει στην Αίγυπτο και στη συνέχεια μετακομίσει στις ΗΠΑ.
Στην ισραηλινή κράτηση, οι στρατιώτες «με χώρισαν από την οικογένειά μου, με χτύπησαν και με ανέκριναν», έγραψε. Μπόρεσε να φύγει και να διαφύγει στις ΗΠΑ, αφού φίλοι του στο εξωτερικό άσκησαν πιέσεις για την απελευθέρωσή του. Ο Αμπού Τόχα έγραψε για τον αγώνα των μελών της οικογένειάς του να βρουν φαγητό στη Γάζα, σε αντιπαράθεση με τις αναμνήσεις από τα καθημερινά γεύματα πριν από τον πόλεμο. «Λαχταρώ να επιστρέψω στη Γάζα, να καθίσω στο τραπέζι της κουζίνας με τη μητέρα και τον πατέρα μου και να φτιάξω τσάι για τις αδελφές μου. Δεν έχω ανάγκη να φάω. Θέλω μόνο να τις ξανακοιτάξω», έγραψε.
«Τον τελευταίο χρόνο, έχασα πολλά από τα από τα μέρη των αναμνήσεών μου - τους ανθρώπους, τα μέρη και τα πράγματα που με βοήθησαν να θυμηθώ», εκμυστηρεύτηκε ο Αμπού Τόχα σε ένα από τα δοκίμια του στο New Yorker. «Έχω αγωνιστεί να δημιουργήσω καλές αναμνήσεις. Στη Γάζα, κάθε κατεστραμμένο σπίτι γίνεται ένα είδος άλμπουμ, γεμάτο όχι με φωτογραφίες αλλά με πραγματικούς ανθρώπους, τους νεκρούς που είναι στριμωγμένοι ανάμεσα στις σελίδες του» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τους τελευταίους μήνες, ακροδεξιές ομάδες στις ΗΠΑ ζήτησαν την απέλαση του Αμπού Τόχα εν μέσω μιας εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ για την καταστολή των μη Αμερικανών υπηκόων που ασκούν κριτική στο Ισραήλ.
Ο συγγραφέας ακύρωσε εκδηλώσεις σε πανεπιστήμια τους τελευταίους μήνες, επικαλούμενος φόβους για την ασφάλειά του.
Ο Παλαιστίνιος ποιητής, μιλώντας δήλωσε τον Δεκέμβριο στο podcast The Take του Al Jazeera, εξήγησε ότι το αίσθημα της αδυναμίας να βοηθήσει τους ανθρώπους στη Γάζα ήταν «καταστροφικό».
«Φανταστείτε ότι βρίσκεστε με τους γονείς σας, με τα αδέλφια σας και τα παιδιά τους σε ένα σχολικό καταφύγιο στη Γάζα. Δεν είστε σε θέση να προστατέψετε κανέναν. Δεν είστε σε θέση να τους παρέχετε φαγητό, νερό, φάρμακα. Αλλά τώρα βρίσκεστε στις ΗΠΑ, τη χώρα που χρηματοδοτεί τη γενοκτονία. Οπότε, είναι σπαρακτικό», είπε ο Αμπού Τόχα.
Με πληροφορίες από Al Jazeera, Guardian