ADVERTORIAL

Στις υπερδραστήριες πρωτοποριακές επιχειρήσεις του κλάδου της καφεστίασης και της φιλοξενίας συντελείται στις μέρες μας μια αθόρυβη επανάσταση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο κλάδος της HoReCa είχε συνδεθεί με την υπερβολή και τη σπατάλη. Πλέον όχι μόνο επαναπροσδιορίζεται αλλά ηγείται στην αειφορία, με πολλές επιχειρήσεις να αποδεικνύουν ότι η βιωσιμότητα δεν είναι τάση αλλά αναγκαιότητα. Πολυάριθμες επιχειρήσεις υιοθετούν σήμερα βιώσιμες πρακτικές, μειώνοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα, συμβάλλοντας έτσι στην οικονομική τους ενδυνάμωση. Ως εκ τούτου, αποδεικνύουν ότι η οικολογική συνείδηση και η περιβαλλοντική υπευθυνότητα μπορούν να συνυπάρξουν.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το κοινωνικό πρόγραμμα Zero Waste HoReCa το οποίο έρχεται να βοηθήσει τις επιχειρήσεις του κλάδου HoReCa προκειμένου να υιοθετήσουν σταδιακά ένα πιο βιώσιμο και αποτελεσματικό μοντέλο λειτουργίας. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη ΜΚΟ Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης με τη χρηματοδότηση του The Coca-Cola Foundation και την υποστήριξη της Coca-Cola και τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Μέσα στο 2024, 2.010 επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου, κατόπιν αξιολόγησης από ανεξάρτητη 26μελή κριτική επιτροπή και βάσει μετρήσιμων στόχων και αποτελεσμάτων, έλαβαν Zero Waste Διάκριση για την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στους τέσσερις παραπάνω τομείς στο πλαίσιο της λειτουργίας τους. Ταυτόχρονα, 11 επιχειρήσεις ξεχώρισαν για τις καινοτόμες πρωτοβουλίες τους, λαμβάνοντας ειδικά χρηματικά έπαθλα. 

Αυτή η διάκριση επιβεβαιώνει ότι κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία και μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε αταλάντευτα προς μια πιο υπεύθυνη και οικολογική κατεύθυνση.

Η απονομή των διακρίσεων και των επάθλων πραγματοποιήθηκε στην ειδική τελετή βράβευσης «Zero Waste HoReCa Awards» τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο της έκθεσης HoReCa 2025, με την παρουσία προσωπικοτήτων του δημόσιου χώρου και της επιστημονικής κοινότητας. Με τη Χρυσή Διάκριση βραβεύτηκε το ξενοδοχείο Elissa Lifestyle Beach Resort, μέλος των Ella Resorts, που δραστηριοποιείται στη Ρόδο. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Πάνος Τρίγκας, Quality Assurance & Compliance Director, Ella Resorts, περιγράφει τους τρόπους που μπορεί μια δημιουργική ιδέα να μετατραπεί σ’ ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο και εξηγεί γιατί η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πλέον επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας.

 

—Μια δημιουργική ιδέα πώς μπορεί να μετατραπεί σε ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο; Τι σας έχει δείξει η εμπειρία σας;

TRIGAS
Πάνος Τρίγκας, Quality Assurance & Compliance Director, Ella Resorts

Mε στρατηγική, προσαρμοστικότητα και συνεχή βελτίωση. Από την εμπειρία μου, είναι σημαντικό να ακολουθήσουμε ορισμένα βήματα, όπως η μείωση των αποβλήτων τροφίμων σε ένα ξενοδοχείο, κάτι που μπορεί να γίνει με τη χρήση βιώσιμων μενού, εστιάζοντας σε τοπικά και εποχικά προϊόντα, ενώ παράλληλα προσφέρεται η δυνατότητα για μικρότερες μερίδες. Επιπλέον, η διαχείριση των αποθεμάτων μέσω παρακολούθησης και χρήσης των πρώτων υλών πριν από τη λήξη τους συμβάλλει στη μείωση της σπατάλης. Η εκπαίδευση του προσωπικού και η ευαισθητοποίηση των πελατών για υπεύθυνη παραγγελία είναι επίσης κρίσιμη. Στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές ενισχύουν το μοντέλο, ενώ η χρήση τεχνολογίας για την παρακολούθηση και ανάλυση της σπατάλης βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων. Τέλος, η δωρεά πλεοναζόντων τροφίμων σε φιλανθρωπικές οργανώσεις μειώνει τα απόβλητα και υποστηρίζει την κοινότητα. Η επιτυχία έρχεται με τη δέσμευση για βιωσιμότητα, καινοτομία και ενεργό συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων.

 

 

Πάνος Τρίγκας: «Κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία»
Στρατηγικές συνεργασίες με προμηθευτές που ακολουθούν βιώσιμες πρακτικές ενισχύουν το μοντέλο, ενώ η χρήση τεχνολογίας για την παρακολούθηση και ανάλυση της σπατάλης βοηθά στην εξοικονόμηση πόρων.
Πάνος Τρίγκας: «Κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία»
Η μετατροπή μιας δημιουργικής ιδέας σε επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο απαιτεί στρατηγική, προσαρμοστικότητα και συνεχή βελτίωση.
 

—Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσατε προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας ως προς τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος;

Η μεγαλύτερη σχετική πρόκληση αφορούσε την προμήθεια βιώσιμων υλικών. Ο περιορισμός της χρήσης πλαστικών απαιτεί χρόνο και συνεργασία με προμηθευτές για να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις, όπως βιοδιασπώμενες συσκευασίες ή επαναχρησιμοποιούμενα υλικά. Επίσης, το περιβαλλοντικό αποτύπωμά μας επηρεάζεται από τις πρακτικές των προμηθευτών μας και η αναζήτηση συνεργατών που να μοιράζονται τις περιβαλλοντικές μας αξίες απαιτεί χρόνο και συστηματική προσπάθεια. Η πρόκληση ήταν η ισορροπία μεταξύ των βιώσιμων λύσεων και των επιχειρηματικών αναγκών, καθώς η διαδικασία απαιτεί υπομονή και συνεχή δέσμευση για αλλαγή.

Πάνος Τρίγκας: «Κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία»
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αφορούσε την προμήθεια βιώσιμων υλικών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος αφορούσε την προμήθεια βιώσιμων υλικών.

—Με ποιους τρόπους μπορεί ένα ξενοδοχείο όπως το δικό σας στη Ρόδο να αποκτήσει τη δυνατότητα να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση στη χώρα μας;

Για ένα ξενοδοχείο στη Ρόδο η επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης απαιτεί συνδυασμό στρατηγικών που ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές.

Η επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως η ηλιακή και η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να μειώσει σημαντικά το ενεργειακό αποτύπωμα του ξενοδοχείου. Με τη χρήση ηλιακών πάνελ και της γεωθερμικής ενέργειας ένα ξενοδοχείο μπορεί να μειώσει την εξάρτησή του από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενισχύοντας τη βιωσιμότητά του.

Παράλληλα, η χρήση αντλιών θερμότητας υψηλής ενεργειακής απόδοσης συμβάλλει στην αποδοτικότερη ψύξη/θέρμανση και στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Τα εγκατεστημένα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης, που περιλαμβάνουν ρύθμιση κλιματισμού με εγκατεστημένους αισθητήρες παρουσίας και μαγνητικών επαφών στα ανοίγματα, οι οποίες ενεργοποιούν ή διακόπτουν τον κλιματισμό με το άνοιγμα ή το κλείσιμό τους, μειώνουν την άσκοπη κατανάλωση ενέργειας.

Η χρήση λαμπτήρων LED, αυτοματισμών και έξυπνων συστημάτων φωτισμού συμβάλλουν, επίσης, στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Παράλληλα, η εξοικονόμηση νερού είναι κρίσιμη με τη χρήση τεχνολογιών όπως οι αισθητήρες υπέρυθρων στους κοινόχρηστους νιπτήρες, η τοποθέτηση μπαταριών μειωμένης ροής στους νιπτήρες και στις λεκάνες των WC στα δωμάτια πελατών, που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης.

Επιπλέον, η βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και της χρήσης βιοδιασπώμενων υλικών είναι απαραίτητη για την προστασία του περιβάλλοντος. Η μείωση της χρήσης πλαστικών και η εγκατάσταση σταθμών ανακύκλωσης βοηθούν στο να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι επίσης σημαντική με την ενίσχυση της χρήσης τοπικών προϊόντων και εποχικών τροφίμων στο μενού.

Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση των πελατών είναι εξίσου σημαντική για να τους ενθαρρύνουμε να συμμετέχουν σε βιώσιμες πρακτικές και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για υπεύθυνη κατανάλωση.

Τέλος, η συνεργασία με προμηθευτές που ακολουθούν περιβαλλοντικά υπεύθυνες διαδικασίες και η χρήση έξυπνων τεχνολογιών για τη διαχείριση πόρων συμβάλλουν στην ενεργειακή απόδοση και τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου, ενισχύοντας την πράσινη μετάβαση και υποστηρίζοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

—Ειδικότερα, ποια είναι η στρατηγική διαχείρισης των τροφίμων που ακολουθείτε με στόχο τη μείωση και την πρόληψη της σπατάλης;

Η στρατηγική διαχείρισης τροφίμων του ξενοδοχείου μας για τη μείωση και πρόληψη της σπατάλης επικεντρώνεται σε καινοτόμες και αποτελεσματικές πρακτικές που στοχεύουν στην εξοικονόμηση πόρων και στη βιωσιμότητα.

Χρησιμοποιούμε ακριβή πρόβλεψη και παραγγελίες, αξιοποιώντας δεδομένα και συστήματα για την εκτίμηση των αναγκών σε τρόφιμα και προσαρμόζοντας το μενού με βάση τη ζήτηση. Αυτό μας βοηθά να μειώσουμε την υπερπαραγωγή και να παραγγέλνουμε μόνο όσα χρειάζονται.

Εφαρμόζουμε διαχείριση μερίδων, προσφέροντας επιλογές αλά καρτ για να επιτρέψουμε στους πελάτες να επιλέξουν την ποσότητα που επιθυμούν. Έχουμε, επίσης, επανασχεδιάσει τις μερίδες του μπουφέ, περιορίζοντας την ποσότητα φαγητού που μένει αδιάθετο.

Αξιοποιούμε τα «μη τέλεια» προϊόντα, όπως φρούτα και λαχανικά με ακανόνιστο σχήμα, που όμως δεν χάνουν σε ποιότητα ή γεύση, προάγοντας τη βιωσιμότητα και μειώνοντας τη σπατάλη.

Δημιουργούμε ένα σύστημα ανακύκλωσης και δωρεών πλεονάζοντος φαγητού σε τοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις, ενισχύοντας την κοινωνική υπευθυνότητα και αποφεύγοντας τη σπατάλη τροφίμων.

Εκπαιδεύουμε το προσωπικό και τους πελάτες μέσω ευαισθητοποίησης, ενθαρρύνοντας την υπεύθυνη κατανάλωση και τη συνειδητοποίηση της σπατάλης και του περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Προτιμούμε τοπικά και εποχικά προϊόντα, μειώνοντας την περιβαλλοντική επίπτωση της μεταφοράς τροφίμων και στηρίζοντας την τοπική οικονομία.

Η εφαρμογή αυτών των στρατηγικών ενισχύει τη βιωσιμότητα του ξενοδοχείου και συμβάλλει στην εξοικονόμηση πόρων και τη δημιουργία ενός πιο υπεύθυνου τουριστικού μοντέλου.

Πάνος Τρίγκας: «Κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία»
Εφαρμόζουμε διαχείριση μερίδων, προσφέροντας επιλογές αλά καρτ, για να επιτρέψουμε στους πελάτες να επιλέξουν την ποσότητα που επιθυμούν.

Εφαρμόζουμε διαχείριση μερίδων, προσφέροντας επιλογές αλά καρτ για να επιτρέψουμε στους πελάτες να επιλέξουν την ποσότητα που επιθυμούν.

—Πείτε μας, επίσης, μια βιώσιμη πρακτική που υιοθετήσατε και είστε πολύ περήφανοι γι’ αυτήν.

Η χρήση γεωθερμικής ενέργειας. Εγκαταστήσαμε στο ξενοδοχείο μας γεωθερμικά συστήματα για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του ξενοδοχείου. Η γεωθερμία, ως καθαρή και αποδοτική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, μας επιτρέπει να μειώσουμε τις εκπομπές CO2 και να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε σχέση με ένα συμβατικό σύστημα. Αυτή η επένδυση μειώνει σημαντικά την εξάρτησή μας από παραδοσιακές πηγές ενέργειας και το συνολικό μας ενεργειακό αποτύπωμα.

Είμαστε υπερήφανοι που με αυτή την τεχνολογία μπορούμε να προσφέρουμε στους επισκέπτες μας έναν βιώσιμο και οικολογικό προορισμό, μειώνοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και ενισχύοντας την περιβαλλοντική μας υπευθυνότητα. Προάγουμε τη χρήση καθαρής ενέργειας και προσφέρουμε στους επισκέπτες μας τη δυνατότητα να απολαύσουν τις διακοπές τους με μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

—Γιατί η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πλέον μια επιτακτική ανάγκη για την επιβίωσή μας;

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον αναγκαία όχι μόνο για την ευημερία μας σήμερα αλλά και για την επιβίωση των μελλοντικών γενεών. Η ευαισθητοποίηση και η δράση μας είναι τα πρώτα βήματα για την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Η περιβαλλοντική συνείδηση είναι πλέον επιτακτική για την επιβίωσή μας, καθώς οι αρνητικές συνέπειες από την εξάντληση των φυσικών πόρων και τη ρύπανση επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής μας.

Η κλιματική αλλαγή και η αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι ξηρασίες και οι πλημμύρες απειλούν τη γεωργία και τις υποδομές, αναγκάζοντας την κοινωνία να επανεξετάσει τις καταναλωτικές της συνήθειες. Παράλληλα, η υπερκατανάλωση φυσικών πόρων, όπως το νερό και η ενέργεια, οδηγεί σε μη βιώσιμα μοντέλα ανάπτυξης, απειλώντας τους μελλοντικούς πόρους.

Η καταστροφή των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας δημιουργεί ανισορροπία, επηρεάζοντας την τροφική αλυσίδα και τη ζωή στον πλανήτη. Οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, καθώς οι φτωχότερες χώρες πλήττονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή. Η ρύπανση του αέρα και του νερού αυξάνει τις ασθένειες και επιβαρύνει την ανθρώπινη υγεία. Τέλος, η ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων όχι μόνο συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά δημιουργεί και νέες θέσεις εργασίας στην πράσινη οικονομία.

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πλέον αναγκαία όχι μόνο για την ευημερία μας σήμερα αλλά και για την επιβίωση των μελλοντικών γενεών. Η ευαισθητοποίηση και η δράση μας είναι τα πρώτα βήματα προς την εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους.

Πάνος Τρίγκας: «Κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία»
Εγκαταστήσαμε γεωθερμικά συστήματα για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του ξενοδοχείου, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

Εγκαταστήσαμε γεωθερμικά συστήματα για τη θέρμανση και ψύξη των χώρων του ξενοδοχείου, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε ηλιακά πάνελ για την παραγωγή ζεστού νερού χρήσης.

—Κλείνοντας, ήθελα να σας ρωτήσω τι σηματοδοτεί για σας η Χρυσή «Zero Waste Διάκριση»;

Η Χρυσή «Zero Waste Διάκριση» σηματοδοτεί για εμάς όχι μόνο μια σημαντική αναγνώριση της δέσμευσής μας για τη βιωσιμότητα αλλά και μια έμπρακτη επιβεβαίωση των προσπαθειών μας να ενσωματώσουμε την υπεύθυνη διαχείριση πόρων στην καθημερινότητά μας. Αντιπροσωπεύει τη σταθερή μας πορεία προς μια κυκλική οικονομία, όπου τα υλικά είτε επαναχρησιμοποιούνται είτε ανακυκλώνονται με στόχο την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και την αποφυγή της ρίψης τους σε χωματερές.

Αυτή η διάκριση είναι για εμάς μια σημαντική επιβράβευση και ταυτόχρονα μια υπενθύμιση της κρισιμότητας της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας σε κάθε πτυχή της λειτουργίας μας. Αναγνωρίζουμε πως αποτελεί καθήκον μας να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του ξενοδοχείου μας και να θέσουμε πρότυπα για άλλους στον κλάδο, εμπνέοντας μια ευρύτερη αλλαγή προς τη βιωσιμότητα.

Είναι μια διάκριση που μας γεμίζει υπερηφάνεια και μας κινητοποιεί να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο και καινοτομία, διευρύνοντας τις δράσεις μας και κάνοντάς τες παράδειγμα για τον τουριστικό κλάδο και την κοινότητα γενικότερα. Αυτή η διάκριση επιβεβαιώνει ότι κάθε μικρό βήμα προς τη βιωσιμότητα έχει τη δική του αξία και μας ενθαρρύνει να προχωρήσουμε αταλάντευτα προς μια πιο υπεύθυνη και οικολογική κατεύθυνση.