Δίκη Φιλιππίδη: Όταν η έδρα δικάζει τα θύματα αντί για τους θύτες

Δίκη Φιλιππίδη: Όταν η έδρα δικάζει τα θύματα αντί για τους θύτες Facebook Twitter
Ας ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο: ο βιασμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συναίνεση
0

Η ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΙΔΗ συνεχίζεται, αλλά ο δημόσιος διάλογος που την περιβάλλει παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, όχι εξαιτίας των καταθέσεων των θυμάτων ή των νομικών επιχειρημάτων, αλλά εξαιτίας των εξωφρενικών τοποθετήσεων του ίδιου του εισαγγελέα.

Σε μια διαδικασία που θα έπρεπε να είναι υπόδειγμα σοβαρότητας και σεβασμού προς τα θύματα έμφυλης βίας, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αντιεπιστημονικές, σεξιστικές και άκρως επικίνδυνες απόψεις που αμφισβητούν την ίδια τη φύση του βιασμού.

Ακούστηκε ένας εισαγγελέας να μιλάει για τον «αυτοέλεγχο» του δράστη, να αμφισβητεί τη δυναμική της έμφυλης βίας μέσα από ανδρικές βιολογικές λειτουργίες και να υπαινίσσεται ότι το θύμα έπαιξε κάποιο ρόλο στην πράξη, επειδή «κάτι πρέπει να έχει προηγηθεί» ώστε να υπάρχει στυτική διέγερση. Η ρητορική αυτή δεν είναι απλώς ανάρμοστη για μια δικαστική αίθουσα, είναι επικίνδυνη.

Σε μια κοινωνία όπου τα θύματα βιασμού φοβούνται να μιλήσουν, όπου πολλές γυναίκες και άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία δεν καταγγέλλουν τον δράστη από φόβο για στιγματισμό ή αμφισβήτηση, τέτοιες δηλώσεις από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι εγκληματικές

Ας ξεκαθαρίσουμε το αυτονόητο: ο βιασμός δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη συναίνεση. Ο δράστης δεν χρειάζεται καμία «διευκόλυνση» από το θύμα για να επιτεθεί, καθώς οι μηχανισμοί βίας και επιβολής δεν λειτουργούν βάσει ερωτικής επιθυμίας, αλλά βάσει εξουσίας. Αυτό είναι κάτι που έχει αναλυθεί εκτενώς από ειδικούς επιστήμονες, ψυχολόγους και νομικούς παγκοσμίως.

Όταν ένας εισαγγελικός λειτουργός εκφράζει τέτοιες απόψεις, όχι μόνο υπονομεύει τη δίκη, αλλά ενισχύει και τις αποκρουστικές αντιλήψεις που κανονικοποιούν τον βιασμό. Οι φράσεις «κάτι πρέπει να έχει προηγηθεί» και «ο άνδρας δεν έρχεται σε στύση άμεσα» αφήνουν περιθώριο για ρητορική ενοχοποίησης του θύματος, γεγονός που αναπαράγει την επικίνδυνη κουλτούρα του «το θύμα φταίει».

Πέρα από την απαράδεκτη τοποθέτηση για τη στυτική λειτουργία, ο εισαγγελέας προσπαθεί να παραβιάσει το ίδιο το νομικό πλαίσιο που προστατεύει τα θύματα σεξουαλικής βίας. Ο βιασμός είναι έγκλημα που βασίζεται στην άσκηση εξαναγκασμού και όχι στη φυσιολογία του δράστη. Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ήδη ορίσει ότι η συναίνεση είναι ο μοναδικός παράγοντας που διαχωρίζει τη συναινετική πράξη από την εγκληματική πράξη—οτιδήποτε άλλο είναι αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης.

Σε μια κοινωνία όπου τα θύματα βιασμού φοβούνται να μιλήσουν, όπου πολλές γυναίκες και άνδρες που έχουν υποστεί σεξουαλική βία δεν καταγγέλλουν τον δράστη από φόβο για στιγματισμό ή αμφισβήτηση, τέτοιες δηλώσεις από ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς είναι εγκληματικές. Η δικαστική αίθουσα δεν είναι το κατάλληλο μέρος για ανδρολογικές θεωρίες, ούτε για την επαναφορά σκοταδιστικών αντιλήψεων που ανήκουν σε άλλες εποχές.

Η Δικαιοσύνη δεν κρίνεται μόνο από το τελικό της αποτέλεσμα, αλλά και από τον τρόπο που λειτουργεί. Αν τέτοιες απόψεις συνεχίσουν να έχουν χώρο σε ελληνικές δικαστικές αίθουσες, τότε δεν μιλάμε απλώς για μια εσφαλμένη νομική επιχειρηματολογία, αλλά για μια επικίνδυνη εκτροπή που θέτει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των θυμάτων και τη θεμελιώδη αρχή της προστασίας των πολιτών από την έμφυλη βία.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οπτική Γωνία / «Ζούμε στην εποχή της ισορροπίας του ισχυρού»

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές επιπτώσεις της σύγκρουσης στη Γάζα και τα αδιέξοδα του Παλαιστινιακού. Μιλά στη LiFO ο δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών και κύριος ερευνητής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ